zupa ogórkowa na indyku, kurczaku lub żeberkach

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to pyszne danie z tradycyjnej polskiej kuchni. Zupa o wyrazistym smaku i aromacie oparta o bardzo prosty przepis. Ugotujesz ją od podstaw lub z gotowego rosołu. Ogórki kiszone są kluczowym składnikiem, nadającym zupie charakterystycznego smaku. W połączeniu z rosołem, ziemniakami, marchwią, cebulą i opcjonalnie śmietaną tworzy się wyjątkowy smak.

Zupa ogórkowa to doskonały wybór na letnie dni. Jej kwaśno – pikantny smak świetnie komponuje się z kawałkiem pieczywa i świeżymi warzywami. Z tego przepisu ugotujesz zupę ogórkową na rosole lub bulionie. Polecam też przepis na zupę ogórkową na żeberku.

Podstawowe informacje

  • Przygotowanie składników: 15 minut
  • Czas gotowania: 90 minut rosół + 30 minut zupa ogórkowa
  • Liczba porcji: 2 – 2,5 litra zupy
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna (gdy zrezygnujesz ze śmietany i masła do smażenia warzyw)

Składniki

Pozostałe składniki na zupę ogórkową

  • rosół z kury albo szybki rosół na zupę ub bulion warzywny
  • kiszone ogórki – 500 g
  • ziemniaki – 400 g, ok. 3-4 sztuk,
  • pietruszka – 1 średnia
  • marchew – 1 średnia
  • opcjonalnie do podania śmietana 30 % lub 36 % – jedna łyżka na talerz.
  • do podania:
    • koperek lub nać pietruszki
    • opcjonalnie śmietana słodka
zupa ogórkowa na indyku, kurczaku lub żeberkach
Zupa ogórkowa na rosole

Zupa ogórkowa przepis

Nie musisz kurczowo trzymać się podanej gramatury. Smak zupy będzie zależał od rodzaju mięsa, które wykorzystasz, smaku kiszonych ogórków i proporcji składników. Podane gramatury składników maja pomóc oszacować orientacyjną ilość składników potrzebnych do gotowania.

Do gotowania możesz wykorzystać gotowy rosół z kury lub kurczaka.

  1. Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój:
    • marchew w półplasterki
    • seler w półplasterki
    • seler w drobna kosteczkę
warzywa do zupy ogórkowej
  1. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy lub masła i podsmaż warzywa. Warzywa mogą się odrobinę zarumienić.
  2. Warzywa zalej gorącym rosołem lub bulionem.
  3. Dodaj do zupy ziemniaki pokrojone w średnią kostkę.
  4. W czasie gotowania się warzyw zetrzyj kiszone ogórki na grubych oczkach tarki (obierz je, gdy mają twardą skórę)
  5. Gotuj zupę 10 – 15 minut do miękkości warzyw. Jeżeli dodasz kiszone ogórki do zupy z niedogotowanymi warzywami to pozostaną twarde lub rozpadną się.
  6. Dodaj do zupy starte na tarce kiszone ogórki.

Propozycja podania

Zupę możesz podać z chlebem lub bez. Na wierzch do dekoracji możesz wykorzystać łyżkę słodkiej śmietany. Zupę możesz ozdobić koprem lub natką pietruszki.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zupa ogórkowa na indyku, kurczaku lub żeberkach

Przepisy kulinarne

Przepis zupa ogórkowa

Przepis zupa ogórkowa może być gotowana z dużą dowolnością. Ugotujesz ją na drobiu lub na wieprzowinie. Szybko przygotujesz ją z rosołu. Na pierwsze danie polecam chłodniki, szczególnie latem: chłodnik z ogórków, chłodnik z botwinki, hiszpański chłodnik z pomidorów gazpacho.

Na większy posiłek sprawdzi się kurczak z piekarnika. lub trzy rożne rodzaje mielonych kotletów, nazywanych czasem także sznyclami. Klasyczne kotlety mielone z cebulą, kotlety mielone z cukinią i kotlety mielone z pieczarkami.

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 6 komentarzy

Dodaj komentarz