Zupa krem z pieczonej papryki jest bardzo aromatyczna i jednocześnie prosta do zrobienia. W wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym, w wersji mięsnej na rosole z kury, kurczaka lub na szybkim rosole z porcji rosołowej.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Pieczenie papryki: 30 – 50 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Liczba porcji: 2 litry zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
Składniki
- czerwona papryka – 2 – 3 szt.
- cebula żółta – 1 większa szt.
- suszone pomidory z zalewy olejowej – 4 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- sos z cytryny – 1 łyżeczka
- bulion warzywny lub rosół – 600 ml (2,5 szklanki)
- oliwa
- przyprawy: sól i pieprz
opcjonalnie do podania:
- śmietana
- ser mozzarella
- zielone pesto
- parmezan

Zupa krem z papryki pieczonej przepis
- Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Nie krój papryki w kostkę, bo trudniej będzie ją obrać ze skóry.
- Czosnku nie obieraj.
- Paprykę i czosnek ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą. Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 35 – 45 minut w temperaturze 180 oC z termoobiegiem lub 200 oC góra dół. W czasie, gdy papryka i czosnek będą się piekły przygotuj resztę składników.

- Po upieczeniu przykryj szczelnie warzywa na blaszce lub przełóż do pojemnika i zamknij pokrywką. Papryka studzona w ten sposób będzie bardzo łatwa do obrania za skóry.

- Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku na oliwie podsmaż ją, niech stanie się szklista i prawie przezroczysta.
- Dodaj pieczoną, obraną ze skóry paprykę, czosnek wyciśnięty z łupin i suszone pomidory.

- Dodaj gorący bulion warzywny lub rosół, pieprz i szczyptę soli i gotuj przez 10 minut.

- Zblenduj zupę przy pomocy ręcznego blendera.
Propozycja podania
Zupa z czerwonej papryki – zupa krem z pieczonej papryki
Zupa krem z czerwonej, pieczonej papryki smakuje z wieloma dodatkami. Możesz ją podać między innymi z:
- słodką śmietaną,
- siekanymi, suszonymi pomidorami,
- listkami bazylii,
- bazyliowym pesto,
- pesto z suszonych pomidorów i migdałów, czyli pesto rosso,
- parmezanem,
- czosnkowymi grzankami,
- groszkiem ptysiowym,
- prażonymi płatkami migdałów
- oliwą cytrynową lub inną aromatyzowaną.


Przepisy kulinarne
Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
- pesto
- gofry
- zupa krem z białych warzyw
- grzanki
- zupa jarzynowa z cukinią
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- naleśniki szpinakowe
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- leczo
- bigos
- placki z cukinii
- tzatziki
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik, RóżaGotuje na instagramie: klik.
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa cebulowa - RóżaGotuje.pl
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Zupa z brukselek
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś