tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia to pyszna przekąska, której zrobienie jest łatwe, smak niebanalny. Z wymoczonych śledzi zrobisz w 15 minut. Bardzo ciekawa alternatywa w porównaniu do klasycznego tatara z wołowiny.

Podstawowe informacje

  • Czas kucharzenia:
    • moczenie śledzi – ok. 2 godzin
    • przygotowanie tatara – 15 minut
  • Liczba porcji: 2
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa

SKŁADNIKI

Prosty tatar ze śledzia

Na tatara ze śledzia potrzebne będą solone płaty śledzia, matjasy lub starsze śledzie à la matjas. Oba będą dobre. Możesz kupić śledzie z beczki albo pakowane w wiaderka.











Tatar ze śledzia PRZEPIS

Odsalanie śledzi (moczenie śledzi)

Do tatara potrzebujemy odsolone płaty ryby. Włóż 2 średniej wielkości filety do miski, zalej zimną wodą. Po 30 minutach wymień wodę na świeżą, także zimną. Ja moczę śledzie w wodzie ok. 2 godzin i 4 razy wymieniam wodę. Polecam po każdej wymianie wody spróbować kawałek ryby, czy jeszcze jest za słona czy już jest odpowiednia.

Jest jeszcze metoda odsalania śledzi w zimnym mleku, podobno ryby moczone w nim szybciej nadają się do jedzenia.

Przygotowanie tatara

  1. Dwa średniej wielkości płaty śledziowe pokrój w kostkę, około 5 x 5 mm. Dodaj do miseczki
  2. jedną, małą cebulę (żółtą, czerwoną albo szalotkę) pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj do śledzi.
  3. jednego, małego kiszonego ogórka (ok. 40 gramów) pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do miseczki.
  4. Do miseczki dodaj jedną łyżkę posiekanej natki pietruszki.
  5. Opcjonalnie dodaj kilka kaparów porwanych na kawałki.
  1. Przygotuj sos, z którym wymieszaj posiekane składniki:
    • jedno żółtko dużego jajka wymieszaj w małej miseczce z
    • dwiema łyżeczkami musztardy francuskiej
    • dwiema łyżeczkami oliwy
    • dużą szczyptą czarnego mielonego pieprzu. Wymieszaj składniki sosu.
  1. Połącz posiekane składniki tatara z sosem.
  2. Formuj zgrabne porcje, np. Przy pomocy okrągłej foremki do wykrawania ciastem. Na wierzch połóż po pół łyżeczki musztardy francuskiej i małym grzybku. Fajnie wygląda też kawałek natki pietruszki.

Propozycja podania

Tatar ze śledzia najlepiej smakuje schłodzony. Ładnie wygląda udekorowany musztardą francuską, kaparami, natką pietruszki i małym grzybkiem. Całość możesz skropić oliwą i poprószyć czarnym mielonym pieprzem. Do tatara warto podać pieczywo.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne | klasyczny tatar ze śledzia przepis

Wypróbuj także przepisy na najlepsze polskie zupy: flaki, rosół wołowy, kapuśniak z kiszonej kapusty, grochówka, zupa krem z dyni piżmowej, żurek, krem z dyni z mlekiem kokosowym, barszcz czerwony z fasolą jaś, krupnik, zupa cebulowa, zupa krem z białych warzyw, zupa tajska z kurczakiem, rosół z kury.

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Marta

    Nigdy nie jedliśmy takiego śledzia. Ale wydaje się, że to będzie smakowa torpeda. Mam takie malutkie grzybki po tegorocznym grzybobraniu. Będą idealne na wierzch.

    1. Róża

      Małe grzybki są śliczne a tatar ze śledzie jest doskonały.

Dodaj komentarz