sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa, przygotowywana z łatwo dostępnych i tanich składników, ląduje na moim stole nie tylko podczas świąt. Oto prosty przepis na sałatkę, jak zwykle krok po kroku z podaniem wielu możliwych alternatyw i opcji.

Podstawowe informacje

  • Czas kucharzenia: ok. 60 minut
  • Liczba porcji: 1,5 litra sałatki
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska

SKŁADNIKI

Sałatka jarzynowa

To jest podstawowa wersja sałatki jarzynowej. Spotkałam się z przepisami, w których dodaje się do niej dodatkowe składniki, poniżej podaję te dodatki i ich wpływ na smak sałatki jarzynowej.

Oczywiście zachęcam Cię do kombinowania i stworzenia swojej własnej wersji, ulubionej sałatki jarzynowej. Jeżeli nie masz swojego ulubionego przepisu i szukasz czegoś dla siebie spróbuj mojej wersji lub wzbogać ją o nowe smaki.











Składniki dodatkowe










Niektórzy pomijają ziemniaki, bo są dla nich za słodkie i mdłe a do tego ich zdaniem psują konsystencję sałatki. Ja ziemniaki kocham w każdej postaci, więc w mojej wersji sałatki ziemniaki są obecne zawsze.

W mojej sałatce jest szczypior i nać pietruszki, które wnoszą trochę świeżości. Zielony kolor ładnie przełamuje pastelowy kolor sałatki jarzynowej, no i podobno zielone jest zdrowe.

Sałatka jarzynowa PRZEPIS

Warzywa dokładnie wyszoruj, ale ich nie obieraj. Będą smaczniejsze, gdy ugotują się w skórkach.

  1. W garnku ułóż warzywa, jeżeli nie mieszczą się w garnku przekrój je na kawałki:
    • 1 marchew,
    • 1 korzeń pietruszki,
    • 1 duży ziemniak,
    • 1/2 średniego selera.
    • dodaj pół łyżeczki soli,
  2. Zalej wodą 2 cm ponad warzywa.
  3. Gdy woda się zagotuje zmniejsz moc palnika na małą i gotuj kilkanaście minut pod przykryciem. Czas zależy od grubości i ilości warzyw. Sprawdź widelcem co jakiś czas, czy warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane.
  4. Gdy będą miękkie odcedź je i ostudź zimną wodą, zatrzymasz tym proces gotowania.
  5. Ugotuj jajko na twardo. Jajka z lodówki gotują się dłużej niż te w temperaturze pokojowej. Pomocna może być aplikacja w smartfonie, która idealnie wymierzy czas w zależności od wielkości jajek i ich temperatury. Jajko powinno gotować się w lekko bulgoczącej wodzie. Gorące, ugotowane jajko włóż do zimnej wody i obij skorupkę. Gdy jajko ostygnie obierz je i pokrój w drobną kostkę.
  6. Wszystkie warzywa (marchew, korzeń pietruszki, ziemniaka, seler) obierz ze skórek i pokrój w niewielką kostkę.
  7. Jednego kiszonego ogórka pokrój w kostkę, możesz obrać go ze skórki, jeżeli jest zbyt twarda. Jeżeli wykorzystasz dużego ogórka, który w środku ma sok proponuję odcisnąć go w dłoni, żeby nie rozwodnił sałatki.
  8. Dodaj 200 g groszku bez zalewy.
  9. Dodaj posiekany szczypiorek (ok. 5 łyżek) oraz natkę pietruszki (ok. 5 łyżek).
  10. Dodaj groszek bez zalewy, ok. 200 g, pół klasycznej puszki lub jedna małą.
  11. Dodaj kilka łyżek majonezu (lub zamień połowę majonezu na jogurt naturalny), sól, pieprz do smaku.

Do sałatki możesz dodać także jeden ze składników:

  • twarde i soczyste, średniej wielkości jabłko obierz ze skóry, usuń szypułkę, gniazdo nasienne i pokrój w drobna kostkę,
  • 1 lub 2 łyżeczki musztardy,
  • małą cebulę (żółtą, cukrową, czosnkową lub szalotkę) pokrojoną w drobną kostkę,
  • pół białej części pora pokrojonego w cienkie ćwierćplasterki sparzonego na sitku wrzątkiem
  • 200 g kukurydzy
  • jednego konserwowanego ogórka dla zwiększenia ostrości,

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Sałatka wielowarzywna

Sałatka jarzynowa (sałatka wielowarzywna) Polecam Ci mój przepis na zapiekanki, zupy i dania główne oraz biszkopt lub biszkopt czekoladowy, które zawsze się udają.

Największym hitem mojego bloga są: zupa krem z białych warzyw, pierogi z mięsa z rosołu. Może wypróbujesz także te przepisy?

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Gosia

    W życiu nie dodam kukurydzy do sałatki jarzynowej, za to moj brat dodaje sporo. Z gustem się nie dyskutuje.

    1. Róża

      To prawda, każdy ma swoją ulubioną sałatkę jarzynową 🙂

Dodaj komentarz