twarożek z koperkiem i czosnkiem ziołowym

Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim wcale nie jest taki oczywisty w smaku. Dobrze smakuje sam albo np. z kawałkiem wędzonej ryby. Szybki do zrobienia, w lodówce przechowasz do kilku dni. Można przyrządzić ze świeżego czosnku, ale to wciąż trudno dostępna roślina, śmiało możemy zastąpić suszonym. Dzięki temu twarożek możemy przygotować nawet zimą. Z tego przepisu otrzymasz twarożek ziołowy, oczywiście można dorzucić do niego coś jeszcze, jak np. rzodkiewka, rzeżucha czy świeży ogórek.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Liczna porcji: 10
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • twaróg półtłusty, może być mielony – 250 g
  • koper świeży lub suszony – 2 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi suszony lub świeży – 1 łyżka suszonego, 20 listków czosnku świeżego
  • nać pietruszki świeża lub suszona – 1 łyżka
  • śmietana 18 % lub jogurt naturalny lub skyr – 2 łyżki
  • przyprawy:
    • pieprz mielony- szczypta
    • sól – szczypta
twarożek z koperkiem i czosnkiem ziołowym

Przepis na twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim

  1. Twaróg przełóż do miseczki lub talerza.
  2. Dodaj posiekane zioła. Gdy używasz świeżego czosnku pokrój go w cienkie paski.
  3. Dodaj pieprz i sól.
  4. Dodaj jogurt, śmietanę lub skyr.
  5. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.

Propozycja podania

Twarożek pasuje do każdego typu pieczywa. Na kanapce możesz położyć kawałki wędzonej ryby, np. pstrąga albo makreli.

Świetnie smakuje polany oliwą albo olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
twarożek z koperkiem i czosnkiem ziołowym

Przepisy kulinarne

Polecam Twojej uwadze moje inne przepisy: zupy, przepisy na śniadanie, czy lunch.

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 13 komentarzy

Dodaj komentarz