szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą to jeszcze pyszniejsza wersja jajek duszonych z papryką i pomidorami z egotycznym kuminem. Szybko ugotujesz z przepisem krok po kroku.

Informacje

  • Przygotowanie składników: 10 minut
  • Liczba porcji: 2 lub 3
  • Smażenie: ok. 15 minut
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska

SKŁADNIKI

UWAGA – w przepisie nie ma soli, bo dodajemy do potrawy słoną fetę.


















szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą PRZEPIS

(Shakshuka z fetą przepis)

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Możesz wykorzystać cebulę: żółtą, cukrową, czosnkową, szalotkę.
  2. Szczypiorek posiekaj.
  3. Czosnek obierz.
  4. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski.
  5. Jeżeli nie używasz pomidorów z puszki to świeże pomidory do szakszuki przygotujesz na dwa sposoby:
    • pierwszy: pomidory obierz ze skóry nożem lub specjalną obieraczką
    • drugi: pomidory natnij na krzyż w jednym lub kilku miejscach. Tak przygotowane zalej całkowicie wrzątkiem i odczekaj około minuty. Odlej wrzątek i ostudź warzywa zimna wodą. W miejscach zrobionych krzyżyków skórka powinna już odchodzić. W pozostałych miejscach skóra powinna także zejść bez trudu. Pomidory przekrój na ćwiartki, potem wykrój szypułki i pokrój w kostkę ok 1 x 1 cm. Pomidory odłóż do miski, sok który z nich wycieknie nie będzie potrzebny (możesz go wypić). Pestek nie wyrzucaj, razem z pomidorami dodaj do potrawy.

Szakszuka z fetą SMAŻENIE

  1. Rozgrzej większą patelnię, wlej 2 łyżki oliwy i gdy patelnia będzie gotowa dodaj cebulę, smaż kilka minut co chwilę mieszkając. Cebula powinna stać się szklista, może też lekko się zrumienić, wtedy szakszuka z fetą będzie słodsza.
  2. Po kilku minutach dodaj do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę, czosnek nie może się przypalić.
  3. Na patelnię dodaj paprykę pokrojoną w paski.
  1. Na patelnię dodaj pokrojone pomidory bez soku, ale z pestkami oraz passatę. Teraz też jest pora na dodanie pomidorów z puszki, jeżeli używasz ich do przygotowania potrawy.
  2. Zawartość patelni smaż kilka minut na większej mocy palnika, mieszaj delikatnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Chcemy, żeby pomidory były wyraźnie widoczne w potrawie i nie zamieniły się w przecier. Możesz potrząsać patelnią.
  3. Do pomidorów, cebuli i czosnku dodaj przyprawy:
    • 1/2 łyżeczkę czarnego, mielonego pieprzu,
    • 1/2 łyżeczki zmielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu (kminu rzymskiego),
    • opcjonalnie szczyptę suszonego chili, gdy lubisz ostrzejsze smaki.
  4. Delikatnie wymieszaj, żeby smaki się połączyły.
  5. W smażonych warzywach zrób miejsce łopatką i wbij do nich jajka.
  6. Posyp potrawę pokruszonym serem feta. NIE MIESZAJ.
  7. Zmniejsz moc palnika, patelnię przykryj pokrywką i smaż przez kilka minut tak, aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Czas potrzeby do otrzymania gotowej potrawy to 5 – 8 minut w zależności od mocy palnika, wielkości patelni itp.

Propozycja podania

Szakszukę z fetą można podawać na różne sposoby, ze świeżym lub grilowanym pieczywem. Możesz jeść ją z patelni lub delikatnie przenieść na talerz. Przed podaniem posyp szczypiorkiem, świeżym oregano i listkami bazylii. Szakszuka smakuje także solo jedzona bez pieczywa.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
szakszuka z fetą przepis

Przepisy kulinarne

Szakszuka z fetą przepis krok po kroku to ciekawy pomysł na smaczne śniadanie. Polecam także przepisy krok po kroku:

Na deser polecam sprawdzony biszkopt z 6 jaj, biszkopt czekoladowy oraz keks.

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Justa

    Popatrzyłam na zdjecie i zatęskniłam za latem. Zrobię sobie te jajeczka w sobotę.

  2. Misia

    Jak uzywam pomidorów w puszce to dawać jeszcze passatę?

    1. Róża

      Jeżeli pomidory w puszce mają dużo soku to nie dodawaj. Możesz dodać połowę porcji, żeby danie było kremowe i aksamitne.

Dodaj komentarz