tiramisu w pucharkach

Tiramisu

Tiramisu to deser pochodzący z Włoch, składa się z warstw podłużnych biszkoptów Savoiardi nasączonych kawą i przełożonych kremem z sera mascarpone, cukru i żółtek jaj. W oryginalnej, włoskiej wersji nie ma alkoholu (ani wina Marsala ani likieru Amaretto), nie pojawiają się też białka jaj. Przepis na tiramisu z Treviso rozpoczyna ten artykuł.

Podaję też wersję na zmodyfikowany przepis: tiramisu z białkami jajek i opcjonalnie alkoholem. Na końcu wersja alternatywna bez jaj, ale ze śmietaną.

Zanim rozpoczniesz przyrządzanie deseru przejrzyj cały artykuł. Najwięcej wskazówek znajdziesz w przepisie z jajkami.

Mój przepis na włoski deser pozwoli na zrobienie deseru w ceramicznej formie lub pucharkach, słoikach albo tradycyjnej formie do pieczenia. Wybierz formę biorąc pod uwagę, że:

  • z ceramicznej formy deser trudno będzie przełożyć na talerzyki deserowe i deser może wyglądać nieelegancko.
  • jeżeli chcesz zrobić deser w pucharkach z nierównym dnem wyłóż na dno odrobinę kremu a dopiero potem biszkopty. Po co? Żeby pod biszkoptami nie było dziury albo żeby nie zebrała się tam kawa.
  • przygotowanie deseru w słoikach ma tę zaletę, że łatwo je przewieźć i po zakręceniu pokrywek deser w lodówce nie złapie obcych zapachów.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: ok. 50 minut
  • Chłodzenie: kilka godzin
  • Dieta: wegetariańska

Tiramisu przepis ORYGINALNY z Treviso

SKŁADNIKI

  • biszkopty Savoiardi – ok. 300 g
  • krem:
    • ser mascarpone – 500 g
    • żółtka – 5 szt.
    • cukier – 1,5 łyżki na 1 żółtko, w tym przypadku 110 g
  • mocna kawa – 300 ml, ok. 1,5 szklanki
  • kakao w proszku, niesłodzone – do dekoracji, 1 – 2 łyżek

PRZEPIS

  1. Ubij żółtka i cukier na jasną i puszystą masę. Cukier musi całkowicie rozpuścić się w żółtkach. Spróbuj masy. Jeżeli wyczuwasz kryształki cukru to znaczy, że masę trzeba ubijać nadal.
  2. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce ser mascarpone, wymieszaj żeby powstał jednolity krem. Możesz zrobić to mikserem na minimalnej prędkości mieszadeł.
  3. Biszkopt zamocz w kawie na 2 sekundy, możesz moczyć je z obu stron. ALE biszkopty bardzo łatwo się rozpadają, gdy są mokre.
  4. Biszkopty nasączone kawą ułóż blisko siebie na dnie naczynia.
  5. Warstwę biszkoptów przykryj masą serowo – jajeczną. Wyrównaj powierzchnię.
  6. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
  7. Deser włóż do lodówki na kilka godzin, żeby stężał a smaki się połączyły.
  8. Podawaj schłodzony i posypany gorzkim kakao przesianym przez sitko.

Tiramisu z jajkami PRZEPIS

SKŁADNIKI

  • biszkopty Savoiardi – ok. 300 g (zamiennie biszkopty Lady Fingers)
  • krem z surowymi jajkami:
    • ser mascarpone – 500 g
    • jajka – 4 duże (białka i żółtka oddzielnie)
    • cukier puder – 100 g
  • mocna kawa – 300 ml, ok. 1,5 szklanki
  • kakao w proszku, niesłodzone – do dekoracji, 1 – 2 łyżek
  • opcjonalnie wino Marsala lub likier migdałowy Amaretto – 50 ml
  • opcjonalnie: gorzka czekolada – 3 łyżki startej czekolady do oprószenia pierwszej warstwy
tiramisu w pucharkach

PRZEPIS

  1. Zaparz mocną kawę. Możesz użyć kawiarki, ekspresu kolbowego albo przygotować kawę po turecku. Możesz zaparzyć kawę zalewając wrzątkiem zmielone ziarna w kubku i zlewając ją potem znad fusów.
  2. Opcjonalnie do kawy dodaj wino Marsala lub likier Amaretto. Możesz też pominąć ten krok, gdy przygotowujesz deser bez alkoholu.
  3. Przelej kawę do naczynia o płaskim i szerokim dnie, o średnicy nieco większej niż długość biszkoptów.
  4. Przygotuj krem.

