Rosół – wyjątkowo smakowita zupa z kury lub kurczaka, niemal doskonała w swojej prostocie. Ten aromatyczny bulion z pewnością przypadnie do gustu każdemu, zarówno jako samodzielne danie, jak i jako bazowa podstawa do różnych rodzajów zup czy potraw.
Zupa z tego przepisu stanowi idealne fundamenty dla innych potraw. Możesz wykorzystać go jako bazę do pysznej zupy ogórkowej, pomidorowej czy nawet jako aromatyczne uzupełnienie do risotto.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe
- Przygotowanie składników: 10 minut
- Czas gotowania: 2 godziny (rosół z kurczaka), 3 godziny (rosół z kury)
- Liczba porcji: około 2 – 3 litrów zupy
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa
SKŁADNIKI
Rosół
Najlepszy rosół wychodzi z porcji drobiu o dużej zawartości mięsa. Może to był cała tuszka lub kawałki, np. ćwiartki z kurczaka, skrzydełka o łącznej wadze ok. 1,5 kg. Jeżeli chcesz ugotować aromatyczny rosół z porcji rosołowych warto do zupy dodać ich nieco więcej, na korpusach jest niewiele mięsa, które daje zupie charakterystyczny aromat.
Do podania
Zanim rozpoczniesz gotowanie przeczytaj cały przepis. Zupę z tej ilości składników najlepiej gotować w dużym garnku z pokrywką, np. 5 litrowym.
Nie musisz kurczowo trzymać się gramatury podanej w przepisie, bo wagę składników podaję orientacyjnie, aby łatwiej Ci było gotować. Pamiętaj jednak, że jest to zupa, w której kluczową rolę gra mięso a warzywa są tylko dodatkiem. Jeżeli do gotowania weźmiesz za mało drobiu zupa może wyjść bez smaku. Jeżeli mocno zmienisz proporcje rosół będzie miał zmieniony smak, np. dodasz dużo więcej marchwi to otrzymasz słodką zupę.
Rosół z mojego przepisy możesz ugotować na kurczaku lub kurze, reszta składników pozostaje bez zmian. Jedyna różnica w przygotowaniu to czas gotowania. Zupa z kury będzie gotować się dłużej (ok. 3 godzin), a z kurczaka krócej (ok. 2 godzin). Ponieważ bulion z kury gotuje się dłużej, więc ta zupa może wymagać dolania większej ilości wody (na początku lub podczas gotowania). Jeżeli korzystasz z mrożonego drobiu najpierw zupełnie go rozmroź, inaczej zupa będzie mętna.
Kontrowersje i spory
Na temat gotowania rosołu funkcjonuje wiele zasad, wskazówek i wytycznych. W niektórych przepisach przeczytasz, żeby:
- moczyć drób minimum 2 godziny a wodę z moczenia wylać,
- moczyć drób, wodę z mięsem zagotować i następnie wodę wylać,
- włożyć drób do wody, gotować rosół zbierając szumowiny
- mięso, warzywa, przyprawy zalać wodą i gotować niczego nie wyławiając.
Niektórzy ludzie preferują moczenie kury lub kurczaka przed gotowaniem zupy. Są co najmniej 3 powody, dla których to robią:
- usunięcie krwi: moczenie kurczaka przed gotowaniem może pomóc usunąć resztki krwi z mięsa. Niektórzy ludzie praktykują koszerność i starają się usunąć jak najwięcej krwi z mięsa, zgodnie z żydowskimi przepisami kulinarnymi,
- usunięcie niepożądanych zapachów: moczenie kurczaka przez pewien czas przed gotowaniem może pomóc w usunięciu niepożądanych zapachów z mięsa, które niektórzy mogą uważać za nieprzyjemne,
- lepsze wyciągnięcie smaku: moczenie kurczaka przed gotowaniem może pomóc w wyciągnięciu smaku z mięsa i kości. Niektórzy uważają, że moczenie kurczaka przez kilka godzin lub przez noc może poprawić smak dania.
Wielu kucharzy nie uważa moczenia kurczaka za konieczne i przygotowuje zupę bez tego etapu. Do tego przepisu możesz drób moczyć lub tego nie robić. Bez względu na sposób, który wybierzesz, zupa będzie zarówno smaczna jak zdrowa. A gotowana wolno także klarowna.
Rosół z kury PRZEPIS
Przygotowanie cebuli
Masz dwa sposoby na przygotowanie cebuli:
- Obraną i przekrojoną na pół cebulę przypiecz na suchej patelni (to rozwiązanie na kuchenkę indukcyjną) lub
- Cebulę połóż na palący się palnik kuchenki gazowej.
Cebula powinna się przypiec, ale nie może się spalić. Powinna nabrać złoto – brązowej barwy.
Gotowanie rosołu
Jezeli chcesz zebrać szumowiny z rosołu do garnka włóż tylko drób, dodaj 2 litry wody i zagotuj. Zbierz szumowiny i dodaj pozostałe składniki, jak warzywa i przyprawy.
Poniżej przepis, który umożliwia ugotowanie klarownej zupy bez rozdzielania składników.
- Kurczaka lub kurę o wadze ok. 1,5 kg umyj i oskub z pozostałych piór. Możesz podzielić drób na mniejsze kawałki, żeby łatwiej wyciągnąć go z rosołu. Możesz też nie dzielić kurczaka na kawałki.
- W garnku ułóż także przygotowane warzywa:
- 2 obrane marchewki, możesz pokroić na mniejsze kawałki,
- 2 obrane pietruszki, przekrojone na pół,
- 1 mniejszy seler obrany ze skóry i pokrojony na kawałki,
- 1 białą część pora, średniej wielkości, bardzo dokładnie opłukaną z piasku i ziemi,
- 1 przypieczoną cebulę.
