Szybkie pierniczki dedykowane są tym wszystkim, którzy chcą mieć pierniczki tu i teraz. Pierniczki z tego przepisu są akuratne już po wystygnięciu. Od razu po upieczeniu nadają się do lukrowania, pudrowania i zjadania. Kiedy wytniesz w nich dziurkę, np. słomką do napojów możesz z powodzeniem zawiesić je na choince. Z racji tego, że ciasto robi się bardzo prosto polecam ten przepis mało wprawionym w pieczeniu. Ciasta na pierniczki nie da się zepsuć, więc śmiało można zaangażować dzieci.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas: do godziny
- Liczba porcji: kilkadziesiąt (w zależności od wielkości pierniczków)
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna (użyj bezmlecznej margaryny)
SKŁADNIKI
Kilka wskazówek dotyczących składników:
- Do pieczenia możesz wykorzystać mąkę pszenną tortowa lub uniwersalną typ 650.
- Masło lub margarynę wybierz dowolnie, gdy chcesz przygotować pierniczki bez białka mleka krowiego to dodaj tłuszcz bezmleczny.
- Miód wybierz o łagodnym smaku, czyli lipowy, akacjowy, wielokwiatowy.
- Kakao wybierz to bez cukru, naturalne, bez dodatków.
Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki PRZEPIS
Jajka wyciągnij z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jeżeli nie masz czasu na czekanie zanurz je w ciepłej wodzie. Ogrzeją się szybciej.
Masło lub margarynę roztop i pozostaw do ostudzenia.
Jeżeli miód jest skrystalizowany podgrzej go razem z masłem, niech stanie się płynny.
Ciasto na pierniczki możesz przygotować w mikserze z hakiem do drożdżowego albo ręcznie.
- Do miski dodaj:
- 300 g przesianej mąki pszennej
- 100 g przesianej mąki żytniej, otręby które zostaną na sitku dorzuć do miski
- 110 g cukru pudru przesianego przez gęste sito
- 2 duże jajka
- płynne, chłodne masło lub margarynę (100 g)
- 100 g płynnego miodu
- 1 łyżkę przyprawy do piernika
- 1 łyżkę naturalnego, niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- Ciasto zagniataj do momentu, aż stanie się jednolite. Będzie klejące. Owiń je folią spożywczą lub zamknij w pojemniku i schłodź w lodówce. Godzina chłodzenia powinna wystarczyć.

- Ciasto rozwałkuj na stolnicy delikatnie podsypanej mąką pszenną. Ciasto powinno mieć około 5mm grubości. Podczas pieczenia pierniczki urosną, będą delikatne i miękkie.
- Wykrawaj pierniczki w dowolnych kształtach, przekładaj je na blachę z papierem do pieczenia lub silikonową matą.
- Jeżeli ciasto klei się do stolnicy podsyp lekko mąką pszenną. Pierniczki na blachę przekładaj delikatnie.
- Pierniczki trochę urosną, ale raczej w górę niż na boki. Na blasze możesz je układać blisko siebie.
Pieczenie
Pierniczki piecz w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Mniejsze pierniczki upieką się szybciej, większe i grubsze potrzebują dłuższego pobity w piekarniku.
Lekko zarumienione pierniczki wyjmij łopatką i wystudź na metalowej kratce. Możesz oblać je lukrem, posypać cukrem pudrem. Dekoruj według własnego uznania.
Lukier do pierniczków
- Cukier puder – 1 szklanka (o poj. 250 ml)
- wrząca woda lub soku z cytryny, pomarańczy, rumu, dowolnego likieru itp. – 2 – 3 łyżki
Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj 2 łyżki wrzątku. W razie potrzeby dodaj trzecią łyżkę. Wymieszaj cukier puder z wodą, ucieraj wypukłą stroną łyżki aż lukier będzie gładki i jednolity.
Lukrowanie
Wystudzone pierniczki chwytaj po bokach i zamaczaj w lukrze. Odkładaj na kratkę polukrowaną stroną do góry.
Co zrobić, żeby pierniczki zmiękły?
Upieczone, miękkie pierniczki mogą stwardnieć. Czasem tam się zdarza. Nie chowaj ich wtedy do szczelnie zamkniętego pudełka. Zostaw w otwartym pudełku, niech wchłonięcia wilgoci z powietrza. Jeżeli masz suche powietrze w domu może to trochę trwać. Sposobem jest przechowywanie ich z kawałkami jabłek i wymianie owoców co kilka dni, żeby nie spleśniały.
Twardym pierniczkom potrzeba czasu. Cóż mogę zaproponować, jeżeli Twoje wypieki stwardnieją? Upiecz kolejną partię, być może z innym miodem.


Przepisy kulinarne
Szybkie pierniczki to mój sposób na świąteczne wypieki na ostatnią chwilę. Polecam Twojej uwadze moje przepisy na tradycyjne potrawy: krokiety z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, sałatka jarzynowa, kutia.
Pingback: Tiramisu bez jajek
Pingback: Keks
Pingback: Kutia