tatar

Tatar

Tatar, zwany także jako befsztyk tatarski to podobnie jak tatar ze śledzia i tatar z łososia przekąska na zimno z surowego mięsa. Można go kochać albo omijać z daleka. Dobrze przygotowany i doprawiony potrafi skraść serce i kubki smakowe. Oto moja wersja tatara i łatwy przepis krok po kroku.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do 30 minut
  • Liczba porcji: 2
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

Tatar (befsztyk tatarski)

Na tatara kup najświeższą polędwicę, jaką będą mieli w sklepie. Ja kupując mięso na befsztyk tatarski proszę o mięso, które będzie nadawało się do zjedzenia na surowo. To dużo zmienia w podejściu sprzedających 🙂














Do dekoracji

Wszystkie dodatki są opcjonalne. To moje ulubione składniki do przyozdobienia tatara. Możesz śmiało dobrać coś według własnego pomysłu.






Tatar PRZEPIS (Befsztyk tatarski PRZEPIS)

Polędwicę wołową oczyść z błonek lub kawałków żyłek, jeżeli takie są. Niech do befsztyku pozostanie samo czyste mięso. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem.

Jeżeli przygotowujesz więcej porcji możesz zmielić mięso w maszynce na grubym sicie. Dla dwóch porcji możesz pokroić mięso nożem.

Połóż ja na desce do krojenia i większym, bardzo ostrym nożem pokrój ją na cieniutkie plasterki, grubości kilka milimetrów. Polędwica będzie się raczej plasterki pewnie będą nierówne. To nic.

Plasterki potnij na cienkie paseczki a paseczki w kostkę. Na filmie zamieszczonym niżej Szef Majk pokazuje jak pokroić polędwicę wołową.

Możesz oczywiście położyć na talerzu wszystkie składniki osobno, żeby każdy samodzielnie wymieszał, ale dużo lepsza opcją jest jego doprawienie i podanie gotowego dania.

  1. Do miski dodaj drobno pokrojoną polędwicę wołową.
  2. Dodaj do niej:
    • 3 lub 4 łyżki oliwy,
    • od 50 do 100 g pokrojonych w drobną kostkę kiszonych ogórków,
    • 3 łyżeczki musztardy francuskiej, możesz ją wymienić na inną ostrą musztardę, ale ziarenka gorczycy tak ładnie wyglądają na talerzu, że warto dodać akurat tę,
    • 1 lub 2, około 100 do 150 g bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli albo szalotkę,
    • kilka sztuk porwanych na kawałeczki małych kaparów,
    • jedno żółtko z jajka rozmiaru M lub L,
    • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • 2 średnie grzybki (mogą być nóżki) w occie pokrojone w bardzo drobną kosteczkę,
    • 1 łyżeczkę sosu Worcestershire,
    • 1 łyżeczkę ciemnego sosu sojowego,
    • dużą szczyptę pieprzu,
    • soli ile uważasz, sos sojowy jest słony, więc spróbuj potrawę po wymieszaniu, żeby ocenić, czy rzeczywiście wymaga dosolenia.
  3. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Spróbuj i oceń, czy wymaga soli lub pieprzu.
  4. Tak przygotowana potrawa jest gotowa do zjedzenia.

Propozycja podania

Przekąskę możesz podać na płaskim talerzu w formie kopczyka albo uformować w wykrawaczu. Moje kółko do formowania krążków kupiłam jako wykrawacz do pączków. Sprawdzą się także okrągłe foremki do ciastek.

Na wierzch każdej porcji nałóż 1 małą łyżeczkę musztardy francuskiej, kawałek kapelusza marynowanego grzybka, kiełki lub plasterki rzodkiewki, kapary albo kawałek kiszonego ogórka. Przekąska z polędwicy wołowej dobrze smakuje z kawałkiem pieczywa, np. żytniego.

Przygotowaną potrawę należy przechowywać w lodówce i spożycia jak najszybciej.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Danie z polędwicy wołowej pochodzi z kuchni francuskiej. Pierwsze wzmianki o tym daniu sięgają XVII wieku. Nazwa „tatar” odnosi się do ludu tatarskiego, którzy mieli tradycję jedzenia surowego mięsa wołowego. Jednak obecna forma dania, przygotowywanego z surowej polędwicy wołowej i podawanej z różnymi dodatkami takimi jak cebula, kapary, żółtka jajka i przyprawy, jest często przypisywana francuskim szefom kuchni, którzy ukształtowali to danie w takiej formie, w jakiej jest znane dzisiaj.

Polecam Twojej uwadze inne potrawy z wołowiny, jak bitki wołowe, rosół wołowy, adana kebab czy kofta.

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Marylka

    Sos sojowy i Worcestershire do tatara? Przy najbliższej okazji spróbuję, bo takiego jeszcze nie jedliśmy. Albo nie wiemy, czy jedliśmy :))))))

Dodaj komentarz