Sałatka z arbuzem to trochę nieoczywiste połączenie smaków. Jest trochę jak sałatka grecka, ale z arbuzem. Znajdziesz w niej coś słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. Kilka składników i otrzymujemy kompletą, smaczną i niebanalną sałatkę.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 20 minut
- Dieta: wegańska, wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa
- Liczba porcji: 2
SKŁADNIKI
Sałatka z arbuzem
Sos balsamiczny

Sałatka z arbuzem PRZEPIS
Sałatka z arbuza i fety jest jedną z szybszych do zrobienia.
- Arbuza pokrój w plastry. W zależności od wielkości owocu na jedną porcję sałatki potrzebujesz 1 lub 2 plastry.
- Z arbuza odkrój skórę i delikatnie wyjmij pestki. Możesz też podać arbuza z pestkami. Z grubszych plastrów i tak nie wyciągniesz wszystkich pestek bez uszkodzenia owocu.
- Arbuza pokrój w większą kostkę i włóż do większej miski lub rozdziel na salaterki.
- Ser feta odcedź z zalewy i pokrój w kostkę, może być podobnej wielkości jak kawałki arbuza lub pokrusz ją na kawałki owocu.
- Czerwoną cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż je na kawałkach arbuza i fety.
- Liście mięty pokrój w paski lub porwij na drobne kawałeczki.
- Sałatka z fetą i arbuzem smakuje dobrze z oliwkami. Weź kilka i ułóż je na pozostałych składnikach.
Sos balsamiczny
Do przygotowania sosu balsamicznego potrzebujemy takich samych proporcji składników jak do zrobienia klasycznego sosu winegret.
Sos balsamiczny przygotujesz przy użyciu rózgi kuchennej i miski (takiej w której wygodnie ubija się pianę z białek) lub niewielkiego słoika.
- Ubijanie rózgą
- Ocet balsamiczny wlej do miski, dodaj miód i sól. Połącz składniki rózgą. Po połączeniu dodaj oliwę i pieprz. Ubijaj jak pianę kilka minut, żeby składniki dokładnie się połączyły.
- Mieszanie w słoiku
- Do słoika wlej: ocet, miód i dodaj sól. Wymieszaj do połączenia. Otwórz słoik i dodaj oliwę. Potrząsaj kilka minut do idealnego połączenia składników.


Propozycja podania
Sałatka z arbuzem, fetą i miętą jest prawie gotowa – polej ją przed podaniem sosem balsamicznym.
Jeżeli chcesz, żeby sałatka chrupała bardziej posyp ją podprażonymi ziarnami słonecznika.


Przepisy kulinarne
Polecam moje przepisy na inne dania, zupy, przekąski:
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- hummus z fasoli
- placki ziemniaczane
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- smalec z fasoli
- racuchy drożdżowe
- gazpacho
- leczo
- pasta jajeczna z oliwkami
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- racuchy z jabłkami
- tzatziki
- naleśniki
- kurczak z piekarnika
Sałatka grecka z arbuzem to wyjątkowe połączenie świeżości i smaku, które zachwyci każde podniebienie. Kombinacja klasycznej greckiej sałatki z soczystym arbuzem tworzy orzeźwiającą kompozycję, idealną na letnie dni. Dodatek sera feta oraz świeżej mięty nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru.
Sałatka z arbuzem feta i mięta
Ta sałatka nie tylko przyciąga wzrok wyjątkowym zestawieniem kolorów, ale także zaskakuje podniebienie różnorodnością smaków. Soczyste kawałki arbuzowego miąższu łączą się z wyrazistym smakiem sera feta, tworząc harmonijną i lekko słodkawą mieszankę. Dodatek świeżej mięty nie tylko nadaje potrawie pikantności, ale także działa orzeźwiająco, idealnie komponując się z letnim klimatem.
Sałatka z arbuzem feta i słonecznikiem
Wariacje tej sałatki to także sałatka z arbuzem feta i słonecznikiem. Dodatek chrupiących nasion słonecznika nadaje potrawie nie tylko ciekawego kontrastu tekstury, ale także dostarcza cennych składników odżywczych.
Nie ważne, czy wybierasz sałatkę grecką z arbuzem, sałatkę z arbuzem, feta i mięta, czy też wersję z dodatkiem słonecznika – każda z tych kompozycji gwarantuje niezapomniane doznania smakowe oraz pozytywne wrażenia wizualne. To doskonały sposób na urozmaicenie letniego menu i zachwycenie swoich gości unikalnym daniem, które z pewnością zostanie zapamiętane na długo.
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Sałatka Cezar
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki