Wątróbka drobiowa z cebulą to klasyk polskiej kuchni. Prosty, szybki i smaczny obiad albo kolacja. Doskonała baza na pastę do pieczywa, którą też znajdziesz na moim blogu (pasta z wątróbki, smarowidło z wątróbki). Danie dla miłośników szybkiego gotowania.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 30 minut
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa (do panierowania użyj mąki bezglutenowej), bezmleczna.
SKŁADNIKI
Wątróbka drobiowa z cebulą
Do podania
Wątróbka drobiowa z cebulą jest pyszna z kawałkiem pieczywa albo ziemniakami. Jeżeli masz pod ręką, gdzieś na parapecie albo w ogródku, to możesz dodać:
Wątróbka drobiowa z cebulą PRZEPIS
UWAGA: Zanim zabierzesz się za przyrządzenie tej prostej potrawy przeczytaj cały przepis i wskazówki na temat smażenia wątróbki. Całą garść wskazówek jak usmażyć miękką i soczystą wątróbkę z kurczaka znajdziesz tutaj: jak usmażyć wątróbkę drobiową.
Wątróbkę z cebulą możesz usmażyć na dwa sposoby. Poniżej zamieszczam opis obu tych metod:
- usmażenie oddzielnie, na dwóch patelniach cebuli i wątróbki i połączenie przed podaniem albo
- usmażenie podrobów razem z cebulą.
Przygotowanie wątróbki
- Wątróbkę przed smażeniem oczyść z błon, żyłek i tłuszczu. Jeżeli jest zabrudzona żółcią, odetnij te kawałki i wyrzuć.
- Do miseczki wsyp kilka łyżek mąki pszennej lub mąki bezglutenowej i panieruj dokładnie każdy kawałek.
- Nie wrzucaj do miski z mąką wszystkich kawałków wątróbki. Mieszając w ten sposób wątróbkę z mąką masz pewność, że podroby się posklejają, z maki porobią się kluski, kawałki wątróbki nie będą dokładnie otoczone mąką.
- Obtoczoną w mące wątróbkę odkładaj na talerz. Nie układaj wątróbki warstwami na sobie, bo mąką szybciej nasiąknie sokami. Jeżeli wątróbka będzie leżeć w mącznej panierce przez dłuższą chwilę a mąka nasiąknie to panierowanie warto powtórzyć jeszcze raz. Dlatego najlepiej od razu po obtoczeniu wątróbki w mące zacznij ją smażyć.
Oddzielne smażenie cebuli i wątróbki
Możesz smażyć cebulę i wątróbkę na dwie patelnie. Zacznij od cebuli, żeby pod koniec jej przyrządzania zacząć smażyć wątróbkę i podać je jednocześnie. Możesz także smażyć najpierw wątróbkę, odłożyć na talerz i dorzucić ją do cebuli pod koniec smażenia, żeby się ogrzała a smaki się połączyły.
Smażenie wątróbki
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 – 3 łyżki oleju do smażenia.
- Obtoczoną w mące wątróbkę układaj na patelni. Zmniejsz moc palnika, żeby wątróbka smażyła się delikatnie i powoli. Wątróbka zawiera w sobie dużo wody, jeżeli będzie smażona szybko to będzie wybuchać, bo zgromadzona w podrobach woda będzie bardzo gwałtownie parować i szukać szybkiej drogi ucieczki. Smaż wątróbkę na średniej lub niskiej mocy palnika, żeby para wodna mogła swobodnie ulecieć i nie rozsadzać kawałków podrobów.
- Po 2 – 3 minutach delikatnie obróć ją na drugą stronę. Nie nabijaj wątróbki na widelec. Użyj szczypiec, łyżki lub łopatki. Może się zdarzyć, że przy ściśnięciu wątróbka strzeli. Znowu wracamy do wybuchającej pary wodnej. Rób to delikatnie.
- Kiedy wątróbka będzie gotowa odłóż ją na talerz (żeby usmażyć cebulę) lub dołóż do patelni z cebulą, gdy smażysz danie na dwóch patelniach.
