racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to fajny podwieczorek, słodkie śniadanie albo coś małego do plecaka na drogę. Te racuchy robi się szybko, są lekkie jak piórko i delikatne jak chmurka. Przypominają puszyste omlety dzięki ubitym białkom. Polecam nie tylko dzieciom.

Podstawowe informacje

  • Przygotowanie ciasta: 10 minut
  • Smażenie: 10 minut
  • Liczba placków: 24
  • Dieta: wegetariańska, bezmleczna (gdy zamienisz mleko na napój roślinny)

Składniki

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami wyjdą smaczne z każdego gatunku jabłek. Możesz wykorzystać nawet te lekko zwiędnięte, o pomarszczonej skórce.

mąka pszenna tortowa lub uniwersalna typ 650 – 170 g
mleko lub napój roślinny – 150 ml
jabłka – 2 średnie szt.
jajka – 2 duże
olej – 1 łyżka
proszek do pieczenie – 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy – 1 łyżeczka lub 3 krople pasty waniliowej
opcjonalnie drobny cukier do wypieków – 1 łyżeczka
mielony cynamon – szczypta
sól – szczypta
olej do smażenia
cukier puder
kwaśny dżem lub konfitury
syrop klonowy

Racuchy z jabłkami PRZEPIS

Zanim przystąpisz do robienia racuchów z jabłkami przeczytaj cały przepis.

  1. Rozdziel żółta od białek
  2. Przygotuj dwie miski:
    • do jednej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj rózgą kuchenną
    • w drugiej wymieszaj żółtka z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym lub pastą waniliową, 1 łyżką oleju, cynamonem. Wymieszaj rózgą do jednolitej masy
  3. Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
  1. Ubij pianę z białek.
  2. Do miski z płynnym ciastem na placki dodaj mąkę i dokładnie zamieszaj, żeby w cieście nie pozostały żadne grudki.
  1. Dodaj do ciasta starte jabłka.
  1. Dodaj do ciasta ubitą pianę z białek. Bardzo delikatnie wmieszaj ją szpatułką lub drewnianą łyżką.

Racuchy z jabłkami

Smażenie

  1. Rozgrzej patelnię, dobrze się sprawdzi patelnia do smażenia naleśników.
  2. Patelnię możesz posmarować olejem lub innym tłuszczem.
  3. Nakładaj na patelnię po jednej dużej łyżce ciasta.
  4. Smaż do momentu pojawienia się dziurek na plackach i obróć na druga stronę na ok. 1 minutę.

Propozycja podania

Placki z jabłkami możesz polać placki z jabłkami syropem klonowym, oprószyć cukrem pudrem lub podać z dowolnym dżemem.

Szybkie racuchy z jabłkami

Placki z jabłkami przepis

Puszyste, szybkie racuchy z jabłkami przepis są na prawdę szybkie do zrobienia i smakują niezwykle delikatnie. Mimo ubijania piany i łączenia składników w dwóch miskach. Już sama nazwa szybkie racuchy z jabłkami zobowiązuje. Placki z jabłkami przepis zawiera prawdziwą wanilię. Możesz ją pominąć, ale cynamon warto pozostawić. Wtedy racuchy mają bardziej złożony smak. trochę jesienny, trochę taki szarlotkowy.

Chciałabym polecić Tobie kilka inspirujących propozycji z mojego bloga: coś na słodko, czyli te do zrobienia w parę chwil naleśniki, sorbet mango czy zupa wiśniowa, która może być też podawana na pierwsze danie oraz desery, których przygotowanie pochłania nieco więcej czasu, czyli klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką oraz ciasto drożdżowe z truskawkami. Jeżeli przygotowywanie nieco bardziej skomplikowanych deserów to dla Ciebie pestka, chciałbym zaproponować biszkopt jako doskonałą bazę do przygotowania tortu z dowolnym kremem. Może wypróbujesz mój krem czekoladowy do tortu?

Chciałabym także zwrócić Twoją uwagę na fajne śniadanie, jakim jest szakszuka lub guacamole to wyjątkowo smaczne jedzenie, które serdecznie zachęcam do wypróbowania. Ponadto, zapraszam do odkrywania innych przepisów na potrawy, takie jak rosół, zupa ogórkowa czy chłodnik z botwinki, które doskonale sprawdzą się w letnie dni i na wakacyjne przyjęcia. Gdy lubisz orzeźwiający smak ogórków mam dla Ciebie przepis na prawdziwie greckie tzatziki oraz polską klasyczną surówkę, jaką jest mizeria.

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 18 komentarzy

Dodaj komentarz