Zupa cebulowa to danie o dwóch obliczach. Elegancka i domowa jednocześnie. W moim osobistym rankingu smak i wygląd zdają się nominować tę zupę do tytułu królowej zup. Koniecznie podaj ją z zapieczonymi grzankami i serem. To idealna zupa na jesień, zimę i wiosnę.
Z moim przepisem ugotujesz francuską zupę cebulową z białym winem i zupę cebulową bez alkoholu.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: do godziny
- Zapiekanie: piekarnik 200 oC lub opcja grillowania poziom 2, kilka minut
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa (grzanki zrób z chleba bezglutenowego)
SKŁADNIKI
Zupa cebulowa na białym winie
Do przyrządzenia francuskiej zupy cebulowej wybierz wino półwytrawne lub półsłodkie, konieczne smaczne tzn. takie którego chętnie się napijesz i które Tobie smakuje. W zupie zostanie aromat wina, wiec gdy wybierzesz niezbyt smaczne wino taki właśnie smak zostanie w zupie. Przy dodaniu wina wytrawnego dodaj łyżeczkę cukru. Z powodzeniem możesz wykorzystać wino bezalkoholowe.
Zupa cebulowa bez alkoholu
Podczas przyrządzania potraw z winem lub innym trunkiem warto zaznaczyć, że w potrawie pozostaje pewna ilość alkoholu. Możesz bardzo łatwo zamienić alkohol na wodę lub rosół. Zupa będzie aromatyczna i bardzo smaczna.
Do podania
Zupa cebulowa jest gęsta, wypełniona po brzeg piórkami cebuli. Dlatego też nie wszystkie dodatki pasują do cebulowej. Dla mnie najbardziej klasyczną wersją jest ta zapiekana z kawałkami pieczywa, posypana serem.

Zupa cebulowa PRZEPIS
Przepis na zupę cebulową z grzankami
Mamy 3 etapy właściwego gotowania zupy (karmelizowanie cebuli, gotowanie i zapiekanie), a mimo to zupę przygotujesz w mniej niż godzinę.
- Cebule obierz, przekrajaj na pół i krój w cienkie piórka. Jeżeli piórka nie są zbyt równe, nie przejmuj się. To nie będzie przeszkadzać, cebula zmięknie podczas smażenia i gotowania.
- W większym garnku, np. 3 litrowym rozgrzej 4 łyżki oliwy lub 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła.
- Do garnka wsyp cebulę i smaż na średniej mocy palnika. To jest najważniejszy moment robienia zupy cebulowej. Cebula nie może się spalić, ma się karmelizować. Stanie się lekko złota i miękka. Kiedy piórka cebuli zaczną się przypiekać, brązowieć lub na ściankach naczynia zacznie pojawiać się złoto – brązowy karmel to jest koniec smażenia.


- Wlej do garnka 200 – 250 ml białego wina. To jedna szklanka lub trochę mniej. Możesz też zamiast wina dodać pół szklanki wody.
- Gotuj na średnim ogniu aż prawie całe wino wyparuje, lub wyparuje trochę wody.
- Dodaj.
- Dodaj:
- 1 litr gorącego rosołu,
- 1 łyżeczkę tymianku,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu i gotuj ok. 10 minut.
- Tak przygotowana zupę możesz:
- zawekować
- lub przygotować do zjedzenia.
Zupa cebulowa bez wina
Aby ugotować zupę bez dodatku alkoholu wystarczy, że zamiast wina dodasz szklankę wody lub rosołu. Wszystkie pozostałe składniki i przyprawy pozostają takie same.

Propozycja podania
Francuska zupa cebulowa
Zupę nalej do kokilek do zapiekania lub do płaskiego naczynia do zapiekania.
Na powierzchni układaj kromki bagietki, grubości ok. 1 cm. Pieczywo posyp obficie żółtym serem. Tak podana zupa wygląda niesamowicie, ale jest jedno ALE. Kiedy ser na bagietkach się przypiecze zjedzenie zupy może być kłopotliwe. Łyżką ciężko ukroić kawałek pieczywa. Dlatego najczęściej kroję bagietkę na większe kawałki, posypuje zupę i dopiero potem dodaję ser. Taka zupa też dobrze wygląda a smak pozostaje ten sam, czyli doskonały 🙂
Jeżeli mam ser gruyère używam właśnie jego, bo cudownie się roztapia i świetnie smakuje. Ale każdy inny żółty ser będzie dobry a nawet mieszanka dwóch lub trzech serów.
Zupę piecz w opcji termoobieg 180oC lub grill poziom 2. Jeżeli chcesz podgrzać zupę z lodówki wlej zimną do kokilek, ogrzeje się w piekarniku.

Przepisy kulinarne
Zupa cebulowo serowa
Przepis na zupę cebulową nie jest zbyt skomplikowany. Cały sekret tkwi w długim smażeniu cebuli, żeby wyciągnąć z niej naturalną słodycz.
W związku z tym, że zapiekamy ją z serem zupa czasem funkcjonuje jako zupa cebulowo serowa. Być może zainteresują Cię moje inne przepisy na zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!
- brukselka
- pesto z rukoli
- spanakopita
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 przepisy
- zupa kalafiorowa z soczewicą
- wątróbka drobiowa z cebulą
- Ajapsandali
- zupa krem z pieczonej papryki
- pesto
- gofry
- zupa krem z białych warzyw
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- tiramisu
- zupa tajska
Pingback: Makaron z pesto
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Tak jak podchodziłam do tej zupy sceptycznie to przyznam szczerze, że jestem zaskoczona, że jest tak dobra. Zupa pierwsza klasa. Zebrałam ochy i achy na rodzinnej imprezie. Bardzo fajne jest to, że możną ją ugotować wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem.
Cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis. Ja również uwielbiam zupę cebulową. Polecam także przepis: zupa krem z białych warzyw. Można ją podać na wiele sposobów.
Pingback: Rosół wołowy
Proste jedzenie jest warte każdych pieniędzy. Ja pokroiłem bułeczkę w kostkę, żeby się łatwiej nabierało na łyżkę. Zupa pyszna.
Bagietka pokrojona w kostkę rzeczywiście jest łatwiejsza do zjedzenia. Dziękuję za komentarz.