Zupa z fasolki szparagowej (zupa fasolkowa) w dwóch wersjach – śmietanowej albo pomidorowej. Obie pyszne, choć mocno różnią się smakiem. Zupa z pomidorami jest wyraźniejsza i lekko kwaśna, śmietanowa znacznie łagodniejsza.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas kucharzenia: około 1 godziny
- Liczba porcji: 2,5 – 3 litrów zupy
- Dieta: bezmleczna (pomiń śmietanę), bezglutenowa, wegetariańska (wykorzystaj bulion warzywny i wegańską śmietanę)
SKŁADNIKI
Zupa z fasolki szparagowej
Do dekoracji
Przepis na zupę z fasolki szparagowej
Moja zupa uda się ze świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej. Zupa fasolkowa będzie gotowa szybciej, jeżeli kupisz fasolkę mrożoną ciętą na kawałki.
- Jedną średnią cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pół białej części pora przepłucz pod wodą, żeby pozbyć się piasku. Jeżeli zewnętrzna warstwa warzywa jest uszkodzona. Przekrój wzdłuż i potem na cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy lub masła (lub pół na pół) i podsmaż cebulę i pora.
- Gdy por i cebula staną się szkliste dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Dodaj kolejne warzywa:
- 4 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 średnią marchew obraną i pokrojoną w małą kostkę lub plasterki,
- opcjonalnie 1 małą pietruszkę pokrojoną w plasterki,
- 1 litr gorącego rosołu,
- dużą szczyptę ostrej papryki lub imbiru,
- sól (nie podam ilości, bo nie wiem jak masz doprawiony rosół)
- pieprz, dużą szczyptę,
- do wersji śmietanowej dodaj 1/3 łyżeczki kurkumy. Jeżeli gotujesz zupę fasolkową z pomidorami to ją pomiń.
- Gotuj, gdy ziemniaki będę na wpół miękkie dodaj fasolkę szparagową. Świeżą po prostu pokrój na niewielkie kawałki. Mrożoną przełóż na sitko i przelej gorącą wodą, żeby usunąć z niej lód i ją nieco ocieplić.
- Wersja z pomidorami: gdy fasola i ziemniaki będą miękkie dodaj od 200 do 400 ml krojonych pomidorów z puszki. Gdy dodasz ich mniej to zupa będzie łagodniejsza, gdy dodasz więcej zupa będzie bardziej kwaśna. Po dodaniu pomidorów zupę zagotuj i gotuj przez 3 minuty.
- Zupę z fasolki szparagowej zdejmij z palnika. Dodaj posiekany koper (ja dodaję 1/2 pęczka), w wersji pomidorowej możesz zamienić na nać pietruszki i jeżeli chcesz to dodaj śmietanę, do garnka lub bezpośrednio na talerze. Słodkiej śmietanki nie musisz hartować. Pozostałe rodzaje śmietany zahartuj odrobiną gorącej zupy. Pamiętaj, że zupa bez śmietany przechowuje się lepiej, wiec jeżeli gotujesz większą porcję do słoików to pomiń śmietanę.
Przepisy kulinarne
Zupa z fasolkowa jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Zielono – kremowa lub zielono – czerwona z dodatkiem pomidorów jest bardzo dobrym pomysłem na pierwsze danie obiadowe i jako szybka przekąska w pracy.
Zupa fasolkowa przepis na dwa sposoby (zupa z fasolka szparagowa)
Zupa z fasolka szparagowa z pomidorami albo w wersji jasnej ze śmietaną smakuje o każdej porze roku.
Z moich przepisów polecam Twojej uwadze: biszkopt, biszkopt czekoladowy, biszkopt z olejem i ciasto drożdżowe z truskawkami oraz knedle z truskawkami.