Skrzydełka z piekarnika z mojego przepisu to niezawodny patent na przekąskę do filmu, dla gości, na leniwy obiad. Chrupiąca, smaczna. Zjesz jedno i przepadniesz na zawsze. Z resztek pieczonych skrzydełek przygotujesz genialne smarowidło do pieczywa: pasta z kurczaka.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: marynowanie min. 15 min., optymalnie kilka godzin
- Pieczenie: termoobieg 190ºC lub góra/ dół 200ºC
- Liczba porcji: 1 kg skrzydełek (u mnie 10 skrzydełek, czyli 20 kawałków)
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa
SKŁADNIKI
Skrzydełka z piekarnika
Te skrzydełka z piekarnika są delikatne. Jeżeli chcesz upiec pikantne skrzydełka dodaj 2 łyżeczki słodkiej papryki i jedną ostrej.
Chrupiąca panierka
Najprostsza, klasyczna chrupiąca panierka do kurczaka to oczywiści bułka tarta (pszenna lub bezglutenowa). Możesz do niej dodaj przypraw i tutaj polecam Ci z całego serca dukkah, rozgrzewającą mieszankę orzechów, ziół i przypraw.
Skrzydełka z kurczaka z piekarnika PRZEPIS
Skrzydełka oskub z pozostałych piór i dokładnie umyj.
- Skrzydełka podziel na 3 części. Lotki, czyli te fragmenty na których nie ma mięsa (na zdjęciu z prawej strony) możesz zamrozić i dorzucić do gotowania rosołu albo wywaru na zupę. Najłatwiej rozdzielić skrzydełko na części przecinając je w stawach.
- Przedramię (to ta środkowa część) wrzuć do miski.
- Ramię (część od piersi, na zdjęciu powyżej leży z lewej strony) możesz upiec bez żadnych udziwnień, ale fajnie będzie je podać z częściowo odsłoniętą kością. Odsłoń kostkę nacinając mięso. Postaw ramię kurczaka odsłoniętą kostką do góry i popchnij mięso do dołu, żeby zebrało się z jedną okrągłą kulkę.
- Podzielone skrzydełka umieszczone w misce polej 3 łyżkami oliwy.
- Posyp:
- 2 łyżeczkami słodkiej papryki,
- 1 łyżeczką suszonego oregano,
- połową łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli (lub nieco więcej).
- Dokładnie wymieszaj i odstaw, żeby mięso nabrało smaku i aromatu. Minimalny czas marynowania to 15 minut, najlepszy smak skrzydełka będą miały po kilku godzinach w lodówce.
- Skrzydełka przed pieczeniem wyciągnij z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Skrzydełka obtocz w bułce tartej.
- Skrzydełka rozłóż równomiernie na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika (190ºC z termoobiegiem lub 200ºC góra / dół).
- Piecz 25 minut, potem obróć na drugą stronę i piecz kolejne 25 minut. Najlepsze są świeżo pieczone. A odgrzać możesz w mikrofali, piekarniku lub na patelni.
Propozycja podania
Skrzydełka z kurczaka smakują bez dodatków lub z sosem serowym BBQ lub jogurtowym. Skrzydełka warto zjadać rękoma.
Przepisy kulinarne
Chrupiące skrzydełka z piekarnika
Skrzydełka z kurczaka z piekarnika to nie tylko szybka, ale i smaczna potrawa. Polecam Ci także nieco większe dania, jakim jest kurczak z piekarnika oraz krokiety z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos.
Pingback: Racuchy drożdżowe z jabłkami
Pingback: Kurczak z piekarnika
Za leniwa jestem, żeby poodkrajać te chrząstki. Zrobiłam całe, bez kombinowania i wyszły absolutnie, cudownie chrupiące i pyszne. prosze o więcej takich fajnych przepisów,
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Pingback: Kurczak w sosie cytrynowym
Pingback: Biszkopt czekoladowy z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 jaj
Pingback: Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Pingback: Makaron z kurczakiem i boczniakami
Pingback: Maślany kurczak (butter chicken)
Pingback: Zapiekanki