Zupa krem z cukinii ma wszystko co powinna mieć w sobie domowa zupa: smak, wygląd i witaminy. Zupa całoroczna, choć według niektórych krem z cukinii jest najsmaczniejszy latem i wczesną jesienią. Posyp grzankami, serem, skrop oliwą a otrzymasz małe, ale bardzo pyszne, prawdziwe dzieło kulinarne.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Liczba porcji: 2 litry zupy
- Czas gotowania: 30 minut
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna (pomiń masło), wegetariańska (użyj bulionu warzywnego)
SKŁADNIKI
Zupa krem z cukinii
Do podania
Zupę z cukinii możesz podać i zjeść na wiele sposobów. Moje ulubione dodatki do kremu z cukinii:

Zupa krem z cukinii PRZEPIS
Zupa krem z cukinii będzie przed podaniem blendowana, więc nie ma potrzeby super dokładnego i równego krojenia składników.
UWAGA: krem z cukinii możesz przygotować z całej cukinii (ze skórką) wtedy w zupie będą widoczne ciemnozielone piegi (jednolite zmiksowanie skóry cukinii jest bardzo trudne). Jeżeli nie chcesz piegowatej zupy obierz cukinię przed gotowaniem. Na zdjęciach, które tutaj zamieszczam w zupie są cukiniowe piegi, żeby wykorzystać całe warzywa i nie rezygnować z witamin tylko dla wyglądu. Jeżeli jednak gotujesz zupę i chcesz, żeby była perfekcyjnie nieskazitelna obierz cukinię. Skórki możesz posiekać i dodać do startych ziemniaków – wyjdą super placki ziemniaczane z cukinią. Niech nic się nie zmarnuje 🙂
- Dwie duże cebule pokrój w kostkę.
- Czosnek, 4 ząbki, posiekaj na kawałki.
- Cukinię obierz lub nie i pokrój w dość cienkie plastry. Do zupy potrzebujesz 2 średnie cukinię, czyli ok. 800 g lub więcej.
- Rozgrzej garnek i dodaj do niego tłuszcz, 2 łyżki oliwy lub masła.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do lekko złotego koloru. Gdy cebula się zarumieni nabierze bardzo słodkiego smaku.

- Dorzuć czosnek i cukinię i smaż kilka minut.
- Do garnka wlej 1 litr gorącego rosołu (możesz podgrzać go w drugim garnku).


- Dodaj 1/2 łyżeczkę pieprzu i 1/2 łyżeczkę soli.
- Gotuj aż cukinia zmięknie, kilka, kilkanaście minut.
- Aby przygotować krem z cukinii użyj blendera ręcznego albo kielichowego.
- Spróbuj i może dodaj jeszcze odrobinę soli i pieprzu.
Grzanki przepis
Kawałki bagietki skrop z jednej strony oliwą. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku w 180oC do zrumieniania lub smaż na suchej patelni do otrzymania brązowo – złotego koloru. Możesz wykorzystać czerstwy chleb pszenno – żytni, bagietkę, lub bułki, dobre będą nawet grahamki. To świetny sposób na uratowanie czerstwego pieczywa.
Przepis na grzanki różnych smakach znajdziesz na moim blogu, link jest w składnikach.
Propozycja podania
Gorącą zupę polej oliwą, posyp kiełkami, ziarnami sezamu i dodaj grzanki z mojego przepisu lub udekoruj według własnego pomysłu.

Przepisy kulinarne
Zupa z cukinii może być szybkim patentem na pożywny obiad zarówno latem jak i zimą. Zupa z cukinii krem najszybciej ugotować z cukinii ze skórą. Jeżeli jednak chcesz idealnie gładkiej zupy obierz ją.
Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Zupa kalafiorowa z soczewicą
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Adana kebab - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa porowa - 2 wersje - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Spanakopita - RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką - RóżaGotuje.pl
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Ugotowałem narzeczonej i jeszcze chilli con carne. Jestem z siebie dumny, bo widziałem w jej uczach zaskoczenie. Przepis idealny dla człowieka, który w kuchni bywa nieczęsto. SWIETNE PRZEPISY!!!! 🤗
Bardzo, bardzo dziękuję 🧡
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami