szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki dedykowane są tym wszystkim, którzy chcą mieć pierniczki tu i teraz. Pierniczki z tego przepisu są akuratne już po wystygnięciu. Od razu po upieczeniu nadają się do lukrowania, pudrowania i zjadania. Kiedy wytniesz w nich dziurkę, np. słomką do napojów możesz z powodzeniem zawiesić je na choince. Z racji tego, że ciasto robi się bardzo prosto polecam ten przepis mało wprawionym w pieczeniu. Ciasta na pierniczki nie da się zepsuć, więc śmiało można zaangażować dzieci.

Podstawowe informacje

  • Czas: do godziny
  • Liczba porcji: kilkadziesiąt (w zależności od wielkości pierniczków)
  • Dieta: wegetariańska, bezmleczna (użyj bezmlecznej margaryny)

SKŁADNIKI

Kilka wskazówek dotyczących składników:

  • Do pieczenia możesz wykorzystać mąkę pszenną tortowa lub uniwersalną typ 650.
  • Masło lub margarynę wybierz dowolnie, gdy chcesz przygotować pierniczki bez białka mleka krowiego to dodaj tłuszcz bezmleczny.
  • Miód wybierz o łagodnym smaku, czyli lipowy, akacjowy, wielokwiatowy.
  • Kakao wybierz to bez cukru, naturalne, bez dodatków.

Szybkie pierniczki










Szybkie pierniczki PRZEPIS

Jajka wyciągnij z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jeżeli nie masz czasu na czekanie zanurz je w ciepłej wodzie. Ogrzeją się szybciej.

Masło lub margarynę roztop i pozostaw do ostudzenia.

Jeżeli miód jest skrystalizowany podgrzej go razem z masłem, niech stanie się płynny.

Ciasto na pierniczki możesz przygotować w mikserze z hakiem do drożdżowego albo ręcznie.

  1. Do miski dodaj:
    • 300 g przesianej mąki pszennej
    • 100 g przesianej mąki żytniej, otręby które zostaną na sitku dorzuć do miski
    • 110 g cukru pudru przesianego przez gęste sito
    • 2 duże jajka
    • płynne, chłodne masło lub margarynę (100 g)
    • 100 g płynnego miodu
    • 1 łyżkę przyprawy do piernika
    • 1 łyżkę naturalnego, niesłodzonego kakao
    • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  2. Ciasto zagniataj do momentu, aż stanie się jednolite. Będzie klejące. Owiń je folią spożywczą lub zamknij w pojemniku i schłodź w lodówce. Godzina chłodzenia powinna wystarczyć.
  1. Ciasto rozwałkuj na stolnicy delikatnie podsypanej mąką pszenną. Ciasto powinno mieć około 5mm grubości. Podczas pieczenia pierniczki urosną, będą delikatne i miękkie.
  2. Wykrawaj pierniczki w dowolnych kształtach, przekładaj je na blachę z papierem do pieczenia lub silikonową matą.
  3. Jeżeli ciasto klei się do stolnicy podsyp lekko mąką pszenną. Pierniczki na blachę przekładaj delikatnie.
  4. Pierniczki trochę urosną, ale raczej w górę niż na boki. Na blasze możesz je układać blisko siebie.

Pieczenie

Pierniczki piecz w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Mniejsze pierniczki upieką się szybciej, większe i grubsze potrzebują dłuższego pobity w piekarniku.

Lekko zarumienione pierniczki wyjmij łopatką i wystudź na metalowej kratce. Możesz oblać je lukrem, posypać cukrem pudrem. Dekoruj według własnego uznania.

Lukier do pierniczków

  • Cukier puder – 1 szklanka (o poj. 250 ml)
  • wrząca woda lub soku z cytryny, pomarańczy, rumu, dowolnego likieru itp. – 2 – 3 łyżki

Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj 2 łyżki wrzątku. W razie potrzeby dodaj trzecią łyżkę. Wymieszaj cukier puder z wodą, ucieraj wypukłą stroną łyżki aż lukier będzie gładki i jednolity.

Lukrowanie

Wystudzone pierniczki chwytaj po bokach i zamaczaj w lukrze. Odkładaj na kratkę polukrowaną stroną do góry.

Co zrobić, żeby pierniczki zmiękły?

Upieczone, miękkie pierniczki mogą stwardnieć. Czasem tam się zdarza. Nie chowaj ich wtedy do szczelnie zamkniętego pudełka. Zostaw w otwartym pudełku, niech wchłonięcia wilgoci z powietrza. Jeżeli masz suche powietrze w domu może to trochę trwać. Sposobem jest przechowywanie ich z kawałkami jabłek i wymianie owoców co kilka dni, żeby nie spleśniały.

Twardym pierniczkom potrzeba czasu. Cóż mogę zaproponować, jeżeli Twoje wypieki stwardnieją? Upiecz kolejną partię, być może z innym miodem.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Szybkie pierniczki to mój sposób na świąteczne wypieki na ostatnią chwilę. Polecam Twojej uwadze moje przepisy na tradycyjne potrawy: krokiety z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, sałatka jarzynowa, kutia.

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz