zupa krem z dyni piżmowej

Zupa krem z dyni piżmowej

Zupa krem z dyni piżmowej, ze smażoną dynią to szybka zupa, gdy nie masz ochoty na pieczenie dyni hokkaido. Dodatki mogą być te same albo zupełnie inne, co nieco zmieni smak każdej porcji zupy.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: ok. 30 minut
  • Liczba porcji: ok. 1,5 litra zupy
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska (gdy wykorzystasz bulion warzywny)

SKŁADNIKI

Zupa krem z dyni piżmowej













Do podania

Zupa z dyni piżmowej jest delikatna, jeżeli chcesz ją nieco podkręcić polecam dodatki dodawane bezpośrednio do talerza:







Zupa krem z dyni piżmowej PRZEPIS

Przed przystąpieniem do gotowania zupy warto przygotować wszystkie składniki. Zupę dyniową ze smażonej dyni piżmowej wygodnie ugotujesz w garnku o pojemności ok. 3 litrów.

  1. Obierz dynię piżmową (wybierz średnią, ok. 500 g), usuń pestki, pokrój na kawałki nie większe niż 2 cm x 2 cm.
  2. Jedną żółtą lub czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Dwa ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.
  4. Dwa lub 3 ziemniaki (ok. 200 – 300 g) obierz, pokrój w kostkę i zalej wodą, żeby nie ściemniały.
  5. 1/2 litra rosołu lub bulionu zagotuj, gorący przyda się do zalania usmażonych warzyw.

  1. W garnku na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  2. Dodaj posiekaną w kostkę 1 szt. czerwoną lub żółtą cebulę. Smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj czosnek i smaż mieszając, żeby czosnek się nie spalił.
  4. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę. Smaż kilka minut do momentu zarumienienia dyni. Dynia piżmowa nie jest tak słodka jak hokkaido, więc warto ją porządnie przyrumienić. Bez koloru nie ma smaku! Mieszaj warzywa w garnku. Karmel może osadzić się na ściance garnka, zobacz zdjęcie niżej. Karmel powinien być złoto – brązowy. Jak pojawi się na ściance garnka zalej warzywa rosołem zgodnie z następnym punktem.
  1. Skarmelizowaną dynię zalej rosołem lub bulionem (1/2 litra), dodaj:
    • 2 – 3 ziemniaki (bez wody do moczenia)
    • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
    • 1 łyżeczkę tymianku
    • 1 lub 2 szczypty czarnego mielonego pieprzu
    • szczyptę soli (zupę doprawisz jeszcze raz na końcu)
  2. Zupę gotuj kilka lub kilkanaście minut do miękkości ziemniaków.
  3. Zblenduj zupę ręcznym blenderem i dopraw solą, pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej albo kurkumy.
  4. Dodaj 3 łyżki przecieru pomidorowego, żeby zupa była bardziej wyrazista a nie mdła.
  5. Jeżeli chcesz podać zupę dyniową z mlekiem kokosowym to dolej je do garnka teraz. Jeżeli chcesz ją zabielić śmietaną lub jogurtem to nabiał dodaj do zupy dopiero w talerzach.

Propozycja podania

Zupa z dyni piżmowej to bardzo wdzięczne pierwsze dania. Klasycznym dodatkiem są grzanki. Ja proponuję prażone włoskie orzechy, kiełki pora lub rzodkiewki, pestki dyni, olej dyniowy lub oliwę, oraz parmezan.

Zupa jest delikatniejszy, więc będzie do niej pasować także dukkah, czyli miks orzechów i przypraw.

Na zdjęciu: zupa dyniowa, oliwa z pestek dyni, skyr, prażone pestki dyni, świeży tymianek i grubo mielony czarny pieprz.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Zupa krem z dyni piżmowej przepis

Zupa z dyni piżmowej to jesienny, rozgrzewający klasyk. Zupa syci, jest pełna witamin i błonnika. Polecam Ci moje przepisy na zupy, surówki, śniadania.

Zupa krem z dyni piżmowej to szybkie danie. Nadaje się do wekowania, możesz przygotować większą porcję i przechowywać jako awaryjny obiad. Polecam Twojej uwadze moje zupy, śniadania, dania główne i surówki. Hity mojego bloga: biszkopt, biszkopt czekoladowy i zupa krem z białych warzyw.

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Krysia

    Lubie takie wyraźne zupy. Spróbuję dodać chili. Powinna też wyjść ok. Ładna ta pani zupa. Ja nie miałam pestek dyni, dodam platki migdalowe.

  2. Okoń

    Jak ugotować ta zupe z dyni mrożonej? Wrzucić dynie do rosołu czy smażyć? Czy mogę prosić o wskazówki?

    1. Róża

      Najpierw rozmroź a potem podsmaż. Jeżeli nie masz czasu na rozmrażanie to wrzuć do zupy zamrożoną bez podsmażania.

  3. Magda

    Wyszła przepyszna ! Dzięki za przepis

Dodaj komentarz