Smalec z fasoli przypominający prawdziwy smalec z cebulką. Jeżeli ktoś unika smalcu to ta pasta z fasoli wygląda i smakuje bardzo podobnie do oryginału, szczególnie gdy zjesz ją razem z kiszonym ogórkiem.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Przygotowanie składników: fasola z puszki – 5 minut, fasola do gotowania ok. 1 godz.
- Liczba porcji: dużo
- Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, bezmleczna
Składniki
- fasola – szklanka fasoli lub 1 puszka białej fasoli
- cebula żółta – 2 średnie szt.
- olej rzepakowy (do smażenia cebuli)
- olej rzepakowy zimnotłoczony lub inny ulubiony do dodania do smalcu
- majeranek
- sól
- pieprz

Smalec z fasoli przepis
Fasola
Jeżeli używasz fasolę z puszki odlej z niej kilka łyżek fasolowej zalewy. Fasolę przepłucz pod bieżącą wodą i przejdź do przygotowania cebuli.
- Fasolę wsyp do miski i zalej wodą na ok. 10 – 12 godzin, np. na noc. Wody nad fasolą powinno być sporo, żeby ziarna swobodnie chłonęły wodę.
- Po moczeniu wodę wylej a fasolę przepłucz pod bieżącą wodą.
- Wsyp fasolę do garnka, wlej 4 szklanki wody.
- Gotuj fasolę do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości fasoli. Mniejsze ziarna ugotują się w godzinę, większe potrzebują odpowiednio więcej czasu. Fasola powinna być miękka, rozpadająca się w pod naciskiem palców.
- Odlej kilka łyżek wody z gotowania fasoli. Potem fasolę odcedź.
Cebula
- Cebulę pokrój w drobną kostkę
- Rozgrzej patelnię z 2-3 łyżkami oleju rzepakowego
- Smaż cebulę kilka / kilkanaście minut aż cebula się przyrumieni.
- Do smażącej się cebuli dodaj szczyptę soli i łyżkę majeranku.
Smalec z fasoli
- Fasolę zamień w gładką pastę. Użyj widelca, blendera albo moździerza. Do fasoli możesz dodać 2 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego.
- Do fasoli dodaj cebulę, dużą szczyptę soli, sporo pieprzu i łyżkę majeranku, jeżeli nie był dodany do smażącej się cebuli.
- Wymieszaj pastę.
- Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodaj łyżkę wody z gotowania fasoli (lub zalewy z puszki) i łyżkę oleju rzepakowego np. zimnotłoczonego.
Pasta powinna być gładka, bez grudek fasoli. Jedyne wyczuwalne grudki w smalcu z fasoli to kosteczki podsmażonej cebuli.



Propozycja podania
Pasta z fasoli (smalczyk z fasoli) najlepiej zjadać z kawałkiem pieczywa i kiszonymi ogórkami.

Przepisy kulinarne
Smalec z cebuli robi się szybko i jest bardzo smaczny. Doskonale smakuje z pajdą świeżego chleba. Na moim blogu znajdziesz więcej przepisów na pasty do chleba: pasta jajeczna z oliwkami czy pasta jajeczna z rybą wędzoną, egzotyczne guacamole czy rozgrzewająca szakszuka, to tylko niektóre z opcji, które warto wypróbować.
Jeżeli szukasz innych smarowideł do pieczywa polecam twojej uwadze: hummus, hummus z fasoli, hummus z pietruszką, pasta z wątróbki.
Dzielę się przepisami na dania wytrawne i słodkie desery. Latem na szybki obiad idealne będzie hiszpańskie gazpacho i nasz polski chłodnik z ogórków o niepowtarzalnym smaku. Na bardziej syty obiad poleca się przepis na staropolski bigos czy też placki z cukinii najlepsze z sosem tzatziki.
I deser, który pasuje na każdą porę roku – racuchy drożdżowe.
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Ciasto drożdżowe z truskawkami
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Hummus
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Rosół - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką - RóżaGotuje.pl