Ser halloumi z pomidorami i ciecierzycą to szybki, ciepły posiłek bez mięsa. Z wieloma składnikami opcjonalnymi. Syty, aromatyczny i szybki do zrobienia.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas kucharzenia: do 30 minut
- Liczba porcji: 2 lub 3
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska
SKŁADNIKI
Ser halloumi z pomidorami i ciecierzycą
Danie możesz zmienić dodając czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski, szczyptę kuminu lub drobno pokrojone chilli.
Do dekoracji
Ser halloumi z pomidorami i ciecierzycą PRZEPIS
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż przez minutę plasterki czosnku.

- Dodaj krojone pomidory z puszki albo świeże (natnij na krzyż, zamocz we wrzątku na 2 minuty, obierz, pokrój. Nie dodawaj soku).
- Dodaj gotowaną ciecierzycę (350-400 g).
- Od razu dodaj także przyprawy:
- szczyptę cynamonu lub pół kawałka kory,
- 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- 1 łyżeczkę oregano,
- dużą szczyptę czarnego mielonego pieprzu,
- dużą szczyptę soli.

- Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, pilnuj, żeby nie odparowało zbyt dużo wody.
- Ser halloumi pokrój w grubsze plastry. Włóż je do soku i gotuj kolejne 5 minut, żeby ser się ogrzał i zmiękł. Jeżeli masz ochotę możesz go lekko grillować pod podsmażyć na odrobinie oliwy, żeby był bardziej aromatyczny i miał na sobie ładne paski lub wzorki. Na jednym z poniższych zdjęć jest grillowane halloumi. Wybierz, która forma dania ci odpowiada.
- Danie udekoruj:
- szczypiorkiem,
- natką pietruszki,
- opcjonalnie plasterkami chilli,
- oliwą,
- czarnym mielonym pieprzem.


Propozycja podania
Danie możesz zjeść bez dodatków, traktując je jako gęstą zupę. Możesz zjeść z pieczywem albo kuskusem, ryżem lub kaszą jaglaną.
Przepisy kulinarne
Polecam przepis na pyszny hummus, biszkopt z olejem oraz bitki wołowe.