Sałatka gyros, warstwowa, z doskonale doprawionym kurczakiem i lekko pikantnym sosem. Nie wiem, czy jest to przepis tradycyjny, na pewno jest ponadczasowy i chyba najlepszy.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przyrządzania: ok. 40 minut
- Liczba porcji: ok. 2 litrów sałatki gyros
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa
SKŁADNIKI
Sałatka gyros
Do sałatki gyros proponuję wykorzystać czerwoną i żółtą paprykę, bo są słodkie. Zielona papryka nie jest tak delikatna, wiec polecam ją pominąć. W sałatce będzie dużo zielonego, wiec potrawa nie ucierpi ani pod względem wyglądu ani smaku.
Możesz wykorzystać sałatę lodową lub kapustę pekińska a nawet czerwoną kapustę (sałatka gyros z czerwoną kapustą), sałatka z czerwona kapustą jest bardziej chrupiąca a kapusta czerwona jest twardsza niż pekińska czy lodowa.
Sos jogurtowo – majonezowy
Sos jogurtowy z majonezem i pikantnym octem i czosnkiem przypomina nieco słynny grecki sos tzatziki. Dodany do sałatki będzie bardzo dobrze komponował się z warzywami i doda jej pikanterii.
Do dekoracji (opcjonalnie)
Sałatka gyros PRZEPIS
Gyros WARSTWY
Sałatka gyros to warstwy warzyw i smażonego kurczaka. Podaję warstwy od dołu, tak żeby łatwo było ją zrobić z moim przepisem.
* Warstwa opcjonalna
Opcjonalnym dodatkiem do sałatki gyros jest ketchup. Możesz dodać go na warstwę kurczaka, lub pierwszą warstwy kapusty.
9. Kapusta pekińska lub sałata lodowa
Kapustę lub sałatę poszatkuj. Podziel na pół. Jedną część ułóż na dole miski. W mojej sałatce kapusta jest na spodzie, żeby połączyła się z sosem, który spłynie na dno naczynia. Warstwa kapuściana sprawia, że na dole naczynia, które zazwyczaj jest przezroczyste nie chlupie sos. W sumie tego sosu szkoda wylewać a dając na sam spód kapustę zostaje zjedzony ze smakiem.
Z poszatkowanej kapusty ułóż warstwę grubości 2 cm. Warstwę kapuścianą możesz posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
8. Kurczak o smaku gyros
Dwie średnie piersi z kurczaka, ok. 500 g mięsa pokrój w drobną kostkę lub paseczki. Dodaj 3 łyżki przyprawy gyros i dwie łyżki oliwy. Wymieszaj i odstaw na chwilę, żeby mięso nabrało aromatu od przypraw. Do przyprawienia mięsa drobiowego możesz użyć gotowej przyprawy gyros ze sklepu lub samodzielnie wymieszać przyprawy. Z całego serca polecam moje mieszanki: przyprawa gyros, szczególne dobrze sprawdzi się pierwsza mieszanka, podstawowa z miętą lub bez mięty. Rozgrzej patelnię, dodaj 1 łyżkę oliwy i smaż mięso przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Odstaw, żeby ostygło.
Wystudzone kawałki kurczaka ułóż na warstwie kapusty.
7. Ogórki
Pół ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe obierz ze skórki i pokrój w cienkie półplasterki lub ćwierćplasterki.
Możesz wykorzystać tylko świeże ogórki. Sos do sałatki gyros jest sosem z octem jabłkowym lub winnym, więc ogórki z zalewy octowej nie są niezbędne. Sos w stylu tzatziki jest lepszy pod względem smaku niż octowe ogórki, bo miesza się z warzywami z różnych warstw.
Ogórki ułóż na warstwie kurczaka gyros.
6. Kukurydza konserwowa
Pół dużej puszki kukurydzy, taj 400 g lub jedną małą. Coraz więcej producentów konserwowanych warzyw produkuje małe porcje kukurydzy czy groszku, ciecierzycy. I to jest super, bo dzięki temu nie łatwiej nie marnować żywności.
Kukurydzę ułóż na ogórkach.
