szarpana wieprzowina pulled pork

Szarpana wieprzowina – pulled pork

Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork to potrawa, która robi się sama. Trochę to trwa, ale efekt jest spektakularny. Gotowanie a raczej przygotowania należy rozpocząć dwa dni przed chęcią zjedzenia dania, bo to potrawa z cyklu „bardzo długie gotowanie”. Z szarpanej wieprzowiny przygotujesz świetne kanapki, zapiekanki czy dania z makaronem.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania:
    • przygotowanie przypraw: 10 minut
    • marynowanie: min 1 godz., optymalnie 12 godz.
    • pieczenie: od 4 do 10 godzin, zależnie od temperatury
  • Liczba porcji: 1 kg mięsa
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

Aby przygotować szarpaną wieprzowinę kup u rzeźnika tłuste mięso, żeby potrawa była soczysta i delikatna:

  • łopatkę wieprzową lub
  • karkówkę wieprzową.

Potrawę możesz przygotować także ze schabu lub szynki, ale mięso będzie bardziej włókniste, twardsze i mniej soczyste. Decyzję pozostawiam Tobie.

Szarpana wieprzowina















Szarpana wieprzowina PRZEPIS

Pulled pork przepis

Szarpana wieprzowina to bardzo aromatyczna pieczeń, prosta do zrobienie. Mięso marynuje się w marynacie a potem bardzo długo piecze w niskiej temperaturze.

Marynata

  1. Wymieszaj:
    • 100 ml soku z pomarańczy lub jabłek
    • 3 łyżki sosu pomidorowego (passaty)
    • 1 łyżkę octu jabłkowego
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu lub utłuczonego w moździerzu
    • 2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki
    • 2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1 łyżeczkę mielonych ziaren kolendry, lub utłuczonych w moździerzu
    • 1 łyżeczkę sosu Worcestershire
    • 1 łyżeczkę cukru brązowego
    • 50 ml oliwy
    • 1 łyżeczkę soli
  1. Marynatą natrzyj mięso. Zostaw do marynowania w lodówce na co najmniej godzinę a najlepiej na całą noc.
  2. Dwie duże cebulę obierz i pokrój na grube plastry. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. Obok plastrów cebuli połóż 4 ząbki czosnku w łupinach.
  4. Na cebuli ułóż zamarynowane mięso.
  5. Piecz do miękkości, czas dopasuj do temperatury pieczenia. W tabeli poniżej znajdziesz czas pieczenia i temperaturę 1 kg mięsa.

Pieczenie

  • Mięso przykryj folią aluminiową lub pokrywką od naczynia do zapiekania i piecz do miękkości.
  • Gotowe wyciągnij z piekarnika i przy użyciu dwóch widelców podziel na włókna.
  • Upieczony czosnek wyciśnij z łupin.
  • Poszarpane mięso wymieszaj z upieczonym czosnkiem i sosem z pieczeni, który powstał w naczyniu do zapiekania.

Czas pieczenia szarpanej wieprzowiny (pulled pork)

W tabeli podaję czas pieczenia mięsa wieprzowego o wadze 1 kg

Temperatura90oC125oC150oC
Czas pieczenia9 – 10 godz.5 – 6 godz.4 godz.

Im wolniejsze i dłuższe pieczenie, czyli niższa temperatura tym mięso będzie bardziej soczyste a jego smak będzie lepszy.

Propozycja podania

Szarpana wieprzowina to doskonały dodatek do kanapek, zapiekanek, makaronów. Zrobisz z nią pyszną zapiekankę ziemniaczaną.

Nadaje się do mrożenia. Ja mrożę niewielkie porcje takie na 2 duże zapiekanki.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Z szarpanej wieprzowiny przygotujesz pyszne zapiekanki. Polecam z wieprzowiny przepisy na bitki wieprzowe i kotlety mielone. A na deser biszkopt czekoladowy.

Ten post ma 5 komentarzy

  1. Kamila i Grzesiek

    Zrobiliśmy zapiekanki z bagietek. Dawno nie jedliśmy niż równie pysznego. Świetny przepis!

    1. Róża

      Pięknie dziękuję 💗 Na blogu pojawi się przepis na zapiekanki z szarpaną wieprzowina. Zachecam do śledzenie aktualności.

  2. Mirka

    Po pierwsze lista przypraw do marynaty to jakieś szaleństwo. Za długa. Po drugie czas pieczenia to jeszcze większe wariactwo. I podjęłam wyzwanie. Zrobilam wieprzowinę, a potem zapiekanki jak z PRLu. Jakie to było dobre. Przepyszne. Wieprzowina, ser, pieczarki i sos czosnkowy. Zamroziłam połowę, bo nie zjelismy i za tydzień powtórka zapiekankowa. Pycha!!!

    1. Róża

      Cieszę się, że wyzwanie kulinarne okazało się takim sukcesem 😊

Dodaj komentarz