Zupa pomidorowa z pomidorów to smak późnego lata, gdy pomidory mają najlepszy smak. Idealny wybór na poniedziałkową zupę z niedzielnego rosołu. Do zupy nie dodajemy cukru, bo kwaśny smak zupy przełamujemy marchewką i cynamonem. Cynamon w pomidorówce będzie niemal niewyczuwalny i radykalnie złagodzi kwaśny smak. Nie wiesz jak smakuje pomidorowa z cynamonem? Wprost wybornie!
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 30 minut
- Liczba porcji: 4 – 6
- Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- pomidory ogrodowe, dojrzewające w słońcu – 1 kg
- rosół (z kury lub kurczaka, bulion lub rosół wegetariański) – 0,5 litra
- cebula żółta – 1 bardzo duża lub 2 średnie
- marchew – 1 duża
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa, olej lub masło – 2 łyżki
- przyprawy:
- cynamon – szczypta
- pieprz – pół łyżeczki
- sól – szczypta, do smaku
- do podania do wyboru: makaron, kulki mozzarelli, listki bazylii lub oregano, oliwa, olej aromatyzowany, np. porowy, paprykowy, parmezan, śmietana lub jogurt.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów – przepis
Przygotowanie składników
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce na grube wiórki.
- Pomidory obierz: natnij czubek pomidora na krzyż, zalej wrzątkiem i ostaw na 1 minutę. Potem pomidory odcedź, przelej chłodną wodą i obierz skórę. Pokrój w kostkę 1 x 1 cm odrzucając szypułki. Kawałki pomidorów wyjdą nierówne. To nie szkodzi.
Pomidorowa z pomidorów – gotowanie
- Do garnka wlej olej lub oliwę lub dodaj 2 łyżki masła, rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu.
- Na rozgrzany tłuszcz dodaj cebulę. Smaż kilka minut, aż cebula zacznie robić się złota. Karmelizacja cebuli pozwoli wyciągnąc z cebuli maksymalna słodycz, dlatego do zupy nie dodajemy białego cukru. Część karmelu może przylgnąć do garnka. Nie szkodzi. Najważniejsze, żeby cebuli nie przypalić.

- Kiedy cebula będzie już złoto – brązowa dodaj czosnek i marchew, smaż 4 – 5 minut często mieszając.
- Kiedy marchew stanie się miękka dodaj:
- cynamon
- pokrojone pomidory
- gorący rosół lub bulion. Gotuj kilka minut. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie zupa jest gotowa do podania.

- Dodaj sól i pieprz do smaku.
Propozycja podania
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest gotowa do podania, gdy marchew jest miękka i smaki zupy się połączą. Możesz podać ją w formie zupy z widocznymi kawałkami warzyw. Dodaj opcjonalnie śmietanę. Smak poszczególnych składników zupy będzie można wyraźnie rozróżnić.
Jeżeli chcesz uzyskać jednolity krem, który po pierwsze ukryje niektóre składniki (np. przed dziećmi) i dodać bardziej restauracyjnego wyglądu. Do zupy możesz dodać:
- kulki sera mozzarella
- makaron
- grzanki z mojego przepisu
- listki bazylii, oregano albo tymianku.


Przepisy kulinarne
Zupa pomidorowa z pomidorów
Zupa pomidorowa przygotowana z ogrodowych, świeżych pomidorów jest doskonałą opcją, zwłaszcza gdy mamy dostęp do soczystych i dojrzałych pomidorów. Zupa z ogrodowych pomidorów jest najsmaczniejsza latem, w sierpniu i we wrześniu. Możesz zjeść ją zblendowaną lub z kawałkami warzyw.
Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś