zupa porowa

Zupa porowa

Zupa porowa to zupa o dwóch odsłonach. W wersji wytrawnej porowo – ziemniaczana, w wersji słodkiej z dodatkiem gruszki. Jeżeli lubisz słodkie zupy warto dodać bardzo dojrzałą gruszkę, która ma w sobie dużo słodyczy. Jeżeli nie lubisz słodkich zup odpuść. Jeżeli wybierzesz bardzo dojrzałą gruszkę słodycz zdominuje całą zupę. Ja wybieram zawsze zupę porową w wersji wytrawnej.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: do 30 minut
  • Liczna porcji: ok. 2 l
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska (zupę ugotuj na bulionie z warzyw)

SKŁADNIKI

Zupa porowa wytrawna









Zupa porowa z gruszką

Jeżeli chcesz przygotować słodką zupę porową, z gruszką do składników zupy wytrawnej dodaj gruszkę:


Do podania

Do wyboru:






zupa krem z pora

Zupa krem z pora PRZEPIS

  1. Pory przetnij wzdłuż a potem pokrój je na plasterki. Nie muszą być idealne, bo zupę będziemy blendować na krem. Przepłucz warzywa na sitku pod wodą, żeby pozbyć się piasku.
  1. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
  2. 1 średniego ziemniaka obierz i pokrój na drobne kawałki.
  3. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, oleju lub masła.
  4. Dodaj pokrojone pory i czosnek, duś na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż por zmięknie.
  5. Gdy gotujesz zupę na słodko dodaj 1 dużą gruszkę, ok. 200 g bez gniazd nasiennych i bez skóry.
  6. Dodaj 1 litr gorącego rosołu.
  7. Dodaj:
    • szczyptę pieprzu,
    • około 1/2 łyżeczki soli.
  8. Gotuj około 10 – 15 minut do miękkości pora.
  9. Zmiksuj blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym.
  10. Dodaj 1 lub 2 łyżki soku z cytryny, żeby nadać zupie wyraźniejszy smak.
  11. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, dla idealnej konsystencji.
  12. Spróbuj, może warto dodać jeszcze soli, pieprzu.

Propozycja podania

Zupa z porów

Zupę porową z gruszką podaj z ryżem preparowanym, prażonymi orzechami włoskimi. Wytrawna zupa porowa smakuje doskonale z grzankami, serem, kiełkami, prażonymi włoskimi orzechami, grzankami itp.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
zupa porowa

Przepisy kulinarne

Zupa porowo ziemniaczana

Zupa porowo ziemniaczana lub według krótszej nazwy zupa porowa to szybka i pożywna potrawa na pierwsze danie, lunch lub nawet drugie śniadanie.

Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!

Ten post ma 12 komentarzy

  1. Lilla

    Zupa porowa z gruszką dla mnie za słodka, ale ta wytrawna bardzo smaczna. Ja posypuję poszarpanym niebieskim serem pleśniowym i do tego kawałek bagietki. Szybko i smacznie, tak lubię.

  2. Ada

    Śłodkie zupy są okropne, ale ta wytrawna zupka wydaje się całkiem sensowna. Może w sobotę wypróbuję.

    1. Róża

      Polecam. Z grzankami albo czymś chrupiącym jest pyszna.

Dodaj komentarz