Tzatziki jak z greckiej tawerny. Aksamitny sos z pikantnym smaczkiem czosnku i chrupiącymi ogórkami. Każdy kto go próbuje mówi, że jest to oryginalny przepis sos tzatziki i że przywołuje na myśl greckie wakacje.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje o przygotowaniu
- Czas przygotowania:
- Przygotowanie składników: 5 minut
- Leżakowanie sosu tzatziki: od kilku minut do kilku godzin (wytłumaczę w przepisie)
- Liczba porcji: ok. 0,5 litra sosu
- Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
SKŁADNIKI
Tzatziki
W tym przepisie nie znajdziesz pieprzu, pikantny smak sosu otrzymujemy przez dodanie czosnku i octu.
Tzatziki PRZEPIS
Zanim przystąpisz do przygotowania sosu tzatziki przeczytaj cały przepis. Ogórki do sosu tzatziki muszą być świeże i jędrne. Jeżeli ogórki są zwiędłe włóż je do wody na godzinę lub dłużej – może uda się je uratować.
Przygotowanie ogórków
- Obierz ogórki i zetrzyj na tartce na dużych oczkach (młodych i delikatnych ogórków nie musisz obierać).
- Wyłóż ogórki na sitko, żeby wyleciał z nich sok (nie dodawaj soli do ogórków, nie chcemy, żeby zrobiły się miękkie i gumiaste). Najlepiej zostawić ogórki w lodówce na całą noc. Jeżeli nie możemy tyle czekać delikatnie odciśnij ogórki na sitku, aby wyleciało z nich maksymalnie dużo soku.
Przygotowanie jogurtu
- Jogurt grecki przełóż do miski i dodaj do niego:
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 2 łyżki oliwy (oleju oliwkowego),
- 1 łyżkę octu z wina lub jabłkowego,
- pół łyżeczki soli,
- Jogurt z dodatkami wymieszaj. Ja używam blendera, żeby jogurt był idealnie gładki.
- Odłóż jogurt do lodówki na noc lub co najmniej godzinę. Jeżeli nie możesz czekać przejdź do kolejnego kroku. Sos będzie dobrze smakować także bez leżakowania, ale to właśnie po leżakowaniu nabiera głębokiej pikanterii.
Sos tzatziki PRZEPIS
Przed podaniem sosu dodaj do jogurtu starte, odsączone ogórki oraz koper. Bardzo dokładnie wymieszaj łyżką.
Propozycja dodania
Sos tzatziki podawaj z chlebkami pita i warzywami. Jest doskonały także do potraw z grilla, pieczonych ryb.
Przed podaniem polej oliwą, udekoruj liściem mięty, oliwką.
Smacznego!
Czy do sosu tzatziki obiera się ogórki?
Młodych ogórków o miękkiej skórce nie obieraj. Starsze ogórki gruntowe i długie warto obrać, przynajmniej w połowie.
Czy sos tzatziki można zrobić dzień wcześniej?
Można, a nawet trzeba. Najsmaczniejszy sos to ten, który leżakuje. Odstaw jogurt na kilka godzin do lodówki i z ogórkami połącz dopiero przed podaniem. Sos jest najlepszy, gdy jest zimny.
Jaką śmietana do tzatziki?
Oryginalny grecki przepis nie przewiduje dodawania śmietany do greckiego sosu a jedynie gęsty, pełnotłusty grecki jogurt.
Jak zrobić tzatziki z twarogiem?
Jeżeli zamienisz jogurt grecki na twaróg to otrzymasz twaróg z ogórkiem, czosnkiem i koprem a nie tzatziki. Jeżeli chodzi o zamianę nabiału proponuję zamienić jogurt grecki na skyr – bardzo gęsty jogurt śmietankowy. Uda się w ten sposób utrzymać smak i konsystencję greckiego sosu.
Ile kalorii ma tzatziki?
Uśredniona kaloryczność to około 90 kcal. Pamiętaj, że wartość energetyczna będzie np. zależeć od zawartości tłuszczu w jogurcie, czy ilości oliwy jaką dodasz do sosu.
Jak zagęścić sos tzatziki?
Oryginalny grecki sos przygotowany z pełnotłustego, gęstego jogurtu greckiego z odsączonymi ogórkami nie wymaga zagęszczenia. Jogurt jest gęsty a ogórki odsączone. Sos nie powinien podejść sokiem.
Z czym można jeść tzatziki?
Ten grecki sos jest idealny jako dodatek do grillowanych mięs i ryb, chrupiącego pieczywa lub pity, surowych warzyw, pieczonych ziemniaków. Sprawdzi się też jako sos do kanapki, wrapa.
Przepisy kulinarne
Grecki sos z tego przepisu idealnie pasuje do mojego przepisu na pieczony drób – kurczak z piekarnika. Niektórzy uważają, że jest on smaczny bardziej z surówką z ogórków, jaką jest mizeria. To kwestia smaku.
Jeśli zainteresowałeś się moim przepisem, chciałbym również polecić kilka inspirujących propozycji na śniadanie. Szakszuka to wyjątkowo smaczna opcja, którą serdecznie zachęcam do wypróbowania. Ponadto, zapraszam do odkrywania innych przepisów na potrawy, takie jak rosół, zupa ogórkowa czy chłodnik z botwinki, które doskonale sprawdzą się w letnie dni i na wakacyjne przyjęcia. Dla poszukiwaczy unikalnych smaków, mam również oryginalny przepis na wyjątkową zupę na słodko – zupa wiśniowa. Ta niezwykła kompozycja smakowa, łącząca orzeźwiającą słodycz wiśni z nutą cynamonu i goździków, z pewnością okaże się niezwykle zaskakująca i niebanalna.
A jeśli chodzi o deser, proponuję sorbet mango lub ciasto drożdżowe z truskawkami – również dostępne poza sezonem. Delikatne, wilgotne wnętrze drożdżówki, pokryte chrupiącą kruszonką, tworzy idealną harmonię smaków. Możesz również skusić się na klasyczne ciasto drożdżowe z obfitą ilością aromatycznej kruszonki. Jego miękkość wewnątrz i chrupkość na zewnątrz stanowią doskonałą kombinację smakową.
Na koniec, dla tych, którzy nie boją się wyzwań, chciałbym zaproponować biszkopt jako doskonałą bazę do przygotowania tortu z dowolnym kremem. Na mały głód polecam naleśniki.
Pingback: Kurczak z piekarnika
Pingback: Placki z cukinii
Pingback: Bigos
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Smalec z fasoli
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Placki ziemniaczane
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Pesto
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Racuchy drożdżowe
Pingback: Chili con carne
Pingback: Sałatka gyros
Pingback: Hummus
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Keftedes
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Pierogi z wiśniami