spanakopia

Spanakopita

Kto tęskni za greckimi wakacjami? Spanakopita to placek z ciasta filo zapiekany ze szpinakiem, ziołami i fetą. Smak tego specjału jest warty każdej kropli oliwy przeznaczonej na jego wykonanie. Może i jest kaloryczny, ale kto by się tym przejmował?

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Pieczenie: 35 – 45 minut, grzanie góra – dół 200 oC, termoobieg 180 oC
  • Liczba porcji : 12- 15
  • Dieta: wegetariańska

SKŁADNIKI

Spanakopita













spanakopita

Spanakopita PRZEPIS

Spanakopitę możesz zrobić w prostokątnej formie, wtedy kawałki wyjdą równe a placek będzie łatwiej podzielny. Ja tym razem zrobiłam ją w okrągłej formie żaroodpornej, żeby ładniej prezentowała się podczas rodzinnej uroczystości.

  1. Do pieczenia weź formę o rozmiarze takim jak ciasto filo lub nieco mniejszym. W okrągłym naczyniu będę zawijać więcej ciasta. Zobacz na poniższych zdjęciach.
  2. Blachę wysmaruj oliwą. Do nanoszenia oliwy najlepiej wykorzystać pędzel, np. silikonowy.
  3. Umyj i osusz zieleninę.
  1. Umyty szpinak oraz miętę, pietruszkę, koper i szczypiorek niedbale posiekaj i włóż do bardzo dużej miski.
  1. Cebule obierz, przekrajaj na pół i krój w cienkie półplastry. Pokrojoną dodaj do zieleniny.
  2. Do miski dodaj pokruszoną fetę lub inny miękki i słony ser.
  3. Dodaj także:
    • 1 łyżeczkę oregano
    • pół łyżeczki soli
    • pół łyżeczki pieprzu
  1. Teraz pora na wymieszanie zawartości miski. Ściskaj i ugniataj zieleninę, żeby dokładnie połączyć szpinak, zioła, przyprawy i ser. Cebula powinna zmięknąć.
  1. Policz płaty ciasta filo i odłóż połowę. Przykryj tą część wilgotną ścierką kuchenną, bo ciasto filo bardzo szybko wysycha i przestaje być elastyczne.
  2. Na wysmarowaną oliwą formę połóż pierwszy płat ciasta, posmaruj oliwą a brzegi zawiń do środka i posmaruj oliwą.
  1. W ten sposób wyłóż blachę połową płatów ciasta filo.
  2. Na ciasto wyłóż cały farsz. Wyrównaj go łyżką lub dłonią.
  1. Na farsz wykładaj ciasto w ten sam sposób. Płat ciasta filo, oliwa, zawiń brzegi i posmaruj je oliwą. Ostatni płat także posmaruj.
  1. Ważne: potnij placek szpinakowy na porcje przed pieczeniem. Przekrajaj wszystkie warstwy spanakopity. Po upieczeniu kawałki pozostaną równe i łatwo je bedzie można wyciągnąć z formy. Jezeli nie pokroisz placka przed pieczeniem to potem ciasto filo bedzie się kruszyć na kawalki. Placek bedzie smaczny, ale bardzo trudno bedzie go podzielić i estetycznie podać.
  1. Piecz około 35 – 45 minut w temperaturze 200 oC (grzanie góra – dół) lub 180 oC z termoobiegiem do zarumieniania placka szpinakowego.
spanakopita

Propozycja podania

Spanakopita, ciasto filo ze szpinakiem i fetą) jest smaczna na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jeżeli chcesz, żeby chrupała podgrzej ją kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Możesz ją zamrozić i podgrzać przed podaniem.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
spanakopia

Przepisy kulinarne – ciasto filo ze szpinakiem i fetą

Ciasto filo ze szpinakiem i serem

Spanakopita jest wartościową przekąską, mimo sporej kaloryczności. Smaki i aromaty ziół pięknie się balansują, dając przepyszne danie. Jest wiele opcji zawijania nadzienia szpinakowego w placki filo. Może kiedyś dorzucę tutaj dodatkowe zdjęcia. Polecam Twojej uwadze moje inne przepisy: zupy, przepisy na śniadanie, czy lunch.

Ten post ma 5 komentarzy

Dodaj komentarz