Tiramisu w pucharkach o bardzo delikatnym i lekkim kremie, biszkoptach zatopionych w kawie i kakao. Przepyszny deser z kilku składników. Tiramisu w pucharkach możesz poprzekładać warstwami owoców. Polecam np. maliny, borówki lub jagody. Intensywne smaki kawy i kakao oraz orzeźwiające owoce będą równie smacznym połączeniem.
Krem zawiera w sobie surowe jajka, w tym ubitą pianę. Możesz wykorzystać krem bez białek z przepisu na tiramisu przepis oryginalny albo tiramisu bez jajek.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: mniej niż 1 godzinę
- Czas chłodzenia: kilka godzin
- Liczba porcji: 6 – 8 pucharków
- Dieta: wegetariańska
SKŁADNIKI
Krem do tiramisu w pucharkach
Tiramisu w pucharkach
Tiramisu w pucharkach PRZEPIS
- Zaparz mocną kawę. Możesz użyć kawiarki, ekspresu kolbowego albo przygotować kawę po turecku. Możesz zaparzyć kawę zalewając wrzątkiem zmielone ziarna w kubku i zlewając ją potem znad fusów.
- Opcjonalnie do kawy dodaj wino Marsala lub likier Amaretto. Możesz też pominąć ten krok, gdy przygotowujesz deser bez alkoholu.
- Przelej kawę do naczynia o płaskim i szerokim dnie, o średnicy nieco większej niż długość biszkoptów.
- Przygotuj krem.
Krem do tiramisu
- 4 duże jajka podziel na żółtka i białka. Żółtka umieść w misce, dodaj połowę cukru, czyli ok. 50 gramów i ubij na jasną, kremową, puszystą masę.
- Do ubitych żółtek dodawaj po łyżce ser mascarpone. Do masy jajecznej dodaj 500 gramów sera. Możesz użyć najniższych obrotów miksera.
- Gdy połączysz cały ser z żółtkami przygotuj pianę z czterech białek. Gdy białka będą ubite w połowie, czyli na dnie będzie jeszcze widoczne płynne białko dodaj drugą połowę cukru i ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i nie wyleci z miski po odwróceniu dna. Nie ubijaj na zapas, żeby nie przebić piany, bo nie będzie nadawać się do deseru.
- Do masy z żółtek, cukru i sera dodawaj po jednej łyżce ubite białka i delikatnie połącz szpatułką lub łyżką.
- Krem jest gotowy.
Tiramisu z jajkami SKŁADANIE DESERU
- Przygotuj pucharki lub słoiczki, krem tiramisu oraz kawę (z alkoholem lub bez) oraz biszkopty.
- Biszkopty przed zamoczeniem w kawie przełam lub przekrój na pół.
- Na dno każdego pucharka nałóż trochę kremu, biszkopty będą się lepiej układać.
- Biszkopt zamocz w kawie na 2 sekundy, możesz moczyć je z obu stron. ALE biszkopty bardzo łatwo się rozpadają, gdy są mokre więc bezpiecznie robić to tylko z jednej strony. Jednocześnie zbyt suche biszkopty będą twarde i zepsują deser. Zrób to szybko i sprawnie.
- Mokre biszkopty ułóż w pucharkach możliwie blisko siebie.
- Na biszkopty nałóż trochę kremu, wyrównaj masę. Możesz posypać wiórkami czekolady (np. startą na tarce gorzką czekoladą) albo oprószyć kakao.
- Na kremie ułóż drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
- Na drugą warstwę biszkoptów nałóż drugą warstwę kremu. Jeżeli masz głębokie pucharki lub słoiczki dodaj trzecią warstwę biszkoptów. Deser zakończ warstwą kremu.
- Wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Deser będzie tężał nawet kilka godzin. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, żeby smaki kremu i biszkoptów miały czas na połączenie.
Propozycja podania
Deser tiramisu w pucharkach posyp gorzkim kakao, możesz udekorować listkiem mięty lub świeżymi owocami. Idealne będą miękkie owoce jak borówki, maliny, truskawki.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Przepisy kulinarne
Tiramisu w słoiczkach
Polecam Ci przepisy na klasyczny biszkopt oraz biszkopt czekoladowy. Doskonała jest też zupa krem z białych warzyw i pierogi z mięsa z rosołu oraz krokiety z kapustą i grzybami, które są pysznym obiadem nie tylko w święta.
Pingback: Tiramisu przepis oryginalny
Pingback: Tiramisu bez jajek
Pingback: Biszkopt czekoladowy z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 jaj
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Spaghetti bolognese (sos bolognese)
Pingback: Adana kebab