Smarowidło z wątróbki to pomysł na wykorzystanie pozostałości wątróbki z obiadu, ale ja zazwyczaj smażę podroby z myślą o przygotowaniu tego dodatku do pieczywa. Na blogu jest jeszcze pasta z wątróbki, też całkiem smaczna. Polecam obie.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: do godziny (licząc czas smażenia wątróbki)
- Liczba porcji: 250 g
- Dieta: bezglutenowa (do wątróbki wykorzystaj mąkę bezglutenową), bezmleczna
SKŁADNIKI
Smarowidło z wątróbki
Do podania
Do smarowidła z wątróbki pasuje każdy rodzaj pieczywa. Smarowidło możesz udekorować karmelizowana cebulą, kawałkiem kiszonego ogórka albo zjeść bez dekoracji.
Smarowidło z wątróbki PRZEPIS
- Wątróbkę (ok. 200 g) oczyść z błonek i tłuszczu. Jeżeli wątróbka jest poplamiona żółcią to te fragmenty należy wykroić i wyrzucić, żeby wątróbka nie była gorzka. Większe kawałki podziel na mniejsze, aby były podobnej wielkości.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj surową wątróbkę i smaż przez kilka minut. Porady na temat smażenia wątróbki znajdziesz w tym artykule: jak usmażyć wątróbkę drobiową.
- Wątróbka do smarowidła powinna być usmażona także w środku, nie powinna być krwista. Nożykiem nakrój największy kawałek wątróbki i sprawdź jaki ma kolor wewnątrz. Jeżeli jest lekko różowa, ale nie krwista to wątróbka jest gotowa.
- Przełóż wątróbkę do miseczki, żeby ostygła.
- Jedną średnią cebulę przekrój na pół w linii korzenie – szczypior, obierz z łupin i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy lub oleju i smaż cebulę przez kilka minut ma średnim ogniu.
- Do wątróbki dodaj poniższe składniki i zmiksuj na gładko blenderem:
- 2 jajka ugotowane na twardo (jajko możesz rozdrobnić widelcem),
- 2 łyżeczki ostrej musztardy np. Dijon,
- 1 łyżkę soku z pomarańczy,
- dużą szczyptę czarnego mielonego pieprzu,
- szczyptę tymianku,
- szczyptę soli, do smaku.
- Na koniec dodaj 3 lub 4 łyżki krojonej natki pietruszki.
- Schowaj do lodówki na 2 godziny, żeby smarowidło stężało.
Propozycja podania
Smarowidło z wątróbki drobiowej jest pyszne z każdym rodzajem pieczywa. W lodówce można przechować przed 2 – 3 dni. Możesz udekorować karmelizowaną, czerwoną cebulą.
Przepisy kulinarne – smarowidło z wątróbki drobiowej
Szukasz wyjątkowego smarowidła do swoich kanapek? Moje smarowidło z wątróbki to idealny wybór! Moja receptura oparta jest na najlepszych składnikach, a wśród nich króluje soczysta wątróbka, która nadaje paście świetnego smaku i konsystencji. Smarowidło z wątróbki doskonale komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa, dodając im niepowtarzalnego aromatu i smaku.
Polecam także: bitki wołowe, biszkopt z 7 jaj, biszkopt czekoladowy, kapuśniak z kiszonej kapusty, grochówka, fasolka po bretońsku.
Pingback: Pasta z wątróbki
Pingback: Jak usmażyć wątróbkę drobiową
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą