Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork to potrawa, która robi się sama. Trochę to trwa, ale efekt jest spektakularny. Gotowanie a raczej przygotowania należy rozpocząć dwa dni przed chęcią zjedzenia dania, bo to potrawa z cyklu „bardzo długie gotowanie”. Z szarpanej wieprzowiny przygotujesz świetne kanapki, zapiekanki czy dania z makaronem.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania:
- przygotowanie przypraw: 10 minut
- marynowanie: min 1 godz., optymalnie 12 godz.
- pieczenie: od 4 do 10 godzin, zależnie od temperatury
- Liczba porcji: 1 kg mięsa
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Aby przygotować szarpaną wieprzowinę kup u rzeźnika tłuste mięso, żeby potrawa była soczysta i delikatna:
- łopatkę wieprzową lub
- karkówkę wieprzową.
Potrawę możesz przygotować także ze schabu lub szynki, ale mięso będzie bardziej włókniste, twardsze i mniej soczyste. Decyzję pozostawiam Tobie.
Szarpana wieprzowina
Szarpana wieprzowina PRZEPIS
Pulled pork przepis
Szarpana wieprzowina to bardzo aromatyczna pieczeń, prosta do zrobienie. Mięso marynuje się w marynacie a potem bardzo długo piecze w niskiej temperaturze.
Marynata
- Wymieszaj:
- 100 ml soku z pomarańczy lub jabłek
- 3 łyżki sosu pomidorowego (passaty)
- 1 łyżkę octu jabłkowego
- 2 łyżeczki mielonego kuminu lub utłuczonego w moździerzu
- 2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczkę mielonych ziaren kolendry, lub utłuczonych w moździerzu
- 1 łyżeczkę sosu Worcestershire
- 1 łyżeczkę cukru brązowego
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczkę soli
- Marynatą natrzyj mięso. Zostaw do marynowania w lodówce na co najmniej godzinę a najlepiej na całą noc.
- Dwie duże cebulę obierz i pokrój na grube plastry. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego.
- Obok plastrów cebuli połóż 4 ząbki czosnku w łupinach.
- Na cebuli ułóż zamarynowane mięso.
- Piecz do miękkości, czas dopasuj do temperatury pieczenia. W tabeli poniżej znajdziesz czas pieczenia i temperaturę 1 kg mięsa.
Pieczenie
- Mięso przykryj folią aluminiową lub pokrywką od naczynia do zapiekania i piecz do miękkości.
- Gotowe wyciągnij z piekarnika i przy użyciu dwóch widelców podziel na włókna.
- Upieczony czosnek wyciśnij z łupin.
- Poszarpane mięso wymieszaj z upieczonym czosnkiem i sosem z pieczeni, który powstał w naczyniu do zapiekania.
Czas pieczenia szarpanej wieprzowiny (pulled pork)
W tabeli podaję czas pieczenia mięsa wieprzowego o wadze 1 kg
Temperatura | 90oC | 125oC | 150oC |
Czas pieczenia | 9 – 10 godz. | 5 – 6 godz. | 4 godz. |
Im wolniejsze i dłuższe pieczenie, czyli niższa temperatura tym mięso będzie bardziej soczyste a jego smak będzie lepszy.
Propozycja podania
Szarpana wieprzowina to doskonały dodatek do kanapek, zapiekanek, makaronów. Zrobisz z nią pyszną zapiekankę ziemniaczaną.
Nadaje się do mrożenia. Ja mrożę niewielkie porcje takie na 2 duże zapiekanki.
Przepisy kulinarne
Z szarpanej wieprzowiny przygotujesz pyszne zapiekanki. Polecam z wieprzowiny przepisy na bitki wieprzowe i kotlety mielone. A na deser biszkopt czekoladowy.
Zrobiliśmy zapiekanki z bagietek. Dawno nie jedliśmy niż równie pysznego. Świetny przepis!
Pięknie dziękuję 💗 Na blogu pojawi się przepis na zapiekanki z szarpaną wieprzowina. Zachecam do śledzenie aktualności.
Po pierwsze lista przypraw do marynaty to jakieś szaleństwo. Za długa. Po drugie czas pieczenia to jeszcze większe wariactwo. I podjęłam wyzwanie. Zrobilam wieprzowinę, a potem zapiekanki jak z PRLu. Jakie to było dobre. Przepyszne. Wieprzowina, ser, pieczarki i sos czosnkowy. Zamroziłam połowę, bo nie zjelismy i za tydzień powtórka zapiekankowa. Pycha!!!
Cieszę się, że wyzwanie kulinarne okazało się takim sukcesem 😊
Pingback: Zapiekanki