sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem i jabłkiem

Sałatka z jarmużem to dobra propozycja dla osób które lubią jarmuż i dla tych, którzy próbują oswoić się z tymi warzywem. Ale jeżeli jarmuż to kompletnie nie Twoje smaki możesz go zastąpić młodymi liśćmi szpinaku (szpinak baby) i też będzie smacznie.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do 30 minut
  • Liczba porcji: 4 – 6
  • Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna (użyj jogurtu naturalnego wegańskiego)

SKŁADNIKI

Sałatka z jarmużem i jabłkiem








Sos do sałatki

Sos do sałatki z jarmużu jest połączeniem majonezu i jogurtu, żeby obciąć nieco kalorii.








Sałatka z jarmużu i jabłka PRZEPIS

  1. Z twardych łodyg jarmuż poodrywaj liście. Poszarp je na male kawałki i wrzuć do większej miski.
  2. Przygotuj sos, wymieszaj:
    • dwie łyżeczki ostrej musztardy Dijon
    • 2 łyżki majonezu,
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    • 2 łyżki octu z białego wina albo jabłek,
    • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
    • ok. 1/2 łyżeczki soli
    • ok. 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.
  1. Polej sosem liście jarmużu i ugniataj je przez kilka minut, aż zmiękną.
  1. Do sałatki możesz dodać ogórek ze skórką albo obrany. Jeżeli skóra jest twarda to lepiej jest ją obrać. Pokrój ogórka w średniej grubości plasterki, ok. 2 – 3 mm grubości a potem każdy plasterek na dwie lub 3 części. Dodaj do jarmużu. Możesz skorzystać z mandoliny albo krajalnicy do warzyw, jeżeli masz pod ręką.
  2. Seler naciowy pokrój w cienkie plasterki, 3 – 4 mm grubości i dodaj do jarmużu.
  3. Jabłka nie obieraj ze skóry, Najfajniej wygląda zielone, ale możesz dodać każde jabłko o twardym miąższu i twardej skórze. To nie tyle kwestia smaku co wyglądu sałatki. Jabłko pokrój w plastry a potem w kostkę albo paseczki o grubości ok. 5 mm. Pokrojone jabłko dodaj do jarmużu.
  4. Dodaj 1/4 szklanki, małą garść suszonej żurawiny.
  5. Garść owoców granatu.
  6. Dodaj 1/4 szklanki orzechów pekan. Możesz je wcześniej lekko podprażyć, żeby były bardziej chrupiące.
  1. Wymieszaj i zajadaj.
  2. Sałatka jest gotowa do zjedzenia od razu do zjedzenia. Jarmuż długo zachowuje świeżość, wiec sałatka z jarmużu może przeczekać w lodówce nawet do kolejnego dnia.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Polecam Ci także inne sałatki z moich przepisów: sałatka gyros, sałatka gyros z czerwona kapustą, sałatka cezar, sałatka jarzynowa, brukselka oraz brukselka z boczkiem.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz