Tiramisu to deser pochodzący z Włoch, składa się z warstw podłużnych biszkoptów Savoiardi nasączonych kawą i przełożonych kremem z sera mascarpone, cukru i żółtek jaj. W oryginalnej, włoskiej wersji nie ma alkoholu (ani wina Marsala ani likieru Amaretto), nie pojawiają się też białka jaj.
Na moim bogu podaję także wersję na zmodyfikowany przepis: tiramisu bez jajek i tiramisu w pucharkach, w którym przekładamy biszkopty kremem z pianą z jajek i alkoholem – likierem amaretto lub winem Marsala.
Ten przepyszny włoski deser możesz zrobić w ceramicznej formie lub pucharkach, słoikach albo tradycyjnej formie do pieczenia. Z formy najłatwiej będzie wykroić równe prostokąty. Wybierz formę biorąc pod uwagę, że:
- z ceramicznej formy deser trudno będzie przełożyć na talerzyki deserowe i deser może wyglądać nieelegancko.
- jeżeli chcesz zrobić deser w pucharkach z nierównym dnem wyłóż na dno odrobinę kremu a dopiero potem biszkopty. Po co? Żeby pod biszkoptami nie było dziury albo żeby nie zebrała się tam kawa.
- przygotowanie deseru w słoikach ma tę zaletę, że łatwo je przewieźć i po zakręceniu pokrywek deser w lodówce nie złapie obcych zapachów.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: ok. 50 minut
- Chłodzenie: kilka godzin
- Liczba porcji: forma 27 x 17 cm lub 6 -8 słoiczków 250 ml
- Dieta: wegetariańska
SKŁADNIKI
Krem z mascarpone
Tiramisu przepis oryginalny
Tiramisu PRZEPIS oryginalny
- Ubij 5 żółtek i 110 g cukier na jasną i puszystą masę. Cukier musi całkowicie rozpuścić się w żółtkach. Spróbuj masy. Jeżeli wyczuwasz kryształki cukru to znaczy, że masę trzeba ubijać nadal.
- Do masy jajecznej dodawaj po łyżce ser mascarpone, wymieszaj żeby powstał jednolity krem. Możesz zrobić to mikserem na minimalnej prędkości mieszadeł lub rózgą kuchenną.
- Zaparz mocna kawę i odstaw do wystudzenia. Kawę możesz zaparzyć w ekspresie, kawiarce albo po turecku. Potrzebujesz około 300 ml kawy.
- Zamocz biszkopt w zimnej kawie na 2 sekundy, możesz moczyć je z obu stron. Biszkopty bardzo łatwo się rozpadają, gdy są mokre, więc zrób to szybko i sprawnie. Ja najczęściej moczę biszkopt z jednej strony i układam mokrą stroną do góry.
- Biszkopty nasączone kawą ułóż blisko siebie na dnie naczynia.
- Warstwę biszkoptów przykryj masą serowo – jajeczną. Wyrównaj powierzchnię.
- Możesz oprószyć kakao albo posypać wiórkami czekolady.
- Ułóż kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
- Deser włóż do lodówki na kilka godzin, żeby stężał a smaki się połączyły.
- Podawaj schłodzony i posypany gorzkim kakao przesianym przez sitko.
Propozycja podania
Deser najlepiej smakuje schłodzony. Deser możesz udekorować:
- ziarenkami kawy,
- listkiem melisy, mięty,
- truskawką lub świeżą maliną.
Przepisy kulinarne
Moje tiramisu przepis oryginalny to tradycyjna Włoska receptura, bez zagłębiania się w szczegóły o rejon pochodzenia tego deseru. Podaję na blogu jeszcze dwa przepisy na krem tiramisu: tradycyjny z jajkami i ten alternatywny bez jajek, z alkoholem lub bez (tiramisu bez jajek, tiramisu w pucharkach). Zrobisz z nim doskonałe tiramisu na biszkoptach, w tradycyjnej firmie lub jako tiramisu w niewielkich słoiczkach lub pucharkach deserowych.
Tiramisu to prawdziwie włoska uczta, która zachwyca swym kremowym smakiem i delikatną konsystencją. Oryginalny przepis na tiramisu sięga korzeniami do serca Włoch, gdzie jego magia rozkwita podczas spotkań rodzinnych i okolicznościowych uroczystości. Kluczem do prawdziwego tiramisu jest staranne dobranie składników oraz precyzyjne ich ułożenie. Wersja oryginalna tego deseru opiera się na harmonijnym połączeniu mascarpone, żółtek, cukru, kawy i biszkoptów, tworząc niepowtarzalną symfonię smaków.
Przygotowanie tiramisu według autentycznego przepisu wymaga czasu i uwagi, ale efekt wart jest poświęconego wysiłku. Krok po kroku, układając warstwy kremu i biszkoptów, odkrywasz tajemnicę tego włoskiego deseru. To nie tylko deser – to podróż po smakach i aromatach Włoch.
Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie: sałatka z arbuzem, zupa tajska, hummus, pierogi z mięsa z rosołu, hummus z fasoli, placki ziemniaczane, szakszuka, ciasto francuskie z jabłkami, kotlety mielone, smalec z fasoli, racuchy drożdżowe, gazpacho, leczo, pasta jajeczna z oliwkami, pancake, bigos, placki z cukinii, racuchy z jabłkami, tzatziki, naleśniki, kurczak z piekarnika.
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Zupa cebulowa
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Adana kebab
Pingback: Brukselka
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Tiramisu bez jajek
Pingback: Tiramisu w pucharkach
Pingback: Prosty tort z kremem kokosowym
Pingback: Keks
Taki prosty do zrobienia deser kochają miliony osób. Uwielbiam tiramisu, bo jest idealny w swej prostocie. Pozdrawiam
To prawda. Jest prosty do wykonania i przepyszny. Pozdrawiam 🙂
Pingback: Sałatka gyros
Zrobiłam na Sylwestra pierwszy raz. I dzis robie drugi. To jest za dobre. Tylko d%pa rośnie hihi. Przepis na tiramisu najlepszy z najlepszych!
Dziękuję:) i życzę przyjemności!
Pingback: Spaghetti bolognese (sos bolognese)
Pingback: Pstrąg z piekarnika
Kocham włoską kuchnię i kocham tiramisu. Ten przepis jest taki sam, jak robi moja mama. Pomagałam wiele razy mamie w kuchni i zawsze podjadałam krem.
Taki prosty a tai pyszny. Zgadzam się, że włoska kuchnia jest cudowna.
Ile dni można je trzymać w lodówce, żeby nadawało się do zjedzenia jeszcze? Lepiej zrobić w foremce czy słoikach?
Ja najczęściej robię w małej foremce i słoikach. W lodówce 2 – 3 dni powinno być ok.
Śpiesze z wieścią, ze zrobilam i ze jest B O S K I E !! 🥰👍👍👍👍👍👍👍
Super wiadomość. Ja też uwielbiam ten przepis. Na blogu znajdziesz jeszcze tiramisu bez jajek i tiramisu w pucharkach. Próbowałaś?
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Chrupiące gofry
Pingback: Kapuśniak z młodej kapusty
Pingback: Spanakopita