zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa z cukinią to comfort food w najlepszym znaczeniu tych słów – jedzenie przynoszące ukojenie dla ducha i ciała. Dużo smaku, jeszcze więcej witamin. Dodając fetę i zestawiając mocno słony ser ze słodką zupą powstaje kulinarna torpeda.

Ugotowanie zupy zajmuje chwilę. Nadaje się do wekowania i przechowywania w lodówce jako awaryjny obiad.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania składników: 15 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska (zamień fetę na tofu, do smażenia użyj tłuszczu roślinnego)

SKŁADNIKI

Zupa jarzynowa z cukinią











Do podania






składniki na zupę jarzynowa z cukinią
Zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa z cukinią PRZEPIS

Przygotowanie składników

Zupę robi się szybko, szczególnie gdy masz gotowy rosół, dlatego zalecam wcześniejsze przygotowanie wszystkich warzyw.

  • 1 większą cukinię pokrój na ćwierćplasterki
  • 2 marchewki obierz i pokrój w pólplasterki
  • 1 pietruszkę obierz i pokrój w pół – lub ćwierćplasterki
  • 1/2 dużego lub 1 mały seler obierz i pokrój w drobną kostkę
  • 3 średnie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, zalej wodą, żeby nie ściemniały
  • 1 większą cebulę obierz i pokrój w kostkę

Gotowanie

  1. W średniej wielkości garnku rozgrzej 1 łyżkę tłuszczu (masło, oliwę lub olej). Sprawdź, czy tłuszcz jest gorący wrzucając na dno garnka jeden kawałeczek cebuli. Gdy reaguje z tłuszczem dorzuć resztę cebuli i smaż, aż cebula się zeszkli.
  1. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Smaż przez kilka minut. Warzywa mogą się przyrumienić, ale nie mogą się przypalić. Od czasu do czasu zamieszaj.
  1. Dodaj cukinię i ziemniaki, zalej gorącym rosołem i gotuj aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu zamieszaj.
  1. Gdy warzywa są zmięknie zupę można podać.
  2. Jeżeli lubisz zupy zabielane dodaj do niej zahartowaną śmietanę. Dodaj do kubka 4 łyżki śmietany i dodaj 1 łyżkę gorącej zupy. Wymieszaj i dodaj kolejną łyżkę gorącej zupy. Tak zahartowaną śmietaną wlej do garnka.

Propozycja podania

Zupa jarzynowa z cukinią smakuje też bez śmietany lub możesz dodać łyżeczkę gęstej śmietany bezpośrednio do talerza.

Zupę możesz zawekować – lepiej bez śmietany.

Zupę udekoruj fetą, szczypiorkiem, koperkiem i polej niewielką ilością oliwy zwykłej lub aromatyzowanej.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
zupa jarzynowa z cukinią

Przepisy kulinarne – zupa warzywna z cukinią

Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznych zup i chcesz wzbogacić swoją dietę o zdrowe składniki, zupa jarzynowa z cukinią może być doskonałym wyborem. Ta prosta, a jednocześnie wyjątkowo smaczna potrawa z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i dostarczy cennych składników odżywczych. Dowiedz się więcej o korzyściach płynących z jedzenia zupy jarzynowej z cukinią i przekonaj się, dlaczego warto ją wprowadzić do swojego menu.

Cukinia, będąca głównym składnikiem tej zupy, to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Zupa warzywna z cukinią to potrawa, która świetnie sprawdza się zarówno w chłodniejszych, jak i cieplejszych miesiącach. Jej delikatny smak i lekka konsystencja sprawiają, że jest doskonałym wyborem na lekki obiad czy kolację. Warto ją również uwzględnić w diecie dzieci, ponieważ cukinia jest łagodna w smaku.

Przygotowanie tej pysznej zupy jest niezwykle proste i szybkie, a składniki łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych.

Zapraszam Cię do wypróbowania mojego przepisu na inne wytrawne potrawy i słodkie wypieki, być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Przepisy krok po kroku:

Ten post ma 12 komentarzy

Dodaj komentarz