Zupa pomidorowa z pomidorów to smak późnego lata, gdy pomidory mają najlepszy smak. Idealny wybór na poniedziałkową zupę z niedzielnego rosołu. Do zupy nie dodajemy cukru, bo kwaśny smak zupy przełamujemy marchewką i cynamonem. Cynamon w pomidorówce będzie niemal niewyczuwalny i radykalnie złagodzi kwaśny smak. Nie wiesz jak smakuje pomidorowa z cynamonem? Wprost wybornie!
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 30 minut
- Liczba porcji: 4 – 6
- Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
SKŁADNIKI
Zupa pomidorowa z pomidorów
Dodatki
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów PRZEPIS
Przygotowanie składników
- Jedną dużą lub dwie średnie cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Dwa ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę.
- Jedną dużą marchew obierz i zetrzyj na tarce na grube wiórki.
- Pomidory obierz: natnij czubek pomidora na krzyż, zalej wrzątkiem i ostaw na 1 minutę. Potem pomidory odcedź, przelej chłodną wodą i obierz skórę. Pokrój w kostkę 1 x 1 cm odrzucając szypułki. Kawałki pomidorów wyjdą nierówne. To nie szkodzi.
Pomidorowa z pomidorów – gotowanie
- Do garnka wlej 2 łyżki oliwy lub dodaj 2 łyżki masła, rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu.
- Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną cebulę. Smaż kilka minut, aż cebula zacznie robić się złota. Mieszaj zawartość garnka. Karmelizacja cebuli pozwoli wyciągnąć z cebuli maksymalna słodycz, dlatego do zupy nie dodajemy białego cukru. Część karmelu może przylgnąć do garnka. Nie szkodzi. Najważniejsze, żeby cebuli nie przypalić.
- Kiedy cebula będzie już złoto – brązowa dodaj dwa ząbki czosnku i jedną dużą marchew, smaż 4 – 5 minut często mieszając.
- Kiedy marchew stanie się miękka dodaj:
- szczyptę cynamonu,
- pokrojone świeże pomidory albo 2 puszki pomidorów krojonych,
- 1/2 litra gorącego rosół lub bulionu.
- Gotuj kilka minut. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie zupa jest gotowa do podania.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
Propozycja podania
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest gotowa do podania, gdy marchew jest miękka i smaki zupy się połączą. Możesz podać ją w formie zupy z widocznymi kawałkami warzyw. Dodaj opcjonalnie śmietanę.
Jeżeli chcesz zrobić z niej jednolity krem miksując blenderem. Zupa krem z pomidorów po pierwsze ukryje niektóre składniki (np. przed dziećmi) i dodać bardziej restauracyjnego wyglądu. Do zupy możesz dodać:
- kulki sera mozzarella,
- makaron,
- grzanki z mojego przepisu,
- listki bazylii, oregano albo tymianku.
Przepisy kulinarne
Zupa pomidorowa z pomidorów
Zupa pomidorowa przygotowana z ogrodowych, świeżych pomidorów jest doskonałą opcją, zwłaszcza gdy mamy dostęp do soczystych i dojrzałych pomidorów. Zupa z ogrodowych pomidorów jest najsmaczniejsza latem, w sierpniu i we wrześniu. Możesz zjeść ją zmiksowaną lub z kawałkami warzyw.
Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki