Racuchy z jabłkami to fajny podwieczorek, słodkie śniadanie albo coś małego do plecaka na drogę. Te racuchy robi się szybko, są lekkie jak piórko i delikatne jak chmurka. Przypominają puszyste omlety dzięki ubitym białkom. Polecam nie tylko dzieciom.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Przygotowanie ciasta: 10 minut
- Smażenie: 10 minut
- Liczba placków: 24
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna (gdy zamienisz mleko na napój roślinny)
SKŁADNIKI
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami wyjdą smaczne z każdego gatunku jabłek. Możesz wykorzystać nawet te lekko zwiędnięte, o pomarszczonej skórce.
Do podania (opcjonalnie)
Racuchy z jabłkami PRZEPIS
Zanim przystąpisz do robienia racuchów z jabłkami przeczytaj cały przepis.
- Rozdziel żółta od białek
- Przygotuj dwie miski:
- do jednej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj rózgą kuchenną
- w drugiej wymieszaj żółtka z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym lub pastą waniliową, 1 łyżką oleju, cynamonem. Wymieszaj rózgą do jednolitej masy
- Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
- Ubij pianę z białek.
- Do miski z płynnym ciastem na placki dodaj mąkę i dokładnie zamieszaj, żeby w cieście nie pozostały żadne grudki.
- Dodaj do ciasta starte jabłka.
- Dodaj do ciasta ubitą pianę z białek. Bardzo delikatnie wmieszaj ją szpatułką lub drewnianą łyżką.
Racuchy z jabłkami
Smażenie
- Rozgrzej patelnię, dobrze się sprawdzi patelnia do smażenia naleśników.
- Patelnię możesz posmarować olejem lub innym tłuszczem.
- Nakładaj na patelnię po jednej dużej łyżce ciasta.
- Smaż do momentu pojawienia się dziurek na plackach i obróć na druga stronę na ok. 1 minutę.
Propozycja podania
Placki z jabłkami możesz polać placki z jabłkami syropem klonowym, oprószyć cukrem pudrem lub podać z dowolnym dżemem.
Szybkie racuchy z jabłkami
Placki z jabłkami przepis
Puszyste, szybkie racuchy z jabłkami przepis są na prawdę szybkie do zrobienia i smakują niezwykle delikatnie. Mimo ubijania piany i łączenia składników w dwóch miskach. Już sama nazwa szybkie racuchy z jabłkami zobowiązuje. Placki z jabłkami przepis zawiera prawdziwą wanilię. Możesz ją pominąć, ale cynamon warto pozostawić. Wtedy racuchy mają bardziej złożony smak. trochę jesienny, trochę taki szarlotkowy.
Chciałabym polecić Tobie kilka inspirujących propozycji z mojego bloga: coś na słodko, czyli te do zrobienia w parę chwil naleśniki, sorbet mango czy zupa wiśniowa, która może być też podawana na pierwsze danie oraz desery, których przygotowanie pochłania nieco więcej czasu, czyli klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką oraz ciasto drożdżowe z truskawkami. Jeżeli przygotowywanie nieco bardziej skomplikowanych deserów to dla Ciebie pestka, chciałbym zaproponować biszkopt z 6 jaj jako doskonałą bazę do przygotowania tortu z dowolnym kremem. Może wypróbujesz mój krem czekoladowy do tortu albo biszkopt czekoladowy rzucany, który zawsze się udaje?
Chciałabym także zwrócić Twoją uwagę na fajne śniadanie, jakim jest szakszuka lub guacamole to wyjątkowo smaczne jedzenie, które serdecznie zachęcam do wypróbowania. Ponadto, zapraszam do odkrywania innych przepisów na potrawy, takie jak rosół, zupa ogórkowa czy chłodnik z botwinki, które doskonale sprawdzą się w letnie dni i na wakacyjne przyjęcia. Gdy lubisz orzeźwiający smak ogórków mam dla Ciebie przepis na prawdziwie greckie tzatziki oraz polską klasyczną surówkę, jaką jest mizeria.
Pingback: Pasta jajeczna ze szczypiorem
Pingback: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pingback: Bigos
Pingback: Pasta jajeczna z oliwkami
Pingback: Pasta jajeczna z rybą wędzoną
Pingback: Gazpacho
Pingback: Chłodnik z ogórków
Pingback: Racuchy drożdżowe
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Ciasto drożdżowe z truskawkami
Pingback: Jajka sadzone z pomidorami
Pingback: Ciasto francuskie z jabłkami
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Brukselka z boczkiem i skórką cytryny
Pingback: Keks
Pingback: Sałatka gyros
Pingback: Naleśniki z mąki owsianej
Pingback: Knedle z truskawkami
Pingback: Pancake
Pingback: Chrupiące gofry
Pingback: Zupa krem z cukinii