żur przepis na żurek z kiełbasa i jajkiem

Żurek

Żurek staropolski, żurek wielkanocny, żur na zakwasie z jajkiem – smaczna zupa na wywarze z białej kiełbasy i zakwaszonej mąki żytniej o długiej tradycji. Zupa jest kwaśno – słodka, przepyszna z jajkiem na twardo lub w koszulce i ziemniakami purée. Oto mój przepis krok po kroku na zurek na zakwasie z dwoma bardzo ważnymi składnikami.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: wywar 60 minut, 20 minut przygotowanie produktów, 20 gotowanie = 1 godzina 40 minut
  • Liczba porcji: 2 litry zupy, ok. 4 – 6 porcji
  • Dieta: bezmleczna

Wstęp bardzo osobisty

Pamiętam mój pierwszy żur. Ugotowałam go z krótkiego przepisu zamieszczonego w grubej, czerwonej książce kucharskiej, która dostałam od mamy. Krótka lista składników dała płaski i nędzny smak a w szarej zupie smutnie pływały kawałki kiełbasy i pokrojone jajo. Dziwiłam się wtedy, jak to podrzędne zupiszcze może być ulubioną zupą milionów ludzi. Potem eksperymentowałam, jeszcze później wylądowałam w Akademii Kulinarnej na porządnym przeszkoleniu i mogę teraz śmiało powiedzieć, że mój żur jest całkiem przyzwoitą zupą, którą z dumą można nakarmić rodzinę i gości.

Żur z mojego przepisu ma 2 ważne składniki. Są nimi suszone grzyby i karmelizowana cebula. Grzyby dodadzą nam do zupy naturalnego umami a karmelizowana cebula złamie kwaśny smak kiszonej mąki żytniej.

Do zupy można podać żytni chleb, ale ja wolę zjadać go z ziemniakami, które z natury są słodkie i ładnie komponują się z kwaśnym żurem. Żurek staropolski, nazywany czasem jako przepis na żurek wielkanocny to zupa, której bazą jest białą kiełbasa. Polecam kupić najlepszą kiełbasę w okolicy, bo dobra kiełbasa = dobra zupa. To samo dotyczy boczku i wędzonej kiełbasy.

SKŁADNIKI

Żurek



















Do podania

Do podania większej liczby porcji wykorzystaj jajka gotowane na twardo lub miękko. Do 2 lub 3 porcji zupy łatwo przygotujesz jajka w koszulkach.



Żurek PRZEPIS

Przepis na żurek na zakwasie

Żurek z tej ilości składników ugotujesz w garnku o pojemności co najmniej 3 litrów.

Szumowiny zbieramy przed dodaniem ziela angielskiego i liści laurowych, żeby łatwiej je było zebrać z powierzchni zupy.

Gotowanie zupy jest nieco czasochłonne ale proste, można je podzielić ja na 3 etapy:

  1. Wywar na zupę
  2. Przygotowanie kiełbasy, boczku i warzyw
  3. Końcowe gotowanie i doprawienie zupy

Wywar na zupę

  1. Jedną żółtą cebulę przypiecz jak do rosołu, czyli obierz i albo połóż całą na płomieniu kuchenki gazowej albo połówki lub grube plastry podpiecz na porządnie rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Cebula ma się zarumienić do złoto- brązowego koloru.
  2. Do garnka o pojemności co najmniej 3 litry włóż:
    • 500 gramów białej kiełbasy
    • skórę z wędzonego boczku
    • opcjonalnie 100 g wędzonej kiełbasy
    • 3 lub 4 suszone grzyby
    • 1 marchew
    • 1 pietruszkę
    • plaster dużego selera
    • 1 łodygę selera naciowego
    • 1 przypieczoną cebulę
    • 1,5 litra wody
  3. Zagotuj i koniecznie zbierz szumowiny. To ścięte białko i nie jest szkodliwe, ale może nieestetycznie wyglądać w zupie.
  4. Zmniejsz moc palnika.
  5. Dodaj:
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
  1. Gotuj na małym ogniu około godzinę, niech zupa tylko lekko mruga, tak jak rosół. Kiełbasy nie musisz nakłuwać ani nakrajać.
  2. Po tym czasie wyłów z zupy wszystkie warzywa, kiełbasę i skórę z boczku. Niech w garnku zostanie tylko wywar. Dzięki grzybom będzie miał złoto – brązowy kolor i piękny aromat.

