zupa tajska z kurczakiem przepis

Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska to jedna z moich ulubionych zup. Jest jak polska zupa jarzynowa, każdy ma swój przepis i pomysł na własne dodatki. Dziś dzielę się moim przepisem na zupę tajską z kurczakiem.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Liczba porcji: ok. 3 litrów zupy
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

Składniki

  • rosół lub bulion, bulion na obierkach – ok. 2 l
  • kurczak – 1 pierś z kurczaka bez skóry i bez skrzydełka, pokrojona w kostkę
  • czerwona pasta curry – 1 łyżka lub więcej, jeżeli chcesz ugotować pikantną zupę
  • marchew – 1 szt. obrana i pokrojona na plasterki lub półplasterki
  • cukinia – 1 średnia szt., pokrojona w ćwierćplasterki
  • papryka czerwona – 1 duża szt. pokrojona w kostkę
  • imbir – kawałek 3 cm, obrany i pokrojony w bardzo drobną kosteczkę lub starty na bardzo drobnej tarce
  • czosnek – 2 – 3 ząbków przeciśnięty przez praskę
  • liście tajskiej limonki (kaffir) – 3 szt.
  • grzyby shitake świeże lub suszone – 3 szt. albo pieczarki – 3 szt. albo grzyby mun – kilkanaście pasków
  • trawa cytrynowa (może być mrożona lub suszona) ! możesz pominąć, gdy nie znajdziesz w żadnym sklepie ! – 1 szt., zmiażdżona np. tłuczkiem kuchennym lub trzonkiem noża lub 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej (soszoną trudniej usunąć z zupy)
  • mleko kokosowe – 250 ml – 1 szklanka
  • sos rybny- ok. 1 łyżki
  • olej do smażenia, najlepiej sezamowy – 1 łyżka
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sos sojowy

Do podania:

  • makaron ryżowy
  • chilli
  • liście kolendry
  • szczypior
  • czarny sezam
  • biały sezam
  • pikantna oliwa paprykowa
  • czerwona cebula
  • limetka
zupa tajska

Zupa tajska przepis

Zanim zaczniesz gotować zupę tajską z mojego przepisu przeczytaj cały przepis.

Zupa tajska jest jak polska zupa jarzynowa, nie musisz trzymać się dokładnej gramatury, żeby ugotować smaczną potrawę.

Kiedy masz rosół i bulion na obierkach ugotowanie zupy zajmuje ok. 60 minut. Przeczytaj na czym polega gotowanie bulionu na obierkach i zdecyduj, czy chcesz go wykorzystać do ugotowania zupy tajskiej czy wykorzystać tylko rosół. Zanim zaczniesz gotowanie przygotuj makaron wg. poniższego przepisu.

Makaron ryżowy

Do tajskiej pasuje makaron ryżowy. Możesz przygotować cienkie nitki lub grubszy makaron. Nie gotuj makaronu ryżowego razem z zupą, bo otrzymasz gęstą i niezbyt smaczną zupę. Nie gotuj makaronu w wodzie, bo cienki makaron bardzo łatwo rozgotować a grube makarony pozostaną twarde w środku i rozgotowane na zewnątrz.

Makaron ryżowy włóż do miski i zlej wrzątkiem. Cienkie nitki będą gotowe po 5 – 15 minutach. Grubszy makaron może potrzebować nawet godziny, dlatego możesz zalać go wrzątkiem przed gotowaniem zupy.

Rosół – bulion – bulion na obierkach

Do ugotowania zupy tajskiej potrzebujesz rosół lub bulion ugotowany na kurczaku lub samych warzywach. Rosół ugotuj np. z tego przepisu: rosół. Możesz połączyć rosół i bulion na obierkach wg. przepisu poniżej.

Przepis na bulion na obierkach

Przy gotowaniu rosołu zostaje sporo obierek. Do przygotowania bulionu na obierkach wykorzystaj:

  • obierki z marchwi i pietruszek,
  • łuski cebuli
  • łupiny z czosnku,
  • skórkę z imbiru
  • skórę z selera, część bez zabrudzonych ziemią korzeni,
  • zieloną część pora.

Włóż te wszystkie obierki i łupiny do garnka, zalej taką ilością wody, żeby je przykryć. Nie dodawaj soli ani innych przypraw. Gotuj 40 minut. Odcedź na bardzo gęstym sicie. Obierki i łuski nie będą już potrzebne. Bulion na obierkach dodasz do zupy.

Zupa tajska gotowanie

  1. W garnku na 1 łyżce oleju sezamowego podsmaż przez kilka minut:
    • marchew
    • imbir
    • pastę curry
    • liście kaffiru
    • trawę cytrynową
  2. Jak składniki zaczną intensywnie pachnieć dorzuć kurczaka i smaż aż mięso się przysmaży.
  3. Dodaj grzyby (shitake, mun albo pieczarki)
  4. Dodaj czosnek i cukinię i smaż jeszcze chwilę, czosnek nie może się przyrumienić!
  5. Do garnka wlej rosół lub bulion lub bulion na obierkach, łącznie ok. 2 litrów.
  6. Zagotuj.
  7. Dodaj mleko kokosowe i pogotuj kilka minut.
  8. Wyciągnij trawę cytrynową.
  9. Dopraw zupę dodając 1 łyżkę sosu rybnego i pierz.
  10. Opcjonalnie dodaj sos sojowy.
zupa tajska z kurczakiem

Propozycja podania

Zupa tajska z kurczakiem może być podana na wiele sposobów. Moja propozycja:

  • do miski włóż porcję makaronu i zalej go gorącą zupą.
  • zupę posyp:
    • szczypiorem
    • plasterkami chilli, cienkimi plastrami czerwonej cebuli
    • czarnym i białym sezamem
    • skrop zupę ostra oliwą
    • posyp liśćmi kolendry
    • do zupy dodaj cząstkę limetki do samodzielnego polania.

Gorącą zupę możesz rozlać do słoików i przechowywać kilka ni w lodówce. Rozlej zupę, odwróć słoiki dnem do góry. Pokrywki mają stać się wklęsłe. Chłodną zupę schowaj do lodówki.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Przepisy kulinarne

Polecam moje przepisy na inne dania, zupy, przekąski:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 29 komentarzy

Dodaj komentarz