Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim wcale nie jest taki oczywisty w smaku. Dobrze smakuje sam albo np. z kawałkiem wędzonej ryby. Szybki do zrobienia, w lodówce przechowasz do kilku dni. Można przyrządzić ze świeżego czosnku, ale to wciąż trudno dostępna roślina, śmiało możemy zastąpić suszonym. Dzięki temu twarożek możemy przygotować nawet zimą. Z tego przepisu otrzymasz twarożek ziołowy, oczywiście można dorzucić do niego coś jeszcze, jak np. rzodkiewka, rzeżucha czy świeży ogórek.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Liczna porcji: 10
- Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- twaróg półtłusty, może być mielony – 250 g
- koper świeży lub suszony – 2 łyżki
- czosnek niedźwiedzi suszony lub świeży – 1 łyżka suszonego, 20 listków czosnku świeżego
- nać pietruszki świeża lub suszona – 1 łyżka
- śmietana 18 % lub jogurt naturalny lub skyr – 2 łyżki
- przyprawy:
- pieprz mielony- szczypta
- sól – szczypta

Przepis na twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- Twaróg przełóż do miseczki lub talerza.
- Dodaj posiekane zioła. Gdy używasz świeżego czosnku pokrój go w cienkie paski.
- Dodaj pieprz i sól.
- Dodaj jogurt, śmietanę lub skyr.
- Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.

Propozycja podania
Twarożek pasuje do każdego typu pieczywa. Na kanapce możesz położyć kawałki wędzonej ryby, np. pstrąga albo makreli.
Świetnie smakuje polany oliwą albo olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Przepisy kulinarne
Polecam Twojej uwadze moje inne przepisy: zupy, przepisy na śniadanie, czy lunch.
Pingback: Spanakopita
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach - RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa cebulowa - RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką - RóżaGotuje.pl
Pingback: Adana kebab - RóżaGotuje.pl
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Kurczak tikka masala