Zupa krem z cukinii ma wszystko co powinna mieć w sobie domowa zupa: smak, wygląd i witaminy. Zupa całoroczna, choć według niektórych krem z cukinii jest najsmaczniejszy latem i wczesną jesienią. Posyp grzankami, serem, skrop oliwą a otrzymasz małe, ale bardzo pyszne, prawdziwe dzieło kulinarne.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Liczba porcji: 2 litry zupy
- Czas gotowania: 30 minut
- Dieta: bezglutenowa
Składniki
- rosół lub bulion warzywny – 1 litr
- cukinie – 2 średnie, ok. 800 g (śmiało może być nieco więcej)
- cebula żółta – 2 duże lub średnie
- czosnek – 4 ząbki
- olej do smażenia rzepakowy lub masło lub oliwa – 2 łyżki
- przyprawy:
- pieprz czarny mielony – do smaku
- sól do smaku
- do podania i dekoracji:
- grzanki
- opcjonalnie kiełki rzodkiewki lub pora
- opcjonalnie szczypior
- opcjonalnie czarny i biały sezam
- oliwa, może być zwykła lub np. paprykowa lub porowa

Zupa krem z cukinii przepis
Zupa krem z cukinii będzie przed podaniem blendowana, więc nie ma potrzeby super dokładnego i równego krojenia składników.
UWAGA: krem z cukinii możesz przygotować z całej cukinii (ze skórką) wtedy w zupie będą widoczne ciemnozielone piegi (jednolite zmiksowanie skóry cukinii jest bardzo trudne). Jeżeli nie chcesz piegowatej zupy obierz cukinię przed gotowaniem. Na zdjęciach, które tutaj zamieszczam w zupie są cukiniowe piegi, żeby wykorzystać całe warzywa i nie rezygnować z witamin tylko dla wyglądu. Jeżeli jednak gotujesz zupę i chcesz, żeby była perfekcyjnie nieskazitelna obierz cukinię. Skórki możesz posiekać i dodać do startych ziemniaków – wyjdą super placki ziemniaczane z cukinią. Niech nic się nie zmarnuje 🙂
- Pokrój cebule w kostkę.
- Czosnek posiekaj na kawałki.
- Cukinię obierz lub nie i pokrój w dość cienkie plastry.
- Rozgrzej garnek i dodaj do niego tłuszcz.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i smaż do lekko złotego koloru. Gdy cebula się zarumieni nabierze bardzo słodkiego smaku.

- Dorzuć czosnek i cukinię i smaż kilka minut.
- Do garnka wlej gorący rosół (możesz podgrzać go w drugim garnku).


- Dodaj pieprz i sól.
- Gotuj aż cukinia zmięknie.
- Aby przygotować krem z cukinii użyj blendera ręcznego albo kielichowego.
- Spróbuj i może dodaj jeszcze odrobinę soli i pieprzu.
Grzanki przepis
Kawałki bagietki skrop z jednej strony oliwą. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku w 180o C do zrumieniania lub smaż na suchej patelni do otrzymania brązowo – złotego koloru. Możesz wykorzystać czerstwy chleb pszenno – żytni, bagietkę, lub bułki, dobre będą nawet grahamki. To świetny sposób na uratowanie czerstwego pieczywa.
Propozycja podania
Gorącą zupę polej oliwą, posyp kiełkami, ziarnami sezamu i dodaj grzanki z mojego przepisu lub udekoruj według własnego pomysłu.

Przepisy kulinarne
Zupa z cukinii może być szybkim patentem na pożywny obiad zarówno latem jak i zimą. Zupa z cukinii krem najszybciej ugotować z cukinii ze skórą. Jeżeli jednak chcesz idealnie gładkiej zupy obierz ją.
Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:
- naleśniki szpinakowe
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- dukkah
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- hummus z fasoli
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- gazpacho
- leczo
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- racuchy z jabłkami
- tzatziki
- naleśniki
- kurczak z piekarnika
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Zupa kalafiorowa z soczewicą
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Adana kebab - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa porowa - 2 wersje - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Spanakopita - RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką - RóżaGotuje.pl
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym