Zupa wiśniowa kojarzy Ci się z mdłym kompotem z makaronem? Wrzuć te wspomnienia między bajki. Przedstawiam zupę wiśniową, która jest intensywna w smaku i kolorze. Trochę cierpka, trochę kwaśna. I tylko trochę słodka. Zupa wiśniowa ze świeżych lub mrożonych wiśni na ciepło lub zimno. Pycha!
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje o gotowaniu
- Przygotowanie składników: 5-15 minut
- Gotowanie: 10 minut
- Liczba porcji: 1,5 litra zupy
- Dieta: bezmleczna, wegańska, wegetariańska, bezglutenowa (przygotuj makaron bezglutenowy)
SKŁADNIKI
Zupa wiśniowa
Do podania
Zupa wiśniowa PRZEPIS
Przed rozpoczęciem gotowania przeczytaj cały przepis.
- Do garnka o pojemności 2-3 litrów wsyp 500 g mrożonych wiśni lub w sezonie świeżych wydrylowanych owoców. Mrożonych wiśni nie musisz rozmrażać.
- Wlej 1 litr wody.
- Dodaj:
- 4 goździki,
- 1/2 kawałka kory cynamonu albo szczyptę mielonego,
- 3 łyżki cukru białego albo trzcinowego nierafinowanego,
- szczyptę soli.
- Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj tylko minutę.
- Po tym czasie rozprowadź w niewielkiej ilości wody (100 ml) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodaj do zupy i energicznie zamieszaj, żeby nie zrobiły się kluski.
- Zupa z wiśniami jest gotowa do podania. Do talerza nałóż niewielką porcję makaronu i zalej zupą.
- Jeżeli zupa wiśniowa jest dla Ciebie zbyt cierpka – dodaj łyżkę cukru. Niektórzy dodają także łyżkę lub dwie śmietanki 36% (wtedy zupa wiśniowa z makaronem nie będzie bezmleczna ani wegańska).


Zupa wiśniowa z mrożonych wiśni
Zupa wiśniowa to prawdziwa gratka dla miłośników owoców. Przygotowana ze słodkich i soczystych wiśni, ta zupa zachwyca intensywnym kolorowym aromatem i delikatnym smakiem. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie mrożonych wiśni, jeśli chcesz cieszyć się smakiem zupy owocowej poza sezonem.
Zupa owocowa to koktajl pełen witamin i minerałów, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub jako deser oraz na pierwsze danie, dla największych wielbicieli tej potrawy.
Aby ugotować zupę z mrożonych wiśni wykorzystaj wydrylowane owoce w takiej samej ilości jak wiśnie świeże.
Teraz, gdy znasz przepisy na zupę wiśniową, możesz cieszyć się tym smakowitym letnim przysmakami niezależnie od tego, czy wybierzesz wiśnie świeże wiśnie czy mrożone. Ta zupa jest doskonałym sposobem na schłodzenie się w upalne dni i delektowanie się bogactwem smaków świeżych owoców. Zimą zupa wiśniowa z mrożonych wiśni to miłe wspomnienie upalnych dni.
Zupa wiśniowa z miodem czy cukrem?
W przepisie na tę potrawę nie ma miodu. Zupę należy przez chwilę gotować a miód traci swoje najcenniejsze właściwości podczas obróbki termiczne, dlatego do lekkiego złamania smaku kwaśnych wiśni zalecam dodanie kilku łyżek cukru.
Zupa wiśniowa z winem
To jest propozycja dla dorosłych smakoszy. Aby ugotować zupę zupę z winem należy 250 ml wody zamienić na czerwone wino. Jakie wino wybrać do takiej zupy? Najlepiej takie, które chcielibyście wypić. Błędem jest wybieranie do potraw niskiej jakości, niesmacznego wina. Bo przecież smak wina ma ogromny wpływ na smak końcowy potrawy. Zupę wiśniową z winem serwuj bez makaronu.
Na moim blogu znajdziesz szeroki wybór przepisów – od tradycyjnych potraw rodzinnych po egzotyczne dania z odległych zakątków świata. W moich przepisach liczy się nie tylko smak, ale również jakości składników i alternatywy produktów w różnych dietach. Dbam o to, aby moje przepisy były zbalansowane, pełne odżywczych składników i dostosowane do różnych preferencji żywieniowych.
Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, moje przepisy są przyjazne dla wszystkich poziomów umiejętności. Znajdziesz u nas proste i szybkie przepisy na codzienne posiłki, jak również bardziej wymagające dania, które zaskoczą Twoich gości.
Na moim blogu nie ograniczam się tylko do przepisów. Dzielę się również wskazówkami dotyczącymi technik kulinarnych, wyboru najlepszych składników, przechowywania żywności i wiele więcej.
Zupa z wiśniami to potrawa, która ma swoich wielkich wielbicieli, ale także całą rzeszę przeciwników. Zupa wiśniowa z makaronem z tego przepisu nie jest klasycznym smakiem dzieciństwa. To dość cierpka i mało słodka wersja, do tego wiśnie są jędrne i nierozgotowane.
Polecam Ci także inne moje przepisy na coś słodkiego: sorbet mango, naleśniki, biszkopt, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe z truskawkami.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także przepisy na danie wytrawne i słone. Polecam guacamole oraz szakszuka na szybką przekąskę, także na śniadanie. Na pierwsze danie: rosół lub zupa ogórkowa, chłodnik z botwinki w sezonie na świeże buraczki oraz bardzo fajny i podzielny kurczak z piekarnika.
Zupa wiśniowa z winem to bardziej jak grzaniec?
Coś podobnego, ale jednak nie do końca 🙂
A czy można dodać kardamon do tej zupy? Bo tak myślę, że może pasować jak są i goździki i cynamon.
Możesz dodać. Smak zupy zmieni się na plus.
Pingback: Kurczak z piekarnika
Pingback: Tzatziki
Pingback: Racuchy z jabłkami
Pingback: Szakszuka
Pamiętam zupę wiśniową z kolonii. Koszmar wakacji. Rozgotowane kluchy. Ta w smaku przypomina bardziej owocowy deser niż tamtą paskudę. To bardzo dobry przepis.
Pingback: Bigos
Pingback: Ciasto francuskie z jabłkami
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Rosół
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Prosty tort z kremem kokosowym
Jak zamienię cukier na ksylitol będzie dobra?
Tak, spokojnie możesz zastosować inne słodziwo.