skrzydełka z piekarnika

Skrzydełka z piekarnika

Skrzydełka z piekarnika z mojego przepisu to niezawodny patent na przekąskę do filmu, dla gości, na leniwy obiad. Chrupiąca, smaczna. Zjesz jedno i przepadniesz na zawsze. Z resztek pieczonych skrzydełek przygotujesz genialne smarowidło do pieczywa: pasta z kurczaka.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: marynowanie min. 15 min., optymalnie kilka godzin
  • Pieczenie: termoobieg 190ºC lub góra/ dół 200ºC
  • Liczba porcji: 1 kg skrzydełek (u mnie 10 skrzydełek, czyli 20 kawałków)
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa

SKŁADNIKI

Skrzydełka z piekarnika

Te skrzydełka z piekarnika są delikatne. Jeżeli chcesz upiec pikantne skrzydełka dodaj 2 łyżeczki słodkiej papryki i jedną ostrej.







Chrupiąca panierka

Najprostsza, klasyczna chrupiąca panierka do kurczaka to oczywiści bułka tarta (pszenna lub bezglutenowa). Możesz do niej dodaj przypraw i tutaj polecam Ci z całego serca dukkah, rozgrzewającą mieszankę orzechów, ziół i przypraw.



Skrzydełka z kurczaka z piekarnika PRZEPIS

Skrzydełka oskub z pozostałych piór i dokładnie umyj.

  1. Skrzydełka podziel na 3 części. Lotki, czyli te fragmenty na których nie ma mięsa (na zdjęciu z prawej strony) możesz zamrozić i dorzucić do gotowania rosołu albo wywaru na zupę. Najłatwiej rozdzielić skrzydełko na części przecinając je w stawach.
  1. Przedramię (to ta środkowa część) wrzuć do miski.
  2. Ramię (część od piersi, na zdjęciu powyżej leży z lewej strony) możesz upiec bez żadnych udziwnień, ale fajnie będzie je podać z częściowo odsłoniętą kością. Odsłoń kostkę nacinając mięso. Postaw ramię kurczaka odsłoniętą kostką do góry i popchnij mięso do dołu, żeby zebrało się z jedną okrągłą kulkę.
  1. Podzielone skrzydełka umieszczone w misce polej 3 łyżkami oliwy.
  2. Posyp:
    • 2 łyżeczkami słodkiej papryki,
    • 1 łyżeczką suszonego oregano,
    • połową łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu,
    • 1/2 łyżeczki soli (lub nieco więcej).
  3. Dokładnie wymieszaj i odstaw, żeby mięso nabrało smaku i aromatu. Minimalny czas marynowania to 15 minut, najlepszy smak skrzydełka będą miały po kilku godzinach w lodówce.
  1. Skrzydełka przed pieczeniem wyciągnij z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  2. Skrzydełka obtocz w bułce tartej.
  3. Skrzydełka rozłóż równomiernie na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika (190ºC z termoobiegiem lub 200ºC góra / dół).
  4. Piecz 25 minut, potem obróć na drugą stronę i piecz kolejne 25 minut. Najlepsze są świeżo pieczone. A odgrzać możesz w mikrofali, piekarniku lub na patelni.

Propozycja podania

Skrzydełka z kurczaka smakują bez dodatków lub z sosem serowym BBQ lub jogurtowym. Skrzydełka warto zjadać rękoma.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Chrupiące skrzydełka z piekarnika

Skrzydełka z kurczaka z piekarnika to nie tylko szybka, ale i smaczna potrawa. Polecam Ci także nieco większe dania, jakim jest kurczak z piekarnika oraz krokiety z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos.

Ten post ma 10 komentarzy

  1. margolcia

    Za leniwa jestem, żeby poodkrajać te chrząstki. Zrobiłam całe, bez kombinowania i wyszły absolutnie, cudownie chrupiące i pyszne. prosze o więcej takich fajnych przepisów,

Dodaj komentarz