Tiramisu to deser pochodzący z Włoch, składa się z warstw podłużnych biszkoptów Savoiardi nasączonych kawą i przełożonych kremem z sera mascarpone, cukru i żółtek jaj. W oryginalnej, włoskiej wersji nie ma alkoholu (ani wina Marsala ani likieru Amaretto), nie pojawiają się też białka jaj. Przepis na tiramisu z Treviso rozpoczyna ten artykuł.
Podaję też wersję na zmodyfikowany przepis: tiramisu z białkami jajek i opcjonalnie alkoholem. Na końcu wersja alternatywna bez jaj, ale ze śmietaną.
Zanim rozpoczniesz przyrządzanie deseru przejrzyj cały artykuł. Najwięcej wskazówek znajdziesz w przepisie z jajkami.
Mój przepis na włoski deser pozwoli na zrobienie deseru w ceramicznej formie lub pucharkach, słoikach albo tradycyjnej formie do pieczenia. Wybierz formę biorąc pod uwagę, że:
- z ceramicznej formy deser trudno będzie przełożyć na talerzyki deserowe i deser może wyglądać nieelegancko.
- jeżeli chcesz zrobić deser w pucharkach z nierównym dnem wyłóż na dno odrobinę kremu a dopiero potem biszkopty. Po co? Żeby pod biszkoptami nie było dziury albo żeby nie zebrała się tam kawa.
- przygotowanie deseru w słoikach ma tę zaletę, że łatwo je przewieźć i po zakręceniu pokrywek deser w lodówce nie złapie obcych zapachów.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: ok. 50 minut
- Chłodzenie: kilka godzin
- Dieta: wegetariańska
Tiramisu przepis ORYGINALNY z Treviso
SKŁADNIKI
- biszkopty Savoiardi – ok. 300 g
- krem:
- ser mascarpone – 500 g
- żółtka – 5 szt.
- cukier – 1,5 łyżki na 1 żółtko, w tym przypadku 110 g
- mocna kawa – 300 ml, ok. 1,5 szklanki
- kakao w proszku, niesłodzone – do dekoracji, 1 – 2 łyżek
PRZEPIS
- Ubij żółtka i cukier na jasną i puszystą masę. Cukier musi całkowicie rozpuścić się w żółtkach. Spróbuj masy. Jeżeli wyczuwasz kryształki cukru to znaczy, że masę trzeba ubijać nadal.
- Do masy jajecznej dodawaj po łyżce ser mascarpone, wymieszaj żeby powstał jednolity krem. Możesz zrobić to mikserem na minimalnej prędkości mieszadeł.
- Biszkopt zamocz w kawie na 2 sekundy, możesz moczyć je z obu stron. ALE biszkopty bardzo łatwo się rozpadają, gdy są mokre.
- Biszkopty nasączone kawą ułóż blisko siebie na dnie naczynia.
- Warstwę biszkoptów przykryj masą serowo – jajeczną. Wyrównaj powierzchnię.
- Ułóż kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
- Deser włóż do lodówki na kilka godzin, żeby stężał a smaki się połączyły.
- Podawaj schłodzony i posypany gorzkim kakao przesianym przez sitko.




Tiramisu z jajkami PRZEPIS
SKŁADNIKI
- biszkopty Savoiardi – ok. 300 g (zamiennie biszkopty Lady Fingers)
- krem z surowymi jajkami:
- ser mascarpone – 500 g
- jajka – 4 duże (białka i żółtka oddzielnie)
- cukier puder – 100 g
- mocna kawa – 300 ml, ok. 1,5 szklanki
- kakao w proszku, niesłodzone – do dekoracji, 1 – 2 łyżek
- opcjonalnie wino Marsala lub likier migdałowy Amaretto – 50 ml
- opcjonalnie: gorzka czekolada – 3 łyżki startej czekolady do oprószenia pierwszej warstwy

