Zupa ogórkowa to pyszne danie z tradycyjnej polskiej kuchni. Zupa o wyrazistym smaku i aromacie oparta o bardzo prosty przepis. Ugotujesz ją od podstaw lub z gotowego rosołu. Ogórki kiszone są kluczowym składnikiem, nadającym zupie charakterystycznego smaku. W połączeniu z rosołem, ziemniakami, marchwią, cebulą i opcjonalnie śmietaną tworzy się wyjątkowy smak.
Zupa ogórkowa to doskonały wybór na letnie dni. Jej kwaśno – pikantny smak świetnie komponuje się z kawałkiem pieczywa i świeżymi warzywami. Z tego przepisu ugotujesz zupę ogórkową na rosole lub bulionie. na blogu jest jeszcze zupa ogórkowa na żeberkach.
Co znajdziesz w przepisie
Podstawowe informacje
- Przygotowanie składników: 15 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Liczba porcji: 2 – litra zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna (gdy zrezygnujesz ze śmietany i masła do smażenia warzyw)
SKŁADNIKI
Zupa ogórkowa
Do dekoracji
Dodatki do zupy są opcjonalne, zupa jest smaczna bez śmietany, ale jeżeli jesteś wielbicielem zabielanych zup to śmietanka lub śmietana także będą pasować do zupy ogórkowej.

Zupa ogórkowa PRZEPIS
Nie musisz kurczowo trzymać się podanej gramatury. Smak zupy będzie zależał od rodzaju mięsa, które wykorzystasz, smaku kiszonych ogórków i proporcji składników. Podane gramatury składników maja pomóc oszacować orientacyjną ilość składników potrzebnych do gotowania.
Do przygotowania zupy możesz wykorzystać gotowy rosół z kury lub kurczaka, wołowy lub bulion warzywny.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój:
- marchew w półplasterki,
- pietruszkę w półplasterki,
- seler w drobna kosteczkę.

- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy lub masła i podsmaż warzywa. Warzywa mogą się odrobinę zarumienić.
- Warzywa zalej gorącym rosołem lub bulionem.
- Dodaj do zupy ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotuj do miękkości warzyw, 10 – 15 minut.
- W czasie gotowania się warzyw zetrzyj kiszone ogórki na grubych oczkach tarki (obierz je, gdy mają twardą skórę).
- Dodaj do zupy starte na tarce kiszone ogórki. Jeżeli dodasz kiszone ogórki do zupy z niedogotowanymi warzywami to pozostaną twarde a ziemniaki mogą się rozpaść.

Propozycja podania
Zupę możesz podać z chlebem lub bez. Na wierzch do dekoracji możesz wykorzystać łyżkę słodkiej śmietany. Zupę możesz ozdobić koprem lub natką pietruszki.

Przepisy kulinarne
Przepis zupa ogórkowa
Przepis zupa ogórkowa może być gotowana z dużą dowolnością. Ugotujesz ją na drobiu lub na wieprzowinie. Szybko przygotujesz ją z rosołu. Na pierwsze danie polecam chłodniki, szczególnie latem: chłodnik z ogórków, chłodnik z botwinki, hiszpański chłodnik z pomidorów gazpacho.
Na większy posiłek sprawdzi się kurczak z piekarnika. lub trzy rożne rodzaje mielonych kotletów, nazywanych czasem także sznyclami. Klasyczne kotlety mielone z cebulą, kotlety mielone z cukinią i kotlety mielone z pieczarkami. Polecam także niezawodny biszkopt z 6 jaj, biszkopt czekoladowy i ciasto francuskie z jabłkami.
Pingback: Mizeria
Pingback: Tzatziki
Pingback: Racuchy z jabłkami
Pingback: Placki z cukinii
Pingback: Zupa kalafiorowa z soczewicą
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach