Szakszuka z fetą to jeszcze pyszniejsza wersja jajek duszonych z papryką i pomidorami z egotycznym kuminem. Szybko ugotujesz z przepisem krok po kroku.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje
- Przygotowanie składników: 10 minut
- Smażenie: ok. 15 minut
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
Uwaga – w przepisie nie ma soli, bo dodajemy do potrawy słoną fetę.
- 4 jajka
- pomidory – 2 duże lub 3 mniejsze, ok. 300 – 400 g lub 1 puszka krojonych pomidorów
- passata pomidorowa, przecier pomidorowy – ok. 120 ml, ok. pół szklanki
- papryka czerwona – 1 szt.
- feta – 100 g
- cebula żółta lub czosnkowa lub cukrowa 1 szt. lub 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy (oleju oliwkowego)
- szczypiorek (trzy szczypiory od cebuli dymki) lub podobna ilość cienkiego szczypiorku
- przyprawy:
- kumin (kmin rzymski mielony lub utłuczony w moździerzu – nie myl z kminkiem),
- pieprz,
- oregano (świeże lub suszone),
- opcjonalnie chilli w proszku gdy lubisz ostrzejsze smaki
- do dekoracji: świeże liście oregano, liście bazylii, oliwa

Przygotowanie składników
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Możesz wykorzystać cebulę: żółtą, cukrową, czosnkową, szalotkę.
- Szczypiorek posiekaj.
- Czosnek obierz.
- Paprykę pokrój w paski.
- Jeżeli nie używasz pomidorów z puszki to świeże pomidory do szakszuki przygotujesz na dwa sposoby:
- pierwszy: pomidory obierz ze skóry nożem lub specjalną obieraczką
- drugi: pomidory natnij na krzyż w jednym lub kilku miejscach. Tak przygotowane zalej całkowicie wrzątkiem i odczekaj około minuty. Odlej wrzątek i ostudź warzywa zimna wodą. W miejscach zrobionych krzyżyków skórka powinna już odchodzić. W pozostałych miejscach skóra powinna także zejść bez trudu. Pomidory przekrój na ćwiartki, potem wykrój szypułki i pokrój w kostkę ok 1 x 1 cm. Pomidory odłóż do miski, sok który z nich wycieknie nie będzie potrzebny (możesz go wypić). Pestek nie wyrzucaj, razem z pomidorami dodaj do potrawy.

Szakszuka z fetą przepis
Shakshuka z fetą przepis
- Rozgrzej większą patelnię, wlej 2 łyżki oliwy i gdy patelnia będzie gotowa dodaj cebulę, smaż kilka minut co chwilę mieszkając. Cebula powinna stać się szklista, może też lekko się zrumienić, wtedy shakshuka z fetą będzie słodsza.
- Po kilku minutach dodaj do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę, czosnek nie może się przypalić.
- Na patelnię dodaj paprykę pokrojoną w paski.
- Na patelnię dodaj pokrojone pomidory bez soku, ale z pestkami. Zawartość patelni smaż kilka minut na większej mocy palnika, mieszaj delikatnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Chcemy, żeby pomidory były wyraźnie widoczne w potrawie i nie zamieniły się w przecier. Możesz potrząsać patelnią.
- Do pomidorów, cebuli i czosnku dodaj przyprawy:
- pieprz,
- zmielony lub utłuczony w moździerzu kumin (kmin rzymski)
- opcjonalnie suszone chili, gdy lubisz ostrzejsze smaki.
- Delikatnie wymieszaj, żeby smaki się połączyły.
- W smażonych warzywach zrób miejsce łopatką i wbij do nich jajka.
- Posyp potrawę pokruszonym serem feta. NIE MIESZAJ.
- Zmniejsz moc palnika, patelnię przykryj pokrywką i smaż przez kilka minut tak, aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Czas potrzeby do otrzymania gotowej potrawy to 5 – 8 minut w zależności od mocy palnika, wielkości patelni itp.



Propozycja podania
Szakszukę można podawać na różne sposoby, ze świeżym lub grilowanym pieczywem. Możesz jeść ją z patelni lub delikatnie przenieść na talerz. Przed podaniem posyp szczypiorkiem, świeżym oregano i listkami bazylii. Szakszuka smakuje także solo jedzona bez pieczywa.

Przepisy kulinarne
Szakszuka z fetą przepis krok po kroku to ciekawy pomysł na smaczne śniadanie.
Polecam także przepisy krok po kroku:
- szakszuka
- jajka sadzone z pomidorami
- ciasto francuskie z jabłkami
- smalec z fasoli
- kotlety mielone z cukinią
- racuchy drożdżowe
- chłodnik z ogórków
- leczo
- bigos
- rosół
- pasta jajeczna
- pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
- pasta jajeczna z oliwkami
- pasta jajeczna z rybą wędzoną
Zobacz także mój profil na sm – RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Jajka sadzone z pomidorami