syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli nie jest ani zupą ani innym daniem, ale przyznam szczerze, że w sezonie jesienno – zimowo – wiosennym robię go równie często co rosół.

Nie pachnie cebulą, nie szczypie czosnkiem. Wygląda jak różowa lemoniada. W zależności od potrzeb jest to księżniczkowy eliksir albo sok z gumijagód. Wyjątkowo skutecznie pomaga wyganiać gile z małych i dużych nosów. Pomaga na kaszel. jest naturalnym wspomagaczem leczenia.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 15 minut + 24 godziny na macerowanie ok. 24 godzin
  • Liczba porcji: dużo
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska, wegańska (zamień miód na syrop klonowy lub cukier)

SKŁADNIKI

Syrop z cebuli

Jeżeli kupujesz cytryny z rolnictwa ekologicznego sparz je wrzątkiem, możesz dodać do syropu bez obierania. Jeżeli kupujesz cytryny bez eko certyfikatu wyszoruj je, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry.

Jeżeli do przygotowania syropu wybierzesz miód lepiej wybrać taki o neutralnym smaku, np. lipowy, wielokwiatowy niż gryczany, który ma bardzo specyficzny smak.

Czosnek lepiej zmiażdżyć niż kroić w plastry, bo tak przygotowany odda do syropu więcej składników. Używam do tego celu tłuczka kuchennego a czasem zgniatam go szerokim nożem.

Plastry imbiru też możesz zmiażdżyć tłuczkiem, podobnie jak czosnek.

Anyż gwiaździsty pokrusz na mniejsze kawałki, żeby dwie gwizdki równomiernie rozłożyć w całej zawartości słoika.









Syrop z cebuli PRZEPIS

Syrop z cebuli czosnku cytryny imbiru i miodu

  1. Do zrobienia syropu potrzebny jest większy słoik o pojemności 1 lub 1,5 litra. Wyparz go wrzątkiem.
  2. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry.
  1. Cytryny wyszoruj, sparz, obierz i pokrój w cienkie plastry. Cytryn z rolnictwa ekologicznego nie musisz ubierać.
  1. Imbir umyj i obierz ze skórki łyżeczką lub małym nożykiem.
  2. Czosnek obierz z łupin i zmiażdż np. tłuczkiem do ubijania kotletów albo szerokim nożem.

Teraz pora na ułożenie w słoiku składników na syrop. Należy je układać warstwami:

  • Kilka plastrów cebuli
  • Kilka plastrów cytryny
  • Kawałek czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 1 lub 2 goździki
  • szczypta cynamonu lub kawałek kory
  • kawałek anyżu gwiaździstego
  • łyżka miodu, cukru albo syropu klonowego

W ten sposób ułóż warstwy ze wszystkich składników. Jeżeli nie wszystko zmieściło się do słoika wróć za godzinę, cebula zmięknie i pozostałe składniki powinny się zmieścić.

Ja mój syrop z cebuli lekko ubijam tłuczkiem, żeby soki łatwiej się połączyły.

!!!! Nie zakręcaj słoika. Zostaw go przez dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odsącz syrop z cebuli na sitku lub przez gazę i schowaj do lodówki. Wypij w ciągu kilka dni, żeby nie spleśniał.

My pijemy syrop po 24 godzinach od zrobienia, po kilka łyżeczek dziennie.

Składniki syropu możesz jeszcze raz zalać miodem lub zasypać słodziwem, utłuc drewnianą pałką, jest szansa na nieco słabszy syrop z tych resztek.

Kiedyś wrzuciłam składniki syropu do wyciskarki. Otrzymałam dużo płynu, który w lodówce szybko zamienił się w nieapetyczna galaretę, więc wyciskania soku z resztek po syropie nie polecam.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Moje przepisy kulinarne

Syrop z cebuli na kaszel – syrop z cebuli dla dzieci

Syrop z cebuli dla dzieci i dla dorosłych jest idealnym wsparciem terapii leczenia. Mój syrop z cebuli czosnku miodu i cytryny jest ponadto całkiem smaczny. Ma w sobie sporo cukru, czy to z miodu, syropu klonowego czy cukru i może dlatego jest tak chętnie pity prze dzieci? Składniki na syrop z cebuli czosnku cytryny imbiru i miodu są znane ze swojego rozgrzewającego i prozdrowotnego działania.

Syrop z cebuli czosnku miodu i cytryny

Syrop zawiera także cynamon, anyż gwiaździsty i goździki.

Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.

Ten post ma 10 komentarzy

  1. Grzesiek

    Moja babcia robiła taki syrop, że tylko cebulę tą normalną, żółtą zasypywała cukrem. To był koszmar mojego dzieciństwa. Zawsze mi się chciało wymiotować jak mi dawała do picia. Ten zrobiliśmy z żoną dla córki. W życiu bym się nie spodziewał, że po pierwsze wypije jednym duszkiem, ze bedzie chciala dolewkę i ze on jest tak dobry. R e w e l a c j a!

    1. Róża

      Miło mi, że udało Ci się odczarować syrop cebulowy z niemiłych wspomnień. Życzę zdrowia!

  2. Asia

    Zrobiony. Czeka aż nabierze mocy.

  3. Coco

    Pijemy całą czwórką. Zrobiłam z podwójnej porcji, bo nas poskładało. Do domu kupuję zawsze cytryny nie pryskane i niewoskowane. Tylko, że one się bardzo szybko psują 🙁

    1. Róża

      To prawda, psują się szybciej. Syrop ma moc. Życzę zdrowia!

  4. Gosia

    Pijemy od wczoraj. Smakuje córce i to jest najwiekszy sukces 💛🧡❤💛🧡❤💛🧡❤

  5. Ula

    Czy oprócz koloru jest różnica w smaku jak wezme zwykla cebulę? 🤔

    1. Róża

      Moim zdaniem z różowej cebuli syrop jest łagodniejszy, ale jak nie masz to śmiało przygotuj syrop z żółtej. Też będzie miał moc!

Dodaj komentarz