Przygotowanie kiełbasy, boczku i warzyw

  1. Marchew z wywaru pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
  2. Teraz pora na mięso. Do smażenia nie dodawaj tłuszczu, bo wytopi się z boczku. Na rozgrzaną patelnię dodaj:
    • boczek pokrojony w bardzo drobną kostkę
    • białą kiełbasę pokrojoną w plastry
    • opcjonalną wędzoną kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Smaż do zarumieniania kiełbasy i boczku a następnie przełóż zawartość patelni do garnku. Staraj się zostawić na patelni wytopiony tłuszcz.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na złoto – brązowy kolor na patelni po smażeniu mięsa. Cebula najpierw się zeszkli, potem stanie się złoto – brązowa. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie spaliła. Pod koniec smażenia dodaj czosnek pokrojony w plasterki i przez chwilę smaż go razem z cebulą.
  5. Gdy cebula i czosnek będą gotowe przełóż je do garnka – postaraj się nie wlewać tłuszczu z patelni do zupy.

Końcowe gotowanie i doprawienie zupy

  1. Do zupy dodaj 1 łyżkę majeranku
  2. Dodaj 1 łyżkę świeżo startego chrzanu
  3. Dodaj porządną szczyptę czarnego, mielonego pieprzu i gotuj przez 15 minut.
  4. Po tym czasie dodaj zakwas z żytniej mąki. Wlej 300 ml i sprawdź, czy zupa jest odpowiednio kwaśna. Dodaj więcej zakwasu, jeżeli chcesz mieć potrawę o wyraźniejszym smaku.
  5. Zagotuj i oceń, czy zupa potrzebuje więcej soli i pieprzu.

Propozycja podania

Żurek na zakwasie smakuje doskonale z ziemniakami purée lub żytnim chlebem. Jak wiele zup smakuje doskonale drugiego dnia. Zupę możesz zawekować i przechowywać w lodówce, jako awaryjny, szybki obiad.

Żur z tego przepisu to zupa nie tylko od święta, sprawdzi się także jako zurek wielkanocny.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Zur przepis (przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem)

Polecam Twojej uwadze moje przepisu na smaczne, domowe potrawy: zupy, dania główne.

Szczególnie polecam:

Żurek wielkanocny przepis

Pod ta nazwą kryje się tradycyjna zupa oparta o kiełbasę, wędzonki i kiszoną mąkę żytnią. Z powodzeniem możesz podać na świąteczny stół zupę z mojego przepisu. Jest ona esencjonalna, aromatyczna i doskonale smakuje. Nie zapomnij o dodaniu jajka do każdej porcji zupy.

Ten post ma 13 komentarzy

  1. Mirek

    Torpeda a nie zupa. Dałem więcej ziemniaków i mniej marchwi. Zapisuje na Wielkanoc. Bedzie gotowane.

    1. Róża

      Cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis 🙂

  2. Tereska

    Bardzo, bardzo, ale to bardzo dobry żurek. Gotuje się prościej niż mi się zdawało. Kupiłam gotowy zakwas w butelce, wyszło bardzo smacznie.

    1. Róża

      Zakwas z butelce mocno ułatwia gotowanie 👍

  3. Stanisław

    Zamiast jajka w koszulce wolę ugotowane na pół miękko. Sama zupa okej. Będę wracać, bo przepis fajny.

Dodaj komentarz