Smalec z fasoli przypominający wieprzowy smalec z cebulką. Jeżeli ktoś unika smalcu to ta pasta z fasoli wygląda i smakuje bardzo podobnie do oryginału, szczególnie gdy zjesz ją razem z kiszonym ogórkiem.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Przygotowanie składników: fasola z puszki – 5 minut, fasola do gotowania ok. 1 godz.
- Liczba porcji: ok. 600 g pasty
- Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Smalec z fasoli
Do podania
Smalec z fasoli PRZEPIS
Gotowanie fasoli
Jeżeli używasz fasoli z puszki odlej z niej kilka łyżek fasolowej zalewy. Fasolę przepłucz pod bieżącą wodą i przejdź do przygotowania cebuli. Poniżej sposób na ugotowanie fasoli, najlepiej namoczyć ją wieczorem.
- Fasolę wsyp do miski i zalej wodą na ok. 10 – 12 godzin, np. na noc. Wody nad fasolą powinno być sporo, żeby ziarna swobodnie chłonęły wodę.
- Po moczeniu wodę wylej a fasolę przepłucz pod bieżącą wodą.
- Wsyp fasolę do garnka, wlej 4 szklanki wody. Możesz dodać szczyptę sody oczyszczonej.
- Gotuj fasolę do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości fasoli. Mniejsze ziarna ugotują się w godzinę, większe potrzebują odpowiednio więcej czasu. Fasola powinna być miękka, rozpadająca się w pod naciskiem palców.
- Odlej kilka łyżek wody z gotowania fasoli. Potem fasolę odcedź.
Smażenie cebuli
- Dwie średnie cebule pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię z 2-3 łyżkami oleju rzepakowego.
- Smaż cebulę kilka / kilkanaście minut aż cebula się przyrumieni.
- Do smażącej się cebuli dodaj:
- szczyptę soli
- 1 łyżkę majeranku.
Pasta z fasoli
- Fasolę zamień w gładką pastę przy pomocy widelca, blendera albo moździerza. Do fasoli możesz dodać 2 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego.
- Do fasoli dodaj:
- podsmażoną cebulę,
- dużą szczyptę soli,
- sporo pieprzu.
- Wymieszaj pastę.
- Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodaj 1 łyżkę wody z gotowania fasoli (lub zalewy z puszki) i 1 łyżkę oleju rzepakowego np. zimnotłoczonego.
Pasta powinna być gładka, bez grudek fasoli. Jedyne wyczuwalne grudki w smalcu z fasoli to kosteczki podsmażonej cebuli.
Propozycja podania
Pasta z fasoli (smalczyk z fasoli) najlepiej zjadać z kawałkiem pieczywa i kiszonymi ogórkami.
Przepisy kulinarne | smalczyk z fasoli
Smalec z cebuli robi się szybko i jest bardzo smaczny. Doskonale smakuje z pajdą świeżego chleba. Na moim blogu znajdziesz więcej przepisów na pasty do chleba: pasta jajeczna z oliwkami czy pasta jajeczna z rybą wędzoną, egzotyczne guacamole czy rozgrzewająca szakszuka, to tylko niektóre z opcji, które warto wypróbować.
Jeżeli szukasz innych smarowideł do pieczywa polecam twojej uwadze: hummus, hummus z fasoli, hummus z pietruszką, pasta z wątróbki.
Dzielę się przepisami na dania wytrawne i słodkie desery. Latem na szybki obiad idealne będzie hiszpańskie gazpacho i nasz polski chłodnik z ogórków o niepowtarzalnym smaku. Na bardziej syty obiad poleca się przepis na staropolski bigos czy też placki z cukinii najlepsze z sosem tzatziki.
I deser, który pasuje na każdą porę roku – racuchy drożdżowe.
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Ciasto drożdżowe z truskawkami
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Hummus
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Rosół - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką - RóżaGotuje.pl
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Pasta z kurczaka
No nie smakuje to tak jak smalec wieprzowy, ale i tak jest to bardzo dobre smarowidło do kanapek. Dzieciaki zjadły a potem zrobiły wielkie oczy, że to smalec i to z fasoli. Hi hi. Brzuchy najedzone, to się liczy……
Super 👍
Pingback: Placki ziemniaczane