zupa pomidorowa z pomidorów z kulkami mozzarelli i listkami oregano
Zupa pomidorowa z pomidorów z mozzarellą

Zupa pomidorowa z pomidorów

Zupa pomidorowa z pomidorów to smak późnego lata, gdy pomidory mają najlepszy smak. Idealny wybór na poniedziałkową zupę z niedzielnego rosołu. Do zupy nie dodajemy cukru, bo kwaśny smak zupy przełamujemy marchewką i cynamonem. Cynamon w pomidorówce będzie niemal niewyczuwalny i radykalnie złagodzi kwaśny smak. Nie wiesz jak smakuje pomidorowa z cynamonem? Wprost wybornie!

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4 – 6
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • pomidory ogrodowe, dojrzewające w słońcu – 1 kg
  • rosół (z kury lub kurczaka, bulion lub rosół wegetariański) – 0,5 litra
  • cebula żółta – 1 bardzo duża lub 2 średnie
  • marchew – 1 duża
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa, olej lub masło – 2 łyżki
  • przyprawy:
    • cynamon – szczypta
    • pieprz – pół łyżeczki
    • sól – szczypta, do smaku
  • do podania do wyboru: makaron, kulki mozzarelli, listki bazylii lub oregano, oliwa, olej aromatyzowany, np. porowy, paprykowy, parmezan, śmietana lub jogurt.
pomidory z ogrodu na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów – przepis

Przygotowanie składników

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na grube wiórki.
  4. Pomidory obierz: natnij czubek pomidora na krzyż, zalej wrzątkiem i ostaw na 1 minutę. Potem pomidory odcedź, przelej chłodną wodą i obierz skórę. Pokrój w kostkę 1 x 1 cm odrzucając szypułki. Kawałki pomidorów wyjdą nierówne. To nie szkodzi.

Pomidorowa z pomidorów – gotowanie

  1. Do garnka wlej olej lub oliwę lub dodaj 2 łyżki masła, rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu.
  2. Na rozgrzany tłuszcz dodaj cebulę. Smaż kilka minut, aż cebula zacznie robić się złota. Karmelizacja cebuli pozwoli wyciągnąc z cebuli maksymalna słodycz, dlatego do zupy nie dodajemy białego cukru. Część karmelu może przylgnąć do garnka. Nie szkodzi. Najważniejsze, żeby cebuli nie przypalić.
  1. Kiedy cebula będzie już złoto – brązowa dodaj czosnek i marchew, smaż 4 – 5 minut często mieszając.
  2. Kiedy marchew stanie się miękka dodaj:
    • cynamon
    • pokrojone pomidory
    • gorący rosół lub bulion. Gotuj kilka minut. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie zupa jest gotowa do podania.
  1. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Propozycja podania

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest gotowa do podania, gdy marchew jest miękka i smaki zupy się połączą. Możesz podać ją w formie zupy z widocznymi kawałkami warzyw. Dodaj opcjonalnie śmietanę. Smak poszczególnych składników zupy będzie można wyraźnie rozróżnić.

Jeżeli chcesz uzyskać jednolity krem, który po pierwsze ukryje niektóre składniki (np. przed dziećmi) i dodać bardziej restauracyjnego wyglądu. Do zupy możesz dodać:

  • kulki sera mozzarella
  • makaron
  • grzanki z mojego przepisu
  • listki bazylii, oregano albo tymianku.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepisy kulinarne

Zupa pomidorowa z pomidorów

Zupa pomidorowa przygotowana z ogrodowych, świeżych pomidorów jest doskonałą opcją, zwłaszcza gdy mamy dostęp do soczystych i dojrzałych pomidorów. Zupa z ogrodowych pomidorów jest najsmaczniejsza latem, w sierpniu i we wrześniu. Możesz zjeść ją zblendowaną lub z kawałkami warzyw.

Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 11 komentarzy

Dodaj komentarz