Zupa ogórkowa na żeberkach to łatwa do zrobienia potrawa. To klasyczna, polska kuchnia w najlepszym wydaniu. Zawsze gotuję większą porcję, żeby zawekować „na później”.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: około godziny
- Liczba porcji: ok. 2 litrów zupy
- Dieta: bezglutenowa
Składniki
- żeberkach wieprzowe (możesz wybrać żeberkach z mniejszą lub większąilością mięsa) – 500 g
- ogórki kiszone tarte – 300 g
- ziemniaki – 3 średnie szt.
- marchew – 1 średnia szt.
- pietruszka – 1 średnia szt.
- seler – mały lub plaster z większego korzenia
- przyprawy i zioła:
- koperek świeży lub suszony – 3 łyżki
- pieprz – duża szczypta, do smaku
- sól – pół łyżeczki lub do smaku
- liście laurowe – 2 szt.
- ziele angielskie – 4 ziarna
- woda – 1,5 litra

Zupa ogórkowa na żeberkach przepis
Pierwszym krokiem będzie ugotowanie wywaru, czyli bazy do zupy.
- Żeberka wieprzowe podziel na kawałki i włóż garnku 3 litrowym lub większym.

- Dodaj 1,5 litra wody. Zagotuj wodę z żeberkach i zbierz szumowiny. Ścięte białko z mięsa jest jadalne, ale może nieapetycznie wyglądać w zupie.
- Po zebraniu szumowin dodaj do wywaru:
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego.
- Wywar gotuj ok. 45 minut na średniej, niskiej mocy palnika.
- W tym czasie przygotuj warzywa.
- Obierz:
- marchewkę,
- pietruszkę,
- seler,
- ziemniaka,
- jeżeli kiszone ogórki mają twardą skórę możesz także je obrać.
- Pokrój:
- marchewkę w plasterki lub półplasterki
- pietruszkę w plasterki lub kostkę
- seler w bardzo drobną kosteczkę
- ziemniaki w większą kostkę.
- Kiszone ogórki zetrzyj na tarte na grube wióry. Zachowaj zalewę z ogórków, na wypadek gdyby zupa była mało kwaśna.


- Sprawdź, czy mięso z żeberek ugotowało się i łatwo odchodzi od kości. Jeżeli jest gumowe gotuj do miękkości.

- Gdy mięso jest miękkie wyłów jest z wywaru łyżką cedzakową. Gdy przestygnie oddziel mięso od kości i błon. Dodamy je do zupy.
- Do wywaru dodaj pół łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu oraz pokrojone: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Potrwa to kilka do kilkunastu minut.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj starte kiszone ogórki. Gotuj kilka minut, żeby smaki się połączyły.
- Spróbuj, czy w zupie jest dość soli i pieprzu. Jeżeli zupa nie jest wystarczająco wyrazista dodawaj po łyżce zalewę z ogórków. Próbuj po każdej dodanej porcji, żeby uzyskać zadowalający smak zupy.
- Na koniec dodaj 3 łyżki posiekanego koperku.

Propozycja podania
Zupę ogórkową na żeberkach możesz podać z kawałkiem chleba. Niektórzy lubią zjadać ją także z łyżką śmietany.

Przepisy kulinarne
Zupa ogórkowa na żeberkach przepis krok po kroku dla każdego, klasyka polskiej kuchni. Zupa ogórkowa na żeberkach przepis jako danie znane jest głównie w kuchni środkowo-europejskiej, zwłaszcza w Polsce i innych krajach o podobnych tradycjach kulinarnych. Przepis na zupę ogórkową pojawia się w starych książkach kucharskich, które dokumentują kuchnię naszego rejonu świata. Przykładem takiej książki może być „Kuchnia polska” autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej, która została opublikowana w 1903 roku i zawiera przepis na zupę ogórkową.
Zaznaczę, że kuchnia i przepisy kulinarne zmieniają się wraz z czasem i zmieniają się w odpowiedzi na dostępność składników i wpływy innych kultur, więc przepisy na zupę ogórkową zmieniają się w zależności od epoki i regionu.
Zobacz także moje inne przepisy na smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!
- turecki Adana kebab, spolszczony, z tłustej wołowiny
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- brukselka zapiekana z kruszonką
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 przepisy
- zupa kalafiorowa z soczewicą
- wątróbka drobiowa z cebulą
- Ajapsandali
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- tiramisu
- zupa tajska
Pingback: Zupa krem z groszku - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa porowa - 2 wersje - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa krem z groszku - RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Żurek
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś