Zupa ogórkowa na żeberkach to łatwa do zrobienia potrawa, klasyczna, polska kuchnia w najlepszym wydaniu. Zawsze gotuję większą porcję, żeby zawekować zupę „na później”. Na blogu jest też zupa z niedzielnego rosołu, czyli zupa ogórkowa.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: około godziny
- Liczba porcji: ok. 2 litrów zupy
- Dieta: bezglutenowa
SKŁADNIKI
Zupa ogórkowa
Do podania
Zupa ogórkowa na żeberkach PRZEPIS
Pierwszym krokiem będzie ugotowanie wywaru, czyli bazy do zupy.
- Żeberka wieprzowe podziel na kawałki i włóż garnku 3 litrowym lub większym.
- Dodaj 1,5 litra wody. Zagotuj wodę z żeberkach i zbierz szumowiny. Ścięte białko z mięsa jest jadalne, ale może nieapetycznie wyglądać w zupie.
- Po zebraniu szumowin dodaj do wywaru:
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego.
- Wywar gotuj ok. 45 minut na średniej, niskiej mocy palnika.
- W tym czasie przygotuj warzywa:
- 1 średnią marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki,
- 1 średnią pietruszkę obierz i pokrój w plasterki lub kostkę,
- mały seler, lub gruby plaster dużego korzenia obierz i pokrój w bardzo drobna kostkę (możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki),
- 3 średnie ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.
- 300 g kiszonych ogórków zetrzyj na tarte na grube wiórki. Zachowaj zalewę z ogórków, na wypadek gdyby zupa była mało kwaśna.
- Sprawdź, czy mięso z żeberek ugotowało się i łatwo odchodzi od kości. Jeżeli jest gumowe gotuj do miękkości, żeby łatwo można je było ściągnąć z kości.
- Gdy mięso jest miękkie wyłów jest z wywaru łyżką cedzakową. Gdy przestygnie oddziel mięso od kości i błon. Dodamy je do zupy.
- Do wywaru dodaj:
- pół łyżeczki soli,
- dużą szczyptę pieprzu,
- oraz pokrojone: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Potrwa to kilka do kilkunastu minut.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj starte kiszone ogórki. Gotuj kilka minut, żeby smaki się połączyły.
- Spróbuj, czy w zupie jest dość soli i pieprzu. Jeżeli zupa nie jest wystarczająco wyrazista dodawaj po łyżce zalewę z ogórków. Próbuj po każdej dodanej porcji, żeby uzyskać zadowalający smak zupy.
- Na koniec dodaj 3 łyżki posiekanego koperku.
Propozycja podania
Zupę ogórkową na żeberkach możesz podać z kawałkiem chleba. Niektórzy lubią zjadać ją z odrobiną śmietany.
Przepisy kulinarne – zupa ogórkowa na żeberkach przepis na smaczny obiad
Zupa ogórkowa na żeberkach przepis krok po kroku dla każdego, klasyka polskiej kuchni. Zupa ogórkowa na żeberkach przepis jako danie znane jest głównie w kuchni środkowo-europejskiej, zwłaszcza w Polsce i innych krajach o podobnych tradycjach kulinarnych. Przepis na zupę ogórkową pojawia się w starych książkach kucharskich, które dokumentują kuchnię naszego rejonu świata. Przykładem takiej książki może być „Kuchnia polska” autorstwa Marii Ochorowicz – Monatowej, która została opublikowana w 1903 roku i zawiera przepis na zupę ogórkową.
Zaznaczę, że kuchnia i przepisy kulinarne zmieniają się wraz z czasem i zmieniają się w odpowiedzi na dostępność składników i wpływy innych kultur, więc przepisy na zupę ogórkową zmieniają się w zależności od epoki i regionu.
Zobacz także moje inne przepisy na smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!
- turecki Adana kebab, spolszczony, z tłustej wołowiny
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- brukselka zapiekana z kruszonką
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 przepisy
- zupa kalafiorowa z soczewicą
- wątróbka drobiowa z cebulą
- Ajapsandali
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- tiramisu, tiramisu w pucharkach, tiramisu bez jajek
- zupa tajska
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Krupnik
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Żurek
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Kapuśniak z kiszonej kapusty
Super przepis, super zupa!!!
Miód na moje serce 💛 dziękuję serdecznie.
Pingback: Zupa ogórkowa
Pingback: Kurczak korma
Pingback: Zupa z brukselek
Pingback: Kurczak tikka masala