zupa z brukselek przepis

Zupa z brukselek

Zupa z brukselek, prosta i pyszna. Najlepsza w wersji z ziemniakami, marchewką i zieleniną. Bez mleka, bez śmietany. Bez kitu, jest pyszna!

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4 (ok. 2 litrów zupy)
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegańska i wegetariańska (użyj bulionu warzywnego jako bazę)

Zupa brukselkowa SKŁADNIKI

Wagę produktów podaję orientacyjnie, żeby łatwiej było gotować. Trzymanie się receptury pozwala za każdym razem ugotować zupę o podobnym smaku.
















Zupa z brukselek PRZEPIS

Zacznijmy od przygotowania warzyw, bo zrobienie zupy, gdy wszystkie składniki są pokrojone to bułka z masłem.

  • 500 g brukselek umyj i usuń uszkodzone listki. Każdą kapustkę od dołu natnij na krzyż. Z każdej kapustki oderwij po 2, 3 zdrowe listki. Takie dodamy do zupy, żeby pływało w niej „coś zielonego”. Brukselkowe listki dodatkowo zagęszczą zupę.
  • 1 dużą cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • 2 marchewki obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki.
  • Jedną białą część pora przekrój wzdłuż na pół i potem na cienkie plasterki.
  • 4 – 5 ziemniaków obierz, pokrój w grubsza kostkę. Zalej wodą w niewielkiej miseczce, żeby nie ściemniały.

Zupa z brukselki- gotowanie

  1. Zagotuj rosół.
  2. Na większej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 3 łyżki oliwy.
  3. Na patelnię dodaj:
    • pokrojoną na półplasterki 1 białą część pora,
    • jedną żółtą cebulę pokrojoną w drobną kostkę,
    • dwie marchewki pokrojone na półplasterki,
    • oczyszczone i nakrojone na krzyż brukselki
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
  4. Smaż kilka minut do zeszklenia pora.
  1. Podsmażone warzywa przełóż do garnka, dodaj:
    • pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,
    • litr gorącego rosołu, wywaru lub bulionu wołowego
  2. Gotuj BEZ POKRYWKI na średnim ogniu do miękkości warzyw.
  3. Kiedy ziemniaki zmiękną a brukselka będzie al dente pora na doprawienie solą i pieprzem. Jeżeli chcesz dodać smaku umami dodaj 1 lub 2 łyżki jasnego sosu sojowego, ale zmienisz wtedy ilość soli.

Propozycja podania

Zupa brukselkowa będzie fajnie smakować z pajda chleba, posypana żółtym serem albo parmezanem lub grana padano. Warto posypać ją nacią pietruszki i koperkiem.

Jeżeli chcesz możesz zabielić ją śmietaną, ale nie jest to konieczne.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Małe kapustki brukselskie można polubić, dzięki tej zupie. Dużo słodkich warzyw, wyrazisty smak kapustek. Może spróbujesz ugotować zupy: zupa krem z białych warzyw, zupa krem z pieczonej papryki, rosół. Niezła jest też zupa ogórkowa na żeberkach.

Dodaj komentarz