risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami i białym winem

Risotto z krewetkami i białym winem to dziwny posiłek, bo jednocześnie bardzo łatwy do ugotowania, szybki i smaczny. Znajdziesz je w menu dobrych restauracji a od teraz także we własnej kuchni.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: do 30 minut
  • Liczba porcji: 2
  • Dieta: bezmleczna (pomiń masło), bezglutenowa

Jaki ryż na risotto?

Do przygotowania prawdziwego, włoskiego risotto potrzebujesz ryżu arborio albo carnaroli. Z innego gatunku ryżu otrzymasz smaczny posiłek, ale to nie będzie prawdziwe risotto.

Czym podlać risotto?

Risotto z mojego przepisu możesz ugotować na rosole drobiowym lub szybkim wywarze z kurczaka oraz na białym, wytrawnym winie. Świetnie się sprawdzi także wino białe bezalkoholowe. WAŻNE: rosół lub wywar z kurczaka nie może być tłusty, bo potrwa wyjdzie mdła. Rosół możesz odtłuścić przy pomocy specjalnego dzbanuszka, tzw. separatora tłuszczu do rosołu lub sosów. Jeżeli przygotowujesz rosół dzień wcześniej wystarczy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce i zebrać z wierzchu zastygnięty tłuszcz.

Risotto bez alkoholu

Risotto gotowane z winem ma specyficzny aromat od dodanego trunku. Jeżeli gotujesz potrawę dla dzieci pomiń w przepisie wino niezależnie czy wybierasz tradycyjne czy bezalkoholowe. Pamiętaj, że alkohol nie wyparowuje w całości z gotowanej potrawy.

SKŁADNIKI

Risotto z krewetkami











Do podania

Krewetki do risotto mogą być świeże lub rozmrożone. Najlepiej kupić krewetki w pancerzach. Obierz krewetki zostawiając ogon i ostatni kawałek pancerza.

Pancerzy nie wyrzucaj, zamroź i wykorzystaj, żeby ugotować wywar, tzw. bulion na obierkach do: zupa tajska z kurczakiem albo do zupy rybnej. Jelita wyrzuć do kosza.





Risotto z krewetkami PRZEPIS

Risotto to potrawa z aksamitnie miękkiego ryżu. Najpierw zrobimy ryż a pod koniec przygotujemy krewetki.

  • 1 cebulkę szalotkę przekrój wzdłuż w lini korzenie – szczypior, obierz i pokroj w kostkę. Odłóż na bok.
  • Krewetki obierz zostawiając ogon i jeden segment pancerza przy ogonie. Jeżeli nie lubisz obieraj krewetek podczas posiłku obierz krewetki całkowicie.
  • Zagotuj rosół, wywar z kurczaka, bulion z warzyw lub wodę. Ryż podlewa się gorącym płynem.
  1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy i opcjonalnie 1 łyżkę masła.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Cebula może się nieco przyrumienić, ale czosnek absolutnie nie może, bo stanie się gorzki.
  3. Dodaj 100 gramów ryżu arborio albo carnaroli i smaż aż ziarenka staną się przezroczyste na zewnątrz. Wnętrze ziarenek może pozostać białe. Mieszaj często i obserwuj czy ryż jest już przezroczysty.
  4. Do przezroczystego ryżu dodaj gorący rosół, wywar z kurczaka, bulion warzywny lub wodę, 350 ml, to 1 i 2/5 szklanki oraz 30 ml białego wytrawnego wina.
  5. Dodaj 3 pręciki szafranu.
  6. Mieszaj często i gotuj około 20 minut. Ziarenka ryżu powinny pozostać lekko twarde, al dente. Jeżeli ryż wchłonął cały płyn a ziarenka nadal pozostają niedogotowane dodaj niewielka porcję rosołu albo wody, albo wywaru.
  7. Kiedy ryż będzie al dente dodaj garść startego na drobne wiórki parmezanu albo sera grana padano.
  8. Pod koniec gotowania ryżu na drugiej patelni usmaż krewetki wg. poniższego przepisu.

Jak wyczyścić krewetki

  1. Krewetce ukręć lub odetnij głowę.
  2. Od strony nóżek odbieraj krewetkę z pancerza.
  3. Zostaw ostatni człon pancerza i ogon.
  4. Małym ostrym nożykiem wytnij jelito, delikatnie nacinając krewetkę na stronie grzbietu.

Smażenie krewetek

  1. Na rozgrzanej na średnim ogniu patelni podgrzej 3 – 4 łyżki oliwy.
  2. 1 ząbek czosnku pokrój na plasterki lub zgnieć i wrzuć na oliwę. Nie przypiekaj czosnku. On ma tylko trochę zaromatyzowac oliwę.
  3. Od razu na patelnię połóż krewetki.
  4. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż staną się różowe. Nie smaż dłużej, bo będą twarde i gumowate.
  5. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Usmażone dodawaj do porcji risotto, już na talerzu.

Propozycja podania

Risotto nakładaj na głębokie talerze, na ryżu układaj po 3 krewetki na porcję. Risotto posyp parmezanem lub grana padano, możesz skropić ulubiona oliwą. Udekoruj gałązką kopru lub pietruszki.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Risotto z tego przepisu możesz traktować jako bazową wersję do podania z wieloma dodatkami. Świetnie smakuje risotto z krótko smażoną polędwiczką wieprzową, polędwicą wołową lub z suszonymi pomidorami.

Być może zainteresują Cię moje inne przepisy, polecam: zupy, dania główne, dania do zrobienia w 30 minut i dania gotowe w 60 minut.

Polecam pierogi mięsa z rosołu, biszkopt z 5 jaj, biszkopt czekoladowy, tiramisu, grochówka i kapuśniak z kiszonej kapusty.

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Doris

    In my view, if all site owners and bloggers made excellent content as you did,
    the internet will probably be much more useful than ever before.

Dodaj komentarz