- Do rosolu wrzuć:
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu,
- Do garnka wlej 2 litry wody.
Przykryj garnek pokrywką, ustaw małą moc kuchenki i gotuj. Jeżeli gotujesz bulion z kury gotuj zupę 2 godziny. Jeżeli gotujesz z kurczaka gotuj zupę 1 godzinę. Zupa z kury gotuje się dłużej a więc przez parowanie tracimy wodę. Jeżeli masz wystarczająco duży garnek dolej 0,5 litra wody więcej lub dolej tę wodę w trakcie gotowania. Pamiętaj, żeby była to woda gorąca, nawet wrząca.
Gdy zupa się zagotuje możesz zebrać szumowiny. Możesz ich równie dobrze nie zbierać. Gotuj zupę na bardzo małej mocy palnika. Ścięte białko opadnie, a zupa zostanie klarowna.
Po 1 godzinie gotowania z kurczaka lub 2 godzinach gotowania zupy z kury dodaj do garnka:
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 1 gałązkę świeżego lubczyku (lub zamień na łyżkę lubczyku suszonego),
- 1 łyżeczkę soli. Gotuj bulion na minimalnej mocy palnika, aby tylko lekko bulgotał przez kolejną 1 godzinę.
Na koniec wyłów z garnka z rosłem drób, wszystkie warzywa, przyprawy i zioła.
Drób rozpadnie się na kawałki po tak długim gotowaniu. Pozostały w garnku rosół przecedź przez gęste sito do drugiego garnka. Teraz okaże się, ile rosołu zostanie do zjedzenia. Ilość rosołu będzie zależeć od tego, ile wody wyparowało z garnka podczas gotowania zupy.
Spróbuj ugotowanego rosołu i zdecyduj, czy potrzebuje więcej soli. Jeżeli chcesz, możesz zamiast soli dodać odrobinę jasnego sosu sojowego. Wiele restauracji podkręca tę zupę sosem sojowym dodając mu dodatkowego smaku. Nie jest to jednak tradycyjny, polski dodatek.
Propozycja podania
Rosół podawaj gorący z makaronem jajecznym, lanymi kluskami ziołowymi lub ryżem. Do zupy dodaj kilka plasterków marchewki z rosołu, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowane mięso drobiowe. Rosół jest idealny do picia bez dodatków.
Spodobał Ci się mój przepis?
Porady – ugotuj rosół idealny
Gotowanie rosołu z kury lub kurczaka nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku zasadach:
- gotująca się zupa powinna tylko minimalnie mrugać,
- zupę gotuj na świeżym kurczaku lub kurze,
- mrożone mięso, które chcesz użyć do gotowania zupy należy całkowicie rozmrozić,
- rosołu podczas gotowania nie mieszaj,
- jeżeli z twojego rosoły wyparowało zbyt dużo wody podczas gotowania możesz ją uzupełnić. Do garnka dodaj wrzątek, nigdy nie dodawaj zimnej wody,
- gdy dodajesz soli do gotującej się zupy nie mieszaj jej. Sól wsyp w bulgoczący wirek. Sól rozejdzie się po całym daniu w kilka chwil,
- zupę, której nie zjesz możesz zawekować i przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Przygotujesz w ten sposób idealną bazę do innych potraw jak zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, zupa jarzynowa czy risotto,
- drugą opcją przechowywania zupy jest mrożenie w pojemnikach lub woreczkach. Mroź czystą zupę, bez mięsa i warzyw,
- jeżeli nie lubisz jeść mięsa z zupy to zmiel je razem z jarzynami i wykorzystaj do innych potraw jak pasztet lub pierogi z mięsem z rosołu.
Przepisy kulinarne
Rosół z kurczaka przepis
Zupa z tego przepisu to ponadczasowy klasyk, chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Polecam Ci moje inne przepisy na pierwsze danie: chłodnik z ogórków, chłodnik z botwinki lub hiszpańskie gazpacho czy bardzo nieoczywista, cierpka zupa wiśniowa z makaronem.
Zobacz też przepisy na najlepsze pasty do kanapek z jajek: pasta jajeczna, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z oliwkami i pasta jajeczna z rybą wędzoną.
Super szybie i smaczne propozycja na podwieczorek albo śniadanie: szakszuka, naleśniki, guacamole, pancake, racuchy drożdżowe czy smalec z fasoli. Zobacz też kotlety mielone (w dodatkowych wersjach mielone z cukinią lub mielone z pieczarkami) – najlepsze z ziemniakami i buraczkami.
Wypróbuj takżeniezawodny biszkopt do tortu i biszkopt czekoladowy lub biszkopt z olejem.
Ugotowałem rosół z twojego przepisu i wyszedł na prawdę smaczny. Dzieci prosiły o dokładkę. Nie zbierałem szumowin a rosół wyszedł klarowny i doskonały. Dzięki za ten przepis.
🙂
Pingback: Mizeria
Pingback: Tzatziki
Pingback: Racuchy z jabłkami
Pingback: Chłodnik z ogórków
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Zupa ogórkowa
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Leczo
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Zupa kalafiorowa z soczewicą
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Krupnik
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Zupa z brukselek
Pingback: Pasta jajeczna z oliwkami
Pingback: Grochówka
Pingback: Gołąbki
Pingback: Kapuśniak z kiszonej kapusty
Pingback: Rosół wołowy
Pingback: Flaki
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Pingback: Zupa cebulowa
Pingback: Kapuśniak z młodej kapusty
Pingback: Młoda kapusta zasmażana
Pingback: Makaron z kurczakiem i boczniakami
Pingback: Zupa z fasolki szparagowej
Pingback: Kurczak korma (korma chicken) w 30 minut
Pingback: Zupa z fasolki szparagowej w 2 wersjach