Kto tęskni za greckimi wakacjami? Spanakopita to placek z ciasta filo zapiekany ze szpinakiem, ziołami i fetą. Smak tego specjału jest warty każdej kropli oliwy przeznaczonej na jego wykonanie. Może i jest kaloryczny, ale kto by się tym przejmował?
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 30 minut
- Pieczenie: 35 – 45 minut, grzanie góra – dół 200 oC, termoobieg 180 oC
- Liczba porcji : 12- 15
- Dieta: wegetariańska
SKŁADNIKI
Spanakopita
Spanakopita PRZEPIS
Spanakopitę możesz zrobić w prostokątnej formie, wtedy kawałki wyjdą równe a placek będzie łatwiej podzielny. Ja tym razem zrobiłam ją w okrągłej formie żaroodpornej, żeby ładniej prezentowała się podczas rodzinnej uroczystości.
- Do pieczenia weź formę o rozmiarze takim jak ciasto filo lub nieco mniejszym. W okrągłym naczyniu będę zawijać więcej ciasta. Zobacz na poniższych zdjęciach.
- Blachę wysmaruj oliwą. Do nanoszenia oliwy najlepiej wykorzystać pędzel, np. silikonowy.
- Umyj i osusz zieleninę.
- Umyty szpinak oraz miętę, pietruszkę, koper i szczypiorek niedbale posiekaj i włóż do bardzo dużej miski.
- Cebule obierz, przekrajaj na pół i krój w cienkie półplastry. Pokrojoną dodaj do zieleniny.
- Do miski dodaj pokruszoną fetę lub inny miękki i słony ser.
- Dodaj także:
- 1 łyżeczkę oregano
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- Teraz pora na wymieszanie zawartości miski. Ściskaj i ugniataj zieleninę, żeby dokładnie połączyć szpinak, zioła, przyprawy i ser. Cebula powinna zmięknąć.
- Policz płaty ciasta filo i odłóż połowę. Przykryj tą część wilgotną ścierką kuchenną, bo ciasto filo bardzo szybko wysycha i przestaje być elastyczne.
- Na wysmarowaną oliwą formę połóż pierwszy płat ciasta, posmaruj oliwą a brzegi zawiń do środka i posmaruj oliwą.
- W ten sposób wyłóż blachę połową płatów ciasta filo.
- Na ciasto wyłóż cały farsz. Wyrównaj go łyżką lub dłonią.
- Na farsz wykładaj ciasto w ten sam sposób. Płat ciasta filo, oliwa, zawiń brzegi i posmaruj je oliwą. Ostatni płat także posmaruj.
- Ważne: potnij placek szpinakowy na porcje przed pieczeniem. Przekrajaj wszystkie warstwy spanakopity. Po upieczeniu kawałki pozostaną równe i łatwo je bedzie można wyciągnąć z formy. Jezeli nie pokroisz placka przed pieczeniem to potem ciasto filo bedzie się kruszyć na kawalki. Placek bedzie smaczny, ale bardzo trudno bedzie go podzielić i estetycznie podać.
- Piecz około 35 – 45 minut w temperaturze 200 oC (grzanie góra – dół) lub 180 oC z termoobiegiem do zarumieniania placka szpinakowego.
Propozycja podania
Spanakopita, ciasto filo ze szpinakiem i fetą) jest smaczna na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jeżeli chcesz, żeby chrupała podgrzej ją kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Możesz ją zamrozić i podgrzać przed podaniem.
Przepisy kulinarne – ciasto filo ze szpinakiem i fetą
Ciasto filo ze szpinakiem i serem
Spanakopita jest wartościową przekąską, mimo sporej kaloryczności. Smaki i aromaty ziół pięknie się balansują, dając przepyszne danie. Jest wiele opcji zawijania nadzienia szpinakowego w placki filo. Może kiedyś dorzucę tutaj dodatkowe zdjęcia. Polecam Twojej uwadze moje inne przepisy: zupy, przepisy na śniadanie, czy lunch.
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 przepisy
- zupa kalafiorowa z soczewicą
- wątróbka drobiowa z cebulą
- Ajapsandali
- zupa krem z pieczonej papryki
- pesto
- gofry
- zupa krem z białych warzyw
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- tiramisu
- zupa tajska
- hummus
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Zupa cebulowa na białym winie
Pingback: Zupa cebulowa - RóżaGotuje.pl
Pingback: Keftedes