zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach to łatwa do zrobienia potrawa, klasyczna, polska kuchnia w najlepszym wydaniu. Zawsze gotuję większą porcję, żeby zawekować zupę „na później”. Na blogu jest też zupa z niedzielnego rosołu, czyli zupa ogórkowa.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: około godziny
  • Liczba porcji: ok. 2 litrów zupy
  • Dieta: bezglutenowa

SKŁADNIKI

Zupa ogórkowa













Do podania





Zupa ogórkowa na żeberkach PRZEPIS

Pierwszym krokiem będzie ugotowanie wywaru, czyli bazy do zupy.

  1. Żeberka wieprzowe podziel na kawałki i włóż garnku 3 litrowym lub większym.
  1. Dodaj 1,5 litra wody. Zagotuj wodę z żeberkach i zbierz szumowiny. Ścięte białko z mięsa jest jadalne, ale może nieapetycznie wyglądać w zupie.
  2. Po zebraniu szumowin dodaj do wywaru:
    • 2 liście laurowe,
    • 4 ziarenka ziela angielskiego.
  3. Wywar gotuj ok. 45 minut na średniej, niskiej mocy palnika.
  4. W tym czasie przygotuj warzywa:
    • 1 średnią marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki,
    • 1 średnią pietruszkę obierz i pokrój w plasterki lub kostkę,
    • mały seler, lub gruby plaster dużego korzenia obierz i pokrój w bardzo drobna kostkę (możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki),
    • 3 średnie ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.
  5. 300 g kiszonych ogórków zetrzyj na tarte na grube wiórki. Zachowaj zalewę z ogórków, na wypadek gdyby zupa była mało kwaśna.
  1. Sprawdź, czy mięso z żeberek ugotowało się i łatwo odchodzi od kości. Jeżeli jest gumowe gotuj do miękkości, żeby łatwo można je było ściągnąć z kości.
  1. Gdy mięso jest miękkie wyłów jest z wywaru łyżką cedzakową. Gdy przestygnie oddziel mięso od kości i błon. Dodamy je do zupy.
  2. Do wywaru dodaj:
    • pół łyżeczki soli,
    • dużą szczyptę pieprzu,
    • oraz pokrojone: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Potrwa to kilka do kilkunastu minut.
  3. Gdy warzywa będą miękkie dodaj starte kiszone ogórki. Gotuj kilka minut, żeby smaki się połączyły.
  4. Spróbuj, czy w zupie jest dość soli i pieprzu. Jeżeli zupa nie jest wystarczająco wyrazista dodawaj po łyżce zalewę z ogórków. Próbuj po każdej dodanej porcji, żeby uzyskać zadowalający smak zupy.
  5. Na koniec dodaj 3 łyżki posiekanego koperku.
zupa ogórkowa na żeberkach

Propozycja podania

Zupę ogórkową na żeberkach możesz podać z kawałkiem chleba. Niektórzy lubią zjadać ją z odrobiną śmietany.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
zupa ogórkowa na żeberkach

Przepisy kulinarne – zupa ogórkowa na żeberkach przepis na smaczny obiad

Zupa ogórkowa na żeberkach przepis krok po kroku dla każdego, klasyka polskiej kuchni. Zupa ogórkowa na żeberkach przepis jako danie znane jest głównie w kuchni środkowo-europejskiej, zwłaszcza w Polsce i innych krajach o podobnych tradycjach kulinarnych. Przepis na zupę ogórkową pojawia się w starych książkach kucharskich, które dokumentują kuchnię naszego rejonu świata. Przykładem takiej książki może być „Kuchnia polska” autorstwa Marii Ochorowicz – Monatowej, która została opublikowana w 1903 roku i zawiera przepis na zupę ogórkową.

Zaznaczę, że kuchnia i przepisy kulinarne zmieniają się wraz z czasem i zmieniają się w odpowiedzi na dostępność składników i wpływy innych kultur, więc przepisy na zupę ogórkową zmieniają się w zależności od epoki i regionu.

Zobacz także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!

Ten post ma 20 komentarzy

  1. Marcin

    Super przepis, super zupa!!!

    1. Róża

      Miód na moje serce 💛 dziękuję serdecznie.

Dodaj komentarz