Zupa jarzynowa z cukinią to comfort food w najlepszym znaczeniu tych słów – jedzenie przynoszące ukojenie dla ducha i ciała. Dużo smaku, jeszcze więcej witamin. Dodając fetę i zestawiając mocno słony ser ze słodką zupą powstaje kulinarna torpeda.
Ugotowanie zupy zajmuje chwilę. Nadaje się do wekowania i przechowywania w lodówce jako awaryjny obiad.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania składników: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa, wegetariańska (zamień fetę na tofu, do smażenia użyj tłuszczu roślinnego)
SKŁADNIKI
Zupa jarzynowa z cukinią
Do podania

Zupa jarzynowa z cukinią PRZEPIS
Przygotowanie składników
Zupę robi się szybko, szczególnie gdy masz gotowy rosół, dlatego zalecam wcześniejsze przygotowanie wszystkich warzyw.
- 1 większą cukinię pokrój na ćwierćplasterki
- 2 marchewki obierz i pokrój w pólplasterki
- 1 pietruszkę obierz i pokrój w pół – lub ćwierćplasterki
- 1/2 dużego lub 1 mały seler obierz i pokrój w drobną kostkę
- 3 średnie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, zalej wodą, żeby nie ściemniały
- 1 większą cebulę obierz i pokrój w kostkę
Gotowanie
- W średniej wielkości garnku rozgrzej 1 łyżkę tłuszczu (masło, oliwę lub olej). Sprawdź, czy tłuszcz jest gorący wrzucając na dno garnka jeden kawałeczek cebuli. Gdy reaguje z tłuszczem dorzuć resztę cebuli i smaż, aż cebula się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Smaż przez kilka minut. Warzywa mogą się przyrumienić, ale nie mogą się przypalić. Od czasu do czasu zamieszaj.


- Dodaj cukinię i ziemniaki, zalej gorącym rosołem i gotuj aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu zamieszaj.


- Gdy warzywa są zmięknie zupę można podać.
- Jeżeli lubisz zupy zabielane dodaj do niej zahartowaną śmietanę. Dodaj do kubka 4 łyżki śmietany i dodaj 1 łyżkę gorącej zupy. Wymieszaj i dodaj kolejną łyżkę gorącej zupy. Tak zahartowaną śmietaną wlej do garnka.
Propozycja podania
Zupa jarzynowa z cukinią smakuje też bez śmietany lub możesz dodać łyżeczkę gęstej śmietany bezpośrednio do talerza.
Zupę możesz zawekować – lepiej bez śmietany.
Zupę udekoruj fetą, szczypiorkiem, koperkiem i polej niewielką ilością oliwy zwykłej lub aromatyzowanej.

Przepisy kulinarne – zupa warzywna z cukinią
Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznych zup i chcesz wzbogacić swoją dietę o zdrowe składniki, zupa jarzynowa z cukinią może być doskonałym wyborem. Ta prosta, a jednocześnie wyjątkowo smaczna potrawa z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i dostarczy cennych składników odżywczych. Dowiedz się więcej o korzyściach płynących z jedzenia zupy jarzynowej z cukinią i przekonaj się, dlaczego warto ją wprowadzić do swojego menu.
Cukinia, będąca głównym składnikiem tej zupy, to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Zupa warzywna z cukinią to potrawa, która świetnie sprawdza się zarówno w chłodniejszych, jak i cieplejszych miesiącach. Jej delikatny smak i lekka konsystencja sprawiają, że jest doskonałym wyborem na lekki obiad czy kolację. Warto ją również uwzględnić w diecie dzieci, ponieważ cukinia jest łagodna w smaku.
Przygotowanie tej pysznej zupy jest niezwykle proste i szybkie, a składniki łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych.
Zapraszam Cię do wypróbowania mojego przepisu na inne wytrawne potrawy i słodkie wypieki, być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Przepisy krok po kroku:
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- naleśniki szpinakowe
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- dukkah
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska z kurczakiem
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- hummus z fasoli
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- leczo
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- tzatziki
- naleśniki
- kurczak z piekarnika
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Zupa kalafiorowa z soczewicą