zupa cebulowa przepis

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa to danie o dwóch obliczach. Elegancka i domowa jednocześnie. W moim osobistym rankingu smak i wygląd zdają się nominować tę zupę do tytułu królowej zup. Koniecznie podaj ją z zapieczonymi grzankami i serem. To idealna zupa na jesień, zimę i wiosnę.

Z moim przepisem ugotujesz francuską zupę cebulową z białym winem i zupę cebulową bez alkoholu.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do godziny
  • Zapiekanie: piekarnik 200 oC lub opcja grillowania poziom 2, kilka minut
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: bezglutenowa (grzanki zrób z chleba bezglutenowego)

SKŁADNIKI

Do przyrządzenia francuskiej zupy cebulowej wybierz wino półwytrawne lub półsłodkie, konieczne smaczne tzn. takie którego chętnie się napijesz i które Tobie smakuje. W zupie zostanie aromat wina, wiec gdy wybierzesz niezbyt smaczne wino taki właśnie smak zostanie w zupie. Przy dodaniu wina wytrawnego dodaj łyżeczkę cukru. Z powodzeniem możesz wykorzystać wino bezalkoholowe.










Podczas przyrządzania potraw z winem lub innym trunkiem warto zaznaczyć, że w potrawie pozostaje pewna ilość alkoholu. Możesz bardzo łatwo zamienić alkohol na wodę lub rosół. Zupa będzie aromatyczna i bardzo smaczna.


Zupa cebulowa jest gęsta, wypełniona po brzeg piórkami cebuli. Dlatego też nie wszystkie dodatki pasują do cebulowej. Dla mnie najbardziej klasyczną wersją jest ta zapiekana z kawałkami pieczywa, posypana serem.



zupa cebulowa bez wina
zupa cebulowa na białym winie

Zupa cebulowa PRZEPIS

Przepis na zupę cebulową z grzankami

Mamy 3 etapy właściwego gotowania zupy (karmelizowanie cebuli, gotowanie i zapiekanie), a mimo to zupę przygotujesz w mniej niż godzinę.

  1. Cebule obierz, przekrajaj na pół i krój w cienkie piórka. Jeżeli piórka nie są zbyt równe, nie przejmuj się. To nie będzie przeszkadzać, cebula zmięknie podczas smażenia i gotowania.
  2. W większym garnku, np. 3 litrowym rozgrzej 4 łyżki oliwy lub 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła.
  3. Do garnka wsyp cebulę i smaż na średniej mocy palnika. To jest najważniejszy moment robienia zupy cebulowej. Cebula nie może się spalić, ma się karmelizować. Stanie się lekko złota i miękka. Kiedy piórka cebuli zaczną się przypiekać, brązowieć lub na ściankach naczynia zacznie pojawiać się złoto – brązowy karmel to jest koniec smażenia.
  1. Wlej do garnka 200 – 250 ml białego wina. To jedna szklanka lub trochę mniej. Możesz też zamiast wina dodać pół szklanki wody.
  2. Gotuj na średnim ogniu aż prawie całe wino wyparuje, lub wyparuje trochę wody.
  3. Dodaj.
  4. Dodaj:
    • 1 litr gorącego rosołu,
    • 1 łyżeczkę tymianku,
    • szczyptę soli,
    • szczyptę pieprzu i gotuj ok. 10 minut.
  5. Tak przygotowana zupę możesz:
    • zawekować
    • lub przygotować do zjedzenia.

Zupa cebulowa bez wina

Aby ugotować zupę bez dodatku alkoholu wystarczy, że zamiast wina dodasz szklankę wody lub rosołu. Wszystkie pozostałe składniki i przyprawy pozostają takie same.

przepis na zupę cebulową

Propozycja podania

Francuska zupa cebulowa

Zupę nalej do kokilek do zapiekania lub do płaskiego naczynia do zapiekania.

Na powierzchni układaj kromki bagietki, grubości ok. 1 cm. Pieczywo posyp obficie żółtym serem. Tak podana zupa wygląda niesamowicie, ale jest jedno ALE. Kiedy ser na bagietkach się przypiecze zjedzenie zupy może być kłopotliwe. Łyżką ciężko ukroić kawałek pieczywa. Dlatego najczęściej kroję bagietkę na większe kawałki, posypuje zupę i dopiero potem dodaję ser. Taka zupa też dobrze wygląda a smak pozostaje ten sam, czyli doskonały 🙂

Jeżeli mam ser gruyère używam właśnie jego, bo cudownie się roztapia i świetnie smakuje. Ale każdy inny żółty ser będzie dobry a nawet mieszanka dwóch lub trzech serów.

Zupę piecz w opcji termoobieg 180oC lub grill poziom 2. Jeżeli chcesz podgrzać zupę z lodówki wlej zimną do kokilek, ogrzeje się w piekarniku.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
zupa cebulowa przepis

Przepisy kulinarne

Zupa cebulowo serowa

Przepis na zupę cebulową nie jest zbyt skomplikowany. Cały sekret tkwi w długim smażeniu cebuli, żeby wyciągnąć z niej naturalną słodycz.

W związku z tym, że zapiekamy ją z serem zupa czasem funkcjonuje jako zupa cebulowo serowa. Być może zainteresują Cię moje inne przepisy na zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Tereska

    Tak jak podchodziłam do tej zupy sceptycznie to przyznam szczerze, że jestem zaskoczona, że jest tak dobra. Zupa pierwsza klasa. Zebrałam ochy i achy na rodzinnej imprezie. Bardzo fajne jest to, że możną ją ugotować wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem.

  2. andrej

    Proste jedzenie jest warte każdych pieniędzy. Ja pokroiłem bułeczkę w kostkę, żeby się łatwiej nabierało na łyżkę. Zupa pyszna.

    1. Róża

      Bagietka pokrojona w kostkę rzeczywiście jest łatwiejsza do zjedzenia. Dziękuję za komentarz.

Dodaj komentarz