szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą to jeszcze pyszniejsza wersja jajek duszonych z papryką i pomidorami z egotycznym kuminem. Szybko ugotujesz z przepisem krok po kroku.

Informacje

  • Przygotowanie składników: 10 minut
  • Smażenie: ok. 15 minut
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

Uwaga – w przepisie nie ma soli, bo dodajemy do potrawy słoną fetę.

  • 4 jajka
  • pomidory – 2 duże lub 3 mniejsze, ok. 300 – 400 g lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • passata pomidorowa, przecier pomidorowy – ok. 120 ml, ok. pół szklanki
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • feta – 100 g
  • cebula żółta lub czosnkowa lub cukrowa 1 szt. lub 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy (oleju oliwkowego)
  • szczypiorek (trzy szczypiory od cebuli dymki) lub podobna ilość cienkiego szczypiorku
  • przyprawy:
    • kumin (kmin rzymski mielony lub utłuczony w moździerzu – nie myl z kminkiem),
    • pieprz,
    • oregano (świeże lub suszone),
    • opcjonalnie chilli w proszku gdy lubisz ostrzejsze smaki
  • do dekoracji: świeże liście oregano, liście bazylii, oliwa
szakszuka z fetą

Przygotowanie składników

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Możesz wykorzystać cebulę: żółtą, cukrową, czosnkową, szalotkę.
  2. Szczypiorek posiekaj.
  3. Czosnek obierz.
  4. Paprykę pokrój w paski.
  5. Jeżeli nie używasz pomidorów z puszki to świeże pomidory do szakszuki przygotujesz na dwa sposoby:
    • pierwszy: pomidory obierz ze skóry nożem lub specjalną obieraczką
    • drugi: pomidory natnij na krzyż w jednym lub kilku miejscach. Tak przygotowane zalej całkowicie wrzątkiem i odczekaj około minuty. Odlej wrzątek i ostudź warzywa zimna wodą. W miejscach zrobionych krzyżyków skórka powinna już odchodzić. W pozostałych miejscach skóra powinna także zejść bez trudu. Pomidory przekrój na ćwiartki, potem wykrój szypułki i pokrój w kostkę ok 1 x 1 cm. Pomidory odłóż do miski, sok który z nich wycieknie nie będzie potrzebny (możesz go wypić). Pestek nie wyrzucaj, razem z pomidorami dodaj do potrawy.

Szakszuka z fetą przepis

Shakshuka z fetą przepis

  1. Rozgrzej większą patelnię, wlej 2 łyżki oliwy i gdy patelnia będzie gotowa dodaj cebulę, smaż kilka minut co chwilę mieszkając. Cebula powinna stać się szklista, może też lekko się zrumienić, wtedy shakshuka z fetą będzie słodsza.
  2. Po kilku minutach dodaj do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę, czosnek nie może się przypalić.
  3. Na patelnię dodaj paprykę pokrojoną w paski.
  4. Na patelnię dodaj pokrojone pomidory bez soku, ale z pestkami. Zawartość patelni smaż kilka minut na większej mocy palnika, mieszaj delikatnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Chcemy, żeby pomidory były wyraźnie widoczne w potrawie i nie zamieniły się w przecier. Możesz potrząsać patelnią.
  5. Do pomidorów, cebuli i czosnku dodaj przyprawy:
    • pieprz,
    • zmielony lub utłuczony w moździerzu kumin (kmin rzymski)
    • opcjonalnie suszone chili, gdy lubisz ostrzejsze smaki.
  6. Delikatnie wymieszaj, żeby smaki się połączyły.
  7. W smażonych warzywach zrób miejsce łopatką i wbij do nich jajka.
  8. Posyp potrawę pokruszonym serem feta. NIE MIESZAJ.
  9. Zmniejsz moc palnika, patelnię przykryj pokrywką i smaż przez kilka minut tak, aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Czas potrzeby do otrzymania gotowej potrawy to 5 – 8 minut w zależności od mocy palnika, wielkości patelni itp.

Propozycja podania

Szakszukę można podawać na różne sposoby, ze świeżym lub grilowanym pieczywem. Możesz jeść ją z patelni lub delikatnie przenieść na talerz. Przed podaniem posyp szczypiorkiem, świeżym oregano i listkami bazylii. Szakszuka smakuje także solo jedzona bez pieczywa.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
szakszuka z fetą przepis

Przepisy kulinarne

Szakszuka z fetą przepis krok po kroku to ciekawy pomysł na smaczne śniadanie.

Polecam także przepisy krok po kroku:

Zobacz także mój profil na sm – RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz