zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach to łatwa do zrobienia potrawa. To klasyczna, polska kuchnia w najlepszym wydaniu. Zawsze gotuję większą porcję, żeby zawekować „na później”.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: około godziny
  • Liczba porcji: ok. 2 litrów zupy
  • Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • żeberkach wieprzowe (możesz wybrać żeberkach z mniejszą lub większąilością mięsa) – 500 g
  • ogórki kiszone tarte – 300 g
  • ziemniaki – 3 średnie szt.
  • marchew – 1 średnia szt.
  • pietruszka – 1 średnia szt.
  • seler – mały lub plaster z większego korzenia
  • przyprawy i zioła:
    • koperek świeży lub suszony – 3 łyżki
    • pieprz – duża szczypta, do smaku
    • sól – pół łyżeczki lub do smaku
    • liście laurowe – 2 szt.
    • ziele angielskie – 4 ziarna
  • woda – 1,5 litra

Zupa ogórkowa na żeberkach przepis

Pierwszym krokiem będzie ugotowanie wywaru, czyli bazy do zupy.

  1. Żeberka wieprzowe podziel na kawałki i włóż garnku 3 litrowym lub większym.
  1. Dodaj 1,5 litra wody. Zagotuj wodę z żeberkach i zbierz szumowiny. Ścięte białko z mięsa jest jadalne, ale może nieapetycznie wyglądać w zupie.
  2. Po zebraniu szumowin dodaj do wywaru:
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego.
  3. Wywar gotuj ok. 45 minut na średniej, niskiej mocy palnika.
  4. W tym czasie przygotuj warzywa.
  5. Obierz:
    • marchewkę,
    • pietruszkę,
    • seler,
    • ziemniaka,
    • jeżeli kiszone ogórki mają twardą skórę możesz także je obrać.
  1. Pokrój:
    • marchewkę w plasterki lub półplasterki
    • pietruszkę w plasterki lub kostkę
    • seler w bardzo drobną kosteczkę
    • ziemniaki w większą kostkę.
  2. Kiszone ogórki zetrzyj na tarte na grube wióry. Zachowaj zalewę z ogórków, na wypadek gdyby zupa była mało kwaśna.
  1. Sprawdź, czy mięso z żeberek ugotowało się i łatwo odchodzi od kości. Jeżeli jest gumowe gotuj do miękkości.
  1. Gdy mięso jest miękkie wyłów jest z wywaru łyżką cedzakową. Gdy przestygnie oddziel mięso od kości i błon. Dodamy je do zupy.
  2. Do wywaru dodaj pół łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu oraz pokrojone: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Potrwa to kilka do kilkunastu minut.
  3. Gdy warzywa będą miękkie dodaj starte kiszone ogórki. Gotuj kilka minut, żeby smaki się połączyły.
  4. Spróbuj, czy w zupie jest dość soli i pieprzu. Jeżeli zupa nie jest wystarczająco wyrazista dodawaj po łyżce zalewę z ogórków. Próbuj po każdej dodanej porcji, żeby uzyskać zadowalający smak zupy.
  5. Na koniec dodaj 3 łyżki posiekanego koperku.
zupa ogórkowa na żeberkach

Propozycja podania

Zupę ogórkową na żeberkach możesz podać z kawałkiem chleba. Niektórzy lubią zjadać ją także z łyżką śmietany.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zupa ogórkowa na żeberkach

Przepisy kulinarne

Zupa ogórkowa na żeberkach przepis krok po kroku dla każdego, klasyka polskiej kuchni. Zupa ogórkowa na żeberkach przepis jako danie znane jest głównie w kuchni środkowo-europejskiej, zwłaszcza w Polsce i innych krajach o podobnych tradycjach kulinarnych. Przepis na zupę ogórkową pojawia się w starych książkach kucharskich, które dokumentują kuchnię naszego rejonu świata. Przykładem takiej książki może być „Kuchnia polska” autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej, która została opublikowana w 1903 roku i zawiera przepis na zupę ogórkową.

Zaznaczę, że kuchnia i przepisy kulinarne zmieniają się wraz z czasem i zmieniają się w odpowiedzi na dostępność składników i wpływy innych kultur, więc przepisy na zupę ogórkową zmieniają się w zależności od epoki i regionu.

Zobacz także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 11 komentarzy

Dodaj komentarz