zupa pomidorowa z pomidorów z kulkami mozzarelli i listkami oregano
Zupa pomidorowa z pomidorów z mozzarellą

Zupa pomidorowa z pomidorów

Zupa pomidorowa z pomidorów to smak późnego lata, gdy pomidory mają najlepszy smak. Idealny wybór na poniedziałkową zupę z niedzielnego rosołu. Do zupy nie dodajemy cukru, bo kwaśny smak zupy przełamujemy marchewką i cynamonem. Cynamon w pomidorówce będzie niemal niewyczuwalny i radykalnie złagodzi kwaśny smak. Nie wiesz jak smakuje pomidorowa z cynamonem? Wprost wybornie!

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4 – 6
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

SKŁADNIKI

















pomidory z ogrodu na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów PRZEPIS

Przygotowanie składników

  1. Jedną dużą lub dwie średnie cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Dwa ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę.
  3. Jedną dużą marchew obierz i zetrzyj na tarce na grube wiórki.
  4. Pomidory obierz: natnij czubek pomidora na krzyż, zalej wrzątkiem i ostaw na 1 minutę. Potem pomidory odcedź, przelej chłodną wodą i obierz skórę. Pokrój w kostkę 1 x 1 cm odrzucając szypułki. Kawałki pomidorów wyjdą nierówne. To nie szkodzi.

Pomidorowa z pomidorów – gotowanie

  1. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy lub dodaj 2 łyżki masła, rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu.
  2. Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną cebulę. Smaż kilka minut, aż cebula zacznie robić się złota. Mieszaj zawartość garnka. Karmelizacja cebuli pozwoli wyciągnąć z cebuli maksymalna słodycz, dlatego do zupy nie dodajemy białego cukru. Część karmelu może przylgnąć do garnka. Nie szkodzi. Najważniejsze, żeby cebuli nie przypalić.
  1. Kiedy cebula będzie już złoto – brązowa dodaj dwa ząbki czosnku i jedną dużą marchew, smaż 4 – 5 minut często mieszając.
  2. Kiedy marchew stanie się miękka dodaj:
    • szczyptę cynamonu,
    • pokrojone świeże pomidory albo 2 puszki pomidorów krojonych,
    • 1/2 litra gorącego rosół lub bulionu.
  3. Gotuj kilka minut. Kiedy wszystkie warzywa miękkie zupa jest gotowa do podania.
  4. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Propozycja podania

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest gotowa do podania, gdy marchew jest miękka i smaki zupy się połączą. Możesz podać ją w formie zupy z widocznymi kawałkami warzyw. Dodaj opcjonalnie śmietanę.

Jeżeli chcesz zrobić z niej jednolity krem miksując blenderem. Zupa krem z pomidorów po pierwsze ukryje niektóre składniki (np. przed dziećmi) i dodać bardziej restauracyjnego wyglądu. Do zupy możesz dodać:

  • kulki sera mozzarella,
  • makaron,
  • grzanki z mojego przepisu,
  • listki bazylii, oregano albo tymianku.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Zupa pomidorowa z pomidorów

Zupa pomidorowa przygotowana z ogrodowych, świeżych pomidorów jest doskonałą opcją, zwłaszcza gdy mamy dostęp do soczystych i dojrzałych pomidorów. Zupa z ogrodowych pomidorów jest najsmaczniejsza latem, w sierpniu i we wrześniu. Możesz zjeść ją zmiksowaną lub z kawałkami warzyw.

Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:

Ten post ma 12 komentarzy

Dodaj komentarz