Zupa porowa to zupa o dwóch odsłonach. W wersji wytrawnej porowo – ziemniaczana, w wersji słodkiej z dodatkiem gruszki. Jeżeli lubisz słodkie zupy warto dodać bardzo dojrzałą gruszkę, która ma w sobie dużo słodyczy. Jeżeli nie lubisz słodkich zup odpuść. Jeżeli wybierzesz bardzo dojrzałą gruszkę słodycz zdominuje całą zupę. Ja wybieram zawsze zupę porową w wersji wytrawnej.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: do 30 minut
- Liczna porcji: ok. 2 l
- Dieta: bezglutenowa, wegetariańska (zupę ugotuj na bulionie z warzyw)
SKŁADNIKI
Zupa porowa wytrawna
Zupa porowa z gruszką
Jeżeli chcesz przygotować słodką zupę porową, z gruszką do składników zupy wytrawnej dodaj gruszkę:
Do podania
Do wyboru:

Zupa krem z pora PRZEPIS
- Pory przetnij wzdłuż a potem pokrój je na plasterki. Nie muszą być idealne, bo zupę będziemy blendować na krem. Przepłucz warzywa na sitku pod wodą, żeby pozbyć się piasku.

- Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
- 1 średniego ziemniaka obierz i pokrój na drobne kawałki.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, oleju lub masła.
- Dodaj pokrojone pory i czosnek, duś na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż por zmięknie.
- Gdy gotujesz zupę na słodko dodaj 1 dużą gruszkę, ok. 200 g bez gniazd nasiennych i bez skóry.
- Dodaj 1 litr gorącego rosołu.
- Dodaj:
- szczyptę pieprzu,
- około 1/2 łyżeczki soli.
- Gotuj około 10 – 15 minut do miękkości pora.
- Zmiksuj blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym.
- Dodaj 1 lub 2 łyżki soku z cytryny, żeby nadać zupie wyraźniejszy smak.
- Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, dla idealnej konsystencji.
- Spróbuj, może warto dodać jeszcze soli, pieprzu.
Propozycja podania
Zupa z porów
Zupę porową z gruszką podaj z ryżem preparowanym, prażonymi orzechami włoskimi. Wytrawna zupa porowa smakuje doskonale z grzankami, serem, kiełkami, prażonymi włoskimi orzechami, grzankami itp.

Przepisy kulinarne
Zupa porowo ziemniaczana
Zupa porowo ziemniaczana lub według krótszej nazwy zupa porowa to szybka i pożywna potrawa na pierwsze danie, lunch lub nawet drugie śniadanie.
Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!
- zupa ogórkowa na żeberkach, prawdziwie domowa
- turecki Adana kebab, spolszczony, z tłustej wołowiny
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- brukselka zapiekana z kruszonką
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 przepisy
- zupa kalafiorowa z soczewicą
- wątróbka drobiowa z cebulą
- Ajapsandali
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- tiramisu
- zupa tajska
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami
Pingback: Krupnik
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Hummus z pietruszką
Zupa porowa z gruszką dla mnie za słodka, ale ta wytrawna bardzo smaczna. Ja posypuję poszarpanym niebieskim serem pleśniowym i do tego kawałek bagietki. Szybko i smacznie, tak lubię.
Z niebieskim serkiem jest pyszna 🙂
Śłodkie zupy są okropne, ale ta wytrawna zupka wydaje się całkiem sensowna. Może w sobotę wypróbuję.
Polecam. Z grzankami albo czymś chrupiącym jest pyszna.
Pingback: Kurczak tikka masala