sałatka z arbuzem feta i mięta

Sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem to trochę nieoczywiste połączenie smaków. Jest trochę jak sałatka grecka, ale z arbuzem. Znajdziesz w niej coś słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. Kilka składników i otrzymujemy kompletą, smaczną i niebanalną sałatkę.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Dieta: wegańska, wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa
  • Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI

Sałatka z arbuzem






Sos balsamiczny





sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem PRZEPIS

Sałatka z arbuza i fety jest jedną z szybszych do zrobienia.

  1. Arbuza pokrój w plastry. W zależności od wielkości owocu na jedną porcję sałatki potrzebujesz 1 lub 2 plastry.
  2. Z arbuza odkrój skórę i delikatnie wyjmij pestki. Możesz też podać arbuza z pestkami. Z grubszych plastrów i tak nie wyciągniesz wszystkich pestek bez uszkodzenia owocu.
  3. Arbuza pokrój w większą kostkę i włóż do większej miski lub rozdziel na salaterki.
  4. Ser feta odcedź z zalewy i pokrój w kostkę, może być podobnej wielkości jak kawałki arbuza lub pokrusz ją na kawałki owocu.
  5. Czerwoną cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż je na kawałkach arbuza i fety.
  6. Liście mięty pokrój w paski lub porwij na drobne kawałeczki.
  7. Sałatka z fetą i arbuzem smakuje dobrze z oliwkami. Weź kilka i ułóż je na pozostałych składnikach.

Sos balsamiczny

Do przygotowania sosu balsamicznego potrzebujemy takich samych proporcji składników jak do zrobienia klasycznego sosu winegret.

Sos balsamiczny przygotujesz przy użyciu rózgi kuchennej i miski (takiej w której wygodnie ubija się pianę z białek) lub niewielkiego słoika.

  1. Ubijanie rózgą
    • Ocet balsamiczny wlej do miski, dodaj miód i sól. Połącz składniki rózgą. Po połączeniu dodaj oliwę i pieprz. Ubijaj jak pianę kilka minut, żeby składniki dokładnie się połączyły.
  2. Mieszanie w słoiku
    • Do słoika wlej: ocet, miód i dodaj sól. Wymieszaj do połączenia. Otwórz słoik i dodaj oliwę. Potrząsaj kilka minut do idealnego połączenia składników.
sos balsamiczny
Sos balsamiczny przed wymieszaniem
sos balsamico
Jednolity, gładki sos balsamiko

Propozycja podania

Sałatka z arbuzem, fetą i miętą jest prawie gotowa – polej ją przed podaniem sosem balsamicznym.

Jeżeli chcesz, żeby sałatka chrupała bardziej posyp ją podprażonymi ziarnami słonecznika.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
sałatka z arbuza i fety
sałatka z arbuza i fety

Przepisy kulinarne

Polecam moje przepisy na inne dania, zupy, przekąski:

Sałatka grecka z arbuzem to wyjątkowe połączenie świeżości i smaku, które zachwyci każde podniebienie. Kombinacja klasycznej greckiej sałatki z soczystym arbuzem tworzy orzeźwiającą kompozycję, idealną na letnie dni. Dodatek sera feta oraz świeżej mięty nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru.

Sałatka z arbuzem feta i mięta

Ta sałatka nie tylko przyciąga wzrok wyjątkowym zestawieniem kolorów, ale także zaskakuje podniebienie różnorodnością smaków. Soczyste kawałki arbuzowego miąższu łączą się z wyrazistym smakiem sera feta, tworząc harmonijną i lekko słodkawą mieszankę. Dodatek świeżej mięty nie tylko nadaje potrawie pikantności, ale także działa orzeźwiająco, idealnie komponując się z letnim klimatem.

Sałatka z arbuzem feta i słonecznikiem

Wariacje tej sałatki to także sałatka z arbuzem feta i słonecznikiem. Dodatek chrupiących nasion słonecznika nadaje potrawie nie tylko ciekawego kontrastu tekstury, ale także dostarcza cennych składników odżywczych.

Nie ważne, czy wybierasz sałatkę grecką z arbuzem, sałatkę z arbuzem, feta i mięta, czy też wersję z dodatkiem słonecznika – każda z tych kompozycji gwarantuje niezapomniane doznania smakowe oraz pozytywne wrażenia wizualne. To doskonały sposób na urozmaicenie letniego menu i zachwycenie swoich gości unikalnym daniem, które z pewnością zostanie zapamiętane na długo.

Ten post ma 14 komentarzy

Dodaj komentarz