sałatka cezar

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar to danie o którym wiele można napisać, że jest pyszne, sycące, ale na pewno nie to, ze jest niskokaloryczna. To klasyczny, stary przepis. Zastępuje danie obiadowe. Jest pyszna.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: ok. 45 minut
  • Liczba porcji: 2
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (grzanki zrób z bezglutenowego pieczywa)

SKŁADNIKI

Cezar sałatka






Sos do sałatki cezar tradycyjny











Sos Cezar light







Sałatka Cezar PRZEPIS

Grzanki do sałatki Cezar

Pieczywo do sałatki możesz pokroić w drobną kostkę, tak jak zrobiłam to ja, albo porwać na małe kawałki. W smaku różnicy nie będzie, natomiast takie nierówne kawałeczki bułki czy bagietki mogą wyglądać nieco rustykalnie. Wybierz jak chcesz podać sałatkę i tak przygotuj pieczywo.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć na olej obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, smaż chwilę, żeby oliwa nabrała aromatu czosnku. Po tych kilka minutach dodaj małe kawałki pieczywa. Dokładnie wymieszaj, żeby grzanki równomiernie pokryły się oliwą. Smaż na małym ogniu do złoto – brązowego koloru od czasu na czasy mieszając.

Sos do sałatki Cezara

Tradycyjny sos do sałatki Cezar to ciężki i majonezowy dodatek, dlatego w składnikach podałam dwie wersje na sos, ta druga przez dodatek jogurtu będzie nieco bardzie fit.

Sos majonezowy

  • W miseczce wymieszaj:
    • bardzo drobno posiekane 3 lub 4 sztuki fileciki anchois z zalewy olejowej,
    • 2 żółtka dużych jajek (jajka przed rozbiciem warto ubyć pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem),
    • 2 łyżki soku z cytryny lub octu z białego wina,
    • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
    • 2 łyżeczki ostrej musztardy, np. Dijon,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • szczyptę soli.
  • Do wymieszanych skłądników dolej kilka łyżek oleju roślinnego i zacznij ubijać albo rózgą kuchenną albo ręcznym blenderem. Kiedy olej zostanie wchłonięty przez mieszaninę dodaj kolejną porcję. Łącznie oleju powinno dodać się około 130 ml, czyli pół szklanki).
  • Końcowa konsystencja sosu będzie przypominała gęsty majonez.
  • Dodaj do niego 3 łyżki starego na drobne wiórki parmezanu albo sera grana padano. Wymieszaj.

Liście sałaty rzymskiej porwij na kawałki, a gdy masz mini sałatę to możesz wykorzystać całe liście. Odtocz je w sosie. Sos będzie gęsty, ja nakładam na liście sałaty sos przy pomocy dłoni.

Sałatka Cezar sos jogurtowo – majonezowy

W miseczce wymieszaj ze sobą:

  • przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ok. 3 łyżek parmezanu lub grano padano starego na drobne wiórki,
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire,
  • 80 gramów jogurtu naturalnego, zwykłego lub greckiego,
  • 3 lub 4 sztuki bardzo drobno posiekanych filecików anchois z zalewy olejowej,
  • możesz dodać też szczyptę pieprzu,
  • soli nie dodawaj, bo mamy tu całkiem sporo słonego sera.

Wymieszaj i obtocz liście sałaty, małych listków sałaty rzymskiej nie musisz rwać a te większe warto podzielić na kawałki,

Kurczak

Filet z kurczaka możesz usmażyć na słoto – rumiano na łyżce oliwy lub grilować. Ja wolę kurczaka grillowanego, bo ma ładny wzorek.

Mięso z kurczaka musi być w temperaturze pokojowej.

Filet połóż na płaskiej powierzchni, np. na desce do krojenia, i gładkim tłuczkiem do mięsa albo pięścią spłaszcz grubszą część mięsa. Mięso powinno być jednakowej grubości, żeby usmażyło się w tym samym czasie.

Kurczaka natrzyj solą i pieprzem, po jednej szczypcie wystarczy. I połóż na rozgrzanej patelni, smaż z dwóch stron po kilka minut z każdej strony lub grilluj. Patelnię grillową rozgrzej bardzo mocno, połóż na niej kurczaka i grilluj na średnim ogniu tak długo, aż mięso będzie może swobodnie przewrócić na druga stronę. Jeżeli jest przyklejone do patelni nie odrywaj go na siłę.

Gotowego kurczaka możesz pokroić w paski albo kostkę. Zrób jak wolisz.

Boczek

Boczek pokrój na cienkie paski albo drobną kostkę, przełóż na zimną patelnię i smaż na małym / średnim ogniu do zarumienienia. To będzie kilka minut, w zależności od wielkości kawałków boczku.

Propozycja podania

  • Pora na złożenie sałatki:
    • na spód talerza wyłóż obtoczoną w sosie sałatę,
    • wyłóż usmażonego lub grillowanego kurczaka,
    • ułóż podsmażony boczek,
    • grzanki,
    • pomidorki koktajlowe pokrojone na małe kawałki,
    • posyp parmezanem lub grana padano,
    • posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem,
    • możesz skropić odrobiną oliwy,
    • niektórzy polewają dodatkowo sałatkę sosem. Moja sałatka ze zdjęć w sosie ma tylko sałatę. Sałatka jest smaczna taka, ale to kwestia smaku czy chcesz udekorować potrawę dodatkową porcją sosu, więc zmodyfikuj ją według własnego uznania.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne – sałatka cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar, znana również jako Caesar salad, ma swoje korzenie w Stanach Zjednoczonych, a dokładniej w Tijuanie, w Meksyku. Została stworzona przez włoskiego szefa kuchni, Cesara Cardiniego, w jego restauracji Caesar’s Palace w latach 20. XX wieku. Sałatka Cezar stała się popularna głównie za sprawą swojego wyjątkowego smaku i tekstury, a obecnie jest podawana na całym świecie w różnych wersjach. Tradycyjnie składa się z sałaty rzymskiej, dressingów na bazie majonezu i parmezanu, grzanek i składników dodatkowych, takich jak jajka na twardo, pomidory czy filety z kurczaka.

Polecam także inne smakowite sałatki: sałatka z jarmużem i jabłkiem, sałatka gyros z czerwoną kapustą, sałatka jarzynowa, klasyczna sałatka gyros, sałatka z arbuzem.

Na blogu znajdziesz też przepis na coś słodkiego: biszkopt z 6 jaj, biszkopt czekoladowy oraz pyszne zupy: grochówka, kapuśniak, zupa krem z białych warzyw, flaki, żurek i barszcz biały.

Cezar sałata + kurczak + dodatki + sos

Jeżeli marzysz o sałatce, która zachwyci Twoje podniebienie i dostarczy niezapomnianych doznań smakowych to koniecznie wypróbuj moją klasyczną sałatkę ! Moja sałatka to mistrzowskie połączenie najlepszych składników, które sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością dla Twojego podniebienia.

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Henryk i Mirka

    Genialny sos. Zostało nam trochę i kurczaka i sosu, to zawijaliśmy tortille z kurczakiem i tym majonezikiem, plus czerwona cebula, poszarpana sałata. To było pyszne. Brawo! Brawo!

    1. Róża

      Sos Cezar jest pyszny i uniwersalny. Nawet do kanapki albo jajka. Dziękuję za miłe słowa 🙂

  2. Sałatkożerca

    🥰 wyglada bardzo apetyczniw

Dodaj komentarz