Ryba po grecku, ale po polsku. Potrawa kojarzona ze świętami jest dobrym daniem na kolację lub ciepły obiad przez cały rok. Ryba z tego przepisu jest nieco podobna do greckiej psari plaki, czyli białej ryby zapiekanej z pomidorami. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Słodkie warzywa korzeniowe, kwaśne pomidory, słona ryba o lekkim aromacie oregano. To jest pyszne!
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: smażenie ryby ok. 30 minut, sos jarzynowy ok. 30 min
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa (do panierowania ryby użyj mąki ryżowej lub bezglutenowej), bezmleczna
SKŁADNIKI
Ryba po grecku
Do przygotowania ryby po grecku wykorzystaj filety białych ryb, czyli gatunki takie jak:
- mintaj,
- dorsz,
- morszczuk,
- miruna,
- tilapia.
Jeżeli przygotowujesz potrawę z mrożonych ryb rozmroź je na sitku lub odsącz z namiaru pływu np. papierowymi ręcznikami, Jeżeli przygotowujesz danie ze świeżych ryb oczyść je ze skóry i wyfiletuj. Do sosu warzywnego używam czerwonych cebul, bo dodają potrawie pięknego koloru.
Sos warzywny (duszone warzywa) do ryby po grecku

Ryba po grecku PRZEPIS tradycyjny
Ryba
- 500 g ryby rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. Rybę możesz rozmrożone na sitku, wtedy będzie osuszać się podczas rozmrażania albo na talerzu. Gdy ryba zrobi się elastyczna i miękka osusz ja na papierowym ręczniku lekko dociskając go do mięsa.
- Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. W przepisie podałam 1 łyżeczkę oregano i po pół łyżeczki soli i pieprzu, ale pieprzu i oregano możesz dodać więcej. Nie polecam solić ryby więcej niż pół łyżeczki, bo jest słona z natury.

- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
- Rybę obtocz ze wszystkich stron w mące – do panierowania wystarczy kilka łyżek.

- Smaż rybę kilka minut z jeden i drugiej strony do złoto – brązowego koloru. Nie przewracaj ryby zbyt często, bo jest delikatna i może rozpaść się na drobne kawałki. Wtedy też będzie można zrobić z niej pyszne danie, ale może wyglądać nieelegancko.

- Usmażoną rybę przełóż do naczynia, w którym chcesz przygotować potrawę. Może to być foremka do zapiekania. Unikałabym pojemników plastikowych, ponieważ danie może barwić plastik
- Rybę ułóż na dnie, jedną warstwą tak, żeby kawałki ułożone były blisko siebie.

Sos warzywny (duszone warzywa)
Zanim zaczniemy smażyć i dusić warzywa warto przygotować wszystkie składniki. Wszystkie warzywa obierz.
- Czerwone cebule (3 szt. średniej wielkości, ok. 200 g) pokrój w piórka.
- Marchewki (3 szt., ok. 450 g) zetrzyj na tarce na grube wiórki.
- Seler (1/4 średniej bulwy, ok. 250 g) zetrzyj na grube wiórki.
- Pietruszkę (3 szt., ok. 300 g) zetrzyj na tarce na grube wiórki
- Czosnek pokrój w plasterki albo przeciśnij przez praskę.

- Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 4 łyżki oliwy.
- Gdy tłuszcz się ogrzeje dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż do zeszklenia a jeżeli chcesz, zeby cebula była bardzo słodka to ją zarumień do złoto- brązowego koloru.
- Pod koniec smażenia dodaj czosnek (pokrojony w plasterki albo przeciśnięte przez praskę). Czosnek smaż chwilę, dosłownie minutę.
- Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj starte na grube wiórki warzywa korzeniowe: seler, marchewkę, pietruszkę.
- Dodaj
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczkę słodkie, mielonej papryki
- 1 łyżeczkę lub mniej soli
- Delikatnie wymieszaj, dodaj pół szklanki wody i duś do miękkości warzyw, prawdopodobnie potrwa to ok. 20 minut.
- Do warzyw dodaj puszkę drobno krojonych pomidorów z puszki, i duś jeszcze przez 5 minut.
- Spróbuj i zdecyduj czy sos doprawić pieprzem lub solą.

Składanie ryby po grecku
Rybę po grecku przygotuj w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Jeżeli masz więcej jarzyn niż z tego przepisu ułóż warstwy:
- duszone warzywa
- ryba
- duszone warzywa
Jeżeli robisz potrawę dokładnie według mojego przepisu ułóż warstwy:
- ryba
- duszone warzywa

Propozycja podania
Ryba po grecku przepis tradycyjny
Według mojej receptury przygotujesz doskonała potrawę, będzie to najlepsza ryba po grecku, którą z apetytem można zajadać na zimno i na ciepło. Z chlebem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się połączą.


Przepisy kulinarne
Ryba po grecku przepis tradycyjny (najlepsza ryba po grecku)
Ryba po grecku łatwy przepis z podanych wyżej składników to dobrze znany, domowy smak. Jest pełnowartościowym posiłkiem, znanym najczęściej jako potrawa wigilijna. Warto jeść także poza okresem świątecznym. Polecam tradycyjne przepisy na: krokiety z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos.
Przepis na rybę po grecku (ryba po grecku łatwy przepis)
Ryba po grecku to połączenie białej ryby i słodko – kwaśnego sosu warzywnego. Z moim przepisem krok po kroku przyrządzenie potrawy będzie łatwe i szybkie. Zapraszam Cię do skorzystania z mojego przepisu!
Pingback: Kutia
Pingback: Gołąbki
Wyszła pyszna! Nie mogliśmy się najeść taka dobra.
Cieszy mnie, że smakowała 👍
Pingback: Pstrąg z piekarnika
Pingback: Pulpety w sosie koperkowym