sos winegret

Sos winegret

Sos winegret to podstawowy i najszybszy sos do warzyw. Zrobiony starannie nie rozwarstwi i jest jednolitą emulsją przez długi czas. Zrób większą porcję, bo sos doskonale przechowuje się w lodówce przez dłuższy czas.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Liczba porcji: 450 ml
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska, wegańska

SKŁADNIKI

Sos winegret

Baza na sos vinaigrette to coś kwaśnego i oliwa w proporcji 1 : 3. Możesz przygotować sos w większej ilości i przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Jedyna rzecz, którą może spotkać sos przechowywany w chłodzie to zgęstnienie oliwy. Po ociepleniu sos wraca do pierwotnej formy.

Coś kwaśnego: sok z cytryny lub pikantny sok z li9metki, ocet z białego wina lub ocet jabłkowy.

Coś olejowego: olej rzepakowy rafinowany lub zimnotłoczony (bardzo polecam), oliwa z oliwek (polecam równie gorąco), olej słonecznikowy.






Sos winegret PRZEPIS

Sos najłatwiej zrobisz w malakserze, ale możesz także ubić go rózgą kuchenną w średniej wielkości misce.

  1. Do pojemnika malaksera dodaj:
    • 100 ml soku z cytryny,
    • 80 g płynnego miodu o łagodnym smaku (gryczany odpada),
    • 1 łyżeczkę musztardy Dijon albo innej o ostrym smaku,
    • małą szczyptę soli.
  2. Składniki połącz na wysokich obrotach malaksera lub bardzo szybko ubij do jednolitej emulsji.
  3. Odmierz 300 ml oleju lub oliwy i dodaj ją w trzech partiach do składników, mocno mieszkając składniki po każdej dolewce oliwy.
  4. Gotowy sos vinegrette powinien być gęsty i jedwabiście gładki, w swojej strukturze podobny do majonezu.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Sos winegret jest pierwszorzędnym dodatkiem do sałaty i sezonowych warzyw. Polecam do wypróbowania sałatki, surówki i dodatki z warzyw z moich przepisów: surówka z cykorii, jabłka i orzechów, młoda kapusta zasmażana, surówka z kiszonych ogórków, brukselka, mizeria.

Dodaj komentarz