smarowidło z wątróbki drobiowej

Smarowidło z wątróbki

Smarowidło z wątróbki to pomysł na wykorzystanie pozostałości wątróbki z obiadu, ale ja zazwyczaj smażę podroby z myślą o przygotowaniu tego dodatku do pieczywa. Na blogu jest jeszcze pasta z wątróbki, też całkiem smaczna. Polecam obie.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do godziny (licząc czas smażenia wątróbki)
  • Liczba porcji: 250 g
  • Dieta: bezglutenowa (do wątróbki wykorzystaj mąkę bezglutenową), bezmleczna

SKŁADNIKI

Smarowidło z wątróbki












Do podania

Do smarowidła z wątróbki pasuje każdy rodzaj pieczywa. Smarowidło możesz udekorować karmelizowana cebulą, kawałkiem kiszonego ogórka albo zjeść bez dekoracji.

Smarowidło z wątróbki PRZEPIS

  • Wątróbkę (ok. 200 g) oczyść z błonek i tłuszczu. Jeżeli wątróbka jest poplamiona żółcią to te fragmenty należy wykroić i wyrzucić, żeby wątróbka nie była gorzka. Większe kawałki podziel na mniejsze, aby były podobnej wielkości.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj surową wątróbkę i smaż przez kilka minut. Porady na temat smażenia wątróbki znajdziesz w tym artykule: jak usmażyć wątróbkę drobiową.
  • Wątróbka do smarowidła powinna być usmażona także w środku, nie powinna być krwista. Nożykiem nakrój największy kawałek wątróbki i sprawdź jaki ma kolor wewnątrz. Jeżeli jest lekko różowa, ale nie krwista to wątróbka jest gotowa.
  • Przełóż wątróbkę do miseczki, żeby ostygła.
  • Jedną średnią cebulę przekrój na pół w linii korzenie – szczypior, obierz z łupin i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy lub oleju i smaż cebulę przez kilka minut ma średnim ogniu.
  • Do wątróbki dodaj poniższe składniki i zmiksuj na gładko blenderem:
    • 2 jajka ugotowane na twardo (jajko możesz rozdrobnić widelcem),
    • 2 łyżeczki ostrej musztardy np. Dijon,
    • 1 łyżkę soku z pomarańczy,
    • dużą szczyptę czarnego mielonego pieprzu,
    • szczyptę tymianku,
    • szczyptę soli, do smaku.
  • Na koniec dodaj 3 lub 4 łyżki krojonej natki pietruszki.
  • Schowaj do lodówki na 2 godziny, żeby smarowidło stężało.

Propozycja podania

Smarowidło z wątróbki drobiowej jest pyszne z każdym rodzajem pieczywa. W lodówce można przechować przed 2 – 3 dni. Możesz udekorować karmelizowaną, czerwoną cebulą.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne – smarowidło z wątróbki drobiowej

Szukasz wyjątkowego smarowidła do swoich kanapek? Moje smarowidło z wątróbki to idealny wybór! Moja receptura oparta jest na najlepszych składnikach, a wśród nich króluje soczysta wątróbka, która nadaje paście świetnego smaku i konsystencji. Smarowidło z wątróbki doskonale komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa, dodając im niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Polecam także: bitki wołowe, biszkopt z 7 jaj, biszkopt czekoladowy, kapuśniak z kiszonej kapusty, grochówka, fasolka po bretońsku.

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz