zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii ma wszystko co powinna mieć w sobie domowa zupa: smak, wygląd i witaminy. Zupa całoroczna, choć według niektórych krem z cukinii jest najsmaczniejszy latem i wczesną jesienią. Posyp grzankami, serem, skrop oliwą a otrzymasz małe, ale bardzo pyszne, prawdziwe dzieło kulinarne.

Podstawowe informacje

  • Liczba porcji: 2 litry zupy
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • rosół lub bulion warzywny – 1 litr
  • cukinie – 2 średnie, ok. 800 g (śmiało może być nieco więcej)
  • cebula żółta – 2 duże lub średnie
  • czosnek – 4 ząbki
  • olej do smażenia rzepakowy lub masło lub oliwa – 2 łyżki
  • przyprawy:
    • pieprz czarny mielony – do smaku
    • sól do smaku
  • do podania i dekoracji:
    • grzanki
    • opcjonalnie kiełki rzodkiewki lub pora
    • opcjonalnie szczypior
    • opcjonalnie czarny i biały sezam
    • oliwa, może być zwykła lub np. paprykowa lub porowa
zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii przepis

Zupa krem z cukinii będzie przed podaniem blendowana, więc nie ma potrzeby super dokładnego i równego krojenia składników.

UWAGA: krem z cukinii możesz przygotować z całej cukinii (ze skórką) wtedy w zupie będą widoczne ciemnozielone piegi (jednolite zmiksowanie skóry cukinii jest bardzo trudne). Jeżeli nie chcesz piegowatej zupy obierz cukinię przed gotowaniem. Na zdjęciach, które tutaj zamieszczam w zupie są cukiniowe piegi, żeby wykorzystać całe warzywa i nie rezygnować z witamin tylko dla wyglądu. Jeżeli jednak gotujesz zupę i chcesz, żeby była perfekcyjnie nieskazitelna obierz cukinię. Skórki możesz posiekać i dodać do startych ziemniaków – wyjdą super placki ziemniaczane z cukinią. Niech nic się nie zmarnuje 🙂

  1. Pokrój cebule w kostkę.
  2. Czosnek posiekaj na kawałki.
  3. Cukinię obierz lub nie i pokrój w dość cienkie plastry.
  4. Rozgrzej garnek i dodaj do niego tłuszcz.
  5. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i smaż do lekko złotego koloru. Gdy cebula się zarumieni nabierze bardzo słodkiego smaku.
  1. Dorzuć czosnek i cukinię i smaż kilka minut.
  2. Do garnka wlej gorący rosół (możesz podgrzać go w drugim garnku).
  1. Dodaj pieprz i sól.
  2. Gotuj aż cukinia zmięknie.
  3. Aby przygotować krem z cukinii użyj blendera ręcznego albo kielichowego.
  4. Spróbuj i może dodaj jeszcze odrobinę soli i pieprzu.

Grzanki przepis

Kawałki bagietki skrop z jednej strony oliwą. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku w 180o C do zrumieniania lub smaż na suchej patelni do otrzymania brązowo – złotego koloru. Możesz wykorzystać czerstwy chleb pszenno – żytni, bagietkę, lub bułki, dobre będą nawet grahamki. To świetny sposób na uratowanie czerstwego pieczywa.

Propozycja podania

Gorącą zupę polej oliwą, posyp kiełkami, ziarnami sezamu i dodaj grzanki z mojego przepisu lub udekoruj według własnego pomysłu.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zupa z cukinii krem

Przepisy kulinarne

Zupa z cukinii może być szybkim patentem na pożywny obiad zarówno latem jak i zimą. Zupa z cukinii krem najszybciej ugotować z cukinii ze skórą. Jeżeli jednak chcesz idealnie gładkiej zupy obierz ją.

Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 26 komentarzy

Dodaj komentarz