surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu chrupie jak mało która. Modra kapusta bywa twarda, ale kilka sprytnych trików sprawi, że będzie i delikatna i bardzo, bardzo smaczna.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do 15 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: wegańska, wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

Surówka z czerwonej kapusty











Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Jeżeli chcesz przygotować surówkę z czerwonej kapusty z majonezem zamień oliwę na majonez dokładnie w takiej samej ilości. Wszystkie pozostałe kroki wykonaj bez zmian.


Surówka z czerwonej kapusty PRZEPIS

Surówka z kapusty czerwonej jest nieco podobna do pierwszej i ostatniej warstwy tej sałatki: sałatka gyros z czerwoną kapustą. Przyznam się, że za każdym razem, gdy robię gyrosa z czerwoną kapustą to do obiadu robię tę surówkę. Nie skazuję na śmierć przez powolne wyschnięcie połowy kapusty 🙂

  1. Czerwoną kapustę oczyść z uszkodzonych liści. Kapustę przekrój wzdłuż na pół, tak, żeby linia cięcia przebiegła przez głąb.
  2. Czerwoną kapustę poszatkuj na mandolinie, szatkownicy albo bardzo drobno pokrój. Bardziej w paseczki niż w kostkę. Przydać się może także maszynka do krojenia warzyw.
  3. Jeżeli przygotowujesz surówkę z marchewką zetrzyj ją na tarce, na większych lub mniejszych oczkach.
  4. Przełóż ją do większej, roboczej miski.
  5. Dodaj:
    • 1 łyżkę octu jabłkowego lub z białego wina
    • 2 łyżki oliwy. Czasem dodaję oliwę klasyczną a czasem dodaję oliwę cytrynową albo z chili. A czasem do surówki leci olej rzepakowy zimnotłoczony, który uwielbiam.
    • 1 łyżeczkę cukru białego lub brązowego.
    • po szczypcie soli i szczypcie czarnego mielonego pieprzu
  6. Teraz ugniataj i mieszaj jednocześnie kapustę czerwoną ze wszystkimi przyprawami i opcjonalnie marchewką. Ile ją ugniatać? Spróbuj co jakiś czas kawałeczek. Jeżeli smakuje Ci to znaczy, że już wystarczy.
  7. Jedną małą cebulę żółtą albo lepiej szalotkę przekrój wzdłuż na pół, obierz i każdą połówkę pokrój w cieniutkie plasterki. Dodaj są do kapusty.
  8. Jedno średnie jabłko, najlepiej twarde obierz ze skóry i pokrój w drobna kostkę albo paseczki. Dodaj do kapusty.
  9. Dodaj 3 łyżki drobno posiekanego koperku.
  10. Teraz delikatnie zamieszaj, żeby połączyć wszystkie smaki.
  11. Jeżeli surówka jest za sucha możesz dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy.
  12. To jest surówka z czerwoną kapustą bez majonezu. Jeżeli chcesz przygotować surowka z czerwonej kapusty z majonezem zamień oliwę na 2 łyżki tego sosu.
  13. Najsmaczniejsza jest, gdy smaki się połączą a surówka odpocznie przez kilkanaście, kilkadziesiąt minut.
  14. Udekoruj koperkiem albo natką pietruszki.

Propozycja podania

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Surówka z kapusty czerwonej z majonezem lub bez pasuje w zasadzie do większości dań z ziemniakami, kaszą czy makaronem. Jest orzeźwiająca, chrupiąca i bardzo smaczna. Przygotuj do niej kotlety mielone, pulpety, duszoną rybę, albo bitki wołowe czy bitki wieprzowe. Pasuje smakiem do bardzo wielu dań. Serdecznie ją polecam.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne – surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem

Surówka z modrej kapusty może być przygotowana w kilku wersjach, jako: surówka z modrej kapusty z jabłkiem, z marchewką, z majonezem lub tylko z oliwą. Każda wersja jest pyszna i pełna witamin.

Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu czy surówka z czerwonej kapusty z majonezem?

Decyzja między surówką z czerwonej kapusty bez majonezu a surówką z czerwonej kapusty z majonezem zależy od Twoich preferencji smakowych i celów zdrowotnych.

Jeśli stawiasz na lekkość i chcesz zachować niską kaloryczność dania, surówka bez majonezu może być idealnym wyborem. Wprowadza ona świeżość i chrupkość czerwonej kapusty, podkreślając naturalny smak warzywa. To świetna opcja dla tych, którzy preferują dania lekkie i fit.

Z kolei, jeśli lubisz klasyczny, kremowy smak, surówka z majonezem może dostarczyć dodatkowej satysfakcji smakowej. Majonez dodaje bogactwa i kremowej konsystencji surówce, nadając jej delikatny smak. To doskonała opcja dla miłośników klasycznych, pełnych smaku potraw.

Ostateczny wybór zależy od Twoich upodobań i diety. Surówka może być smaczna zarówno bez majonezu, jak i z nim. Eksperymentuj z różnymi wariantami, aby znaleźć idealną kombinację smaków, która spełni Twoje oczekiwania.

Surówka z to zadziwiająco kolorowa uczta. Przygotuj ją do obiadu, gdy szukasz niezwykłego smaku, a jednocześnie chcesz nacieszyć oczy pięknym kolorem warzyw Przygotuj się na podróż po tęczy smaków z tą surówką z modrej kapusty – prawdziwą gwiazdą obiadu!

Czerwona kapusta nie tylko rozświetli Twoje danie, ale również dostarczy Ci porcję witamin i minerałów. To jak superbohater wśród warzyw! Dodaj majonezu, a surówka z modrej kapusty będzie jeszcze smaczniejsza.

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Surówka z kapusty czerwonej kapusty z majonezem to tylko początek! Połącz ją z ulubionymi składnikami i stwórz sałatkę, która zawróci w głowie nie tylko Twoją, ale i Twoich gości. Bo kapusta czerwona to nie tylko warzywo, to prawdziwy bohater diety, bogata w antyoksydanty, doskonale sprawdzi się jako gwiazda zdrowego obiadu.

Wypróbuj także inne surówki: brukselka z boczkiem i skórka cytryny, surówka z cykorii, jabłka i orzechów, brukselka, mizeria. To różnorodny zestaw przepisów, jestem pewna że któryś przypadnie Ci do gustu.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz