Zupa ogórkowa to pyszne danie z tradycyjnej polskiej kuchni. Zupa o wyrazistym smaku i aromacie oparta o bardzo prosty przepis. Ugotujesz ją od podstaw lub z gotowego rosołu. Ogórki kiszone są kluczowym składnikiem, nadającym zupie charakterystycznego smaku. W połączeniu z rosołem, ziemniakami, marchwią, cebulą i opcjonalnie śmietaną tworzy się wyjątkowy smak.
Zupa ogórkowa to doskonały wybór na letnie dni. Jej kwaśno – pikantny smak świetnie komponuje się z kawałkiem pieczywa i świeżymi warzywami. Z tego przepisu ugotujesz zupę ogórkową na rosole lub bulionie. Polecam też przepis na zupę ogórkową na żeberku.
Co znajdziesz w przepisie
Podstawowe informacje
- Przygotowanie składników: 15 minut
- Czas gotowania: 90 minut rosół + 30 minut zupa ogórkowa
- Liczba porcji: 2 – 2,5 litra zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna (gdy zrezygnujesz ze śmietany i masła do smażenia warzyw)
Składniki
Pozostałe składniki na zupę ogórkową
- rosół z kury albo szybki rosół na zupę ub bulion warzywny
- kiszone ogórki – 500 g
- ziemniaki – 400 g, ok. 3-4 sztuk,
- pietruszka – 1 średnia
- marchew – 1 średnia
- opcjonalnie do podania śmietana 30 % lub 36 % – jedna łyżka na talerz.
- do podania:
- koperek lub nać pietruszki
- opcjonalnie śmietana słodka

Zupa ogórkowa przepis
Nie musisz kurczowo trzymać się podanej gramatury. Smak zupy będzie zależał od rodzaju mięsa, które wykorzystasz, smaku kiszonych ogórków i proporcji składników. Podane gramatury składników maja pomóc oszacować orientacyjną ilość składników potrzebnych do gotowania.
Do gotowania możesz wykorzystać gotowy rosół z kury lub kurczaka.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój:
- marchew w półplasterki
- seler w półplasterki
- seler w drobna kosteczkę

- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy lub masła i podsmaż warzywa. Warzywa mogą się odrobinę zarumienić.
- Warzywa zalej gorącym rosołem lub bulionem.
- Dodaj do zupy ziemniaki pokrojone w średnią kostkę.
- W czasie gotowania się warzyw zetrzyj kiszone ogórki na grubych oczkach tarki (obierz je, gdy mają twardą skórę)
- Gotuj zupę 10 – 15 minut do miękkości warzyw. Jeżeli dodasz kiszone ogórki do zupy z niedogotowanymi warzywami to pozostaną twarde lub rozpadną się.
- Dodaj do zupy starte na tarce kiszone ogórki.

Propozycja podania
Zupę możesz podać z chlebem lub bez. Na wierzch do dekoracji możesz wykorzystać łyżkę słodkiej śmietany. Zupę możesz ozdobić koprem lub natką pietruszki.

Przepisy kulinarne
Przepis zupa ogórkowa
Przepis zupa ogórkowa może być gotowana z dużą dowolnością. Ugotujesz ją na drobiu lub na wieprzowinie. Szybko przygotujesz ją z rosołu. Na pierwsze danie polecam chłodniki, szczególnie latem: chłodnik z ogórków, chłodnik z botwinki, hiszpański chłodnik z pomidorów gazpacho.
Na większy posiłek sprawdzi się kurczak z piekarnika. lub trzy rożne rodzaje mielonych kotletów, nazywanych czasem także sznyclami. Klasyczne kotlety mielone z cebulą, kotlety mielone z cukinią i kotlety mielone z pieczarkami.
Pingback: Mizeria
Pingback: Tzatziki
Pingback: Racuchy z jabłkami
Pingback: Placki z cukinii
Pingback: Zupa kalafiorowa z soczewicą
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś