wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka z jabłkiem to świetna odmiana od klasycznej wątróbki z cebulą. Słodka od jabłek i cebuli, wytrawna od wina i majeranku. Świetna z kawałkiem żytniego pieczywa. Z powodzeniem przygotujesz w wersji z winem, bez wina lub z winem bezalkoholowym.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do 30 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

wątróbka drobiowa – 500 g
jabłka – 300 – 400 g (trzy sztuki, wybierz twarde odmiany, jabłka mogą być słodkie lub kwaśne)
cebula żółta, cukrowa lub czosnkowa – 300 – 400 gramów (2 duże lub 3 średnie cebule)
sok jabłkowy 100 ml (1/2 małego kartonika ze słomką)
opcjonalnie: białe, wytrawne wino – 100 ml, mniej niż pół szklanki – sprawdzi się też wino bezalkoholowe
majeranek suszony – 1 łyżeczka
sól – do smaku
pieprz czarny mielony – do smaku
olej do smażenia – 2 łyżki
watrobka z jablkiem

Wątróbka z jabłkiem PRZEPIS

Wątróbka z jabłkiem i cebulką to ciekawa alternatywa dla podrobów smażonych z cebulą. Garść porad jak smażyć wątróbkę drobiową znajdziesz również na moim blogu.

Wątróbkę z jabłkiem przyrządzisz na jednej patelni.

Przygotowanie wątróbki

  1. Wątróbkę oczyść z tłuszczu i błonek. Większe kawałki podziel na mniejsze, tak żeby wszystkie były zbliżonej wielkości.
  1. Do miseczki albo głębokiego talerza wsyp kilka łyżek mąki pszennej lub mąki bezglutenowej i obtaczaj w niej każdy kawałek.
  2. Nie wrzucaj do mąki wszystkich kawałków wątróbki jednocześnie. Gdy wrzucić do mąki całą wątróbkę kawałki podrobów poskleja się, część wątróbki nie będzie obtoczona mąką a w innych miejscach mąka się zroluje.
  3. Kawałki wątróbki obtoczone w mące odkładaj na talerz. Podroby nie powinny się stykać, nie mogą też leżeć warstwami na sobie, bo mąka nasiąknie sokami i panierowanie trzeba będzie powtórzyć.
  4. Jeżeli wątróbka będzie leżeć w mącznej panierce przez dłuższą chwilę a mąka nasiąknie to powtórz panierowanie. Dlatego najlepiej od razu po obtoczeniu wątróbki w mące zacznij ją smażyć.
  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oleju do smażenia, dodaj 2 lub 3 średnie cebule pokrojone w piórka. Smaż aż cebula zmięknie i zrobi się lekko złota.
  2. Dodaj trzy jabłka pokrojone na cienkie cząstki i smaż 5 – 10 minut. Z jabłek usuń szypułki i gniazda nasienne. Nie obieraj.
  1. Dopraw szczyptą soli, szczyptą pieprzu, dodaj 1 łyżeczkę suszonego majeranku.
  2. Smaż kilka minut. Mieszaj zawartość patelni, żeby podsmażyła się równomiernie.
  1. Na patelnię, pomiędzy cebulę i jabłka delikatnie wyłóż obtoczoną w mące wątróbkę. Smaż 3 minuty, żeby wątróbka lekko się ścięła.
  1. Dodaj 100 ml białego, wytrawnego wina (może być bezalkoholowe) i 100 ml soku jabłkowego albo dodaj sam sok jabłkowy bez wina. Taka wątróbka też będzie pyszna.
  2. Smaż kilka minut, żeby smaki się połączyły a wino i sok nieco odparowały, zagęściły się i stały się przepysznym sosem.
  3. Na koniec możesz posolić wątróbkę, dodać czarnego mielonego pieprzu. Posypać świeżymi listami tymianku lub majeranku.

Propozycja podania

Wątróbka drobiowa przepis z cebulką i jabłkiem

Wątróbka z jabłkami i cebulą dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub kromką żytniego chleba.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne – wątróbka z jabłkami

Watrobka z jablkiem i cebulką (wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką, watrobka z jablkiem i cebula, watrobka z cebula i jablkami)

Moja wersja tej potrawy to połączenie słodkiego smaku z jabłek i soku i wytrawnego majeranu. Cebula dodaje naturalnej słodyczy. Warto podać do niej chleb, żeby zebrać nim każdą kroplę sosu, który powstaje przy przyrządzeniu tej potrawy.

Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.

Ten post ma 10 komentarzy

  1. Stania

    Sok jabłkowy robi robotę… wyszła rewelka, proszę Pani.

Dodaj komentarz