Sałatka jarzynowa, przygotowywana z łatwo dostępnych i tanich składników, ląduje na moim stole nie tylko podczas świąt. Oto prosty przepis na sałatkę, jak zwykle krok po kroku z podaniem wielu możliwych alternatyw i opcji.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas kucharzenia: ok. 60 minut
- Liczba porcji: 1,5 litra sałatki
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska
SKŁADNIKI
Sałatka jarzynowa
To jest podstawowa wersja sałatki jarzynowej. Spotkałam się z przepisami, w których dodaje się do niej dodatkowe składniki, poniżej podaję te dodatki i ich wpływ na smak sałatki jarzynowej.
Oczywiście zachęcam Cię do kombinowania i stworzenia swojej własnej wersji, ulubionej sałatki jarzynowej. Jeżeli nie masz swojego ulubionego przepisu i szukasz czegoś dla siebie spróbuj mojej wersji lub wzbogać ją o nowe smaki.
Składniki dodatkowe
Niektórzy pomijają ziemniaki, bo są dla nich za słodkie i mdłe a do tego ich zdaniem psują konsystencję sałatki. Ja ziemniaki kocham w każdej postaci, więc w mojej wersji sałatki ziemniaki są obecne zawsze.
W mojej sałatce jest szczypior i nać pietruszki, które wnoszą trochę świeżości. Zielony kolor ładnie przełamuje pastelowy kolor sałatki jarzynowej, no i podobno zielone jest zdrowe.

Sałatka jarzynowa PRZEPIS
Warzywa dokładnie wyszoruj, ale ich nie obieraj. Będą smaczniejsze, gdy ugotują się w skórkach.
- W garnku ułóż warzywa, jeżeli nie mieszczą się w garnku przekrój je na kawałki:
- 1 marchew,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 duży ziemniak,
- 1/2 średniego selera.
- dodaj pół łyżeczki soli,
- Zalej wodą 2 cm ponad warzywa.
- Gdy woda się zagotuje zmniejsz moc palnika na małą i gotuj kilkanaście minut pod przykryciem. Czas zależy od grubości i ilości warzyw. Sprawdź widelcem co jakiś czas, czy warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane.
- Gdy będą miękkie odcedź je i ostudź zimną wodą, zatrzymasz tym proces gotowania.
- Ugotuj jajko na twardo. Jajka z lodówki gotują się dłużej niż te w temperaturze pokojowej. Pomocna może być aplikacja w smartfonie, która idealnie wymierzy czas w zależności od wielkości jajek i ich temperatury. Jajko powinno gotować się w lekko bulgoczącej wodzie. Gorące, ugotowane jajko włóż do zimnej wody i obij skorupkę. Gdy jajko ostygnie obierz je i pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie warzywa (marchew, korzeń pietruszki, ziemniaka, seler) obierz ze skórek i pokrój w niewielką kostkę.
- Jednego kiszonego ogórka pokrój w kostkę, możesz obrać go ze skórki, jeżeli jest zbyt twarda. Jeżeli wykorzystasz dużego ogórka, który w środku ma sok proponuję odcisnąć go w dłoni, żeby nie rozwodnił sałatki.
- Dodaj 200 g groszku bez zalewy.
- Dodaj posiekany szczypiorek (ok. 5 łyżek) oraz natkę pietruszki (ok. 5 łyżek).
- Dodaj groszek bez zalewy, ok. 200 g, pół klasycznej puszki lub jedna małą.
- Dodaj kilka łyżek majonezu (lub zamień połowę majonezu na jogurt naturalny), sól, pieprz do smaku.
Do sałatki możesz dodać także jeden ze składników:
- twarde i soczyste, średniej wielkości jabłko obierz ze skóry, usuń szypułkę, gniazdo nasienne i pokrój w drobna kostkę,
- 1 lub 2 łyżeczki musztardy,
- małą cebulę (żółtą, cukrową, czosnkową lub szalotkę) pokrojoną w drobną kostkę,
- pół białej części pora pokrojonego w cienkie ćwierćplasterki sparzonego na sitku wrzątkiem
- 200 g kukurydzy
- jednego konserwowanego ogórka dla zwiększenia ostrości,

Przepisy kulinarne
Sałatka wielowarzywna
Sałatka jarzynowa (sałatka wielowarzywna) Polecam Ci mój przepis na zapiekanki, zupy i dania główne oraz biszkopt lub biszkopt czekoladowy, które zawsze się udają.
Największym hitem mojego bloga są: zupa krem z białych warzyw, pierogi z mięsa z rosołu. Może wypróbujesz także te przepisy?
Pingback: Naleśniki owsiane
Pingback: Fasolka po bretońsku
W życiu nie dodam kukurydzy do sałatki jarzynowej, za to moj brat dodaje sporo. Z gustem się nie dyskutuje.
To prawda, każdy ma swoją ulubioną sałatkę jarzynową 🙂
Pingback: Gołąbki
Pingback: Sałatka z jarmużem i jabłkiem
Pingback: Sałatka Cezar
Pingback: Rosół wołowy
Pingback: Szybkie pierniczki