- Na sam koniec, po smażeniu, dopraw wątróbkę solą i pieprzem.
Smażenie cebuli
- Dwie lub 3 średnie cebule obierz i pokrój w cienkie piórka.
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, dodaj 3 – 4 łyżek oleju do smażenia. Zmniejsz moc palnika i smaż cebulę mieszając od czasu do czasu aż zrobi się lekko złocisto – brązowa. Karmelizacja wyciągnie z cebuli słodycz, która będzie ładnie komponować się z wątróbką.
- Do smażącej się cebuli, po kilku minutach dodaj:
- pieprz – większą lub mniejszą szczyptę,
- sól – szczyptę,
- przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki),
- suszony majeranek. Ile dodać majeranku? Ja bardzo lubię to zioło, więc daję sporo, dwie łyżki stołowe. Jeżeli przygotowujesz pierwszy raz wątróbkę drobiową z cebulką i nie wiesz czy lubisz więcej czy mniej tego zioła dodaj na próbę 1 łyżeczkę.
- Kiedy cebula zrumieni się wymieszaj ją z wątróbką i podawaj lub podsmaż jeszcze chwilę, żeby ogrzać wątróbkę, jeżeli leżała na talerzu usmażona wcześniej.
Smażenie na jednaj patelni
- Przygotuj do smażenia 2 lub 3 średnie cebule. Pokrój w piórka, rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika i dodaj 3 – 4 łyżki oleju do smażenia. Smaż cebulę kilkanaście minut.
- Po kilku minutach smażenia dodaj:
- sól – szczyptę,
- pieprz – mniejszą lub większą szczyptę,
- czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki)
- majeranek (1 łyżeczkę gdy lubisz majeranek tylko trochę albo 2 łyżki, gdy lubisz majeranek ponad wszystko).
- Kiedy cebula zrobi się szklista i miękka, ale jeszcze nie skarmelizuje odsuń ją ma bok patelni i dodaj przygotowaną do smażenia, obtoczoną w mące wątróbkę. Smaż wątróbkę według wskazówek powyżej po 2 – 3 minuty z każdej strony.
- Usmażoną wątróbkę dopraw pieprzem i solą i zjedz ciepłą.
Propozycja podania
Wątróbka z cebulą
Wątróbka drobiowa z cebulką to danie na obiad, kolację albo szybką przekąskę w ciągu dnia. Będzie dobrze smakować z kawałkiem pieczywa albo ziemniakami. Wątróbka z kurczaka jest słodka, dzięki karmelizowanej cebuli, dlatego warto podać ją z czymś kwaśnym, np. surówką z kiszonej kapusty lub kiszonymi ogórkami.
Ze smażonej wątróbki drobiowej możesz przygotować cudowną pastę do pieczywa, więc nie przejmuj się, jeżeli zostanie jej kilka kawałków po obiedzie. Ja często smażę wątróbkę drobiową tylko po to, żeby zrobić z niej ten dodatek do pieczywa. Przepis znajdziesz tutaj: pasta z wątróbki.
Przepisy kulinarne
Wątróbka drobiowa z cebulką przepis (wątróbka z kurczaka, wątróbka drobiowa przepis z cebulką)
Wątróbka z cebulą to proste do zrobienia danie, które jest nazywane klasyką polskiej kuchni. Wątróbka drobiowa z cebulką może być serwowana na różne sposoby z wieloma dodatkami, ale najpopularniejsze to ziemniaki, kiszona kapusta lub ogórki. Trzymam kciuki, żeby wątróbka wyszła soczysta i smaczna. Usmaż więcej i zrób pastę do pieczywa, to prawdziwa torpeda.
Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
Pingback: Jak usmażyć wątróbkę drobiową
Pingback: Pasta z wątróbki
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Makaron z pesto
Pingback: Adana kebab
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Krupnik
Pingback: Zupa cebulowa
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Spanakopita
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami