surówka z cykorii

Surówka z cykorii, jabłka i orzechów

Surówka z cykorii zajmuje specjalne miejsce na mojej liście ulubionych surówek do obiadu. Gorzka od cykorii, słodka od jabłka. Słodko – pikantny sos i do tego chrupiące orzechy. Ta surówka jest po prostu pyszna.

SKŁADNIKI

Surówka z cykorii z jabłkiem








Sos winegret

Sos winegret to cudowny, prosty sok, który można modyfikować na wiele sposobów. Poniżej klasyczny, musztardowo – miodowy sos do surówki z cykorii.







Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Liczba porcji: 2 – 3
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska, wegańska

Surówka z cykorii, jabłka i orzechów PRZEPIS

Przygotowanie warzyw, jabłek i orzechów

Surówka z cykorii z jabłkiem to ekspresowa surówka. Smak wybacza nawet niezbyt staranne pokrojenie warzyw.

  • Cykorie opłucz, ewentualnie usuń zniszczone listki. Cykorię przekrój wzdłuż i pokrój w cienkie paski.
  • Jabłko umyj. Możesz nie obieraj skórki. Jeżeli jest brzydka albo wolisz dodać do sałatki sam miąższ usuń skórkę. Ja dodaję jabłko ze skórą albo obieram tylko połowę owocu.
  • Orzechy włoskie posiekaj na grubsze kawałki i upraż na patelni, na małej mocy palnika.
  • Przygotuj sos winegret.
  • Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Do miski przełóż wszystkie składniki i polej sosem.

Sos winegret

Przygotuj miskę o niskim rancie, taką w której z łatwością możesz ubić pianę z białek – to nie pomyłka.

  • W miseczce wymieszaj rózga kuchenną:
    • 1 łyżkę soku z cytryny lub octu z białego wina,
    • 1 łyżeczkę musztardy,
    • 1 łyżeczkę miodu,
    • szczyptę pieprzu,
    • niewielką szczyptę soli.
  • Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą zacznij powoli wlewać oliwę lub zimnotloczony olej rzepakowy jednocześnie ubijając sos trzepaczką (jak przy ubijania białek jaj lub majonezu). W sumie do sosu należy dodać 3 łyżki oliwy.
  • Jeżeli po dodaniu całej oliwy sos się rozwarstwi ubijaj nadal, aż stanie się jednolita emulsją. Sos winegret musi być jednolity i od tego nie ma wyjątków.
  • Taki sos możesz dodać do surówki lub przechowywać przez dłuższy czas w lodówce. W lodówce może zgęstnieć, ale w temperaturze pokojowej znowu stanie się płynny.

Propozycja podania

Surówka z cykorii i jabłka

Surówka z cykorii i jabłka i orzechów włoskich jest świetnym dodatkiem do potraw z mięsa i bezmięsnych pulpetów, kotletów, panierowanego sera camembert. Jest orzeźwiającą, soczysta i ma ciekawy, złożony smak. Ja uwielbiam.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Surówka z cykorii, jabłka i orzechów włoskich polecana jest do takich potraw jak: kotlety mielone, schabowe, gulasz wołowy, gulasz wieprzowe czy bitki wieprzowe, bitki wołowe. Przepisy na te dania znajdziesz na blogu. Polecam także zupy.

Ten post ma 6 komentarzy

  1. agata

    Zrobiłam i pokochałam. Zeżarłam całą przed obiadem. Upsik….. 😉

Dodaj komentarz