ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku, ale po polsku. Potrawa kojarzona ze świętami jest dobrym daniem na kolację lub ciepły obiad przez cały rok. Ryba z tego przepisu jest nieco podobna do greckiej psari plaki, czyli białej ryby zapiekanej z pomidorami. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Słodkie warzywa korzeniowe, kwaśne pomidory, słona ryba o lekkim aromacie oregano. To jest pyszne!

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: smażenie ryby ok. 30 minut, sos jarzynowy ok. 30 min
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: bezglutenowa (do panierowania ryby użyj mąki ryżowej lub bezglutenowej), bezmleczna

SKŁADNIKI

Ryba po grecku

Do przygotowania ryby po grecku wykorzystaj filety białych ryb, czyli gatunki takie jak:

  • mintaj,
  • dorsz,
  • morszczuk,
  • miruna,
  • tilapia.

Jeżeli przygotowujesz potrawę z mrożonych ryb rozmroź je na sitku lub odsącz z namiaru pływu np. papierowymi ręcznikami, Jeżeli przygotowujesz danie ze świeżych ryb oczyść je ze skóry i wyfiletuj. Do sosu warzywnego używam czerwonych cebul, bo dodają potrawie pięknego koloru.







Sos warzywny (duszone warzywa) do ryby po grecku












Ryba po grecku PRZEPIS tradycyjny

Ryba

  1. 500 g ryby rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. Rybę możesz rozmrożone na sitku, wtedy będzie osuszać się podczas rozmrażania albo na talerzu. Gdy ryba zrobi się elastyczna i miękka osusz ja na papierowym ręczniku lekko dociskając go do mięsa.
  2. Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. W przepisie podałam 1 łyżeczkę oregano i po pół łyżeczki soli i pieprzu, ale pieprzu i oregano możesz dodać więcej. Nie polecam solić ryby więcej niż pół łyżeczki, bo jest słona z natury.
  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  2. Rybę obtocz ze wszystkich stron w mące – do panierowania wystarczy kilka łyżek.
  1. Smaż rybę kilka minut z jeden i drugiej strony do złoto – brązowego koloru. Nie przewracaj ryby zbyt często, bo jest delikatna i może rozpaść się na drobne kawałki. Wtedy też będzie można zrobić z niej pyszne danie, ale może wyglądać nieelegancko.
  1. Usmażoną rybę przełóż do naczynia, w którym chcesz przygotować potrawę. Może to być foremka do zapiekania. Unikałabym pojemników plastikowych, ponieważ danie może barwić plastik
  2. Rybę ułóż na dnie, jedną warstwą tak, żeby kawałki ułożone były blisko siebie.

Sos warzywny (duszone warzywa)

Zanim zaczniemy smażyć i dusić warzywa warto przygotować wszystkie składniki. Wszystkie warzywa obierz.

  1. Czerwone cebule (3 szt. średniej wielkości, ok. 200 g) pokrój w piórka.
  2. Marchewki (3 szt., ok. 450 g) zetrzyj na tarce na grube wiórki.
  3. Seler (1/4 średniej bulwy, ok. 250 g) zetrzyj na grube wiórki.
  4. Pietruszkę (3 szt., ok. 300 g) zetrzyj na tarce na grube wiórki
  5. Czosnek pokrój w plasterki albo przeciśnij przez praskę.
  1. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 4 łyżki oliwy.
  2. Gdy tłuszcz się ogrzeje dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż do zeszklenia a jeżeli chcesz, zeby cebula była bardzo słodka to ją zarumień do złoto- brązowego koloru.
  3. Pod koniec smażenia dodaj czosnek (pokrojony w plasterki albo przeciśnięte przez praskę). Czosnek smaż chwilę, dosłownie minutę.
  4. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj starte na grube wiórki warzywa korzeniowe: seler, marchewkę, pietruszkę.
  5. Dodaj
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
    • 1 łyżeczkę słodkie, mielonej papryki
    • 1 łyżeczkę lub mniej soli
  6. Delikatnie wymieszaj, dodaj pół szklanki wody i duś do miękkości warzyw, prawdopodobnie potrwa to ok. 20 minut.
  7. Do warzyw dodaj puszkę drobno krojonych pomidorów z puszki, i duś jeszcze przez 5 minut.
  8. Spróbuj i zdecyduj czy sos doprawić pieprzem lub solą.

Składanie ryby po grecku

Rybę po grecku przygotuj w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Jeżeli masz więcej jarzyn niż z tego przepisu ułóż warstwy:

  • duszone warzywa
  • ryba
  • duszone warzywa

Jeżeli robisz potrawę dokładnie według mojego przepisu ułóż warstwy:

  • ryba
  • duszone warzywa

Propozycja podania

Ryba po grecku przepis tradycyjny

Według mojej receptury przygotujesz doskonała potrawę, będzie to najlepsza ryba po grecku, którą z apetytem można zajadać na zimno i na ciepło. Z chlebem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się połączą.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Ryba po grecku przepis tradycyjny (najlepsza ryba po grecku)

Ryba po grecku łatwy przepis z podanych wyżej składników to dobrze znany, domowy smak. Jest pełnowartościowym posiłkiem, znanym najczęściej jako potrawa wigilijna. Warto jeść także poza okresem świątecznym. Polecam tradycyjne przepisy na: krokiety z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos.

Przepis na rybę po grecku (ryba po grecku łatwy przepis)

Ryba po grecku to połączenie białej ryby i słodko – kwaśnego sosu warzywnego. Z moim przepisem krok po kroku przyrządzenie potrawy będzie łatwe i szybkie. Zapraszam Cię do skorzystania z mojego przepisu!

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Karolina

    Wyszła pyszna! Nie mogliśmy się najeść taka dobra.

Dodaj komentarz