zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki jest bardzo aromatyczna i jednocześnie prosta do zrobienia. W wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym, w wersji mięsnej na rosole z kury, kurczaka lub na szybkim rosole z porcji rosołowej.

Podstawowe informacje

  • Pieczenie papryki: 30 – 50 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Liczba porcji: 2 litry zupy
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

Zupa krem z pieczonej papryki









Opcjonalnie do podania





zupa krem z papryki pieczonej

Zupa krem z papryki pieczonej PRZEPIS

  1. Papryki (2 lub 3 sztuki) przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Nie krój papryki w kostkę, bo trudniej będzie ją obrać ze skóry.
  2. Czosnku (3 ząbki) nie obieraj.
  3. Paprykę i czosnek ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą. Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 35 – 45 minut w temperaturze 180 oC z termoobiegiem lub 200 oC góra/ dół. W czasie, gdy papryka i czosnek będą się piekły przygotuj resztę składników.
  1. Po upieczeniu papryki przykryj szczelnie warzywa na blaszce lub przełóż do pojemnika i zamknij pokrywką. Papryka studzona w ten sposób będzie bardzo łatwa do obrania za skóry.
  1. Jedną większą cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku na oliwie podsmaż ją, niech stanie się szklista i prawie przezroczysta.
  2. Do podsmażonej cebuli dodaj:
    • pieczone i obrane ze skóry papryki,
    • 3 upieczone ząbki czosnku, wyciśnięty z łupin,
    • 4 suszone pomidory z zalewy olejowej.
  1. Dodaj gorący bulion warzywny lub rosół, pieprz i szczyptę soli i gotuj przez 10 minut.
  2. Zblenduj zupę przy pomocy ręcznego blendera.

Propozycja podania

Zupa krem z czerwonej, pieczonej papryki smakuje z wieloma dodatkami. Możesz ją podać między innymi z:

  • słodką śmietaną,
  • siekanymi, suszonymi pomidorami,
  • listkami bazylii,
  • bazyliowym pesto,
  • pesto z suszonych pomidorów i migdałów, czyli pesto rosso,
  • parmezanem,
  • czosnkowymi grzankami,
  • groszkiem ptysiowym,
  • prażonymi płatkami migdałów
  • oliwą cytrynową lub inną aromatyzowaną.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne | Zupa z czerwonej papryki (zupa krem z pieczonej papryki)

Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:

Ten post ma 29 komentarzy

  1. marceli

    A miało być leczo XD a wyjdzie zupaaaaaa.

  2. Zawsze głodny

    A wyjdzie z żółtej papryki? Robić czy nie robić? Można pomieszać czerwoną z żółtą?

    1. Róża

      Robić 🙂 Gotować 🙂 kolor będzie mniej intensywny, zupa będzie ok.

Dodaj komentarz