Sos winegret to podstawowy i najszybszy sos do warzyw. Zrobiony starannie nie rozwarstwi i jest jednolitą emulsją przez długi czas. Zrób większą porcję, bo sos doskonale przechowuje się w lodówce przez dłuższy czas.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Liczba porcji: 450 ml
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska, wegańska
SKŁADNIKI
Sos winegret
Baza na sos vinaigrette to coś kwaśnego i oliwa w proporcji 1 : 3. Możesz przygotować sos w większej ilości i przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Jedyna rzecz, którą może spotkać sos przechowywany w chłodzie to zgęstnienie oliwy. Po ociepleniu sos wraca do pierwotnej formy.
Coś kwaśnego: sok z cytryny lub pikantny sok z li9metki, ocet z białego wina lub ocet jabłkowy.
Coś olejowego: olej rzepakowy rafinowany lub zimnotłoczony (bardzo polecam), oliwa z oliwek (polecam równie gorąco), olej słonecznikowy.
Sos winegret PRZEPIS
Sos najłatwiej zrobisz w malakserze, ale możesz także ubić go rózgą kuchenną w średniej wielkości misce.
- Do pojemnika malaksera dodaj:
- 100 ml soku z cytryny,
- 80 g płynnego miodu o łagodnym smaku (gryczany odpada),
- 1 łyżeczkę musztardy Dijon albo innej o ostrym smaku,
- małą szczyptę soli.
- Składniki połącz na wysokich obrotach malaksera lub bardzo szybko ubij do jednolitej emulsji.
- Odmierz 300 ml oleju lub oliwy i dodaj ją w trzech partiach do składników, mocno mieszkając składniki po każdej dolewce oliwy.
- Gotowy sos vinegrette powinien być gęsty i jedwabiście gładki, w swojej strukturze podobny do majonezu.
Przepisy kulinarne
Sos winegret jest pierwszorzędnym dodatkiem do sałaty i sezonowych warzyw. Polecam do wypróbowania sałatki, surówki i dodatki z warzyw z moich przepisów: surówka z cykorii, jabłka i orzechów, młoda kapusta zasmażana, surówka z kiszonych ogórków, brukselka, mizeria.