Surówka z kiszonych ogórków to panaceum na nudne ogórki do obiadu. Pracy na 4 minuty a smak z innej bajki.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: do 30 minut
- Liczba porcji: 2 – 3
- Dieta: wegetariańska, wegańska, bezmleczna, bezglutenowa
SKŁADNIKI
Surówka z kiszonych ogórków
Surówka z kiszonych ogórków PRZEPIS
Surówka z ogórków kiszonych najlepsza jest zaraz po przygotowaniu. Niestety (albo stety) po kilku godzinach leżakowania cebula nabiera mocy i dominuje swoim smakiem w surówce.
- Kiszone ogórki, 3 średnie sztuki, pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj do salaterki.
- 1 małą, żółtą cebulę lub szalotkę pokrój w drobną kostkę lub cieniutkie piórka i dodaj do ogórków.
- Przygotuj sos, w kubku wymieszaj:
- 1 łyżeczkę musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczkę miodu,
- 1 łyżkę oleju,
- 1 szczyptę czarnego, mielonego pieprzu.
- Wymieszaj ogórki z cebulą, polej sosem, dodaj szczyptę pieprzu.
- Dodaj posiekaną, nać pietruszki – ok. 1 łyżki.
- Opcjonalnie dodaj 3 łyżki kukurydzy z puszki. Wymieszaj i podawaj do obiadu.
Propozycja podania
Surówka z kiszonych ogórków
Surówka z ogórków, także ta z kukurydzą sprawdzi się do wszystkich smażonych dań mięsnych i ryb. Dobrze będą smakować: bitki wołowe, bitki wieprzowe, kotlety mielone te tradycyjne oraz te z cukinia lub pieczarkami.
Przepisy kulinarne
Surówka z ogórków kiszonych pasuje do większości dań mięsnych, duszonych, pieczonych i smażonych. Jest uniwersalna jak kiszone ogórki, smaczna jak mało który dodatek do obiadu.
Polecam Twojej uwadze inne moje przepisy: kurczak pieczony w całości, biszkopt z 5 jaj, zupa krem z białych warzyw, sałatka gyros, biszkopt czekoladowy oraz tatar ze śledzia i tatar z łososia.
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Bitki wołowe
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Sos winegret