Rosół wołowy lub po lekkiej modyfikacji składników drobiowo wołowy to pyszna zupa lub baza do innych potraw. Praktycznie robi się sam a naszej uwagi wymaga tylko przygotowanie składników i doprawienie.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: 1 – 2 godzin
- Liczba porcji: 1 – 1,5 litra zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Jakie mięso wołowe na rosół?
Planując gotowanie rosołu wołowego weź pod uwagę zakup odpowiedniego mięsa, jeżeli masz wybór niech to będą kawałki z kością. Idealne mięso nie jest zbyt tłuste, wybierz któreś z gatunków wypisanych poniżej:
- szponder,
- antrykot
- pręga wołowa,
- goleń,
- łata,
- mostek wołowy
- kości szpikowe
Rosół wołowy
Do podania
Do dekoracji rosołu wołowego sprawdzi się natka pietruszki i pokrojona w plasterki marchewka z ugotowanego rosołu.

Rosół wołowy PRZEPIS
Do gotowania rosołu potrzebujemy większy garnek. Ok. 3 – 4 litrowy będzie w sam raz.
- Przekrój na pół 1 większą cebulę żółtą lub czosnkową. Obierz z łupin i ułóż na suchej, rozgrzanej patelni. Przypiekaj aż cebula zrobi się złoto – brązowa. Skarmelizowana cebula doda słodyczy zupie.
- Do garnka dodaj 700 g mięsa wołowego z kością.
- Dodaj 1,5 litra wody i szybko zagotuj.
- Zbierz szumowiny. Nie ma potrzeby wylewania wody po zagotowaniu, ani myć mięsa. Zupa będzie smaczna i pełnowartościowa, gdy tylko zbierzemy z jej powierzchni ścięte białko a wolno gotowana będzie klarowna i pełna smaku.
- Zmniejsz moc palnika na minimalny i od razu dodaj przyprawy i zioła.
- Dodaj:
- 3 obrane marchewki (ok. 250 g)
- 3 obrane korzenie pietruszki (ok. 250 g)
- pół małego, obranego korzenia selera (ok. 160 g)
- 1 białą część pora (ok. 100 g)
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1/2 łyżeczkę soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 6 suszonych grzybów,
- przypieczoną cebulę. Ja często wlewam na patelnię nieco wody i rozpuszczam resztki po przypiekaniu cebuli. Tą wodę dodaję do rosołu.
- Gotuj na minimalnej mocy kuchni przez 2 godziny, garnek musi być szczelnie przykryty, żeby płyn nie odparował z garnka i rosół nie zniknął. Jeżeli jednak wyparowało zbyt dużo wody dolej gorącą, przegotowaną. Rosół powinien tylko minimalnie mrugać. Jeżeli będzie gotować się burzliwie to będzie mętny.
- Po 2 godzinach dodaj:
- kilka gałązek świeżej naci pietruszki,
- 2 gałązki świeżego lubczyku lub 1 łyżkę suszonego.
- Gotuj jeszcze 1 godzinę.
- Na koniec sprawdź smak rosołu i dodaj soli i pieprzu.
- Jeżeli chcesz podkręcić smak rosołu możesz dodać nieco ciemnego sosu sojowego. Dodawaj po łyżce i próbuj, czy to smak który Ci odpowiada.
Propozycja podania
Bulion wołowy
Rosół wołowy warto podać z makaronem, kluskami lanymi albo kołdunami. Jest doskonałą bazą do gotowania zup. Zupa cebulowa na takim rosole jest przepyszna.

Przepisy kulinarne – przepis na rosół wołowy
Na moim blogu kulinarnym, zamieszczam przepisy na najróżniejsze dania! Dziś dzielę się z Tobą mim ulubionym przepisem na wyjątkowy rosół wołowy, który jest kwintesencją domowego smaku i doskonała bazą do innych potraw.
Mój przepis na rosół wołowy jest hołdem dla tradycji i pasji do gotowania, łącząc w sobie świeże składniki, aromatyczne zioła i wołowe mięso. To danie nie tylko rozgrzeje Twoje ciało w chłodne dni, ale także otuli Twoje zmysły przyjemnymi aromatami i intensywnym smakiem.
W moim szczegółowym przepisie krok po kroku podpowiadam jak przygotować ten pyszny rosół wołowy. Niech mój przepis na rosół wołowy stanie się częścią Twojej kulinarny historii. Przygotuj go na uroczyste okazje, rodzinne spotkania czy po prostu jako smaczna zupę na co dzień.
Polecam Twojej uwadze także: biszkopt z 6 jaj, biszkopt czekoladowy, hummus, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka gyros i sałatka jarzynowa oraz danie, które robi się samo, czyli kurczak z piekarnika.
Pingback: Flaki
Pingback: Tatar ze śledzia
Pingback: Tatar
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Zupa ogórkowa
Pingback: Zupa cebulowa
Pingback: Spaghetti bolognese (sos bolognese)
Pingback: Adana kebab
Pingback: Zupa z brukselek