zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa z cukinią to comfort food w najlepszym znaczeniu tych słów – jedzenie przynoszące ukojenie dla ducha i ciała. Dużo smaku, jeszcze więcej witamin. Dodając fetę i zestawiając mocno słony ser ze słodką zupą powstanie kulinarna torpeda.

Ugotowanie zupy zajmuje chwilę, a w tym przepisie jest więcej zdjęć niż treści, tak łatwa w przygotowaniu jest ta zupa.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania składników: 15 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska (zamień fetę na tofu, do smażenia użyj tłuszczu roślinnego)

Składniki

  • rosół, bulion warzywny – 1 litr (przepis na rosół)
  • cukinia – 1 większa, ok. 300 – 400 gramów
  • marchewki – 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • seler – pół dużego lub 1 mały
  • ziemniaki – 3 średnie szt.
  • cebula żółta – 1 większa szt.
  • masło lub oliwa lub olej do smażenia – 1 łyżka
  • przyprawy:
    • sól – szczypta, do smaku
    • pieprz – szczypta, do smaku
  • śmietana 30 % – łyżka na porcję
  • do podania:
    • feta
    • szczypior
    • koper
    • oliwa smakowania (cytrynowa, paprykowa, olej porowy lub szczypiorkowy)
składniki na zupę jarzynowa z cukinią
Zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa z cukinią przepis

Zupę robi się szybko, szczególnie gdy masz gotowy rosół, dlatego zalecam wcześniejsze przygotowanie wszystkich warzyw.

  • cukinię pokrój na ćwierćplasterki
  • marchew obierz i pokrój w pólplasterki
  • pietruszkę obierz i pokrój w pół- lub ćwierćplasterki
  • seler obierz i pokrój w drobną kostkę
  • ziemniaki obierz i pokrój w kostkę
  • cebulę obierz i pokrój w kostkę

  1. W średniej wielkości garnku rozgrzej 1 łyżkę tłuszczu (masło, oliwę lub olej). Sprawdź, czy tłuszcz jest gorący wrzucając na dno garnka jeden kawałeczek cebuli. Gdy reaguje z tłuszczem dorzuć resztę cebuli i smaż, aż cebula się zeszkli.
  1. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Smaż przez kilka minut. Warzywa mogą się przyrumienić, ale nie mogą się przypalić. Od czasu do czasu zamieszaj.
  1. Dodaj cukinię i ziemniaki, zalej gorącym rosołem i gotuj aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu zamieszaj.
  1. Gdy warzywa są zmięknie zupę można podać.

Propozycja podania

Jeżeli lubisz zupy zabielane dodaj do niej zahartowaną śmietanę. Dodaj do kubka 4 łyżki śmietany i dodaj 1 łyżkę gorącej zupy. Wymieszaj i dodaj kolejną łyżkę gorącej zupy.

Zupę możesz podać bez śmietany lub dodaj łyżeczkę gęstej śmietany bezpośrednio do talerza.

Zupę możesz zawekować.

Zupę udekoruj fetą, szczypiorkiem, koperkiem i polej niewielką ilością oliwy zwykłej lub aromatyzowanej.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zupa jarzynowa z cukinią

Przepisy kulinarne

Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznych zup i chcesz wzbogacić swoją dietę o zdrowe składniki, zupa jarzynowa z cukinią może być doskonałym wyborem. Ta prosta, a jednocześnie wyjątkowo smaczna potrawa z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i dostarczy cennych składników odżywczych. Dowiedz się więcej o korzyściach płynących z jedzenia zupy jarzynowej z cukinią i przekonaj się, dlaczego warto ją wprowadzić do swojego menu.

Cukinia, będąca głównym składnikiem tej zupy, to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Zupa warzywna z cukinią to potrawa, która świetnie sprawdza się zarówno w chłodniejszych, jak i cieplejszych miesiącach. Jej delikatny smak i lekka konsystencja sprawiają, że jest doskonałym wyborem na lekki obiad czy kolację. Warto ją również uwzględnić w diecie dzieci, ponieważ cukinia jest łagodna w smaku.

Przygotowanie tej pysznej zupy jest niezwykle proste i szybkie, a składniki łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych.

Zapraszam Cię do wypróbowania mojego przepisu na inne wytrawne potrawy i słodkie wypieki, być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Przepisy krok po kroku:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 9 komentarzy

Dodaj komentarz