zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki jest bardzo aromatyczna i jednocześnie prosta do zrobienia. W wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym, w wersji mięsnej na rosole z kury, kurczaka lub na szybkim rosole z porcji rosołowej.

Podstawowe informacje

  • Pieczenie papryki: 30 – 50 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Liczba porcji: 2 litry zupy
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

Składniki

  • czerwona papryka – 2 – 3 szt.
  • cebula żółta – 1 większa szt.
  • suszone pomidory z zalewy olejowej – 4 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • sos z cytryny – 1 łyżeczka
  • bulion warzywny lub rosół – 600 ml (2,5 szklanki)
  • oliwa
  • przyprawy: sól i pieprz

opcjonalnie do podania:

  • śmietana
  • ser mozzarella
  • zielone pesto
  • parmezan
zupa krem z papryki pieczonej

Zupa krem z papryki pieczonej przepis

  1. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Nie krój papryki w kostkę, bo trudniej będzie ją obrać ze skóry.
  2. Czosnku nie obieraj.
  3. Paprykę i czosnek ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą. Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 35 – 45 minut w temperaturze 180 oC z termoobiegiem lub 200 oC góra dół. W czasie, gdy papryka i czosnek będą się piekły przygotuj resztę składników.
  1. Po upieczeniu przykryj szczelnie warzywa na blaszce lub przełóż do pojemnika i zamknij pokrywką. Papryka studzona w ten sposób będzie bardzo łatwa do obrania za skóry.
  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku na oliwie podsmaż ją, niech stanie się szklista i prawie przezroczysta.
  2. Dodaj pieczoną, obraną ze skóry paprykę, czosnek wyciśnięty z łupin i suszone pomidory.
  1. Dodaj gorący bulion warzywny lub rosół, pieprz i szczyptę soli i gotuj przez 10 minut.
  1. Zblenduj zupę przy pomocy ręcznego blendera.

Propozycja podania

Zupa z czerwonej papryki – zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z czerwonej, pieczonej papryki smakuje z wieloma dodatkami. Możesz ją podać między innymi z:

  • słodką śmietaną,
  • siekanymi, suszonymi pomidorami,
  • listkami bazylii,
  • bazyliowym pesto,
  • pesto z suszonych pomidorów i migdałów, czyli pesto rosso,
  • parmezanem,
  • czosnkowymi grzankami,
  • groszkiem ptysiowym,
  • prażonymi płatkami migdałów
  • oliwą cytrynową lub inną aromatyzowaną.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepisy kulinarne

Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik, RóżaGotuje na instagramie: klik.

Ten post ma 14 komentarzy

Dodaj komentarz