zupa tajska z kurczakiem przepis

Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem to jedna z moich ulubionych zup. Jest jak polska zupa jarzynowa, każdy ma swój przepis i pomysł na dodatki. Dziś dzielę się moim przepisem na zupę tajską z kurczakiem.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Liczba porcji: ok. 3 litrów zupy
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

Zupa tajska z kurczakiem


















Do podania










zupa tajska

Zupa tajska PRZEPIS

Zanim zaczniesz gotować zupę tajską z mojego przepisu przeczytaj cały przepis.

Zupa tajska jest jak polska zupa jarzynowa, nie musisz trzymać się dokładnej gramatury, żeby ugotować smaczną potrawę.

Kiedy masz rosół i bulion na obierkach ugotowanie zupy zajmuje ok. 30 minut. Przeczytaj na czym polega gotowanie bulionu na obierkach i zdecyduj, czy chcesz go wykorzystać do ugotowania zupy tajskiej czy wykorzystać tylko rosół. Zanim zaczniesz gotowanie przygotuj makaron wg. poniższego przepisu.

Makaron ryżowy

Do tajskiej możesz przygotować cienkie nitki lub grubszy makaron. Nie gotuj makaronu ryżowego razem z zupą, bo otrzymasz gęstą i niezbyt smaczną potrawę. Nie gotuj makaronu w wodzie, bo cienki makaron bardzo łatwo rozgotować a grube makarony pozostaną twarde w środku i rozgotowane na zewnątrz.

Jak ugotować makaron ryżowy?

Makaron ryżowy włóż do miski i zlej wrzątkiem. Przykryj talerzem. Cienkie nitki będą gotowe po 5 – 15 minutach. Grubszy makaron może potrzebować nawet godziny, dlatego możesz przygotować go przed gotowaniem zupy. Tak przygotowany makaron wystarczy zalać bardzo gorącą zupą. Fajne jest to, że tak przygotowany nie klei się nawet, gdy będzie przechowywany w lodówce do następnego dnia.

Rosół – bulion – bulion na obierkach

Do ugotowania zupy tajskiej potrzebujesz rosół lub bulion ugotowany na kurczaku lub samych warzywach. Rosół ugotuj np. z tego przepisu: rosół. Możesz połączyć rosół i bulion na obierkach wg. przepisu poniżej.

Przepis na bulion na obierkach

Przy gotowaniu rosołu zostaje sporo obierek. Do przygotowania bulionu na obierkach wykorzystaj:

  • obierki z marchwi i pietruszek,
  • łuski cebuli
  • łupiny z czosnku,
  • skórkę z imbiru
  • skórę z selera, część bez zabrudzonych ziemią korzeni,
  • zieloną część pora.

Włóż te wszystkie obierki i łupiny do garnka, zalej taką ilością wody, żeby je przykryć. Nie dodawaj soli ani innych przypraw. Gotuj 40 minut. Odcedź na bardzo gęstym sicie. Obierki i łuski nie będą już potrzebne. Bulion na obierkach dodasz do zupy i uzupełnisz rosołem do 2 litrów.

Jeżeli nie chcesz eksperymentować z obierkami ugotuj zupę tajską na rosole. Będzie pyszna.

Zupa tajska GOTOWANIE

  1. W garnku na 1 łyżce oleju sezamowego podsmaż:
    • 1 średnią marchew pokrojoną na półplasterki,
    • 3 cm imbiru, obranego i pokrojonego w bardzo drobną kostkę,
    • 1 łyżkę czerwonej pasty curry (dodaj więcej, gdy chcesz przygotować pikantną zupę),
    • opcjonalnie, dla uzyskania bardzo ostrego smaku, pokrojoną w plasterki jedną papryczkę chili,
    • 3 liście kaffiru,
    • trawę cytrynową – świeżą lub rozmrożoną zmiażdż np. tłuczkiem do mięsa, żeby trawa uwolniła swój aromat. Możesz dodać 1 łyżeczkę suszonej trawy cytrynowej, ale taką bardzo trudno będzie usunąć z zupy.
  2. Jak składniki zaczną intensywnie pachnieć dorzuć 1 większą pierś kurczaka pokrojoną w drobną kostkę i smaż aż mięso się przyrumieni.
  3. Dodaj grzyby (shitake 3 szt. lub 3 pieczarki lub kilkanaście pasków grzybków mun). Grzyby shitake albo pieczarki możesz pokroić na 4 części, suszone wrzuć w całości.
  4. Dodaj czosnek i cukinię i smaż jeszcze chwilę, czosnek nie może się przyrumienić!
  5. Do garnka wlej rosół lub bulion lub bulion na obierkach, łącznie ok. 2 litrów.
  6. Zagotuj.
  7. Dodaj mleko kokosowe i pogotuj kilka minut.
  8. Wyciągnij trawę cytrynową.
  9. Dopraw zupę dodając 1 łyżkę sosu rybnego i pierz.
  10. Opcjonalnie dodaj sos sojowy lub sól.
zupa tajska z kurczakiem

Propozycja podania

Zupa tajska z kurczakiem może być podana na wiele sposobów. Moja propozycja:

  • do miski włóż porcję makaronu i zalej go gorącą zupą.
  • zupę posyp:
    • szczypiorem,
    • plasterkami chilli, cienkimi plastrami,
    • czerwonej cebuli,
    • czarnym i białym sezamem,
    • skrop zupę ostrą oliwą,
    • posyp liśćmi kolendry,
    • do zupy dodaj cząstkę limetki.

Gorącą zupę tajską możesz rozlać do słoików i przechowywać kilka dni w lodówce. Rozlej zupę, odwróć słoiki do góry dnem. Pokrywki mają stać się wklęsłe. Chłodną zupę schowaj do lodówki.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Przepisy kulinarne

Polecam moje przepisy na inne dania, zupy, przekąski:

Ten post ma 38 komentarzy

Dodaj komentarz