Zupa kalafiorowa z soczewicą to jakby połączyć w jednym talerzu trochę lata i trochę jesieni. Soczewica rozpada się podczas gotowania i cudownie zagęszcza zupę. Kalafior dodajemy na końcu gotowania, żeby się nie rozpadł. Domowe zupy rządzą!
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: do 30 minut
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska (gdy użyjesz bezmięsnego bulionu)
Składniki
- bulion, rosół drobiowy albo wegetariański – 1 l
- soczewica czerwona albo żółta – 50 g, ok. pół szklanki (możesz użyć także soczewicy zielonej, czarnej lub brązowej, ale zmienią one kolor zupy na brązowy, nie każdemu pasuje taki kolor dania. Zupa z soczewicą czerwoną lub żółtą nabiera złotego odcieniu i według mnie to jest bardzo apetyczne rozwiązanie)
- kalafior – 4 duże różyczki
- marchew – 1 duża szt.
- cebula – 1 średnia szt.
- czosnek – 2 ząbki
- pietruszka – 1 średnia szt.
- seler – plaster z dużej bulmy
- ziemniaki – 2 średnie
- oliwą lub olej do smażenia – 1 łyżka
do podania opcjonalnie:
- szczypiorek
- koperek

Zupa kalafiorowa z soczewicą przepis
- Przygotuj warzywa, bo zupę robi się błyskawicznie:
- cebulę pokrój w drobną kostkę
- różyczki kalafiora podziel na mniejsze kawałki
- marchew i pietruszkę pokrój w półplasterki
- seler pokrój w bardzo drobną kosteczkę

- Cebulę pokrój w drobna kostkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz w garnku. Cebulę przysmaż na lekko karmelowy kolor.

- Do cebuli dodaj pokrojone warzywa i smaż na średnim ogniu kilka minut.
- Do zupy dodaj gorący rosół albo bulion.
- Dodaj soczewicę i gotuj 10 minut.
- Do zupy dodaj kalafior i gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut. Sprawdzaj, czy kalafior jest ugotowany, ale nie rozgotowany.

- Jeżeli podczas gotowania wyparowało za dużo płynu dodaj jedną lub 2 szklanki wody.
- Spróbuj i ewentualnie dodaj soli i pieprzu. Jeżeli rosół lub bulion były słone sól może nie być potrzebna.
Propozycja podania
Zupa kalafiorowa z soczewicą dobrze smakuje i wygląda ze szczypiorkiem, koperkiem. Zupa jest bardzo prosta i to właśnie w jej delikatnym smaku tkwi cały urok.

Przepisy kulinarne
Zupy to moje ulubione dania. Ta z soczewicą jest sycąca i dostarcza dobrej energii.
Polecam Twojej uwadze inne przepisy na zupy:
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa porowa - 2 wersje - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Adana kebab - RóżaGotuje.pl
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś