Risotto z krewetkami i białym winem to dziwny posiłek, bo jednocześnie bardzo łatwy do ugotowania, szybki i smaczny. Znajdziecie je w menu dobrych restauracji a od teraz także w twojej kuchni.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: do 30 minut
- Liczba porcji: 2
- Dieta: bezmleczna (pomiń masło), bezglutenowa
Jaki ryż na risotto?
Do przygotowania prawdziwego, włoskiego risotto potrzebujesz ryzu arborio albo carnaroli. Z innego gatunku ryżu otrzymasz smaczny posiłek, ale to nie będzie prawdziwe risotto.
Czym podlać risotto?
Risotto z mojego przepisu możesz ugotować na rosole drobiowym lub szybkim wywarze z kurczaka oraz na białym, wytrawnym winie. Świetnie się sprawdzi także wino białe bezalkoholowe. WAŻNE: rosół lub wywar z kurczaka nie może być tłusty, bo potrwa wyjdzie mdła. Rosół możesz odtłuścić przy pomocy specjalnego dzbanuszka, tzw. separatora tłuszczu do rosołu lub sosów. Jeżeli przygotowujesz rosół dzień wcześniej wystarczy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce i zebrać z wierzchu zastygnięty tłuszcz.
Risotto bez alkoholu
Risotto gotowane z winem ma specyficzny aromat od dodanego trunku. Jeżeli gotujesz potrawę dla dzieci pomiń w przepisie wino niezależnie czy wybierasz tradycyjne bez alkoholu. Warto pamiętać, że alkohol nie wyparowuje w całości z gotowanej potrawy.
Składniki
To są składniki na 2 porcje risotto:
Do podania
Krewetki do risotto mogą być świeże lub rozmrożone. Obierz krewetki zostawiając ogon i ostatni kawałek pancerza.

Risotto z krewetkami PRZEPIS
Risotto to potrawa z aksamitnego miękkiego ryżu. Najpierw zrobimy ryż a pod koniec przygotujemy krewetki.
- 1 cebulkę szalotkę pokrój w kostkę
- czosnek przeciśnij przez praskę
- krewetki obierz zostawiając ogon i jeden segment pancerza
- zagotuj wywar z kurczaka, bulion z warzyw lub wodę
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy i opcjonalnie 1 łyżkę masła.
- Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebula może się nieco przyrumienić, ale czosnek absolutnie nie może.
- Dodaj 100 gramów ryżu arborio albo carnaroli i smaż aż ziarenka staną się przezroczyste na zewnątrz, wnętrze ziarenek może pozostać białe.
- Dodaj gorący wywar z kurczaka, bulion warzywny lub wodę, 350 ml, to 1 i 2/5 szklanki oraz 30 ml białego wytrawnego wina. Proporcje ryżu do płynu do 1 część ryżu na 3 części płynu.
- Dodaj 3 pręciki szafranu.
- Mieszaj często i gotuj około 20 minut. Ziarenka ryżu powinny pozostać lekko twarde, al dente. Jeżeli ryż wchłonął cały płyn a ziarenka nadal pozostają niedogotowane dodaj niewielka porcję podlewaczki.
- Do risotto dodaj garść startego na drobne wiórki parmezanu albo grana padano.
- Pod koniec gotowania ryżu usmaż krewetki.
Smażenie krewetek
- Na rozgrzanej na średnim ogniu patelni podgrzej 3 – 4 łyżki oliwy.
- 1 ząbek czosnku pokrój na plasterki lub zgnieć i wrzuć na oliwę.
- Od razu na patelnię wyłóż krewetki.
- Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż staną się różowe. Nie smaż dłużej, bo będą twarde i gumowate.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Usmażone dodawaj do porcji risotto, już na talerzu.

Propozycja podania
Risotto nakładaj na głębokie talerze, na ryżu układaj po 3 krewetki na porcję. Risotto posyp parmezanem lub grana padano, możesz skropić ulubiona oliwą.
Udekoruj gałązką kopru lub pietruszki.

Przepisy kulinarne
Risotto z tego przepisu możesz traktować jako bazową wersję do podania z wieloma dodatkami.
Być może zainteresują Cię moje inne przepisy, polecam: zupy, dania główne, dania do zrobienia w 30 minut i dania gotowe w 60 minut.
Pingback: Żurek