surówka z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków to panaceum na nudne ogórki do obiadu. Pracy na 4 minuty a smak z innej bajki.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do 30 minut
  • Liczba porcji: 2 – 3
  • Dieta: wegetariańska, wegańska, bezmleczna, bezglutenowa

SKŁADNIKI

Surówka z kiszonych ogórków









Surówka z kiszonych ogórków PRZEPIS

Surówka z ogórków kiszonych najlepsza jest zaraz po przygotowaniu. Niestety (albo stety) po kilku godzinach leżakowania cebula nabiera mocy i dominuje swoim smakiem w surówce.

  • Kiszone ogórki, 3 średnie sztuki, pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj do salaterki.
  • 1 małą, żółtą cebulę lub szalotkę pokrój w drobną kostkę lub cieniutkie piórka i dodaj do ogórków.
  • Przygotuj sos, w kubku wymieszaj:
    • 1 łyżeczkę musztardy francuskiej,
    • 1 łyżeczkę miodu,
    • 1 łyżkę oleju,
    • 1 szczyptę czarnego, mielonego pieprzu.
  • Wymieszaj ogórki z cebulą, polej sosem, dodaj szczyptę pieprzu.
  • Dodaj posiekaną, nać pietruszki – ok. 1 łyżki.
  • Opcjonalnie dodaj 3 łyżki kukurydzy z puszki. Wymieszaj i podawaj do obiadu.

Propozycja podania

Surówka z kiszonych ogórków

Surówka z ogórków, także ta z kukurydzą sprawdzi się do wszystkich smażonych dań mięsnych i ryb. Dobrze będą smakować: bitki wołowe, bitki wieprzowe, kotlety mielone te tradycyjne oraz te z cukinia lub pieczarkami.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Surówka z ogórków kiszonych pasuje do większości dań mięsnych, duszonych, pieczonych i smażonych. Jest uniwersalna jak kiszone ogórki, smaczna jak mało który dodatek do obiadu.

Polecam Twojej uwadze inne moje przepisy: kurczak pieczony w całości, biszkopt z 5 jaj, zupa krem z białych warzyw, sałatka gyros, biszkopt czekoladowy oraz tatar ze śledzia i tatar z łososia.

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz