tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach o bardzo delikatnym i lekkim kremie, biszkoptach zatopionych w kawie i kakao. Przepyszny deser z kilku składników. Tiramisu w pucharkach możesz poprzekładać warstwami owoców. Polecam np. maliny, borówki lub jagody. Intensywne smaki kawy i kakao oraz orzeźwiające owoce będą równie smacznym połączeniem.

Krem zawiera w sobie surowe jajka, w tym ubitą pianę. Możesz wykorzystać krem bez białek z przepisu na tiramisu przepis oryginalny albo tiramisu bez jajek.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: mniej niż 1 godzinę
  • Czas chłodzenia: kilka godzin
  • Liczba porcji: 6 – 8 pucharków
  • Dieta: wegetariańska

SKŁADNIKI

Krem do tiramisu w pucharkach




Tiramisu w pucharkach






Tiramisu w pucharkach PRZEPIS

  1. Zaparz mocną kawę. Możesz użyć kawiarki, ekspresu kolbowego albo przygotować kawę po turecku. Możesz zaparzyć kawę zalewając wrzątkiem zmielone ziarna w kubku i zlewając ją potem znad fusów.
  1. Opcjonalnie do kawy dodaj wino Marsala lub likier Amaretto. Możesz też pominąć ten krok, gdy przygotowujesz deser bez alkoholu.
  2. Przelej kawę do naczynia o płaskim i szerokim dnie, o średnicy nieco większej niż długość biszkoptów.
  3. Przygotuj krem.

Krem do tiramisu

  1. 4 duże jajka podziel na żółtka i białka. Żółtka umieść w misce, dodaj połowę cukru, czyli ok. 50 gramów i ubij na jasną, kremową, puszystą masę.
  1. Do ubitych żółtek dodawaj po łyżce ser mascarpone. Do masy jajecznej dodaj 500 gramów sera. Możesz użyć najniższych obrotów miksera.
  1. Gdy połączysz cały ser z żółtkami przygotuj pianę z czterech białek. Gdy białka będą ubite w połowie, czyli na dnie będzie jeszcze widoczne płynne białko dodaj drugą połowę cukru i ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i nie wyleci z miski po odwróceniu dna. Nie ubijaj na zapas, żeby nie przebić piany, bo nie będzie nadawać się do deseru.
  2. Do masy z żółtek, cukru i sera dodawaj po jednej łyżce ubite białka i delikatnie połącz szpatułką lub łyżką.
  3. Krem jest gotowy.

Tiramisu z jajkami SKŁADANIE DESERU

  1. Przygotuj pucharki lub słoiczki, krem tiramisu oraz kawę (z alkoholem lub bez) oraz biszkopty.
  2. Biszkopty przed zamoczeniem w kawie przełam lub przekrój na pół.
  3. Na dno każdego pucharka nałóż trochę kremu, biszkopty będą się lepiej układać.
  4. Biszkopt zamocz w kawie na 2 sekundy, możesz moczyć je z obu stron. ALE biszkopty bardzo łatwo się rozpadają, gdy są mokre więc bezpiecznie robić to tylko z jednej strony. Jednocześnie zbyt suche biszkopty będą twarde i zepsują deser. Zrób to szybko i sprawnie.
  5. Mokre biszkopty ułóż w pucharkach możliwie blisko siebie.
  1. Na biszkopty nałóż trochę kremu, wyrównaj masę. Możesz posypać wiórkami czekolady (np. startą na tarce gorzką czekoladą) albo oprószyć kakao.
  2. Na kremie ułóż drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
  3. Na drugą warstwę biszkoptów nałóż drugą warstwę kremu. Jeżeli masz głębokie pucharki lub słoiczki dodaj trzecią warstwę biszkoptów. Deser zakończ warstwą kremu.
  4. Wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  5. Deser będzie tężał nawet kilka godzin. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, żeby smaki kremu i biszkoptów miały czas na połączenie.

Propozycja podania

Deser tiramisu w pucharkach posyp gorzkim kakao, możesz udekorować listkiem mięty lub świeżymi owocami. Idealne będą miękkie owoce jak borówki, maliny, truskawki.

Najlepiej smakuje schłodzony.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Tiramisu w słoiczkach

Polecam Ci przepisy na klasyczny biszkopt oraz biszkopt czekoladowy. Doskonała jest też zupa krem z białych warzyw i pierogi z mięsa z rosołu oraz krokiety z kapustą i grzybami, które są pysznym obiadem nie tylko w święta.

Ten post ma 7 komentarzy

Dodaj komentarz