zupa cukiniowa 5 sprytnych kun

Zupa cukiniowa 5 sprytnych kun

Zupa cykiniowa 5 sprytnych kun z jednym, bardzo sekretnym składnikiem pojawia się w książce dla dzieci Justyny Bednarek. Zupę o niebagatelnym smaku gotowała Pani Miranda Przechodzień, vel Eliza Klops. Ugotowałam, żeby spróbować co też tajemny składnik zrobi z delikatnym smakiem cukinii. I było pysznie. Przepis warty powtórzenia.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: bezglutenowa (grzanki z pieczywa bezglutenowego), wegetariańska (gdy wykorzystasz bulion warzywny)

SKŁADNIKI

Składniki









Do podania

Do zupy krem najlepsze są grzanki. Opcjonalnie zupę może udekorować kiełkami rzodkiewki. Ja lubię posypać kremową zupę mieszanką orzechów i przypraw – polecam dukkah z całego serca.




Zupa cukiniowa 5 sprytnych kun PRZEPIS

  1. Cukinie umyj i pokrój na plastry. Młodych cukinii nie obieraj. Jeżeli gotujesz zupę ze starszych warzyw obierz je ze skóry, przekrój na pół wzdłuż i wyjmij nasiona. Możesz to zrobić łyżką do nakładania lodów.
  2. Jeden ząbek czosnku obierz, pokrój w plastry.
  3. Jedną, dużą żółtą cebulę przekrój na pół, obierz i pokrój w grubsza kostkę.
  4. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  5. Dodaj czosnek i smaż minutę.
  6. Dodaj pokrojoną w plastry cukinię (800 g). Smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu.
  7. Dodaj 1 litr gorącego rosołu drobiowego lub warzywnego.
  8. Dodaj 1 łyżkę zielonej czubricy.
  9. Gotuj do miękkości cukinii.
  10. Zmiksuj zupę, np. przy pomocy ręcznego blendera albo w blenderze kielichowym.
  11. Dodaj 100 g startego na drobne wiórki parmezanu lub sera grano padano.
  12. Dodaj posiekany koperek.
  13. Nie dodawaj soli ani pieprzu, zupa powinna być wyrazista dzięki zielonej czubricy i parmezanowi.
  14. Dla ozdoby możesz posypać grzankami i dodać kilka wiórków parmezanu. Tutaj znajdziesz prosty przepis na grzanki, do tej zupy polecam grzanki tymiankowo – paprykowe bez soli lub dukkah, na którą przepis tez znajdziesz na moim blogu.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Justyny Bednarek dzieli się jeszcze kilkoma przepisami w książce Pięć sprytnych kun. Zupa cukiniowa z sekretnym składnikiem to zaproszenie dla dzieci do samodzielnego gotowania i próbowania nowych smaków.

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Dominika

    To serio przepis z książki dla dzieci? Było ich więcej? Jeżeli zupa dobra, może bardzo się wczytać. Zupa wygląda dobrze. Poszukam tej cubricy w sklepie 🙂

    1. Róża

      Przepisów jest więcej. Sałatka z mleczem, paluszki wiedzmy. Zupa jest bardzo smaczna. W Zielonej cubricy jest cząber, nać pietruszki i czosnek. Cubrica mocno podkręca i zmienia delikatny smak zupy z cukinii. Na moim blogu sa jeszcze inne zupy z cukinią: Zupa jarzynowa z cukinią i zupa krem z cukinii.

Dodaj komentarz