smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli przypominający wieprzowy smalec z cebulką. Jeżeli ktoś unika smalcu to ta pasta z fasoli wygląda i smakuje bardzo podobnie do oryginału, szczególnie gdy zjesz ją razem z kiszonym ogórkiem.

Podstawowe informacje

  • Przygotowanie składników: fasola z puszki – 5 minut, fasola do gotowania ok. 1 godz.
  • Liczba porcji: ok. 600 g pasty
  • Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI










smalec z fasoli

Smalec z fasoli PRZEPIS

Gotowanie fasoli

Jeżeli używasz fasoli z puszki odlej z niej kilka łyżek fasolowej zalewy. Fasolę przepłucz pod bieżącą wodą i przejdź do przygotowania cebuli. Poniżej sposób na ugotowanie fasoli, najlepiej namoczyć ją wieczorem.

  1. Fasolę wsyp do miski i zalej wodą na ok. 10 – 12 godzin, np. na noc. Wody nad fasolą powinno być sporo, żeby ziarna swobodnie chłonęły wodę.
  2. Po moczeniu wodę wylej a fasolę przepłucz pod bieżącą wodą.
  3. Wsyp fasolę do garnka, wlej 4 szklanki wody. Możesz dodać szczyptę sody oczyszczonej.
  4. Gotuj fasolę do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości fasoli. Mniejsze ziarna ugotują się w godzinę, większe potrzebują odpowiednio więcej czasu. Fasola powinna być miękka, rozpadająca się w pod naciskiem palców.
  5. Odlej kilka łyżek wody z gotowania fasoli. Potem fasolę odcedź.

Smażenie cebuli

  1. Dwie średnie cebule pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej patelnię z 2-3 łyżkami oleju rzepakowego.
  3. Smaż cebulę kilka / kilkanaście minut aż cebula się przyrumieni.
  4. Do smażącej się cebuli dodaj:
    • szczyptę soli
    • 1 łyżkę majeranku.

Pasta z fasoli

  • Fasolę zamień w gładką pastę przy pomocy widelca, blendera albo moździerza. Do fasoli możesz dodać 2 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego.
  • Do fasoli dodaj:
    • podsmażoną cebulę,
    • dużą szczyptę soli,
    • sporo pieprzu.
  • Wymieszaj pastę.
  • Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodaj 1 łyżkę wody z gotowania fasoli (lub zalewy z puszki) i 1 łyżkę oleju rzepakowego np. zimnotłoczonego.

Pasta powinna być gładka, bez grudek fasoli. Jedyne wyczuwalne grudki w smalcu z fasoli to kosteczki podsmażonej cebuli.

Propozycja podania

Pasta z fasoli (smalczyk z fasoli) najlepiej zjadać z kawałkiem pieczywa i kiszonymi ogórkami.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
smalczyk z fasoli

Przepisy kulinarne | smalczyk z fasoli

Smalec z cebuli robi się szybko i jest bardzo smaczny. Doskonale smakuje z pajdą świeżego chleba. Na moim blogu znajdziesz więcej przepisów na pasty do chleba: pasta jajeczna z oliwkami czy pasta jajeczna z rybą wędzoną, egzotyczne guacamole czy rozgrzewająca szakszuka, to tylko niektóre z opcji, które warto wypróbować.

Jeżeli szukasz innych smarowideł do pieczywa polecam twojej uwadze: hummus, hummus z fasoli, hummus z pietruszką, pasta z wątróbki.

Dzielę się przepisami na dania wytrawne i słodkie desery. Latem na szybki obiad idealne będzie hiszpańskie gazpacho i nasz polski chłodnik z ogórków o niepowtarzalnym smaku. Na bardziej syty obiad poleca się przepis na staropolski bigos czy też placki z cukinii najlepsze z sosem tzatziki.

I deser, który pasuje na każdą porę roku – racuchy drożdżowe.

Ten post ma 19 komentarzy

  1. Ola

    No nie smakuje to tak jak smalec wieprzowy, ale i tak jest to bardzo dobre smarowidło do kanapek. Dzieciaki zjadły a potem zrobiły wielkie oczy, że to smalec i to z fasoli. Hi hi. Brzuchy najedzone, to się liczy……

Dodaj komentarz