zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii ma wszystko co powinna mieć w sobie domowa zupa: smak, wygląd i witaminy. Zupa całoroczna, choć według niektórych krem z cukinii jest najsmaczniejszy latem i wczesną jesienią. Posyp grzankami, serem, skrop oliwą a otrzymasz małe, ale bardzo pyszne, prawdziwe dzieło kulinarne.

Podstawowe informacje

  • Liczba porcji: 2 litry zupy
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna (pomiń masło), wegetariańska (użyj bulionu warzywnego)

SKŁADNIKI

Zupa krem z cukinii








Do podania

Zupę z cukinii możesz podać i zjeść na wiele sposobów. Moje ulubione dodatki do kremu z cukinii:






zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii PRZEPIS

Zupa krem z cukinii będzie przed podaniem blendowana, więc nie ma potrzeby super dokładnego i równego krojenia składników.

UWAGA: krem z cukinii możesz przygotować z całej cukinii (ze skórką) wtedy w zupie będą widoczne ciemnozielone piegi (jednolite zmiksowanie skóry cukinii jest bardzo trudne). Jeżeli nie chcesz piegowatej zupy obierz cukinię przed gotowaniem. Na zdjęciach, które tutaj zamieszczam w zupie są cukiniowe piegi, żeby wykorzystać całe warzywa i nie rezygnować z witamin tylko dla wyglądu. Jeżeli jednak gotujesz zupę i chcesz, żeby była perfekcyjnie nieskazitelna obierz cukinię. Skórki możesz posiekać i dodać do startych ziemniaków – wyjdą super placki ziemniaczane z cukinią. Niech nic się nie zmarnuje 🙂

  1. Dwie duże cebule pokrój w kostkę.
  2. Czosnek, 4 ząbki, posiekaj na kawałki.
  3. Cukinię obierz lub nie i pokrój w dość cienkie plastry. Do zupy potrzebujesz 2 średnie cukinię, czyli ok. 800 g lub więcej.
  4. Rozgrzej garnek i dodaj do niego tłuszcz, 2 łyżki oliwy lub masła.
  5. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do lekko złotego koloru. Gdy cebula się zarumieni nabierze bardzo słodkiego smaku.
  1. Dorzuć czosnek i cukinię i smaż kilka minut.
  2. Do garnka wlej 1 litr gorącego rosołu (możesz podgrzać go w drugim garnku).
  1. Dodaj 1/2 łyżeczkę pieprzu i 1/2 łyżeczkę soli.
  2. Gotuj aż cukinia zmięknie, kilka, kilkanaście minut.
  3. Aby przygotować krem z cukinii użyj blendera ręcznego albo kielichowego.
  4. Spróbuj i może dodaj jeszcze odrobinę soli i pieprzu.

Grzanki przepis

Kawałki bagietki skrop z jednej strony oliwą. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku w 180oC do zrumieniania lub smaż na suchej patelni do otrzymania brązowo – złotego koloru. Możesz wykorzystać czerstwy chleb pszenno – żytni, bagietkę, lub bułki, dobre będą nawet grahamki. To świetny sposób na uratowanie czerstwego pieczywa.

Przepis na grzanki różnych smakach znajdziesz na moim blogu, link jest w składnikach.

Propozycja podania

Gorącą zupę polej oliwą, posyp kiełkami, ziarnami sezamu i dodaj grzanki z mojego przepisu lub udekoruj według własnego pomysłu.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
zupa z cukinii krem

Przepisy kulinarne

Zupa z cukinii może być szybkim patentem na pożywny obiad zarówno latem jak i zimą. Zupa z cukinii krem najszybciej ugotować z cukinii ze skórą. Jeżeli jednak chcesz idealnie gładkiej zupy obierz ją.

Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:

Ten post ma 33 komentarzy

  1. Krystian

    Ugotowałem narzeczonej i jeszcze chilli con carne. Jestem z siebie dumny, bo widziałem w jej uczach zaskoczenie. Przepis idealny dla człowieka, który w kuchni bywa nieczęsto. SWIETNE PRZEPISY!!!! 🤗

Dodaj komentarz