Tatar ze śledzia to pyszna przekąska, której zrobienie jest łatwe, smak niebanalny. Z wymoczonych śledzi zrobisz w 15 minut. Bardzo ciekawa alternatywa w porównaniu do klasycznego tatara z wołowiny.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas kucharzenia:
- moczenie śledzi – ok. 2 godzin
- przygotowanie tatara – 15 minut
- Liczba porcji: 2
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa
SKŁADNIKI
Prosty tatar ze śledzia
Na tatara ze śledzia potrzebne będą solone płaty śledzia, matjasy lub starsze śledzie à la matjas. Oba będą dobre. Możesz kupić śledzie z beczki albo pakowane w wiaderka.
Tatar ze śledzia PRZEPIS
Odsalanie śledzi (moczenie śledzi)
Do tatara potrzebujemy odsolone płaty ryby. Włóż 2 średniej wielkości filety do miski, zalej zimną wodą. Po 30 minutach wymień wodę na świeżą, także zimną. Ja moczę śledzie w wodzie ok. 2 godzin i 4 razy wymieniam wodę. Polecam po każdej wymianie wody spróbować kawałek ryby, czy jeszcze jest za słona czy już jest odpowiednia.
Jest jeszcze metoda odsalania śledzi w zimnym mleku, podobno ryby moczone w nim szybciej nadają się do jedzenia.
Przygotowanie tatara
- Dwa średniej wielkości płaty śledziowe pokrój w kostkę, około 5 x 5 mm. Dodaj do miseczki
- jedną, małą cebulę (żółtą, czerwoną albo szalotkę) pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj do śledzi.
- jednego, małego kiszonego ogórka (ok. 40 gramów) pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do miseczki.
- Do miseczki dodaj jedną łyżkę posiekanej natki pietruszki.
- Opcjonalnie dodaj kilka kaparów porwanych na kawałki.
- Przygotuj sos, z którym wymieszaj posiekane składniki:
- jedno żółtko dużego jajka wymieszaj w małej miseczce z
- dwiema łyżeczkami musztardy francuskiej
- dwiema łyżeczkami oliwy
- dużą szczyptą czarnego mielonego pieprzu. Wymieszaj składniki sosu.
- Połącz posiekane składniki tatara z sosem.
- Formuj zgrabne porcje, np. Przy pomocy okrągłej foremki do wykrawania ciastem. Na wierzch połóż po pół łyżeczki musztardy francuskiej i małym grzybku. Fajnie wygląda też kawałek natki pietruszki.
Propozycja podania
Tatar ze śledzia najlepiej smakuje schłodzony. Ładnie wygląda udekorowany musztardą francuską, kaparami, natką pietruszki i małym grzybkiem. Całość możesz skropić oliwą i poprószyć czarnym mielonym pieprzem. Do tatara warto podać pieczywo.
Przepisy kulinarne | klasyczny tatar ze śledzia przepis
Wypróbuj także przepisy na najlepsze polskie zupy: flaki, rosół wołowy, kapuśniak z kiszonej kapusty, grochówka, zupa krem z dyni piżmowej, żurek, krem z dyni z mlekiem kokosowym, barszcz czerwony z fasolą jaś, krupnik, zupa cebulowa, zupa krem z białych warzyw, zupa tajska z kurczakiem, rosół z kury.
Nigdy nie jedliśmy takiego śledzia. Ale wydaje się, że to będzie smakowa torpeda. Mam takie malutkie grzybki po tegorocznym grzybobraniu. Będą idealne na wierzch.
Małe grzybki są śliczne a tatar ze śledzie jest doskonały.
Pingback: Tatar z łososia
Pingback: Tatar
Pingback: Pstrąg z piekarnika
Pingback: Bitki wołowe
Pingback: Surówka z kiszonych ogórków