Zupa tajska z kurczakiem to jedna z moich ulubionych zup. Jest jak polska zupa jarzynowa, każdy ma swój przepis i pomysł na dodatki. Dziś dzielę się moim przepisem na zupę tajską z kurczakiem.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 45 minut
- Liczba porcji: ok. 3 litrów zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Zupa tajska z kurczakiem
Do podania
Zupa tajska PRZEPIS
Zanim zaczniesz gotować zupę tajską z mojego przepisu przeczytaj cały przepis.
Zupa tajska jest jak polska zupa jarzynowa, nie musisz trzymać się dokładnej gramatury, żeby ugotować smaczną potrawę.
Kiedy masz rosół i bulion na obierkach ugotowanie zupy zajmuje ok. 30 minut. Przeczytaj na czym polega gotowanie bulionu na obierkach i zdecyduj, czy chcesz go wykorzystać do ugotowania zupy tajskiej czy wykorzystać tylko rosół. Zanim zaczniesz gotowanie przygotuj makaron wg. poniższego przepisu.
Makaron ryżowy
Do tajskiej możesz przygotować cienkie nitki lub grubszy makaron. Nie gotuj makaronu ryżowego razem z zupą, bo otrzymasz gęstą i niezbyt smaczną potrawę. Nie gotuj makaronu w wodzie, bo cienki makaron bardzo łatwo rozgotować a grube makarony pozostaną twarde w środku i rozgotowane na zewnątrz.
Jak ugotować makaron ryżowy?
Makaron ryżowy włóż do miski i zlej wrzątkiem. Przykryj talerzem. Cienkie nitki będą gotowe po 5 – 15 minutach. Grubszy makaron może potrzebować nawet godziny, dlatego możesz przygotować go przed gotowaniem zupy. Tak przygotowany makaron wystarczy zalać bardzo gorącą zupą. Fajne jest to, że tak przygotowany nie klei się nawet, gdy będzie przechowywany w lodówce do następnego dnia.
Rosół – bulion – bulion na obierkach
Do ugotowania zupy tajskiej potrzebujesz rosół lub bulion ugotowany na kurczaku lub samych warzywach. Rosół ugotuj np. z tego przepisu: rosół. Możesz połączyć rosół i bulion na obierkach wg. przepisu poniżej.
Przepis na bulion na obierkach
Przy gotowaniu rosołu zostaje sporo obierek. Do przygotowania bulionu na obierkach wykorzystaj:
- obierki z marchwi i pietruszek,
- łuski cebuli
- łupiny z czosnku,
- skórkę z imbiru
- skórę z selera, część bez zabrudzonych ziemią korzeni,
- zieloną część pora.
Włóż te wszystkie obierki i łupiny do garnka, zalej taką ilością wody, żeby je przykryć. Nie dodawaj soli ani innych przypraw. Gotuj 40 minut. Odcedź na bardzo gęstym sicie. Obierki i łuski nie będą już potrzebne. Bulion na obierkach dodasz do zupy i uzupełnisz rosołem do 2 litrów.
Jeżeli nie chcesz eksperymentować z obierkami ugotuj zupę tajską na rosole. Będzie pyszna.
Zupa tajska GOTOWANIE
- W garnku na 1 łyżce oleju sezamowego podsmaż:
- 1 średnią marchew pokrojoną na półplasterki,
- 3 cm imbiru, obranego i pokrojonego w bardzo drobną kostkę,
- 1 łyżkę czerwonej pasty curry (dodaj więcej, gdy chcesz przygotować pikantną zupę),
- opcjonalnie, dla uzyskania bardzo ostrego smaku, pokrojoną w plasterki jedną papryczkę chili,
- 3 liście kaffiru,
- trawę cytrynową – świeżą lub rozmrożoną zmiażdż np. tłuczkiem do mięsa, żeby trawa uwolniła swój aromat. Możesz dodać 1 łyżeczkę suszonej trawy cytrynowej, ale taką bardzo trudno będzie usunąć z zupy.
- Jak składniki zaczną intensywnie pachnieć dorzuć 1 większą pierś kurczaka pokrojoną w drobną kostkę i smaż aż mięso się przyrumieni.
- Dodaj grzyby (shitake 3 szt. lub 3 pieczarki lub kilkanaście pasków grzybków mun). Grzyby shitake albo pieczarki możesz pokroić na 4 części, suszone wrzuć w całości.
- Dodaj czosnek i cukinię i smaż jeszcze chwilę, czosnek nie może się przyrumienić!
- Do garnka wlej rosół lub bulion lub bulion na obierkach, łącznie ok. 2 litrów.
- Zagotuj.
- Dodaj mleko kokosowe i pogotuj kilka minut.
- Wyciągnij trawę cytrynową.
- Dopraw zupę dodając 1 łyżkę sosu rybnego i pierz.
- Opcjonalnie dodaj sos sojowy lub sól.
Propozycja podania
Zupa tajska z kurczakiem może być podana na wiele sposobów. Moja propozycja:
- do miski włóż porcję makaronu i zalej go gorącą zupą.
- zupę posyp:
- szczypiorem,
- plasterkami chilli, cienkimi plastrami,
- czerwonej cebuli,
- czarnym i białym sezamem,
- skrop zupę ostrą oliwą,
- posyp liśćmi kolendry,
- do zupy dodaj cząstkę limetki.
Gorącą zupę tajską możesz rozlać do słoików i przechowywać kilka dni w lodówce. Rozlej zupę, odwróć słoiki do góry dnem. Pokrywki mają stać się wklęsłe. Chłodną zupę schowaj do lodówki.
Spodobał Ci się mój przepis?
Przepisy kulinarne
Polecam moje przepisy na inne dania, zupy, przekąski:
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Pesto
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Zupa kalafiorowa z soczewicą
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Makaron z pesto
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami
Pingback: Krupnik
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Zupa cebulowa
Pingback: Brukselka
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Tiramisu przepis oryginalny
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Tatar ze śledzia
Pingback: Biszkopt z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 jaj
Pingback: Adana kebab
Pingback: Spanakopita
Pingback: Pączki z 8 żółtek
Pingback: Risotto z krewetkami i białym winem