spanakopia

Spanakopita

Kto tęskni za greckimi wakacjami? Spanakopita to placek z ciasta filo zapiekany ze szpinakiem, ziołami i fetą. Smak tego specjału jest warty każdej kropli oliwy przeznaczonej na jego wykonanie. Może i jest kaloryczny, ale kto by się tym przejmował?

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Pieczenie: 35 – 45 minut, grzanie góra – dół 200 oC, termoobieg 180 oC
  • Liczba porcji : 12- 15
  • Dieta: wegetariańska

Składniki

  • świeży szpinak, np. młody szpinak baby – 600 g (2 standardowe paczki po 300 g)
  • mięta pieprzowa – 1 pęczek, jeżeli używasz mięty z ogrodu o twardych łodygach weź tylko liście z tego pęczku
  • nać pietruszki – 1 pęczek
  • koper – 1 pęczek
  • cebule żółte – 4 duże
  • szczypior – 1 pęczek
  • ser feta lub mizithra, czyli miękki ser owczo – kozi – 400 g
  • oliwa extra vergine, najlepiej niefiltrowana – 200 ml, ok. 2/3 szklanki
  • ciasto filo – 1 opakowanie (450 g)
  • przyprawy
    • oregano – 1 łyżeczka
    • pieprz – pół łyżeczki lub więcej, do smaku
    • sól – pół łyżeczki lub więcej, do smaku
spanakopita

Spanakopita przepis

Spanakopitę możesz zrobić w prostokątnej formie, wtedy kawałki wyjdą równe a placek będzie łatwiej podzielny. Ja tym razem zrobiłam ją w okrągłej formie żaroodpornej, żeby ładniej prezentowała się podczas rodzinnej uroczystości.

  1. Do pieczenia weź formę o rozmiarze takim jak ciasto filo lub nieco mniejszym. W okrągłym naczyniu będę zawijać więcej ciasta. Zobacz na poniższych zdjęciach.
  2. Blachę wysmaruj oliwą. Do nanoszenia oliwy najlepiej wykorzystać pędzel, np. silikonowy.
  3. Umyj i osusz zieleninę.
  1. Umyty szpinak oraz miętę, pietruszkę, koper i szczypiorek niedbale posiekaj i włóż do bardzo dużej miski.
  1. Cebule obierz, przekrajaj na pół i krój w cienkie półplastry. Pokrojoną dodaj do zieleniny.
  2. Do miski dodaj pokruszoną fetę lub inny miękki i słony ser.
  3. Dodaj także:
    • 1 łyżeczkę oregano
    • pół łyżeczki soli
    • pół łyżeczki pieprzu
  1. Teraz pora na wymieszanie zawartości miski. Ściskaj i ugniataj zieleninę, żeby dokładnie połączyć szpinak, ziola, przyprawy i ser. Cebula powinna zmięknąć.
  1. Policz płaty ciasta filo i odłóż połowę. Przykryj tą część wilgotną ścierką kuchenną, bo ciasto filo bardzo szybko wysycha i przestaje być elastyczne.
  2. Na wysmarowaną oliwą formę połóż pierwszy płat ciasta, posmaruj oliwą a brzegi zawiń do środka i posmaruj oliwą.
  1. W ten sposób wyłóż blachę połową platow ciasta filo.
  2. Na ciasto wyłóż cały farsz. Wyrównaj go łyżką lub dłonią.
  1. Na farsz wykladaj ciasto w ten sam sposób. Płat ciasta filo, oliwa, zawiń brzegi i posmaruj je oliwą. Ostatni płat takze posmaruj.
  1. Ważne: potnij placek szpinakowy na porcje przed pieczeniem. Przekrajaj wszystkie warstwy spanakopity. Po upieczeniu kawałki pozostaną równe i łatwo je bedzie można wyciągnąć z formy. Jezeli nie pokroisz placka przed pieczeniem to potem ciasto filo bedzie się kruszyć na kawalki. Placek bedzie smaczny, ale bardzo trudno bedzie go podzielić i estetycznie podać.
  1. Piecz około 35 – 45 minut w temperaturze 200 oC (grzanie góra – dół) lub 180 oC z termoobiegiem do zarumieniania placka szpinakowego.
spanakopita

Propozycja podania

Spanakopita jest smaczna na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jezeli chcesz, zeby chrupała podgrzej ją kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC.

Możesz ją zamrozić i podgrzać przed podaniem.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
spanakopia

Przepisy kulinarne

Spanakopita jest wartościową przekąską, mimo sporej kaloryczności. Smaki i sromaty ziół pięknie się balansują, dając przepyszne danie.

Jest wiele opcji zawijania nadzienia szpinakowego w placki filo. Może kiedyś dorzucę tutaj dodatkowe zdjęcia.

Polecam Twojej uwadze moje inne przepisy: zupy, przepisy na śniadanie, czy lunch.

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz