Tatar, zwany także jako befsztyk tatarski to podobnie jak tatar ze śledzia i tatar z łososia przekąska na zimno z surowego mięsa. Można go kochać albo omijać z daleka. Dobrze przygotowany i doprawiony potrafi skraść serce i kubki smakowe. Oto moja wersja tatara i łatwy przepis krok po kroku.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: do 30 minut
- Liczba porcji: 2
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Tatar (befsztyk tatarski)
Na tatara kup najświeższą polędwicę, jaką będą mieli w sklepie. Ja kupując mięso na befsztyk tatarski proszę o mięso, które będzie nadawało się do zjedzenia na surowo. To dużo zmienia w podejściu sprzedających 🙂
Do dekoracji
Wszystkie dodatki są opcjonalne. To moje ulubione składniki do przyozdobienia tatara. Możesz śmiało dobrać coś według własnego pomysłu.
Tatar PRZEPIS (Befsztyk tatarski PRZEPIS)
Polędwicę wołową oczyść z błonek lub kawałków żyłek, jeżeli takie są. Niech do befsztyku pozostanie samo czyste mięso. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem.
Jeżeli przygotowujesz więcej porcji możesz zmielić mięso w maszynce na grubym sicie. Dla dwóch porcji możesz pokroić mięso nożem.
Połóż ja na desce do krojenia i większym, bardzo ostrym nożem pokrój ją na cieniutkie plasterki, grubości kilka milimetrów. Polędwica będzie się raczej plasterki pewnie będą nierówne. To nic.
Plasterki potnij na cienkie paseczki a paseczki w kostkę. Na filmie zamieszczonym niżej Szef Majk pokazuje jak pokroić polędwicę wołową.
Możesz oczywiście położyć na talerzu wszystkie składniki osobno, żeby każdy samodzielnie wymieszał, ale dużo lepsza opcją jest jego doprawienie i podanie gotowego dania.
- Do miski dodaj drobno pokrojoną polędwicę wołową.
- Dodaj do niej:
- 3 lub 4 łyżki oliwy,
- od 50 do 100 g pokrojonych w drobną kostkę kiszonych ogórków,
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej, możesz ją wymienić na inną ostrą musztardę, ale ziarenka gorczycy tak ładnie wyglądają na talerzu, że warto dodać akurat tę,
- 1 lub 2, około 100 do 150 g bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli albo szalotkę,
- kilka sztuk porwanych na kawałeczki małych kaparów,
- jedno żółtko z jajka rozmiaru M lub L,
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 średnie grzybki (mogą być nóżki) w occie pokrojone w bardzo drobną kosteczkę,
- 1 łyżeczkę sosu Worcestershire,
- 1 łyżeczkę ciemnego sosu sojowego,
- dużą szczyptę pieprzu,
- soli ile uważasz, sos sojowy jest słony, więc spróbuj potrawę po wymieszaniu, żeby ocenić, czy rzeczywiście wymaga dosolenia.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Spróbuj i oceń, czy wymaga soli lub pieprzu.
- Tak przygotowana potrawa jest gotowa do zjedzenia.
Propozycja podania
Przekąskę możesz podać na płaskim talerzu w formie kopczyka albo uformować w wykrawaczu. Moje kółko do formowania krążków kupiłam jako wykrawacz do pączków. Sprawdzą się także okrągłe foremki do ciastek.
Na wierzch każdej porcji nałóż 1 małą łyżeczkę musztardy francuskiej, kawałek kapelusza marynowanego grzybka, kiełki lub plasterki rzodkiewki, kapary albo kawałek kiszonego ogórka. Przekąska z polędwicy wołowej dobrze smakuje z kawałkiem pieczywa, np. żytniego.
Przygotowaną potrawę należy przechowywać w lodówce i spożycia jak najszybciej.
Przepisy kulinarne
Danie z polędwicy wołowej pochodzi z kuchni francuskiej. Pierwsze wzmianki o tym daniu sięgają XVII wieku. Nazwa „tatar” odnosi się do ludu tatarskiego, którzy mieli tradycję jedzenia surowego mięsa wołowego. Jednak obecna forma dania, przygotowywanego z surowej polędwicy wołowej i podawanej z różnymi dodatkami takimi jak cebula, kapary, żółtka jajka i przyprawy, jest często przypisywana francuskim szefom kuchni, którzy ukształtowali to danie w takiej formie, w jakiej jest znane dzisiaj.
Polecam Twojej uwadze inne potrawy z wołowiny, jak bitki wołowe, rosół wołowy, adana kebab czy kofta.
Pingback: Bitki wołowe
Sos sojowy i Worcestershire do tatara? Przy najbliższej okazji spróbuję, bo takiego jeszcze nie jedliśmy. Albo nie wiemy, czy jedliśmy :))))))
Warto dodać, tatar jest pyszny 🙂