Surówka z cykorii zajmuje specjalne miejsce na mojej liście ulubionych surówek do obiadu. Gorzka od cykorii, słodka od jabłka. Słodko – pikantny sos i do tego chrupiące orzechy. Ta surówka jest po prostu pyszna.
Co znajdziesz w przepisie:
SKŁADNIKI
Surówka z cykorii z jabłkiem
Sos winegret
Sos winegret to cudowny, prosty sok, który można modyfikować na wiele sposobów. Poniżej klasyczny, musztardowo – miodowy sos do surówki z cykorii.
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Liczba porcji: 2 – 3
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska, wegańska
Surówka z cykorii, jabłka i orzechów PRZEPIS
Przygotowanie warzyw, jabłek i orzechów
Surówka z cykorii z jabłkiem to ekspresowa surówka. Smak wybacza nawet niezbyt staranne pokrojenie warzyw.
- Cykorie opłucz, ewentualnie usuń zniszczone listki. Cykorię przekrój wzdłuż i pokrój w cienkie paski.
- Jabłko umyj. Możesz nie obieraj skórki. Jeżeli jest brzydka albo wolisz dodać do sałatki sam miąższ usuń skórkę. Ja dodaję jabłko ze skórą albo obieram tylko połowę owocu.
- Orzechy włoskie posiekaj na grubsze kawałki i upraż na patelni, na małej mocy palnika.
- Przygotuj sos winegret.
- Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Do miski przełóż wszystkie składniki i polej sosem.
Sos winegret
Przygotuj miskę o niskim rancie, taką w której z łatwością możesz ubić pianę z białek – to nie pomyłka.
- W miseczce wymieszaj rózga kuchenną:
- 1 łyżkę soku z cytryny lub octu z białego wina,
- 1 łyżeczkę musztardy,
- 1 łyżeczkę miodu,
- szczyptę pieprzu,
- niewielką szczyptę soli.
- Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą zacznij powoli wlewać oliwę lub zimnotloczony olej rzepakowy jednocześnie ubijając sos trzepaczką (jak przy ubijania białek jaj lub majonezu). W sumie do sosu należy dodać 3 łyżki oliwy.
- Jeżeli po dodaniu całej oliwy sos się rozwarstwi ubijaj nadal, aż stanie się jednolita emulsją. Sos winegret musi być jednolity i od tego nie ma wyjątków.
- Taki sos możesz dodać do surówki lub przechowywać przez dłuższy czas w lodówce. W lodówce może zgęstnieć, ale w temperaturze pokojowej znowu stanie się płynny.
Propozycja podania
Surówka z cykorii i jabłka
Surówka z cykorii i jabłka i orzechów włoskich jest świetnym dodatkiem do potraw z mięsa i bezmięsnych pulpetów, kotletów, panierowanego sera camembert. Jest orzeźwiającą, soczysta i ma ciekawy, złożony smak. Ja uwielbiam.
Przepisy kulinarne
Surówka z cykorii, jabłka i orzechów włoskich polecana jest do takich potraw jak: kotlety mielone, schabowe, gulasz wołowy, gulasz wieprzowe czy bitki wieprzowe, bitki wołowe. Przepisy na te dania znajdziesz na blogu. Polecam także zupy.
Pingback: Surówka z czerwonej kapusty
Zrobiłam i pokochałam. Zeżarłam całą przed obiadem. Upsik….. 😉
Czasem bywa i tak 🙂
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Sos winegret
Pingback: Bitki wołowe