Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek w tej wersji to elegancka zupa w mniej niż 30 minut. Pasuje na wigilię, szybki obiad do pracy czy na niedzielę.

Podstawowe informacje:

  • Czas kucharzenia: 30 minut
  • Liczba porcji: około 1 litra zupy
  • Dieta: bezmleczna (nie dodawaj śmietanki), bezglutenowa, wegetariańska (przygotuj do zupy bulion warzywny)

SKŁADNIKI

Zupa krem z pieczarek

Krem z pieczarek przygotujesz z każdego typu grzybów. Ja wybieram brązowe pieczarki, bo mają dużo więcej smaku i ciekawszy aromat.









Do podania

Zupę możesz podać z podsmażonymi, cieniutko posmażonymi ma złoto- brązowo pieczarkami lub grzankami. Zobacz mój przepis na grzanki. Z tą zupą są pyszne!

Zupa krem z pieczarek PRZEPIS

Zupa krem pieczarkowa to szybki pomysł na pierwsze danie, ciepły posiłek do termosu do pracy. Delikatna i aksamitna. I można podać tę zupę w święta.

  1. Zagotuj rosół lub bulion warzywny.
  2. W innym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  3. Jedną dużą cebulę (ok. 100 g) pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Możesz ją tylko zeszklij albo podsmażyć do złoto – brązowego koloru. Zupa ze skarmelizowaną cebulą będzie miała więcej smaku, będzie też słodsza.
  4. Do garnka dodaj obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smaż z cebulą.
  5. Do ugotowania zupy wykorzystaj 300 z 400 gramów grzybów. Pozostałe podsmażymy do dekoracji zupy.
  6. Pieczarek nie obieraj, pokrój na kawałki i smaż razem z cebulą. Kiedy pieczarki zmniejszą objętość i odparuje z nich nieco soku dodaj 1 litr gorącego rosołu.
  7. Gotuj całość ok. 10 minut.
  8. Zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera lub przelej do blendera kielichowego.
  9. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie jasnym sosem sojowym. Ile dodać soli i pieprzu? To wszystko zależy od tego, jak dobrze masz doprawiony rosół. Dodaj trochę i sprawdź smak. Jeżeli używasz sosu sojowego to dodaj go przed solą.
  10. Na patelni na 2 łyżkach oliwy podsmaż pozostałe 100 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki. Posól je i dodaj pieprzu.

Propozycja podania

Gorącą zupę udekoruj podsmażonymi na rumiano plasterkami pieczarek, świeżo mielonym pieprzem, możesz dodać grzanki, np. serowo – tymiankowymi.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Zupa krem z pieczarek to danie, które w niektórych rodzinach jada się w wigilię zamiast czerwonego barszczu.

Jak już jesteśmy przy świętach polecam także pierogi z kapustą i grzybami, bigos, szybkie pierniczki i najlepsze ciasto z bakaliami, czyli keks.

Dodaj komentarz