zupa krem z białych warzyw przepis

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw to witaminowa bomba. To jedna z bardziej eleganckich zup, jeżeli miałabym stworzyć taki ranking. Dużo możliwości dekoracji sprawia, że zupa szybko się nie nudzi a dodanie grzanek sprawia, że za łyżki chętnie sięgają najbardziej wymagający.

Przepis zawiera składniki opcjonalne, dzięki temu możesz ugotować krem z białych warzyw bez kalafiora albo słodką wersję z gruszką.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania składników: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 2 – 2,5 litra zupy

Składniki

Najlepsza rzecz, jaka może być podczas gotowania tej zupy to elastyczne proporcje składników. Nie musisz trzymać się dokładnej gramatury, a potrawa i tak wyjdzie pyszna. Możesz ugotować zupę bez kalafiora i bez gruszki lub tylko z jednym z tych składników.

UWAGA: Zupa z białych warzyw jest wytrawna, ale gdy dodasz do niej gruszkę to zmieni radykalnie smak na słodki. To nie jest tylko lekko wyczuwalna owocowa nuta. Im słodszą, bardziej dojrzałą gruszkę wybierzesz do gotowania tym więcej słodyczy znajdzie się w potrawie. Znam wiele osób, które lubią tę zupę w wersji słodkiej oraz całkiem sporo, które słodkich zup nie cierpią. Ja osobiście wolę tę zupę w wersji bez gruszki.

Zupę z białych warzyw ugotujesz na rosole (poszukaj na blogu przepisu na rosół z kury lub kurczaka) lub szybkim rosole z porcji rosołowej, rosole wołowym. Zupa na rosole będzie miała bardziej złożony smak. Jeżeli jednak nie masz rosołu ani bulionu a zupę gotujesz na wodzie to także wyjdzie smaczna, dodaj do potrawy 1 łyżeczkę jasnego sosu sojowego (lub więcej) dla uzyskania głębszego smaku.

woda lub rosół drobiowy – 1 litr
kalarepa – 1 mała lub pół dużej
seler korzeniowy – w zależności od wielkości bulwy 1/4 do 1/6, około 200 g
pietruszka – 1 większa, ok. 200 g
kalafior – 1/4 średniego (możesz pominąć)
ziemniaki – 3 średnie
opcjonalnie: gruszka konferencja, dojrzała – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
cebula żółta – 1 średnia
por – 1 biała część
tłuszcz: oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub masło – 2 łyżki

Przyprawy i dodatki

biały pieprz – szczypta, do smaku
sól – szczypta, do smaku
opcjonalnie gałka muszkatołowa – szczypta
jasny sos sojowy, gdy zamiast rosołu dodajesz do warzyw wodę – 1 łyżeczka
dodatkowa woda do rozrzedzenia zupy, gdy to konieczne

Zupa krem z białych warzyw przepis

Przygotowanie warzyw

Krojenie warzyw na tę zupę jest proste. Zupę z białych warzyw miksujemy na krem, więc kawałki nie muszą być zbyt równe. Dzięki temu zupę zrobisz na prawdę szybko.

  1. Pokrój w kostkę cebulę i por.
  2. Czosnek pokrój w plasterki.
  3. Pokrój w kostkę:
    • kalarepę
    • seler
    • ziemniaki
  4. Pietruszkę pokrój w plasterki
  5. Kalafior posiekaj na mniejsze kawałki
  6. Jeżeli gotujesz zupę z gruszką obierz ją, usuń nasiona i pokrój na kawałki.
  7. Jeżeli wykorzystasz rosół zagotuj go.

Gotowanie zupy z białych warzyw

  1. W garnku o pojemności 3 litrów lub większym rozgrzej tłuszcz. Potem dodaj pokrojoną cebulę i por. Smaż do zeszklenia cebuli. Cebula nie może się skarmelizować, czyli usmażyć się na złoto – brązowo, bo zabarwi nam zupę na żółto.
  1. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa i opcjonalnie gruszkę.
  1. Dolej litr gorącego rosołu lub wodę.
  1. Dodaj sól, biały pieprz i opcjonalnie szczyptę gałki muszkatołowej.
  1. Gotuj do miękkości warzyw.
  2. Ręcznymi blenderem (żyrafą) zmiksuj zupę.
  3. Posmakuj, może warto dodać soli, pieprzu lub jasnego sosu sojowego (gdy zamiast rosoły dodajesz wodę).
  4. Jeżeli zupa jest zbyt gesta, czyli po zamieszaniu łyżką zostają w niej wyraźne zagłębienia dodaj odrobinę wody.

Propozycja podania

Każda zupa o kemowej konsystencji jest dwa razy bardziej smaczna, jeżeli podamy ją z czymś chrupiącym. Zupę krem z białych warzyw możesz podać na kilka sposobów:

  • dodając grzanki, np. z tego przepisu: grzanki do zupy,
  • posypując dukkah i dodając kiełki rzodkiewki lub pora
  • posypując prażonym płatkami migdałów
  • posypując prażonymi orzechami włoskimi
  • polewając oliwą, oliwą cytrynową, porową lub inną aromatyzowaną
  • dodając podsmażony boczek lub szynkę parmeńską (wtedy nie będzie wege)
  • dodając kombinację tych składników.

Zupa na zdjęciu podana jest z kiełkami pora, prażonymi orzechami włoskimi i oliwą porową.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zupa krem z białych warzyw przepis

Przepisy kulinarne

Mój przepis na zupę z białych warzyw jest prawdziwym smakołykiem. Aksamitny krem z białych warzyw to doskonały wybór dla tych, którzy szukają czegoś lekkiego i pysznego. Co więcej, moja zupa nie zawiera kalafiora, więc jest idealna dla osób unikających tego składnika. Dodatek gruszki nadaje jej wyjątkowego smaku i delikatności. Przygotuj naszą zupę krem z białych warzyw z gruszką i rozkoszuj się jej wyjątkowym smakiem już dziś.

Zupa z białych warzyw, zupa krem z białych warzyw bez kalafiora, zupa krem z białych warzyw z gruszką, aksamitny krem z białych warzyw

Zupa z białych warzyw jest dobrym sposobem na szybki lunch zabrany do pracy. Zmieniając składniki wyjdzie Ci: zupa z białych warzyw, zupa krem z białych warzyw bez kalafiora, zupa krem z białych warzyw z gruszką. Rosół z mojego przepisu jest świetną bazą do zupy z białych warzyw.

Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 21 komentarzy

Dodaj komentarz