KREM

  1. Żółtka oddziel od białek, umieść w misce, dodaj połowę cukru i ubij na jasną, kremową, puszystą masę.
  2. Do ubitych żółtek dodawaj po łyżce ser mascarpone, wymieszaj, możesz użyć najniższych obrotów miksera.
  3. Gdy połączysz cały ser z żółtkami przygotuj pianę z białek. Gdy białka będą ubite w połowie, czyli na dnie będzie jeszcze widoczne płynne białko dodaj drugą połowę cukru i ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i nie wyleci z miski po odwróceniu dna. Nie ubijaj na zapas, żeby nie przebić piany, bo nie będzie nadawać się do deseru.
  4. Do masy z żółtek, cukru i sera dodawaj po jednej łyżce ubite białka i delikatnie połącz szpatułką lub łyżką.
  5. Krem jest gotowy.

Tiramisu z jajkami SKŁADANIE DESERU

  1. Przygotuj formę (blachę, słoiki, pucharki), krem z jajkami lub ze śmietaną oraz kawę (z alkoholem lub bez) oraz biszkopty.
  2. Biszkopt zamocz w kawie na 2 sekundy, możesz moczyć je z obu stron. ALE biszkopty bardzo łatwo się rozpadają, gdy są mokre. Jednocześnie zbyt suche biszkopty będą twarde i zepsują deser. Zrób to szybko i sprawnie.
  3. Mokre biszkopty ułóż w formie na dnie blisko siebie. Jeżeli robisz deser w pucharkach albo słoikach możesz łamać biszkopty PRZED namoczeniem i namoczone układać w naczyniu.
  1. Na biszkopty nałóż połowę kremu (z jajkami lub śmietaną). Wyrównaj. Masę serowo – jajeczną możesz porypać wiórkami czekolady (np. startą na tarce gorzką czekoladą).
  1. Na kremie ułóż drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
  1. Na drugą warstwę biszkoptów nałóż drugą warstwę kremu. Wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Deser będzie tężał nawet kilka godzin. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, żeby smaki kremu i biszkoptów miały czas na połączenie.

Tiramisu bez jajek PRZEPIS

SKŁADNIKI

  • ser mascarpone – 400 g
  • śmietana do deserów 36 % – 300 ml, ok. 1 i 1/4 szklanki
  • cukier puder – 120 g

KREM

  1. Chłodną śmietanę ubij z połową cukru pudru, gdy będzie ubita i sztywna schowaj ją do lodówki – nie ubijaj śmietany „na zapas”, bo ją przebijesz i nie będzie nadawała się do deseru.
  2. W drugiej misce ubij ser mascarpone z pozostałą częścią cukru – ubijaj do połączenia, ale niezbyt długo. Zbyt długo ubijany ser zważy się i zamieni w masło.
  3. Połącz ubitą śmietaną z ubitym serem, mieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki lub łyżki. Nie używaj miksera.
  4. Krem jest gotowy do przygotowania deseru.

Propozycja podania

Deser najlepiej smakuje po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce.

Przed podaniem posyp warstwą kakao. Możesz udekorować malinami, borówkami albo ziarnami kawy, liśćmi melisy lub mięty.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepisy kulinarne

Moje tiramisu przepis z mascarpone to tradycyjna Włoska receptura, bez zagłębiania sie w szczegóły o rejon pochodzenia tego deseru. Podaję dwa przepisy na krem tiramisu: tradycyjny z jajkami i ten alternatywny bez jajek, z alkoholem lub bez. Zrobisz z nim doskonałe tiramisu na biszkoptach, w tradycyjnej firmie lub jako tiramisu w pucharkach.

Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 29 komentarzy

Dodaj komentarz