PRZEPIS
- Zaparz mocną kawę. Możesz użyć kawiarki, ekspresu kolbowego albo przygotować kawę po turecku. Możesz zaparzyć kawę zalewając wrzątkiem zmielone ziarna w kubku i zlewając ją potem znad fusów.
- Opcjonalnie do kawy dodaj wino Marsala lub likier Amaretto. Możesz też pominąć ten krok, gdy przygotowujesz deser bez alkoholu.
- Przelej kawę do naczynia o płaskim i szerokim dnie, o średnicy nieco większej niż długość biszkoptów.
- Przygotuj krem.
KREM
- Żółtka oddziel od białek, umieść w misce, dodaj połowę cukru i ubij na jasną, kremową, puszystą masę.
- Do ubitych żółtek dodawaj po łyżce ser mascarpone, wymieszaj, możesz użyć najniższych obrotów miksera.
- Gdy połączysz cały ser z żółtkami przygotuj pianę z białek. Gdy białka będą ubite w połowie, czyli na dnie będzie jeszcze widoczne płynne białko dodaj drugą połowę cukru i ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i nie wyleci z miski po odwróceniu dna. Nie ubijaj na zapas, żeby nie przebić piany, bo nie będzie nadawać się do deseru.
- Do masy z żółtek, cukru i sera dodawaj po jednej łyżce ubite białka i delikatnie połącz szpatułką lub łyżką.
- Krem jest gotowy.





Tiramisu z jajkami SKŁADANIE DESERU
- Przygotuj formę (blachę, słoiki, pucharki), krem z jajkami lub ze śmietaną oraz kawę (z alkoholem lub bez) oraz biszkopty.
- Biszkopt zamocz w kawie na 2 sekundy, możesz moczyć je z obu stron. ALE biszkopty bardzo łatwo się rozpadają, gdy są mokre. Jednocześnie zbyt suche biszkopty będą twarde i zepsują deser. Zrób to szybko i sprawnie.
- Mokre biszkopty ułóż w formie na dnie blisko siebie. Jeżeli robisz deser w pucharkach albo słoikach możesz łamać biszkopty PRZED namoczeniem i namoczone układać w naczyniu.

- Na biszkopty nałóż połowę kremu (z jajkami lub śmietaną). Wyrównaj. Masę serowo – jajeczną możesz porypać wiórkami czekolady (np. startą na tarce gorzką czekoladą).



- Na kremie ułóż drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą.

- Na drugą warstwę biszkoptów nałóż drugą warstwę kremu. Wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Deser będzie tężał nawet kilka godzin. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, żeby smaki kremu i biszkoptów miały czas na połączenie.

Tiramisu bez jajek PRZEPIS
SKŁADNIKI
- ser mascarpone – 400 g
- śmietana do deserów 36 % – 300 ml, ok. 1 i 1/4 szklanki
- cukier puder – 120 g
KREM
- Chłodną śmietanę ubij z połową cukru pudru, gdy będzie ubita i sztywna schowaj ją do lodówki – nie ubijaj śmietany „na zapas”, bo ją przebijesz i nie będzie nadawała się do deseru.
- W drugiej misce ubij ser mascarpone z pozostałą częścią cukru – ubijaj do połączenia, ale niezbyt długo. Zbyt długo ubijany ser zważy się i zamieni w masło.
- Połącz ubitą śmietaną z ubitym serem, mieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki lub łyżki. Nie używaj miksera.
- Krem jest gotowy do przygotowania deseru.
Propozycja podania
Deser najlepiej smakuje po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce.
Przed podaniem posyp warstwą kakao. Możesz udekorować malinami, borówkami albo ziarnami kawy, liśćmi melisy lub mięty.


Przepisy kulinarne
Moje tiramisu przepis z mascarpone to tradycyjna Włoska receptura, bez zagłębiania sie w szczegóły o rejon pochodzenia tego deseru. Podaję dwa przepisy na krem tiramisu: tradycyjny z jajkami i ten alternatywny bez jajek, z alkoholem lub bez. Zrobisz z nim doskonałe tiramisu na biszkoptach, w tradycyjnej firmie lub jako tiramisu w pucharkach.
Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- hummus z fasoli
- placki ziemniaczane
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- smalec z fasoli
- racuchy drożdżowe
- gazpacho
- leczo
- pasta jajeczna z oliwkami
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- racuchy z jabłkami
- tzatziki
- naleśniki
- kurczak z piekarnika
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Zupa cebulowa
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Adana kebab
Pingback: Brukselka
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym