Zupa cykiniowa 5 sprytnych kun z jednym, bardzo sekretnym składnikiem pojawia się w książce dla dzieci Justyny Bednarek. Zupę o niebagatelnym smaku gotowała Pani Miranda Przechodzień, vel Eliza Klops. Ugotowałam, żeby spróbować co też tajemny składnik zrobi z delikatnym smakiem cukinii. I było pysznie. Przepis warty powtórzenia.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 30 minut
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa (grzanki z pieczywa bezglutenowego), wegetariańska (gdy wykorzystasz bulion warzywny)
SKŁADNIKI
Składniki
Do podania
Do zupy krem najlepsze są grzanki. Opcjonalnie zupę może udekorować kiełkami rzodkiewki. Ja lubię posypać kremową zupę mieszanką orzechów i przypraw – polecam dukkah z całego serca.
Zupa cukiniowa 5 sprytnych kun PRZEPIS
- Cukinie umyj i pokrój na plastry. Młodych cukinii nie obieraj. Jeżeli gotujesz zupę ze starszych warzyw obierz je ze skóry, przekrój na pół wzdłuż i wyjmij nasiona. Możesz to zrobić łyżką do nakładania lodów.
- Jeden ząbek czosnku obierz, pokrój w plastry.
- Jedną, dużą żółtą cebulę przekrój na pół, obierz i pokrój w grubsza kostkę.
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj czosnek i smaż minutę.
- Dodaj pokrojoną w plastry cukinię (800 g). Smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj 1 litr gorącego rosołu drobiowego lub warzywnego.
- Dodaj 1 łyżkę zielonej czubricy.
- Gotuj do miękkości cukinii.
- Zmiksuj zupę, np. przy pomocy ręcznego blendera albo w blenderze kielichowym.
- Dodaj 100 g startego na drobne wiórki parmezanu lub sera grano padano.
- Dodaj posiekany koperek.
- Nie dodawaj soli ani pieprzu, zupa powinna być wyrazista dzięki zielonej czubricy i parmezanowi.
- Dla ozdoby możesz posypać grzankami i dodać kilka wiórków parmezanu. Tutaj znajdziesz prosty przepis na grzanki, do tej zupy polecam grzanki tymiankowo – paprykowe bez soli lub dukkah, na którą przepis tez znajdziesz na moim blogu.
Przepisy kulinarne
Justyny Bednarek dzieli się jeszcze kilkoma przepisami w książce Pięć sprytnych kun. Zupa cukiniowa z sekretnym składnikiem to zaproszenie dla dzieci do samodzielnego gotowania i próbowania nowych smaków.
To serio przepis z książki dla dzieci? Było ich więcej? Jeżeli zupa dobra, może bardzo się wczytać. Zupa wygląda dobrze. Poszukam tej cubricy w sklepie 🙂
Przepisów jest więcej. Sałatka z mleczem, paluszki wiedzmy. Zupa jest bardzo smaczna. W Zielonej cubricy jest cząber, nać pietruszki i czosnek. Cubrica mocno podkręca i zmienia delikatny smak zupy z cukinii. Na moim blogu sa jeszcze inne zupy z cukinią: Zupa jarzynowa z cukinią i zupa krem z cukinii.