5. Sos jogurtowo – majonezowy z koperkiem
Do niewielkiej miseczki dodaj i wymieszaj 7 składników:
- 1 dużą łyżkę majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego zwykłego, greckiego lub bardzo gęstego skyru (jogurtu islandzkiego o dużej zawartości białka)
- 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 2 lub 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub z białego wina
- dużą szczyptę pieprzu
- szczyptę soli (do smaku)
Połowę sosu wylej na warstwę kukurydzy. Połowę zostaw, żeby pokropić ostatnią warstwę kapuścianą.
4. Pomidory
Dwa średnie pomidory pokrój w kawałki na jeden kęs. Możesz także wykorzystać pomidorki koktajlowe, czerwone albo żółte. Dwukolorowe pomidory to dodatkowy kolor!
Pomidorki koktajlowe przecinaj na pół wzdłuż lub w poprzek. Ułóż na warstwie sosu.
3. Czerwona cebula
Dwie średnie czerwone cebule przekrój na pół, obierz (obieranie połówek cebuli jest łatwiejsze niż obieranie całej). Odkrój część od szczypioru, zostaw część od korzeni, ona będzie trzymać cebulę w ryzach.
Każdą połówkę przekrój na pół nieprzecinając części od korzeni, żeby cebula się nie rozpadła i pokrój w plasterki.
Cebulę ułóż na pomidorach.
2. Papryka
Jedną paprykę czerwoną lub jedną paprykę żółtą lub po pół z każdego koloru pokrój na małe kawałki, takie na jeden gryz.
Paprykę ułóż na cebuli.
1. Kapusta pekińska
Ostatnią warstwą jest poszatkowana kapusta pekińska lub sałata lodowa. Ułóż ją na samej górze sałatki. Na środek wylej drugą część sosu, udekoruj przeciętym na pół pomidorkiem, natką pietruszki albo innymi warzywami. Sprawdzą się nawet lekko pikantne kiełki rzodkiewki.
Sałatka gyros MIESZANA
Przygotowanie mieszanej sałatki gyros nie rożni się zbytnio od przygotowania jest w postaci warstw. Wszystkie składniki na potrawę dodaj do większej miski i wymieszaj razem z sosem majonezowo – jogurtowym. Ostatecznie każda sałatka gyros warstwowa kończy na talerzu w formie zmieszanej.
Propozycja podania
Sałatka gyros jest najsmaczniejsza schłodzona. Nakładaj równomiernie składniki ze wszystkich warstw. Smacznego!
W lodówce można przechować kilka dni.
Przepisy kulinarne
Sałatka gyros przepis tradycyjny (sałatka z gyrosa, gyros warstwowy)
Sałatka gyros przepis tradycyjny z kurczakiem to szybki i kolorowy posiłek, który zrobisz w godzinę. Jest bardzo lubiana i ceniona za swój smak. Sałatka gyros to dużo białka i jeszcze więcej witamin.
Polecam inne moje przepisy: tiramisu, biszkopt, biszkopt czekoladowy, racuchy drożdżowe i racuchy z jabłkami.
Pingback: Naleśniki z mąki owsianej
Dzień dobry, robilam dzisiaj pierwszy raz. Pyszna i łatwa w wykonaniu. Dziękuję!! Opis po kolei bardzo fajny, Polecę siostrze.
Bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło!
Pani Różo, bardzo mi smakowała sałatka z pani przepisu. Sos z octem bardzo fajny, pikantny, idealny. Tylko tą będą robić.
Pani Karino, jest mi bardzo miło. Polecam także sałatkę z nieco inną warstwą kapuścianą: sałatka gyros z czerwoną kapustą.
Warzyw nie trzeba doprawić? Nie dawać ziół? Nigdy nie robiłem, zawsze tylko jadłem. Rozumiem, że przyprawa gyros i sos wystarczą, żeby było dobre?
Panie Marku, Mięso kurczaka w sałatce jest bardzo aromatyczne, przyprawa gyros robi tutaj robotę. Proszę zerknąć na moją mieszankę: przyprawa gyros, ile jest w niej ziół i przypraw. Poza tym sos do sałatki gyros jest bardzo wyraźny. Może Pan wymieszać składniki, wtedy będzie duża wyraźniejsza w smaku.
Pingback: Sałatka gyros z czerwoną kapustą
Pingback: Sałatka z jarmużem i jabłkiem
Pingback: Sałatka Cezar
Pingback: Rosół wołowy
Pingback: Surówka z kiszonych ogórków
Pingback: Makaron z kurczakiem i boczniakami