Zupa porowa to zupa o dwóch odsłonach. W wersji wytrawnej porowo – ziemniaczana, w wersji słodkiej z dodatkiem gruszki. Jeżeli lubisz słodkie zupy warto dodać bardzo dojrzałą gruszkę, która ma w sobie dużo słodyczy. Jeżeli nie lubisz słodkich zup odpuść. Jeżeli wybierzesz bardzo dojrzałą gruszkę słodycz zdominuje całą zupę. Ja wybieram zawsze zupę porową w wersji wytrawnej.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: do 30 minut
- Liczna porcji: ok. 2 l
- Dieta: bezglutenowa, wegetariańska (zupę ugotuj na bulionie z warzyw)
Składniki
- por, biała część – dwa średnie kawałki, ok. 500 – 600 g
- ziemniak – 1 średni
- tylko w wersji słodkiej: gruszka konferencja, dojrzała i słodka – 1 duża szt, ok. 200 g
- czosnek – 2 ząbki
- rosół, bulion albo szybki rosół ma zupę – 1 l
- tłuszcz do duszenia: oliwa, olej rzepakowy lub masło – 2 łyżki
- przyprawy:
- pieprz – szczypta do smaku
- sok z cytryny – 1 lub 2 łyżki, do smaku
- sól – ok. pół łyżeczki, do smaku
- do podania, do wyboru: prażone migdały, ryż preparowany, grzanki, oliwa oliwkowa lub aromatyzowana, np. oliwa porowa, orzechy włoskie.

Zupa krem z pora przepis
- Pory przetnij wzdłuż a potem pokrój je na półplasterki. Nie muszą być idealne, bo zupę będziemy blendować na krem. Przepłucz warzywa na sitku pod wodą, żeby pozbyć się piasku.
- Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
- 1 średniego ziemniaka obierz i pokrój na drobne kawałki.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, oleju lub masła.
- Dodaj pokrojone pory i czosnek, duś na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż por zmięknie.
- Gdy gotujesz zupę na słodko dodaj 1 dużą gruszkę, ok. 200 g bez gniazd nasiennych i bez skóry.
- Dodaj 1 litr gorącego rosołu.
- Dodaj szczyptę pieprzu, około pół łyżeczki soli.
- Gotuj około 10 – 15 minut do miękkości pora.
- Zmiksuj blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym.
- Dodaj 1 lub 2 łyżki soku z cytryny, żeby dodać zupie wyraźniejszy smak.
- Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, dla idealnej konsystencji.
- Spróbuj, może warto dodać jeszcze soli, pieprzu.

Propozycja podania
Zupa z porów
Zupę porową z gruszka podaj z ryżem preparowanym, prażonymi orzechami włoskimi.
Wytrawna zupa porowa smakuje doskonale z grzankami, serem, kiełkami, prażonymi włoskimi orzechami, grzankami itp.

Przepisy kulinarne
Zupa porowo ziemniaczana
Zupa porowo ziemniaczana lub według krótszej nazwy zupa porowa to szybka i pożywna potrawa na pierwsze danie, lunch lub nawet drugie śniadanie.
Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!
- zupa ogórkowa na żeberkach, prawdziwie domowa
- turecki Adana kebab, spolszczony, z tłustej wołowiny
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- brukselka zapiekana z kruszonką
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 przepisy
- zupa kalafiorowa z soczewicą
- wątróbka drobiowa z cebulą
- Ajapsandali
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- tiramisu
- zupa tajska
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Syrop z cebuli