Szakszuka z fetą to jeszcze pyszniejsza wersja jajek duszonych z papryką i pomidorami z egotycznym kuminem. Szybko ugotujesz z przepisem krok po kroku.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje
- Przygotowanie składników: 10 minut
- Liczba porcji: 2 lub 3
- Smażenie: ok. 15 minut
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska
SKŁADNIKI
Szakszuka z fetą
UWAGA – w przepisie nie ma soli, bo dodajemy do potrawy słoną fetę.
Do dekoracji
Szakszuka z fetą PRZEPIS (Shakshuka z fetą przepis)
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Możesz wykorzystać cebulę: żółtą, cukrową, czosnkową, szalotkę.
- Szczypiorek posiekaj.
- Czosnek obierz.
- Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski.
- Jeżeli nie używasz pomidorów z puszki to świeże pomidory do szakszuki przygotujesz na dwa sposoby:
- pierwszy: pomidory obierz ze skóry nożem lub specjalną obieraczką
- drugi: pomidory natnij na krzyż w jednym lub kilku miejscach. Tak przygotowane zalej całkowicie wrzątkiem i odczekaj około minuty. Odlej wrzątek i ostudź warzywa zimna wodą. W miejscach zrobionych krzyżyków skórka powinna już odchodzić. W pozostałych miejscach skóra powinna także zejść bez trudu. Pomidory przekrój na ćwiartki, potem wykrój szypułki i pokrój w kostkę ok 1 x 1 cm. Pomidory odłóż do miski, sok który z nich wycieknie nie będzie potrzebny (możesz go wypić). Pestek nie wyrzucaj, razem z pomidorami dodaj do potrawy.
Szakszuka z fetą SMAŻENIE
- Rozgrzej większą patelnię, wlej 2 łyżki oliwy i gdy patelnia będzie gotowa dodaj cebulę, smaż kilka minut co chwilę mieszkając. Cebula powinna stać się szklista, może też lekko się zrumienić, wtedy szakszuka z fetą będzie słodsza.
- Po kilku minutach dodaj do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę, czosnek nie może się przypalić.
- Na patelnię dodaj paprykę pokrojoną w paski.
- Na patelnię dodaj pokrojone pomidory bez soku, ale z pestkami oraz passatę. Teraz też jest pora na dodanie pomidorów z puszki, jeżeli używasz ich do przygotowania potrawy.
- Zawartość patelni smaż kilka minut na większej mocy palnika, mieszaj delikatnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Chcemy, żeby pomidory były wyraźnie widoczne w potrawie i nie zamieniły się w przecier. Możesz potrząsać patelnią.
- Do pomidorów, cebuli i czosnku dodaj przyprawy:
- 1/2 łyżeczkę czarnego, mielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki zmielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu (kminu rzymskiego),
- opcjonalnie szczyptę suszonego chili, gdy lubisz ostrzejsze smaki.
- Delikatnie wymieszaj, żeby smaki się połączyły.
- W smażonych warzywach zrób miejsce łopatką i wbij do nich jajka.
- Posyp potrawę pokruszonym serem feta. NIE MIESZAJ.
- Zmniejsz moc palnika, patelnię przykryj pokrywką i smaż przez kilka minut tak, aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Czas potrzeby do otrzymania gotowej potrawy to 5 – 8 minut w zależności od mocy palnika, wielkości patelni itp.
Propozycja podania
Szakszukę z fetą można podawać na różne sposoby, ze świeżym lub grilowanym pieczywem. Możesz jeść ją z patelni lub delikatnie przenieść na talerz. Przed podaniem posyp szczypiorkiem, świeżym oregano i listkami bazylii. Szakszuka smakuje także solo jedzona bez pieczywa.
Przepisy kulinarne
Szakszuka z fetą przepis krok po kroku to ciekawy pomysł na smaczne śniadanie. Polecam także przepisy krok po kroku:
- szakszuka
- jajka sadzone z pomidorami
- ciasto francuskie z jabłkami
- smalec z fasoli
- kotlety mielone z cukinią
- racuchy drożdżowe
- chłodnik z ogórków
- leczo
- bigos
- rosół
- pasta jajeczna
- pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
- pasta jajeczna z oliwkami
- pasta jajeczna z rybą wędzoną
Na deser polecam sprawdzony biszkopt z 6 jaj, biszkopt czekoladowy oraz keks.
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Jajka sadzone z pomidorami
Popatrzyłam na zdjecie i zatęskniłam za latem. Zrobię sobie te jajeczka w sobotę.
Super 🙂
Jak uzywam pomidorów w puszce to dawać jeszcze passatę?
Jeżeli pomidory w puszce mają dużo soku to nie dodawaj. Możesz dodać połowę porcji, żeby danie było kremowe i aksamitne.