zupa z brukselek przepis

Zupa z brukselek

Zupa z brukselek, prosta i pyszna. Najlepsza w najprostszej wersji, czyli z ziemniakami, marchewką i zieleniną. Bez mleka, bez śmietany. Bez kitu, jest pyszna!

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4 (ok. 2 litrów zupy)
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegańska i wegetariańska (użyj bulionu warzywnego jako bazę)

Zupa brukselkowa SKŁADNIKI

Wagę produktów podaję orientacyjnie, żeby łatwiej było gotować. Trzymanie się receptury pozwala za każdym razem ugotować zupę o podobnym smaku.

rosół drobiowy, wołowy albo bulion warzywny – 1 litr
brukselki – 500 g
marchew – 2 szt., ok. 250 g
cebula żółta – 1 duża szt.
por – 1 średnia biała część
ziemniaki – 4 lub 5 średnich szt., ok. 600 g
oliwa – 3 łyżki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 szt.
pieprz czarny mielony – do smaku
sól – do smaku
w wersji wegańsko – wegetariańskiej – jasny sos sojowy – do smaku

nać pietruszki
koper
opcjonalnie parmezan do posypania albo tarty żółty ser

Zupa z brukselek PRZEPIS

Zacznijmy od przygotowania warzyw, bo zrobienie zupy, gdy wszystkie składniki są pokrojone to bułka z masłem.

  • 500 g brukselek umyj i usuń uszkodzone listki. Każdą kapustkę od dołu natnij na krzyż. Z każdej kapustki oderwij po 2, 3 zdrowe listki. Takie dodamy do zupy, żeby pływało w niej „coś zielonego”. Brukselkowe listki dodatkowo zagęszczą zupę.
  • 1 dużą cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • 2 marchewki obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki.
  • Jedną białą część pora przekrój wzdłuż na pół i potem na cienkie plasterki.
  • 4 – 5 ziemniaków obierz, pokrój w grubsza kostkę. Zalej wodą w niewielkiej miseczce, żeby nie ściemniały.

Zupa z brukselki- gotowanie

  1. Zagotuj rosół.
  2. Na większej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 3 łyżki oliwy.
  3. Na patelnię dodaj:
    • pokrojoną na półplasterki 1 białą część pora,
    • jedną żółtą cebulę pokrojoną w drobną kostkę,
    • dwie marchewki pokrojone na półplasterki,
    • oczyszczone i nakrojone na krzyż brukselki
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
  4. Smaż kilka minut do zeszklenia pora.
  1. Podsmażone warzywa przełóż do garnka, dodaj:
    • pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,
    • litr gorącego rosołu, wywaru lub bulionu wołowego
  2. Gotuj BEZ POKRYWKI na średnim ogniu do miękkości warzyw.
  3. Kiedy ziemniaki zmiękną a brukselka będzie al dente pora na doprawienie solą i pieprzem. Jeżeli chcesz dodać smaku umami dodaj 1 lub 2 łyżki jasnego sosu sojowego, ale zmienisz wtedy ilość soli.

Propozycja podania

Zupa brukselkowa będzie fajnie smakować z pajda chleba, posypana żółtym serem albo parmezanem lub grana padano. Warto posypać ją nacią pietruszki i koperkiem.

Jeżeli chcesz możesz zabielić ją śmietaną, ale nie jest to konieczne.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepisy kulinarne

Małe kapustki brukselskie można polubić, dzięki tej zupie. Dużo słodkich warzyw, wyrazisty smak kapustek. Może spróbujesz ugotować zupy: zupa krem z białych warzyw, zupa krem z pieczonej papryki, rosół. Niezła jest też zupa ogórkowa na żeberkach.

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Dodaj komentarz