Zupa krem z pieczonej papryki jest bardzo aromatyczna i jednocześnie prosta do zrobienia. W wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym, w wersji mięsnej na rosole z kury, kurczaka lub na szybkim rosole z porcji rosołowej.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Pieczenie papryki: 30 – 50 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Liczba porcji: 2 litry zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Zupa krem z pieczonej papryki
Opcjonalnie do podania
Zupa krem z papryki pieczonej PRZEPIS
- Papryki (2 lub 3 sztuki) przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Nie krój papryki w kostkę, bo trudniej będzie ją obrać ze skóry.
- Czosnku (3 ząbki) nie obieraj.
- Paprykę i czosnek ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą. Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 35 – 45 minut w temperaturze 180 oC z termoobiegiem lub 200 oC góra/ dół. W czasie, gdy papryka i czosnek będą się piekły przygotuj resztę składników.
- Po upieczeniu papryki przykryj szczelnie warzywa na blaszce lub przełóż do pojemnika i zamknij pokrywką. Papryka studzona w ten sposób będzie bardzo łatwa do obrania za skóry.
- Jedną większą cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku na oliwie podsmaż ją, niech stanie się szklista i prawie przezroczysta.
- Do podsmażonej cebuli dodaj:
- pieczone i obrane ze skóry papryki,
- 3 upieczone ząbki czosnku, wyciśnięty z łupin,
- 4 suszone pomidory z zalewy olejowej.
- Dodaj gorący bulion warzywny lub rosół, pieprz i szczyptę soli i gotuj przez 10 minut.
- Zblenduj zupę przy pomocy ręcznego blendera.
Propozycja podania
Zupa krem z czerwonej, pieczonej papryki smakuje z wieloma dodatkami. Możesz ją podać między innymi z:
- słodką śmietaną,
- siekanymi, suszonymi pomidorami,
- listkami bazylii,
- bazyliowym pesto,
- pesto z suszonych pomidorów i migdałów, czyli pesto rosso,
- parmezanem,
- czosnkowymi grzankami,
- groszkiem ptysiowym,
- prażonymi płatkami migdałów
- oliwą cytrynową lub inną aromatyzowaną.
Przepisy kulinarne | Zupa z czerwonej papryki (zupa krem z pieczonej papryki)
Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
- gofry
- zupa krem z białych warzyw
- grzanki
- zupa jarzynowa z cukinią
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- naleśniki szpinakowe
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- leczo
- bigos
- placki z cukinii
- tzatziki
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa cebulowa - RóżaGotuje.pl
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Zupa z brukselek
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Adana kebab
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Hummus z pietruszką
A miało być leczo XD a wyjdzie zupaaaaaa.
Pięknie 😀
A wyjdzie z żółtej papryki? Robić czy nie robić? Można pomieszać czerwoną z żółtą?
Robić 🙂 Gotować 🙂 kolor będzie mniej intensywny, zupa będzie ok.
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Zupa kalafiorowa z soczewicą
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Spanakopita
Pingback: Makaron z pesto